Perisyntioppi myrkyttää länsimaista ihmiskuvaa

Katolisen kirkon hahmotteleman perisynnin tiivisti kirkkoisä Augustinus oppirakenteeksi. Ihminen on jo syntyessän syntinen ja tätä syntisyyttä kutsutaan perisynniksi.

Perisynti nojaa kaikella painollaan Psalmiin 51:7. Kirkko onkin keskittynyt kaikella osaamisellaan Psalmim sanoman muuttamiseen tukeakseen periharhaista perisyntiään.

Kirkon 1938 käännös: ”Katso, minä olen synnissä syntynyt, ja äitini on minut synnissä siittänyt.”

-92 käännös on koominen syntisyydessään: ”Syntinen olin jo syntyessäni, synnin alaiseksi olen siinnyt äitini kohtuun.”

Septuaginta, juutalaisten oppineiden Vanhan testamentin kreikannos, kääntää jakeen: ”ιδου γαρ εν ανομιαις συνελημφθην και εν αμαρτιαις εκισσησεν με η μητηρ μου”

”Katso, minä olen laittomuudessa (anomia) syntynyt ja äitini on minut harhaan menossa (hamartia) tehnyt.”

Entä mistä Daavid Psalmissa kertoo? Juutalaiset rabbit tietävät, että Daavid syntyi avioliiton ulkopuolisesta suhteesta. Daavid oli varmasti katkera isälleen Iisaille tämän laittomuudesta, anomiasta, Mooseksen lain rikkomuksesta, uskottomuudesta. Sitten Daavidille itselleen kävi pahasti. Hän teki laittomuuden naimisissa olevan Betseban kanssa. Peittääkseen tekonsa Daavid tapatti Betseban aviomiehen. Mutta sitten kävi käry, kun profeetta Naatan paljasti, mitä Daavid oli tehnyt.

Psalmissa Daavid käy lävitse kauhun hetkiään, mutta riipaisevinta on huomioida sama kuin rabbit. Daavid tajusi olleensa paljon pahempi laittomuuden tekijä kuin isänsä, jota hän oli sydämessään syyttänyt.

Synti, heprean chata ja kreikan hamartia, tarkoittaa samaa asiaa, mennä harhaan, vaikka tahtoo osua maaliin.

Psalmi 51:7 selkosuomeksi: ”Katso, minä olen Mooseksen lain ulkopuolella syntynyt ja äitini on minut Iisain harhaan menon seurauksena synnyttänyt.”

Ette varmaan arvaa, kuka rabbien mielestä oli syyllinen Mooseksen lain rikkomiseen. Nainen, Iisain vaimo. Iisai oli hyvä mies ja peittääkseen vaimonsa syrjähypyn, Iisai otti Daavidin pojakseen.

Perisyntiopista on johdettu valtava määrä muita periharhaisia oppeja. Mutta ehkä perisyntioppi osaltaan auttaa ymmärtämään joidenkin kristittyjen periharhaista ihmis- ja maailmankuvaa.

+6

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu