Miksi media vaikenee perussuomalaisesta rasismista silloin, kun siitä pitäisi puhua?

Viestinnän professori Janne Seppänen kysyy samaa asiaa, jota olen itsekin pohtinut, perussuomalaista rasismia, josta ollaan jälleen kerran tekemässä hovi- eli hallituskelpoista. Edellisen kerran perussuomalaisen rasismin arkipäiväisti Juha Sipilä hallituksessaan.

Janne Seppänen: ”Julkinen ajatustenvaihto perussuomalaisten rasismista olisi juuri nyt myrkkyä niin perussuomalaisille, kokoomukselle kuin Rkp:lle. Se pilaisi vaalien jälkeisen tunnelman ja syventäisi entisestään etenkin Rkp:n vaikeuksia sovittautua samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa.

Journalismin tehtävä ei ole kuitenkaan varjella puoluejohtajien mielenrauhaa tai sujuvoittaa hallitusneuvotteluja. Sen tehtävä on puhua asioista oikeilla nimillä etenkin silloin, kun poliitikot eivät sitä halua tehdä.”

Annan Seppäsen jatkaa: ”Muutakin näyttöä puolueen sisällä muhivasta rasismista löytyy vuosien varrelta aivan riittävästi journalismin tarpeisiin, eivätkä rasistiset asenteet ole varmastikaan menneet yhdeltäkään puolueen äänestäjältä ohi. Jokainen toimittaja voi siis hyvällä omallatunnolla ja tosiasioihin nojautuen käyttää sanaa rasismi kuvatessaan puolueen ja sen kannattajien yleistä arvomaailmaa.”

Syyt ”hiljaisuuteen ovat tietenkin hyvin ongelmallisia niin journalismin kuin koko yhteiskunnallisen todellisuuden kannalta. Ne kaikki edistävät omalla tavallaan rasismin normalisoitumista. Hiljaisuus tekee – ja on kenties tehnyt jo pitkän aikaa – suomalaisesta rasismista hallituskelpoista.”

 

Janne Seppänen mainitsee myös viimeisimmän rasismikohun:

”Tuorein tapaus on valtuutettu Laura Korpisen avaama keskustelu Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksessa 5.4.2023.”

Kirjoitin kuolleisiin kohdistuvasta rasismista blogin Teemu Keskisarja, PS, miten kuolleita syrjitään positiivisesti makaaberissa persudystopiassa?

Janne Seppäsen blogiin

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu