Päivä, jona Petteri Orpo heräsi pääministerinä
Päivä, jona Petteri Orpo heräsi pääministerinä, oli 17.3.2023, kun Turkki lupasi aloittaa Suomen Nato-hakemuksen käsittelyn parlamentissaan.
Pääministeri Orpo muisti Twitterissä kiittää tasavallan presidenttiä hyvin hoidetusta työstä:
”Nato-jäsenyytemme etenee nyt kohti loppusuoraa ja pian pääsemme rakentamaan Nato-Suomea. Kiitos tasavallan presidentti Niinistölle johtajuudesta. Työ ei kuitenkaan ole vielä valmis ja Suomen on annettava kaikki tuki Ruotsin jäsenyydelle. Tämä on kansallinen etumme.”
Seuraavassa twiitissä pääministeri Petteri Orpo lupaa tukensa Ruotsille.
”Olen ollut yhteydessä moderaattien puheenjohtajaan, Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssoniin, ja vakuuttanut hänelle Suomen tuen jatkuvuutta kaikissa olosuhteissa.”
Ehkä vaalipäivän iltana taivas putoaa pääministeri Petteri Orpon niskaan.
Mutta vaikka Orpo säästyisikin taivaan putoamiselta, niin silti historian kirjoissa tulee satojen vuosien kuluttua lukemaan:
”Suomen pääministerinä toiminut sosiaalidemokraattista puoluetta edustanu Sanna Marin johti Suomen puolustusliitto Naton jäseneksi. Tästä alkanut kehitys…”
Kukaan ei silloin tiedä, kuka oli Petteri Orpo.
Vai lukeeko historiankirjassa:
”Huolimatta siitä, että pääministeri Marin oli juuri muutamaa kuukautta aikaisemmin kansainväliselle uutistoimistolle lausunut, että ’Suomen liittyminen hänen hallituskaudellaan on hyvin epätodennäköistä’, yleisen mielipiteen kääntyminen Naton kannalle Venäjän hyökkäyssodan seurauksena, pakotti pääministeri Marinin ottamaan lusikan kauniiseen käteen – huolimatta puolueensa Nato-vänkyröistä kuten Tuomioja ja Heinäluoma.
https://yle.fi/a/3-12278447
Eduskunnan puolueista ainoastaan kokoomus oli ollut Nato-jäsenyyden kannalla jo vuosituhannen alusta alkaen. Nyt muutkin puolueet asettuivat kokoomuksen kannalle.”
Ilmoita asiaton viesti
Vai lukeeko siellä: ”tasavallan presidentti Sauli Niinistö kyseli Venäjän hyökättyä, että kuka ottaa vastuun Suomen mahdolliseta liittymisestä Natoon. Seuraavana päivänä pääministeri Sanna Marin kutsui eduskuntaryhmien puheenjohtajat keskustelemaan asiasta ottaen näin vastuun sen prosessin aloittamisesta, jolla Suomi vietiin Naton jäseneksi.
Tämän jälkeen Niinistökin seurasi kiltisti perässä, vaikka oli tätä ennen edellyttänyt kansanäänestystä natojäsenyydestä ja mm. todennut, että suomalaiset eivät kannata jäsenyyttä ja hän on suomalainen.”
Suurin ansio nyt toteutumaisillaan olevasta jäsenyydestä kuuluu kansalle, poliitikot seurasivat perässä. Yhtenä viimeisimmistä tasavallan presidentti, joka mielummin halusi piiloutua kansalaismielipiteen taakse kuin johtaa edestä. Natojäsenyytemme toteutui Niinistöstä huolimatta, ei hänen ansiostaan.
Tosin joku voi olla sitäkin mieltä, että suurin ansio jäsenyydestämme kuuluu Vladimir Putinille 😃
Ilmoita asiaton viesti
Marin johti mihin?
Marin ei johtanut Suomea yhtään minnekään.
Suomalaiset itse johtivat Suomen Natoon ja siinä samalla Sanna Marinin. Ilman suomalaisten johtamista ei tähän mennessä olisi edes jätetty hakemusta.
Ilmoita asiaton viesti
Siitä olen kyllä Jocken kanssa samaa mieltä, että ennen kaikkea kansan mielipiteen muuttuminen vaikutti siihen, että Suomi päätti liittyä Naton jäseneksi. Poliitikot seurasivat perässä, tajuten toki itsekin saman mitä kansa: Venäjä hyökkäsi naapurimaahansa ja Suomi on Venäjän naapurimaa, tarvitsemme Natoa tueksi ettemme joudu samaan tilanteeseen.
Pääministeri sitten käynnisti sen poliittisen prosessin, jolla tämä toteutettiin kutsumalla eduskuntaryhmien puheenjohtajat koolle. Ulkopolitiikasta vastaava tasavallan presidentti oli sen sijaan edellisenä päivänä kysellyt, kuka ottaa vastuun Suomen viemisestä Natoon. Hänenhän se vastuu prosessin aloittamisesta olisi tietysti pitänyt ottaa. Kun prosessi sitten käynnistyi, niin Niinistö presidenttinä edesauttoi sitä toki kiitettävästi. Momentumin hetkellä kuitenkin horjui.
Ilmoita asiaton viesti
Onkohan pääministeri Marin palkannut naamiohenkilön kirjoittamaan demarien uutta historiaa?
Ilmoita asiaton viesti
”Jos provosoidaan, ei pidä provosoitua.”
Kun Kiovassa yllytettiin oikein kovasti, lopulta vihollinen hyökkäsi.
Ylihuomenna Kiinan suurpäällikkö saapuu pariksi päiväksi Moskovaan esittelemään ideaa Ukrainan jakamiseksi kolmeen osaan. Idässä puhuttaisiin venäjää, lännessä Ukrainaa ja siinä välissä tuumailtaisiin äänestettäisiinkö jaloilla kuten moderni läntinen mies Björn Wahlroos.
BBC:ssä Ukrainan ulkoministeri Kuleba irvistelee Paaville koska ei ole tullut käymään Kiovassa, vaan ymmärtää ihmisten kieltä kuuntelevia, pikemmin kuin yllyttäjiä ml.suomalaiset.
Ilmoita asiaton viesti
Aika näyttää kuka on Suomen pääministeri silloin kun Suomesta tulee Naton täysjäsen.
Suomen tasavallan presidenttinä tuolloin todennäköisesti toimii edelleen kokoomustaustainen Sauli Niinistö.
Ilmoita asiaton viesti