Olemme matkalla kohti ilmastohelvettiä, Gehennaa

Blogin otsikko on lainaus YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin puheesta ilmastokokouksessa Egyptin Sharm el-Sheikhissä. Guterres peräänkuuluttaa tiukempia ilmastotoimia kertomalla, että ”Olemme matkalla kohti ilmastohelvettiä”.

Allegoria helvetistä on osuva. Helvetti löytyy Uudesta testamentista, minkä jokainen tietänee. Ehkä harvempi on selvillä siitä, että helvetti on käännös paikannimestä Gehenna. 2000 vuotta sitten Helvetin eli Gehennan laaksossa paloi sammumaton tuli. Roomalaisen historioitsijan mukaan Helvetin tulen kajo näkyi öisin Jerusalemiin. Helvetissä oli kaatopaikka.

Helvetin historia on synkkääkin synkempi. Profeetta Jeremian aikana juutalaiset polttivat Helvetin laaksossa lapsiaan uhreina Baalille. Kristinusko siirsi Helvetin Israelista kuolemanjälkeiseksi ikuiseksi kidutuspaikaksi, julistaen sanaa sadistisesta kiduttajajumalasta, jonka rinnalla Adolf Hitler oli pehmoilija.

Helvetti  on maan päällä ja sitä elämä on tälläkin hetkellä liian monelle ihmiselle. Mutta ilmastokriisi antaa Helvetille globaalin merkityksen. Peittyykö planeetta Maa sammumattomaan tuleen, kuten esikuvassaan  muinaisessa Israelissa? Helvetissä juutalaiset polttivat itsestään kuolleiden eläinten sekä rikollisten ruumiit.

”Ja he ovat rakentaneet Baalille uhrikukkulat, jotka ovat Ben-Hinnomin (kreikaksi Gehenna, helvetti) laaksossa, polttaakseen poikiansa ja tyttäriänsä uhrina Molokille.” (Jeremia 32:35)

Molokin suu on levällään, valmiina nielemään lapset, jotka ovat syntyneet ja jotka tulevat syntymään.

On aika tukkia Molokin kaikki nielevä, kyltymätön suu. Sen olemme velkaa tuleville sukupolville, ettei lapsillemme käy, kuten lapsille, joista profeetta Jeremia kertoo

– lapsille, jotka heidän vanhempansa uhrasivat tulelle saadakseen helpomman ja paremman elämän.

 

Wikipedia Gehennasta

Kristillinen näkemys helvetistä. Jumala katselee, miten hänen kuvakseen luodut ihmiset kärsivät ikuisessa, sammumattomassa tulessa. En tiedä kuka kuvassa istuu jumalan sylissä? Mitä mahtanee ajatella, jos tunnistaa helvetistä isänsä ja äitinsä ja lapsensa.

Katolisluterilaisen kauhuteologian mukaan sylissä voisi yhtä hyvin istua tuhansia juutalaisia murhannut natsi, joka on saanut syntinsä kirkolta anteeksi. Mitä mahtaisi natsi ajatelle nähdessään murhaamansa juutalaiset helvetissä?

Luterilaisen kirkon mukaan se on ok.

Helvetti, Danten helvetti, Rangaistus, Viivapiirros, Kidutus, Kipu, Kärsimykset, Usko, Uskonto, Vuosikerta, png | PNGWing

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu