Mitä helvetin lapset tarkoittavat Uudessa testamentissa?

Jeesus joutui jatkuvasti oikeaoppisen juutalaisen yläluokan ahdistamaksi. Hän sanoi heille sanat, jotka kuulijat ymmärsivät omasta historiallisesta kontekstistaan.

”Voi teitä, kirjanoppineet ja fariseukset, te ulkokullatut, kun te kierrätte meret ja mantereet tehdäksenne yhden käännynnäisen; ja kun joku on siksi tullut, niin teette hänestä helvetin lapsen, kahta vertaa pahemman, kuin te itse olette!”

Mitä Jeesus tarkalleen ottaen sanoi juutalaisille:

”Voi teitä, kirjanoppineet ja fariseukset, teeskentelijät, kun kierrätte meren ja kuivan tehdäksenne yhden käännynnäisen, ja kun hän on siksi tullut, teette hänestä Ben-Hinnomin lapsen, teistä kahdennetun!”

Hinnomin laakson kreikannos on Gehenna. Suomennos Gehennasta on helvetti, josta puuttuu iso kirjain, mikä osoittaisi kyseessä olevan tietyn paikan. Gehennasta tehtiin tuonpuoleisen käsite.

Profeetta Jeremia kertoo luvussa 7, mitä Ben-Hinnomin laaksossa tapahtui. Se oli kuin syntien kaatopaikka, jossa poltettiin lapsia, tai laitettiin kulkemaan tulen läpi, uhrina Molokille.

Jeesuksen aikana laaksossa olikin kaatopaikka, jossa paloi sammumaton tuli.

 

Entä voiko kristillistä lähetystyötä verrata juutalaiseen käännyttämiseen?

Kaikki kirjoitettu Raamatussa on esikuvallista ja se on kirjoitettu varoitukseksi, ettei historia toistaisi itseään.

Kristillinen lähetystyö on kaksiteräinen miekka, kuten oli juutalainen lähetystyö. Kristillinen lähetystyö on  tuonut homofobiat Suomeen, ympäri maailman, sitten Afrikkaan. Se antoi Lutherin kammottavista kirjoituksista polttoainetta holokaustiin. Venäjän sotaa Ukrainassa patriarkka Kirill puolustaa Raamatulla ja tarinoilla pyhästä arjalaisen puhtaasta kansasta. Eivätkä Trumpin uskonnolliset kannattajat eroa millään tavalla Putinin propagandan aivopesemistä.

Toinen puoli kristillisestä lähetystyöstä kasvattaa hyvää siementä, kuten Ugandassa, jossa homoja uhkaa kuolemantuomio. Monesti käy kuitenkin niin, että Raamatun ymmärtämisen ja todellisuuden välinen kuilu pakottaa hylkäämään suuren osan Raamatun ilmoituksesta. Se taas johtunee paljolti siitä, että kristillinen kieli ei tavoita originaalia ilmoitusta eikä siten pysty välittämään sitä, mitä Raamattu alleviivaa. Tästä esimerkkinä helvetti. Kristillisyys kertoo  eri tarinaa helvetistä kuin mitä Jeesus kertoi juutalaisille kuulijoilleen.

Ja se on vasta jäävuoren huippu.

Ei Raamatussa ole virheitä. Mutta siellä on virheitä, jotka ovat syntyneet tuhatvuotisesta kopioiden kopioinneista. Ei kukaan pysty päättelemään, mikä kopio olisi lähinnä originaalia. Toinen ongelma liittyy siihen, etteivät kirjoittajat aina olleet todistajia, vaan he kirjasivat ylös, mitä kuulivat.

Hyvä asia on, ettei Raamatun ymmärtäminen anna lisäarvoa. Usko on yksinkertaista. Liberaaliteologiassa tämä on oivallettu. Jos oma kokemus on ristiriidassa Raamatun kanssa, ohitetaan se, mitä ei voi ymmärtää.

Apostolin sanoin: ”sydämellä uskotaan oikeamielisyydeksi…”

Kristillisyys on piilottanut oikeamielisyyden, oikeudenmukaisen maailman, vanhurskauksien vuosisataiseen hautaan. Enkä ole huomannut 45 vuoden aikana, että hautaa kukaan ryhtyisi lapioimaan auki ja tekemään mielenmuutosta, johon juutalaisuus ei kyennyt.

Historian pyörä on vääjäämättömästi pysähtymässä samaan kohtaan, jossa juutalaisuus kohtasi kirkkauden Herran eikä häntä tuntenut.

 

Blogi on teologinen täsmennys kirjoitukseen Unelma, Pekka Haavisto presidenttinä Ugandassa.

Oikeamieliset perivät Maan, eivät vanhurskaat.

Oikeamielisyys perustuu käskyyn ”rakasta lähimmäistäsi, niin kuin itseäsi”. Siinä on kaikki Mooseksen laki ja profeetat.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu