Kun Nato maa Turkki hyökkää Nato maa Kreikkaan?

Turkki, Kalkkuna, haluaa syödä Kreikan kuin tielleen tulleen madon. Turkin diktaattori Recep Tayyip Erdogan on uhkaillut Kreikkaa kovasanaisesti tyyliin ”joudutte katumaan”.

Kristallipallo kertoo, miten rajakiista eskaloituu yhtä ennalta-arvaamattoman dramaattisesti kuin Venäjän invaasio Ukrainaan.

Kello 6.34 syksyisenä aamuna Ylen kirjeenvaihtaja raportoi:

”Turkin armeijan joukot hyökkäsivät aamuyöllä Kreikalle kuuluvalle Lesboksen saarelle. Hyökkäys tapahtui helikoptereilla ja maihinnousualuksilla. Turkin ilmavoimat tukivat sotilasjoukkojen maihinnousua. Kreikan joukot ovat tulittaneet turkkilaisia ja turkkilaiset ovat vastanneet tulitukseen. Uhreista ei ole tietoa. Läheiselle kukkulalle on pystytetty Turkin lippu. Kreikka on pyytänyt Natoa apuun vedoten artikla viiteen. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on luvannut pitää televisiopuheen aamupäivällä. Kaiken kaikkiaan tilanne on sekava.”

Kello 7.42:

”Presidentti Joe Biden on ilmaissut huolensa Kreikan ja Turkin tilanteen johdosta. Hän vaatii välitöntä tulitaukoa, jottei tilanne eskaloidu entisestään. Turkin ulkoministeri vastasi hetki sitten, ettei Turkki aio vetäytyä Lesbokselta. Saari kuuluu Turkille eikä se aio perääntyä, vaan jatkaa saaren valtausta. Tätä tukee havainto, että Turkki siirtää koko ajan lisää joukkoja Lesbokselle.”

Kello 8.09:

”Kreikan pääministeri vaatii artikla viiden toimeenpanoa. Hän kysyy, missä viipyvät Naton nopean toiminnan joukot. Turkin hyökkäys on pysäytettävä välittömästi. Turkki ilmoitti, että se ei hyväksy Naton joukkojen lähettämistä Lesbokselle. Sen sijaan Turkki vaatii Natoa taistelemaan Kreikkaa vastaan. Turkin mukaan Lesbos kuuluu sille, kuten Venäjälle kuuluu Ukraina, Baltiana maat ja Suomi.”

Kello 8.30:

”Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vaatii Kreikkaa ja Turkkia keskeyttämään vihollisuudet, jotta tilanne saadaan haltuun rauhanomaisesti. Samalla hän myöntää, että kun Lesbos sijaitsee lähellä Turkkia, niin Turkin huolet pitää ottaa vakavasti. Stoltenbergin mukaan on ymmärrettävää, että Turkki on huolissaan terrorismista. Turkin mukaan kreikkalaiset ovat terroristeja ja siksi Turkkia on kuunneltava. Kun Stoltenbergiltä kysyttiin, aikooko Nato lähettää joukkoja Kreikan avuksi, niin Stoltenberg kertoi asiaa harkittavan. Hänen mukaansa yksi mahdollisuus olisi lähettää joukkoja niin Kreikan kuin Turkin avuksi, mutta siinä tilanteessa joukkojen pitäisi olla jostain puolueettomasta maasta. Stoltenberg harmitteli, etteivät Suomi ja Ruotsi ole Naton jäseniä Turkin vastustuksen vuoksi. Suomen ja Ruotsin joukot olisivat erinomainen apu. Stoltenberg lisäsi, että koska Ruotsin puolustusvoimat ovat suppeammat kuin Suomen, niin Suomi saisi pääosan joukkojen lähettäjänä. Suomi olisi erinomainen apu Turkin puolella.”

Mäntyniemen männyn oksalla nuokkuva varis pölöhti pelästyneenä lentoon kuulleessaan huudon avonaisesta ikkunasta:

”Syö omat myrkkykeittosi.”

Klo 8.50: ”Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan piti lyhyen puheen televisiossa. Hän kertoi, että Turkki laittaa rautoihin Ateenan natsiterroristit ja että heistä on listat. Lista natseissa on lähetetty Kreikan viranomaisille. Turkki odottaa, että listassa mainitut luovutetaan Turkkiin. Mikäli Kreikka tottelee, niin Turkki ystävyyden eleenä lupaa olla hyökkäämättä Ateenaan ja Kreikka saa pysyä itsenäisenä. Lähetyksen lopuksi Erdogan vakuutti, että historia antaa oikeuden Turkin toimille. Se otetaan, mikä Turkille kuuluu.”

Kello 11.52:

”Ainakin yksi kreikkalainen poliisi on kuollut. Tarkempaa tietoa ei tässä vaiheessa ole saatavilla.”

Kello 12.35:

”Kreikka on julistanut sodan Turkille ja vaatii tiukasti Naton viidennen artiklan käyttöönottoa. Kreikka sanoo, että ellei viidettä artiklaa nyt käytetä, niin mitä merkitystä Natolla enää voi olla?”

Kello 13.20:

”Turkki on julistanut sodan Kreikkaa vastaan. Turkki kertoo vastineessaan, että ellei viidettä artiklaa nyt käytetä, niin mitä merkitystä Natolla enää voi olla?”

Kello 14.40:

”Sisäpiiristä kerrotaan, että presidentti Joe Biden on saanut hermoromahduksen. Naton päätöksenteko olisi tästä syystä jumissa. Kerrotaan, että Naton joukot ovat lähtövalmiita, mutta ne eivät ole saaneet tietoa määränpäästä. Onko määränpää Kreikka vai Turkki tai ehkä molemmat maat, on ratkaisematta, kuten myös se, miten estetään Naton joukkojen taisteleminen keskenään.”

Klo 15.33:

”Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on julistanut maahan poikkeustilan. Samalla parlamentti hajotetaan. Presidentille on annettu kaikki valta Turkissa, minkä vuoksi tulevat vaalit on peruttu. Erdogan vaati Natoa laittamaan artikla viiden täytäntöön, jotta kreikkalaiset terroristit saadaan kukistettua ja Turkin historialliset rajat voidaan palauttaa. Ellei  Nato toimi pikaisesti Turkin etujen mukaisesti, Erdogan uhkasi kääntyä Venäjän puoleen. Venäjällä häntä kuullaan ja Turkin vaatimukset otetaan vakavasti.”

Yle jatkaa erikoislähetystä.

 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu