Perussuomalaista maahanmuuttajien työllistämistä kitupalkoilla

HOK-Elanto ostaa siivouksiaan Keradur Services Oy:ltä. Keradur on Mikko Kumpulaisen ja Jussi Rautavirran siivousyhtiö, jonka tapa toimia perustuu siivoojien rekrytointiin suoraan Filippiineiltä.

Liikeidea haiskahtaa jonkinasteiselta vierastyövoiman hyväksikäytöltä. Homman juju onkin toinen yhtiö, joka on myös kumppanusten nimissä, Keramore.

Entä mihin toista yhtiötä tarvitaan?

Lainaan Helsingin Sanomia, joka on ”saanut viitteitä siitä, että kahden yhtiön mallia käytettäisiin myös siivoojien ylitöistä koituvien kustannusten välttämiseen. Neljä työntekijää kertoo HS:lle, että Keradurin siivoojat tekevät kaikki normaalin viikkotyön ylittävät tunnit Keramorelle.”

Tosi näppärä liikeidea, koska kahden firman kautta kierrättämällä pystyy rikkomaan työaikalakia eikä tarvitse maksaa ylitöistä. ”Lain mukaan voin tehdä 160 tuntia työtä kuussa. Jos teen sen yli, ne menevät Keramorelle”, kertoo yksi työntekijä.”

Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen on sitä mieltä, ettei ketjutus ole laillista.

Epäkohtia löytyy vaikka kuinka paljon, mutta niin HOK-Elanto kuin viranomaiset levittävät käsiään. Mieleen tulevat thaimaalaiset marjanpoimijat, jotka olivat vuosia riiston kohteena eivätkä viranomaiset tehneet mitään.

Asian tekee mielenkiintoiseksi se, että Mikko Kumpulainen on perussuomalainen poliitikko. Hän oli viime keväänä ehdolla Espoon kaupunginvaltuustoon.

Keradur/Keramore yhtiöiden poliittinen pointti on siinä, että perussuomalainen poliitikko tuo vuosittain noin noin 30 työntekijää Filippiineiltä. Työntekijöiden tuntipalkka lienee 11,24. Tämä tarkoittaa, että perussuomalaisten Punaisen Kirjan mukaan filippiiniläisiä ei saisi tuoda maahan sosiaalihuollon elätettäviksi.

Suomen Uutiset kertoi vuonna -21: ”Työn perässä Suomeen muuttaville 3 000 euron vähimmäispalkkaraja kuukaudessa” Olen kuullut, että raja maahan pääsylle olisi tänä vuonna 3200?

Perussuomalainen työllisyyspolitiikka kuuluu: ”Älkää tehkö, niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä vaadin teitä tekemään.”

On hyvä, että maahan tuodaan työvoimaa, mutta riiston makua on aika paksusti perussuomalaisessa tavassa järjestää  työperäistä maahanmuuttoa. Palkat ovat niin matalia kuin vain voi laillisesti maksaa.

HOK-Elanto sekä muut siivouspalvelua tarvitsevat firmat olisi saatettava eettiseen vastuuseen työvoimasta, joka työskentelee niiden tiloissa. Onko ongelma liian lähellä, jolloin sitä ei haluta nähdä ja kun ei nähdä, ei ole tarvetta ottaa selvää moraalisesta puolesta.

Kuulenko perussuomalaisten leiristä huutoa ja meteliä, kun maahan tuodaan sosiaalihuollon elättejä? Kaiken lisäksi veromaksajat maksavat Keradur/Keramore yhtiöiden miljoonavoitot, jotka perustuvat riistomaahanmuuttoon!

 

LISÄYS 19.3. klo 12.08 Blogin kommenteissa on vimmaisesti puolusteltu tietyn puolueen kannattajien taholta yhtiön toimintaa, koska työsuojeluviranomaiset tekivät siivouskohteisiin tarkastuksia, joissa ei havaittu puutteita. Työntekijät kertoivat asioiden olevan kunnossa.

Ihmiskaupan tärkein tuntomerkki löytyy Helsingin Sanomien artikkelista: ”Tosin toisen työntekijän mukaan yhtiön johto oli ohjeistanut siivoojia, kuinka toimittajan kysymyksiin tulee vastata.”

Siten on kenenkään turha odottaa, että filippiiniläiset kertovat sen enempää viranomaisille kuin lehdistölle firman asioista, koska ovat sidottuja maahanmuuttajina työnantajaansa. Toiseksi työsuojeluviranomaiset tarkastavat sitä, mitä on tarkoitettukin heidän luettavakseen. Tarkastukset ovat silmänlumetta, jolla turvataan niin valtion kuin vastapuolen intressit.

Toinen, vielä hälyttävämpi merkki ihmiskaupasta on todistus:

”Yksi entinen työntekijä kertoo, ettei saanut kahteen vuoteen lomaa, vaikka pyysi.”

Jos yhtiö tekee konkurssin, ovat lomat ja lomarahat menneet. Poliisin pitäisi viimeistään tässä vaiheessa ryhtyä tutkimaan yhtiön toimintatapoja.

Suomessa ihmiskauppa on kriminalisoitu, mutta kuitenkin lainsäädännössä ja viranomaistoiminnassa on kyseenalaisia tulkintoja. Ihmiskauppa on Suomessa hiljaa hyväksytty, kun vain kiiltokuvakulissit ovat kunnossa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu