Kekkoslandiasta Niinistölandiaan?
Ei Urho Kekkonen rakentanut Kekkoslandiaa, vaan sen tekivät nöyrät hiljaiset myötäilijät. Kekkostuminen, joka on synonyymi suomettumiselle, perustui median tiukkaan itsesensuuriin. Suomi oli Neuvostoliiton läntinen jatke myös suhtautumisessa valtion päämieheen.
Muistan edelleen hyvin, miten noin neljäkymmentä vuotta sitten aamuhorroksessa avasin Helsingin Sanomat. Kahden aukean jutussa arvosteltiin kovin sanoin tasavallan presidentti Urho Kekkosen toimintaa. Luin artikkelin tyrmistyneenä. Mitä ihmettä Suomessa on tapahtunut, kun Kekkosta kammetaan avoimesti jalustaltaan – lyödään olan takaan niin kovaa, että vierestä seuraten tekee pahaa?
Miten rotat uskaltavat hyppiä pöydälle, ajattelin. Ei mennyt kauan, kun selvisi, että Kekkonen ei enää ollut työkyinen. Uskallettiin löydä vasta sitten, kun vastapuoli oli sairauden nujertamana kanveesissa.
Neuvostoliittolaissuomalainen lehdistö, joka oli rakentanut myyttiä Kekkosesta Suomen tsaarina, uskalsi nousta kumpujen yöstään, kun Kekkosen hautajaiset olivat näköpiirissä.
Kekkoslandian sananvapaus tuli mieleeni seuratessani Sanna Marinin Hornet lausunnon aiheuttamaa kohua. Mediakentän itsesensuuri refleksoi paniikinomaisesti, miten pääministeri astui ajattelemattomasti tasavallan presidentin Sauli Niinistön hallitsemalle pyhälle maalle.
Ei Sauli Niinistö ole syyllinen siihen, että lehdistö rakentaa itsesensuurissaan Niinistölandiaa. Media toistaa uskollisesti sitä, mitä se teki Kekkoslandiassa. Viestikapula on siirtynyt isiltä pojille.
Näin viimeisen kerran Urho Kekkosen noin kolme vuotta hänen sairastumisensa jälkeen Seurasaaren kävelysillalla. Sumun keskellä lähestyi kaksi hahmoa. Toinen oli sotilaallisen ryhdikäs, toinen kumara, huonosti liikkuva, ottaen tukea saattajastaan. Urho Kekkonen ohitti minut, ja hän oli poissa.
Urho Kekkonen, niin kuin Sauli Niinistö, ovat oikeita ja viisaita henkilöitä tehtävässään oikeaan aikaan. On mahdotonta kuvitella ketään muuta aikalaista heidän tilalleen. Sama tulee mieleen Ukrainan presidentistä Volodymyr Zelenskyistä. Jotkut meistä kasvavat tehtävässään muita päätä pidemmiksi.
Toivotaan, ettei Sauli Niinistö tule kokemaan lehdistön taholta samaa kohtaloa kuin Urho Kekkonen Seurasaaren sumuisella sillalla, kantaen poissaolevana häpeää, johon ei ole itse syypää.
Sukupolven vaihtumiseen liittyy luopumisen tuskaa
Edellinen kohu pääministerin ja tasavallan presidentin ympärillä käytiin twiiteistä, jotka koskivat venäläistä oppositiopoliitikkoa Aleksei Navalnyitä sekä uiguurien kohtelua Kiinassa.
Pääministerin kabinetissa tulkittiin, ettei twiitteihin tarvitse kysyä kenenkään lupaa. Entä miksi pääministeri tarvitsisi luvan avatakseen keskustelua elinkaarensa päähän tulleiden Hornet hävittäjien luovuttamisesta Ukrainaan?
Ylen artikkeli tiivistää oleellisen: ”Politiikan tutkijat näkevät ulkopolitiikan johtamisessa murroskohdan, joka liittyy henkilöiden ja sukupolven vaihtumiseen. Niinistö on saanut hallita ulkopolitiikan tilaa yhdeksän vuotta, mutta nyt pääministeri Sanna Marin on alkanut käyttää ulkopolitiikan tilaa pääministerinä.”
Hornet kohu on tiivistynyt absurdiin olettamukseen: olisiko pääministerin pitänyt STT:n toimittajan hävittäjiä koskevan johdattelevan kysymyksen jälkeen soittaa Niinistölle kysyäkseen tämän mielipidettä tai sitten kieltäytyä vastaamasta Ukrainan maaperällä, koska pääministeri ei saa sanoa omaa mielipidettään?
Me vanhat Kekkoslandian kasvatit olemme jo kulkemassa omaa Seurasaaren siltaamme. Antakaamme tilaa nuoremmille, joiden käsiin siirtyy Suomen tulevaisuus.
Tuomaalan historiantuntemus näyttää olevan pohjalukemissa. Kekkonen nimittäin kovin ansiokkaasti rakensi omaa julkisuuskuvaansa. Kirjeet myllystä lopettivat monen ansiokkaan päätoimittajan uran, kun presidentti ei tykännyt lehden uutisointitavasta. Muunmuassa kaatuminen kalareissulla jäi vuosikausiksi näkemättä presidentinkanslian ohjeistuksella.
Olen itsekin jo Niinistön ensimmäisellä kaudella kauhistellut sitä tapaa, jolla lehdistö on Niinistön hallintoa kohdellut. Kun Venäjä miehitti Krimin ja presidentti poikkesi Euroopan johtajien hiljaisesta yhteydenpidosta Kremliin, lehdistömme suorastaan imi Niinistön selitykset vuoropuhelun tärkeydestä. Niinistö puuttui puoluepolitiikkaan kuin Kekkonen aikanaan vaihdattamalla Kokoomuksen puheenjohtajan. Hanhikiven voimalahankkeen läpiajamisessa hän ohitti perustuslain pahemmin kuin sitten koronanyrkkiavauksen aikana. Lehdistö pysyi edelleen vaiti.
Marin ylitti omat toimivaltuutensa. Lehdistö olisi voinut häntä moittia siitä suoraan eikä sen olisi tarvinnut Niinistön roolia nostaa esiin. Niinistökään kun ei tuollaisesta asiasta päätä. Kyseinen asia kuuluu puolustusministeriön toimivaltaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Tuomaalan historiantuntemus näyttää olevan pohjalukemissa. Kekkonen nimittäin kovin ansiokkaasti rakensi omaa julkisuuskuvaansa.”
Itsestään selvänä pidän tätä jokaiselle Kekkoslandiassa eläneelle. Vaan kun kysymys on siitä, miksi media ei ampunut alas myllykirjeitä? Ei lehdistö kritisoinut, vaan otti omakseen ja lisäsi myllykirjeen maalittaman tuskaa. Se oli julkista kansahuvia, aivan kuin jalkapuut. Kuitenkaan Suomi ei ollut oikeudellisesti Neuvostoliitto, joten lehdistö alistui ikään kuin Neuvostoliiton mediaksi omasta tahdostaan.
Miksi oltiin rähmällään niin monen suuntaan? Tunnustan osallisuuteni samaan syntiin. On helppoa mennä valtavirran mukana.
Ilmoita asiaton viesti
Ajat ovat onneksi muuttuneet, kukaan ei ehdota poikkeuslakia Niinistön kolmannelle kaudelle. Itse arvostan varsin korkealle nykyisen presidentin toiminnan, mutta otan ilolla vastaan oikeastaan kenet tahansa, jonka suomalaiset valitsevat hänen seuraajakseen. Itse muistelen jonkinlaisen kammon vallassa Kekkosen aikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Itse ajattelen kammolla jotain Halosen vastaavaa 12-vuodeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Halosen presidenttikauden olen onnekseni melkein unohtanut. En ole koskaan tajunnut, miksi hänet valittiin toisellekin kaudelle.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, oli se surkeaa aikaa, yritystä palata Kekkoslandiaan. Karisma ei riittänyt juuri muuhun kuin oikomaan presidenttien solmioita. Lipponen koetti samaa kuin Halonen, mutta äänisaalis presidentinvaaleissa oli muistaakseni jotain viiden prossan luokkaa. Se oli positiivista, politrukkien aika alkoi olla Suomessa ohi.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Poliittinen_komissaari
Ilmoita asiaton viesti
”Hornet kohu on tiivistynyt absurdiin olettamukseen: olisiko pääministerin pitänyt STT:n toimittajan hävittäjiä koskevan johdattelevan kysymyksen jälkeen soittaa Niinistölle kysyäkseen tämän mielipidettä tai sitten kieltäytyä vastaamasta Ukrainan maaperällä, koska pääministeri ei saa sanoa omaa mielipidettään?”
Tuo absurdi kysymys on ilmeisesti tiivistynyt ainoastaan blogistin korteksiin. Missään muualla en ole tuota tulkintaa tavannut, mutta ehkä kirjoittaja liittää lähteet.
Ilmoita asiaton viesti
Et sitten katsonut ykkösaamua ja Mika Aaltolan haastattelua.
Ilmoita asiaton viesti
Et tainnut itse katsoa.
Voitko laittaa minuutti/sekuntti
-tagin Areenan ko. klippiin mistä tuo blogistin kuvailema skenaario löytyy.
