Eunukki – ei mies eikä nainen, Jeesuksen sanoissa ja kiinalaisen hovieunukin tarinassa

Lainaus ”Eunukki – ei mies eikä nainen” on Kristina Carlsonin kynästä.

Finlandia-palkinnon voittanut Kristina Carlson käy teoksessaan Eunukki lävitse kolmannen sukupuolen teemaa. Tarinan keskiössä on 1100-luvulla elänyt Wang Wei, jonka vanhemmat ovat lapsena myyneet hovieunukiksi haaremiin. Häneltä leikattiin kivekset ja siitin.

Kristina Carlson kuvaa Wang Wein silmien kautta kuohitun elämää mustavalkoisessa maailmassa:  ”Jin ja jang ovat vuoren varjoisa rinne ja aurinkoinen rinne. Jin tarkoittaa naisellisuutta ja jang miehisyyttä. Kuvassa varjo ja valo kietoutuvat toisiinsa ympyräksi. Mihin me eunukit kuulumme? Ehkä me olemme kuvioissa se valkoinen piste mustassa ja musta piste valkoisessa?”

Mustavalkoiseen ”ainoastaan mies ja nainen” -maailmankuvaan Jeesus toi sanoman, mustassa on valkoista ja valkoisessa mustaa.

”Sillä on eunukkeja, jotka äitinsä kohdusta syntyvät sellaisiksi.” (Mat.19:12)

Wang Wei kuohittiin ihmisiltä. Mutta on ihmisiä, jotka on kuohittu jo kohdussa. He eivät voi tietää, mitä on olla mies tai nainen. Heidän identiteettinsä on syntymässä kolmas sukupuoli. Äidin kohdussa eunukiksi kehittynyt on Jumalan luomistyön tulos siinä, missä jin ja jang ympyrän musta on mustaa ja valkoinen valkoista.

Mistä kiinalainen tai luonnonkansojen viisaus on peräisin?

Mooses sen tiesi ja kertoi: ”Hän rakastaa kansoja; kaikki niiden pyhät ovat sinun kädessäsi. He asettuvat sinun jalkojesi juureen, ottavat oppia sinun sanoistasi.”

Mooseksen sanoista tulee mieleen homovainojen Uganda. Maassa ei ollut ennen länsimaista lähetystyötä edes sanaa homoille, jotka elivät kansan seassa ihmisinä ihmisten keskellä, ilman ylenkatsetta ja tuomion leimuavaa miekkaa päänsä päällä.

Tänään lähetystyön jäljet näkyvät rumasti Afrikassa, jossa homoja vainotaan samoin kuin natsi-Saksassa Hitlerin aikana, puhtaan valkoisten arjalaisten toimesta. Kristillinen lähetystyö tunkeutui Raamattu kädessä Afrikan paratiisiin kuin myrkyllinen käärme. Lähetyssaarnaajat saastuttivat mielet kertomalla, että Jumala tuomitsee homot helvettiin.

Eikä kukaan kysynyt, onko Raamatun ilmoittama Jumala todellakin sanonut niin.

 

 

Tapasin  Suomessa ugandalaisen teologian tohtorin, joka koetti kaikin tavoin auttaa kotimaansa vainottuja homoja. Erityisen tuskastunut hän oli Paavalin Roomalaiskirjeeseen, siihen samaan, jota Päivi Räsänen miljoonine sielunkumppaneineen lainaa homojen tuomitsemiseen. Näytin hänelle muutamaa kohtaa Roomalaiskirjeen ensimmäisestä luvusta ja annoin vinkkejä. Hänen silmänsä revähtivät ihmetyksestä suuriksi. Silmänräpäyksessä hän tajuisi elävänsä Ugandassa saman tilanteen keskellä kuin mitä Paavali avaa kirjeessään lähes 200o vuoden takaisesta kulttuurista.

Kristina Carlson: ”Monet ajattelevat, että maailma [on] jaettu kahtia. On päivä ja on yö, on valo ja pimeä, on kova ja pehmeä, on mies ja nainen. Näin he ajattelevat järjellään, vaikka tietävät, että on myös hämärä, ja on vesi joka voi virrata tai höyrytä tai jäätyä.”

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu