Fazer perumassa Lahden 0,5 miljardin tehdasinvestoinnin, syynä Orpon hallituksen veropolitiikka 

Olen yli vuoden seurannut Nelostien kylkeen raivattavan Fazerille luvatun tontin raivausta. Kallioita on räjäytelty ja tontille on kertynyt kivi- ja hiekkavuoria lohkareiden murskaamisesta. Kivipeltoja on ilmestynyt Fazerin tontin ulkopuolelle, pohjustetuiksi teollisuustonteiksi.

Lahdessa on odotettu Fazerin tehdasinvestoinnin toteutumista hartaasti. Mutta sitten Orpon hallitus pamautti makeisveron ja investoinnin ylle kertyi myrskypilviä yhdessä tunnissa. Toteutui se, mistä olen varoittanut siitä asti, kun Orpon ja Purran liitto näytti toteutuvan. Paha karma ruokkii itseään eikä siitä ole ulospääsyä, ennen kuin Orpon ja Purran tilalle tulee toivon karma, jonka hohteeseen liittyy luottamus.

Luottamus Orpoon on mennyt makeisteollisuudelta, kuten Suomen vahvimpiin brändeihin kuuluvalta Fazerilta.

Fazerin toimitusjohtaja Christoph Vitzthum kuvaa hallituksen budjettiriihessä päättämää suklaan ja makeisten arvonlisäveron nostoa nykyisestä 14 prosentista 25,5 prosenttiin ”pöyristyttäväksi” ja ”tavattoman syrjiväksi”. Hän sanoo, että lähes puolet korotuksesta kohdistuu Fazeriin.”

””Tämä ei ole terveyttä edistävä vero, vaan puhtaasti fiskaalivero, jota voidaan populistisin keinoin markkinoida terveyttä edistävänä”, Vitzthum sanoo.”

”Fazer on se yhtiö, johon tämä vero käytännössä kohdistuu. Jos tavoite on kerätä tällä verolla 85 miljoonaa euroa arvonlisäverotuloja vuodessa, noin 40 miljoonaa euroa siitä tulee Fazerilta.”

””Tämä johtaa siihen, että halpojen, ulkomailla valmistettujen makeisten määrä tulee lisääntymään Suomessa. Kauppa on hyvin tietoinen kuluttajien ostovoiman tämän hetken heikkoudesta ja haluaa kilpailukykyisiä tuotteita. Jos kotimaassa valmistelluille makeisille lätkäistään tällainen vero, kauppa etsii halvempia vaihtoehtoja, jotta saavat pidettyä hintapisteen kilpailukykyisellä tasolla”, Vitzthum sanoo.”

”Vitzthumin mukaan Fazerin ulkomaiset kilpailijat ovat veromuutoksen suurimpia voittajia, sillä ne voivat haalia markkinaosuutta subventoimalla Suomen korkeaa verotusta muiden maiden myyntituloilla. Fazerin makeismyynnistä 70 prosenttia syntyy Suomessa.”

””Näemme viennissä paljon kasvunvaraa ja mahdollisuuksia, mutta se logiikka, että kotimarkkina voi hyvin ja että sen avulla voidaan rahoittaa vientiponnisteluja, tuhoutuu tässä”, Vitzthum sanoo.”

”Veromuutos vaikuttaa myös Fazerin jo jonkin aikaa Lahteen valmistelemaan uuden suklaatehtaan investointipäätökseen. Vitzthum sanoi vielä alkuvuonna, että päätös investoinnista saadaan tämän vuoden aikana, mutta enää hän ei ole aikataulusta varma.”

”Fazerin mukaan kaikki vaihtoehdot ovat investoinnissa pöydällä, myös luopuminen tehdasinvestoinnista kokonaan.”

””Toimintaympäristö, joka on näin poukkoileva ja arvaamaton, ei houkuttele investointeja”, Vitzthum sanoo.”

”Fazerin tehdasinvestoinnin on kerrottu olevan kooltaan yli 500 miljoonan euron investointi, jota Vitzthum kuvasi alkuvuonna Suomen elintarviketeollisuuden historian suurimmaksi hankkeeksi.”

Kun kotimainen teollisuus ei koe järkeväksi investoida kotimaahan Orpon hallituksen toiminnan seurauksena, kuinka tänne joku ulkomainen taho investoisi?

Ainoat investoimaan kiinnostuneet löytyvät Putin ystävien ja ystävien ystävien lähipiiristä.

Siinä on Suomen tie, hiilenmustaan tulevaisuuteen, jota perussuomalaiset rakastavat ja jota he ovat saamassa.

Tervetuloa DDR:n ankeus. Erona on tosin se, että DDR:ssä arvostettiin kulttuuria. Suomessa kulttuuri on myös Purran leikkuupöydällä perussuomalaisten suureksi  iloksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu