Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Uuden Suomen vaalikone julki – Etsi ehdokkaasi eurovaaleissa

Orpon ja Purran velkapopulismi vie Suomen tuhoon varoittaa tunnettu ekonomisti Philipp Heimberger

Eilen muistelin 90-luvun suurta lamaa, joka rakennettiin kotikutoisista aineksista, typerästä talouspolitiikasta, jonka keskiössä oli tiukan talouskurin Mauno Koivisto. Pommi räjähti kansalaisten syliin, ei talouseliitin, joka pommin rakensi ja laukaisi. Vahvasta markasta tuli heikko. Kun Eurooppa elpyi ja kukoisti, Suomi sukelsi syvemmälle.

Asetelma toistuu Petteri Orpon johtaessa maata..

Itävaltalainen ekonomisti Philipp Heimberger varoittaa Suomea tuhon tiestä. Samasta tiestä olen varoittanut vuoden. Orpon ja Purran tietä kutsun pahaksi karmaksi. Se on kuin musta aukko, joka nielee hyvinvoinnin ja turvallisuuden antamatta mitään vastineeksi.

”Tunnettu ekonomisti varoittaa Suomea leikkausten seurauksista”

”EU-maat ovat kahlehtineet itsensä velkaantumista koskevilla tiukoilla säännöillä toisin kuin kilpailijamaat, ja se johtaa EU:n vallan ja kilpailukyvyn vähenemiseen, varoittaa itävaltalainen ekonomisti Philipp Heimberger.”

Poimintoja Heimbergerin teeseistä.

”Heimberger muistuttaa EU:n talouspolitiikan virheistä, joita tehtiin globaalin finanssikriisiä seuranneen eurokriisin (2010–2018) aikana.

Silloin Euroopassa ajateltiin 1980-luvun ja 1990-luvun markkinaliberalismin hengessä, että erittäin tiukalla talouskurilla ja rakenteellisia uudistuksia tekemällä saadaan nousu-uralle leikkaamalla tarjontapuolta.

Nyt Heimbergerin mielestä taloutta yritetään saada Suomessakin nousuun vastaavilla keinoilla…”

”Hän viittaa Euroopan keskuspankin (EKP) entisen pääjohtajan Mario Draghin hiljattain EU-johtajille pitämään puheeseen, jossa tämä poikkeuksellisen itsekriittisesti arvioi EU:n 2010-luvun finanssipolitiikan olleen täysin hakoteillä.

Draghin mukaan EU-maat keskittyivät kilpailemaan toisiaan vastaan yrittämällä laskea palkkakustannuksia sen sijaan, että maat olisivat keskittyneet pitkän aikavälin tuottavuuden kasvuun.

Samalla leikkauksilla vähennettiin myötäsyklisesti kotimaista kysyntää ja heikennettiin EU-maiden toimivaksi todettua hyvinvointivaltioiden rakenteita…”

”SUOMEA Heimberger varoittaa talouden negatiivista kierteestä. (Pahan karmasta, blogistin huomio.)

Hän kertoo puhuneensa suomalaisen ekonomistin kanssa siitä, kuinka Suomessa asuntolainoista poikkeuksellisien suuri osa on vaihtuvakorkoisia verrattuna muihin EU-maihin.

”Kollegallani on nelihenkisen perheen asunto Helsingissä, ja sen lainanhoitokulut olivat nousseet tuhannella eurolla kuussa. Sillä on valtava vaikutus kulutukseen.””

”Heimbergerin mukaan Suomen hallituksen talouspolitiikka matalan kasvun aikana ei ole vaaratonta.

”Vaikka uskoisi työttömyyskorvausten ja sosiaalietujen leikkausten positiivisiin vaikutuksiin pitkällä ajanjaksolla, ongelmat realisoituvat joka tapauksessa.”

Kun eri tuet vähenevät, pienituloisten kulutus vähenee, ja se johtaa kurjistumiseen, Heimberger sanoo. Tällöin vaarana on negatiivinen kierre: Verotulot laskevat ja se aiheuttaa enemmän vahinkoa taloudelle kuin mitä etujen leikkauksesta seuraisi.”

 

Heimberger kertoo itseasiassa itsestäänselvyyden. En mitenkään pysty ymmärtämään, miksi itsestäänselvyys ei ole Orpolle ja Purralle itsestäänselvyys.

Ainoa mahdollinen selitys on, että kokoomuksen salattu tavoite on purkaa hyvinvointiyhteiskunta.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (3)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. heikkironkko

  Niin silloin Mauno Koiviston aikana kuin nytkin kulttuurihegemonia kerää voitot samoihin taskuihin. Lulu Ranne kuiskaa nuotit Riikka Purran yhteen korvaan ja Kaisa Juuso toiseen, nuo ruotsinkieltä sujuvasti taitavat persuministerit. Missä raha, siinä nainen! Sanna Marin ja Annika Saarikko.

  Historioitsijat ilman rajoja Svenska klubbenilaisina myhäilevät tohtoritöissään natsien temppuihin erikoistuneen Markku Jokisipilän vaatiessa sakset heti käteen leikkaamaan Vornasen kalut.

  Ilmoita asiaton viesti

 2. buimonen
  Börje Uimonen #4132845

  Onhan tuo itseaiheutettu lama ollut selviö jota ”työelämäuudistusten” lakoilla vielä syvennettiin. Kokoomus ei ole koskaan tajunnut kansantaloudesta mitään, eikä EK:n kapitalistitkaan osaa katsella kuin yhtiönsä tuloksia kvartaalitalouden näkövinkkelistä.

  Ilmoita asiaton viesti

 3. Tapio Tuomaala
  Tapio Tuomaala #4132913 Kirjoittaja

  Niille, jotka eivät eläneet Mauno Koiviston valtakautena.

  Mauno Koiviston tie presidentiksi alkoi tarkan markan pääministerinä

  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005209097.html

  90-luvun aikana tutustuin moniin konkurssin tehneisiin pienyrittäjiin, jotka olivat luottaneet hallituksen vakuutuksiin, että parempaan mennään ja kannattaa ottaa halpaa valuuttalainaa,

  Uskoin minäkin, ettei lamaa tule, Kalliiksi kävi, kun suunnitelmat kaatuivat korttitalona.

  Erona Orpon aikaan oli, ettei Neuvostoliitto/Venäjää tarvinnut pelätä.

  Tosin jo 70-luvulta asti muistan, miten lehdissä Aino Kassinen ennusti Neuvostoliiton hyökkäävän Suomeen.

  Samaa tarinaa toistettiin helluntaiseurakunnassa, jossa kerta kerran jälkeen hiljennyttiin kuuntelemaan profetiaa Neuvostoliiton invaasiosta Suomeen. Kansan piti tehdä parannus, jotta Neuvostoliitto pysyisi rajan takana.

  En silloin enkä vieläkään ole ymmärtänyt, mistä kansan pitäisi tehdä parannus.

  Toivoisin, että hallituksen jäsenet tekevät parannuksen valheistaan ja tunnustaisivat syntinsä.

  Ilmoita asiaton viesti