Ilmoita asiaton viesti
Jostain luin tuon saman, retorisen kysymyksen luin, mutta en Aaltolan esittämänä. Jäädään odottamaan Granlundin vastausta.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä oli tarkka ajankohta ”lähes” 40 vuotta sitten Hesarin ääressä? Mauno Koivisto valittiin tasavallan presidentiksi alkuvuonna 1982.
Urho Kekkonen ehti vahvistaa valta-asemaansa presidenttinä yli 20 vuoden ajan, ja siinä puuhassa huomattavaa taustatukea antoi Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liitto. Urkki ja Kreml pelasivat yhteen molempien osapuolten eduksi. En tiedä missä määrin Moskova sovelsi Kekkoseen ”omistajaohjausta”, mutta presidentti johti tuohon aikaan Suomessa ainakin ulko-, sisä-, turvallisuus-, alue-, tiedotus- ja kulttuuripolitiikkaa. Siinä oli vähintään muutama sektori liikaa varsinkin, kun välillä pyyhittiin pöytää jopa perustuslailla, ja virkakauden todettiin jatkuvan sujuvasti ilman vaaleja!
Ilmoita asiaton viesti
”Mikä oli tarkka ajankohta ”lähes” 40 vuotta sitten Hesarin ääressä? Mauno Koivisto valittiin tasavallan presidentiksi alkuvuonna 1982.”
Kiitos huomiosta. Lähes pitää muuttaa muotoon noin. Hyvä, että olet tarkistanut faktat. Kirjoitin ulkomuistista. Samoin ulkomuistista totean, että pian Hesarin jutun jälkeen Kekkonen erosi. Lehtijuttu oli viimeinen naula arkkuun.
Ilmoita asiaton viesti
Halosen suhteesta Putiniin kyllä najaillaan, mutta onko jo unohdettu se, kun Niinistöstä tuli presidentti kuinka hän veljeili Putinin kanssa kuin perse ja paita ja ylpeilihän Kooomus aikoinaan sillä kuinka Putinin puolue on heidän veljespuolueensa.
Ilmoita asiaton viesti
Lähes kaikki veljeilivät Putinin kanssa kokoomusta myöten.
SDP:n pelastus on Sanna Marin. Onneksi, näin jälkikäteen, kepu kaatoi Antti Rinteen.
Metallimiehenä en koskaan pitänyt SDP työväenpuolueena. Tästä esimerkkinä Rafael Paasion vasemmistohallitus, jolta odotettiin konkretiaa vappupuheiden sijaan. Paasio käytti kaikki voimavaransa osoittaakseen porvareille, ettei vasemmisto uhkaa valkoista hegemoniaa. Hyvin hän siinä onnistui ja se on jatkunut Sanna Mariniin, jolla on ollut rohkeutta sanoa ääneen: ”Kyllä, me olemme vasemmistolainen puolue”.
Jälkikäteen voin todeta rehellisesti yhtenä putinistina putinistien joukossa, että onneksi Suomen suunta ei ole noudattanut toiveitani. Demokratia osaa luovia nerokkaasti karikoissa, myös silloin, kun demokratia ajautuu Kekkoslandiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Unohdit oman puolueesi Putinin ja Venäjän todelliset toverit.
Ilmoita asiaton viesti
Onnittelen, tiedät asioita, joita en edes itse tiedä.
Ilmoita asiaton viesti
Hornettien kohtalosta ei tiedä kukaan voimme olla toisenlaisessa maailmassa kun Hornettien aika loppuu Suomessa,
Ilmoita asiaton viesti
Turkkikin on osoittanut, että maiden nimet ovat herkkä asia. Kekkoslandia nimitys on varsin harvinainen, olisiko syntynyt EU-aikakaudella? Maan virallinen nimihän oli Kekkoslovakia. Niinistölandia on kyllä sitten hyvä vertailukohde tuolle, kun nyt olemme länsimainen maa, joka on muuten itsenäinen, mutta ottaa käskyt Brysselistä, eikä enää Kremlistä.
Ilmoita asiaton viesti
”Maan virallinen nimihän oli Kekkoslovakia.”
– Autojen tuolloinen kansallisuustunnus SF luettiin kuulemma vapaassa maailmassa ”Soviet Finland”.
Ilmoita asiaton viesti
SauliSlovakiassa käsitteet määritellään Svenska Klubbenin historioitsijoiden toimesta, eikä uusia heitellä vapaasti blogeissa edes yöllä.
Ilmoita asiaton viesti
Kun vaalien alla mainitsee yöllä turpo-käsitteen ”kansallisruotsalaisuus”, kokoonnutaan illalla kuin suoraan Turusen pyssystä.
’Ne kontekstit, joissa valtiotason poliittiset päättäjät ajatuksissaan valtiotaitoa harjoittavat ja kaveruusverkostojaan rakentelevat, on kyllä mielenkiintoista lukea, tietää ja ihmetellä.’
Ilmoita asiaton viesti