Makeisvero, joka on estämässä lähes miljardin tehdasinvestoinnit, on EU-oikeuden vastainen, ja Wille Rydman
Elinkeinoministeri Wille Rydman ja Fazer-konsernin toimitusjohtaja Christoph Vitzthum tapasivat toisensa Lahden Kujalassa tontilla, joka on pohjustettu valmiiksi tehtaan rakentamiselle. Fazerin tehdasta piti ryhtyä rakentamaan kesällä, mutta investointi jäädytettiin loppusuoralla, kun Orpon hallitus päätti korottaa makeisveron 14 prosentista 25,5 prosenttiin. Esitystä eduskunnalle ei ole vielä annettu. Siksi Suomessa lähes miljardin tehdasinvestoinnit ovat pysähtyneet.
Christoph Vitzthum kertoo Rydanille, mistä tehdasinvestoinnissa on kysymys: ”Meiltä on kymmenisen vuotta peräänkuulutettu viennin lisäystä. Tämä on nimenomaan sitä mitä halutaan. Nostetaan kapasiteettia 40 prosenttia, jotta saadaan elintarvikevientiä aikaiseksi. Me uskomme, että sitä kapasiteettia tullaan tarvitsemaan ja toivomme, että se saadaan rakennettua Suomeen.”
Orpon hallitus on Suomen historian yritysvihamielisin. Järjettömyyden kliimaksi tiivistyy makeisveroon, joka syrjivänä on kuitenkin EU-oikeuden vastainen. Suomessa vuosina 2011–2016 oli käytössä makeisvero, jonka EU-komissio kumosi valtiontukisäännösten vastaisena.
Fazer aikookin valittaa epäoikeudenmukaisesta makeisverosta EU-komissioon. Fazerin investoinnin kannalta on kuitenkin ongelmallista se, ettei makeisverosta voi kannella, ennen kuin hallitus on antanut eduskunnan käsiteltäväksi makeisveron. Käsittelyn oli alun perin määrä alkaa syyskuussa, mutta näillä näkymin se alkaa vasta ensi vuonna. Siksi investoinnit seisovat. Fazer ei pääse rakentamaan eikä tekemään kantelua EU-komissioon.
Wille Rydman ei luvannut, että makeisvero poistetaan. Mutta ei hän myöskään luvannut, että ajaa hallituksessa makeisveron hylkäämistä.
Makeisvero on perussuomalaisten lempilapsi.
Surullisin hetki tullaan Suomen teollisuutta tuhoavassa projektissa näkemään, kun EU-komissio kieltää makeisveron käytön syrjivänä ja epäoikeudenmukaisena.
Hallitusparodiasta
”Etelä-Suomen Sanomat pyysi Rydmania muun muassa kommentoimaan kaavaillun veronkorotuksen ristiriitaisuutta terveysnäkökulmasta. Korotuksen ulkopuolellehan ovat näillä näkymin jäämässä esimerkiksi keksien ja chipsien kaltaiset tuotteet, joiden kulutusta voisi myös pyrkiä rajoittamaan terveysperusteilla.”
Kukaan ei puolustanut hallituksessa makeisia. RKP:n Henriksson suojeli chipsejä ja KD:n Essayah keksejä. Siksi synnytettiin EU-oikeuden vastainen makeisvero, joka syrjii saman alan teollisuutta mielivaltaisesti.
Fazer-konsernin toimitusjohtaja Christoph Vitzthumin sanoin: ”Pahimmassa tapauksessa saattaa jäädä kaikille luu käteen. Meiltä ei tule investointia ja valtiolle ei tule alv-tuloja, jos EU on sitä mieltä, että tämä on syrjivä. Se on Suomen kannalta pahin skenaario.”
Kyse ei ole makeisverosta, vaan makeisiin kohdistuvasta ALV:stä. Sitä ei peritä viennistä lainkaan, joten se ei vaikuta vientiä varten tehtyyn tuotantolaajennukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaan ettei makrisvero ole perussuomaisten lempilapsi vaan ainoastaan parin henkilön persueliitistä.
Nykyäänhän kaikki dieettihurahtamiset ovat muodissa new agepiirien oikeistolaisessa siivessä. Vasemmiston vastaavat piirit taas on jo kyllästyneet dieettivillityksiin ja suhtautuvat pragmaattisesti ruokaan.
Ilmoita asiaton viesti
Korostettakoon vielä, että makeisilla on ollut alennettu ALV-taso 14%. Tämä yritystuki ollaan poistamassa ja tarkoitus on nostaa makeisten ALV samalle tasolle kuin ruokaa lukuunottamatta miltei kaikilla hyödykkeillä on. Mitkä puolueet noin yleisesti ottaen ovat hanakimpia yritystukien poistamiseen?
Ja kertaus on opintojen äiti: ALV:ta ei peritä viennistä..
Ilmoita asiaton viesti
Ihan hyvää infoa. Miksi makeisten alv on ollut alempi kuin muiden elintarvikkeiden?
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on se olennainen kysymys, ei se että kuka sen normalisoi.
Mitään järkeähän ei makeisten verotuessa ole.
Ilmoita asiaton viesti
Voi siinä tosiaan olla uususkonnollisuus taustalla. Niissä piireissä on omat syömisoppinsa. Älä syö tätä, syö tätä, niin astraalitasot pysyvät hyvinä.
Hyvä näkökohta. Olen ilmiön huomannut, mutta en uskonut persujen olevan niin syvällä. Toisaalta, on Ville Tavio ja monta muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Perheyhtiö Fazerin liikevaihto on liikkunut jo useita vuosia miljardin euron pinnassa. Vuonna 2020 liikevaihtoa syntyi jatkuvista toiminnoista 1,1 miljardia euroa ja liikevoittoa 51,9 miljoonaa euroa.
Nyt perheyhtiö on kauhuissaan, että heidän tuotteidensa alv nostetaan. ” Me teemme konkurssin”. Vastavuoroisesti kaikki makeistehtaat Suomessa ja makeisten maahantuojat ovat saman alv:n piirissä, mutta miljardin arvoinen nettovelaton perheyhtiö joutuu kärsimään suurta vääryyttä.
Nyt Fazerin perheyhtiö suunnittelee listautuvansa pörssiin. Hienoa pörssiin tarvitaan uusia keskikokoisia yrityksiä. Ehkä makeanhimoiset sijoittajat rientävät kiireellä merkitsemään osakkeita. Jos yhtiö ei jaa rahallista osinkoa, niin voihan Fazer lähettää omistajille Fazerin patukan osingon sijaan. Siitä ei tarvitse maksaa alvia.
Jos tehdas jää rakentamatta Orpon ilkeyden takia, pörssiin listautuminen perheyhtiön omistajille tuo 700 miljoonan euron potin.
Listautumisessa voi käydä jopa niin, että esimerkiksi Nestle ostaa koko potin ja alkaa tehdä Fazer brändillä makeisia ja leipomotuotteita Venäjällä. Nestle jatkaa Venäjällä edelleen tuottoisaa liiketoimintaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Nestle ostaa koko potin ja alkaa tehdä Fazer brändillä makeisia ja leipomotuotteita Venäjällä. Nestle jatkaa Venäjällä edelleen tuottoisaa liiketoimintaa”
Sepä se onkin syy makeisverolle. Varsion lahjoilla pääsee puolueessa pitkälle. Vai kerroitko jo persu ministereille?
Ilmoita asiaton viesti
Se ei ole syy makeisverolle vaan suositun brändin valmistuksen jatkaminen Venäjällä. Houkutus on suuri. Froneri-konserni on Nestlén ja sijoitusyhtiö Pai Partnersin puoliksi omistama. Suomessa se omistaa Pingviini-, Aino- ja Classic-jäätelöt sekä tuottaa isojen kauppaketjujen omat jäätelöt ja Fazerin jäätelöt. Venäjällä Froneri-konserni valmistaa Mövenpick-, Maxibon- ja Extrême-jäätelöitään nimillä Monterra, Maxiduo ja Sunréme. Fazerin makeiset ja keksit ovat houkutteleva ostokohde.
Pelkän brändin ostamalla voi huoletta jatkaa pakotteiden alaista toimintaa Venäjällä. Hyvänä esimerkkinä ovat Piltti lastenruokien valmistus.Nestlé valmistaa Suomessa Piltti-lastenruokaa.
Sveitsiläisyhtiö Nestle on omistanut Piltin vuodesta 1998 saakka. Nestlén toiminnan jatkuminen Venäjällä johti Piltin ja pitkäaikaisen yhteistyökumppanin välirikkoon jo ennen mustalle listalle päätymistä.
Mannerheimin lastensuojeluliitto (MLL) keskeytti yhteistyön viime vuoden keväällä Piltin kanssa, koska Nestle jatkaa Piltin lastenruokien myyntiä Venäjällä.
Suuret autonvalmistajat kuten Mercedes, Renault, Volkswagen ja Nissan ovat lähteneet Venäjältä, mutta länsimaiset elintarvikealan yritykset kuten Nestle jatkaa maassa edelleen.
Eikä se Nestle taida kovin yhteistyökykyinen olla ay- liittojen kanssa.
Monikansallinen elintarvikejätti Nestlé toimii edelleen Venäjällä kovin ottein ammatillista järjestäytymistä vastaan. Tällä kerralla kohteena ovat Moskovan lähellä Domodedovossa toimivan Nestlen juomavesipullottamon työntekijät.
Laiton vyörytys alkoi muutama kuukausi sitten työntekijöiden perustaman ammattiosaston saatua neuvotteluosapuolen aseman.
Liittoon liittyneiden kuljettajien tulot ovat laskeneet jopa 40 prosenttia työnantajan mielivaltaisten ratkaisujen seurauksena.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä blogi on harvinaisen vääristelevä jopa Tuomaalan mittapuulla. Kuten Kuikka ylempänä kirjoitti, makeisten alv:lla ei ole kerta kaikkiaan mitään tekemistä viennin kanssa. Se kohdistuu ainoastaan kuluttajan Suomesta ostamiin tuotteisiin.
Minusta on käsittämätöntä, että juuri makeisilla on alempi alv. Olen aivan varma että Tuomaalastakin olisi, jos edellinen hallitus olisi keksinyt sitä nostaa normaalitasolle. Puolitiehen päätös jäi, koska epäterveelliset sipsit ja makeat leivonnaiset jäivät sen ulkopuolelle ja koska makeisten alvia ei normalisoitu samaan aikaan kuin yleinen alv:n korotus tehtiin.
Ilmoita asiaton viesti