Piispojen ohjeet sananvapaudesta kertovat arvottomuudesta, kun tuomiokapituli on antanut potkut piispan vallan arvostelusta

Luterilaisen kirkon piispojen kannanotto sananvapaudesta on sitä samaa kaksinaismoralistista hurskastelua, jota kirkko instituutiona on harjoittanut vuosisatoja.

Kirkko ja kaupunki-lehden artikkelista: ”Piispat laativat kirkon työntekijöille someohjeet: sananvapaudelle kyllä, ilkeydelle ei. ”Ohjeen ovat laatineet piispat Kaisamari Hintikka ja Teemu Laajasalo.

Ensimmäiseksi piispat pesevät käsiään Kai Sadinmaan erottamisesta pappisvirasta: ”Ne eivät siis ole reaktio johonkin yksittäiseen tapahtumaan.”

Ohjeet ovat reaktio kertomaan sananvapaudesta, joka kirkossa ei voi toteutua, koska papistoa alistetaan pelon kulttuurilla. Teemu Laajasalon johtaman uomiokapitulin mukaan sananvapaus ei koskenut Kai Sadinmaata. Se oli uhkaus papistolle: ”Käyttäkää sananvapautta niissä rajoissa, jotka piispa on määritellyt.”

Varsinainen pommi räjähtää kohdassa, jossa piispat Kaisamari Hintikka ja Teemu Laajasalo lupaavat juhlallisesti: ”Perustuslaissa säädetty sananvapaus kuuluu piispojen mukaan jokaiselle kirkon työntekijälle ja tuo turvaa uskonnonvapaudelle.”

Sanat ovat erityisen irvokkaita, kun ne tulevat piispa Laajaloon julistuksesta.

Sananvapaus kirkossa ei kuulu jokaiselle, kuten Kai Sadinmaan potkut todistavat. Ei ole piispan allekirjoitus vielä kuivunut erottamispäätöksestä, kun ollaan lupaamassa sananvapautta. Varsinainen Pilatus tämä Helsingin piispa.

Piispan pelossa huolestuttavin ilmiö liittyy siihen, miten kirkon pöydästä syövä väki asemoi itsensä sananvapauteen kuultuaan Sadinmaan erottamisesta. Sen sijaan että papiston enemmistö olisi asettunut joukkovoimalla puolustamaan Sadinmaan sananvapauttta, se keskittyikin kaikella osaamisellaan puolustamaan Helsingin tuomiokapitulin antamia potkuja. He valitsivat Barabbaan.

Potkujen saaminen pappisvirasta ainoastaan siksi, että käyttää sananvapauttaan, ei pitäisi kuulua länsimaiseen oikeusvaltioon.

Entä miten kirkko voi erottaa piispan, joka rikkoo omia ohjeitaan sananvapaudesta?

Toisaalta, en ole kuullut, että yksikään piispa olisi ottanut kantaa Kai Sadinmaan erottamiseen. Hiljaisuus kätkee monta kysymystä, jotka tiivistyvät kuin ukkospilvet Helsingin Tuomiokirkon yläpuolelle.

 

Taustaa.

Blogiin ”Piispa Teemu Laajasalo puolitotuuksineen antaa kasvonsa kirkolle”, josta löytyvässä videossa kirkkoherra Teemu Tammisalo vetää KirkkoLeaksia. Ei kun…?

Piispa Teemu Laajasalon johtama tuomiokapituli erotti Kai Sadinmaan pappisvirasta

 

 

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu