Securitaksen toimitusjohtaja paljastaa, miksi vartijaväkivalta Suomen Wagnerissa on rakenteellinen ongelma

Securitaksen toimitusjohtaja Jarmo Mikkonen syyttää vartijoidensa tappamaa naista omasta kuolemastaan:

”Voimankäyttö on tullut meidän käsityksemme mukaan henkilöstä johtuvasta syystä ja hänen toiminnastaan siinä tilanteessa.”

Nainen ei olisi saanut huutaa apua eikä rimpuilla vastaan, jotta olisi saanut happea neljän miehen roikkuessa päällä. Pienikin ele vastustaa kiinniottoa oikeuttaa vartijat kaatamaan uhrin lattialle ja laittamaan käsirautoihin. Ei edes yritetä keskustella naisen kanssa siitä, mistä kiinniotto johtuu, vaikka kyseessä ei ollut kauppiaiden ilmianto, vaan sivullisen ilmoitus. Naiselta ei kysytty, onko ilmianto aiheellinen vai esimerkiksi kosto.

Tarvitseeko enää ihmetellä, miksi vartijaväkivallasta on tullut yhteiskunnallinen ongelma? Se on sokeaa  mielivaltaa, joka tarvitsee kipinän oikeutukseensa. Edes kipinän sytyttäjällä ei ole merkitystä.

Apulaisprofessori Tatu Hyttinen Turun yliopistosta kertoo, mikä on ongelmien juurisyy.

”Peruskysymys liittyy perustuslakiin. Julkista valtaa ja mahdollisuus käyttää voimakeinoja on annettu meillä myös tahoille, joille ei sitä viime aikaisten tapausten valossa pitäisi antaa.”

Poliitikot antaessaan valtaa vartiointibisnekselle ovat luoneet kaksipäisen hirviön, joka voi toimia vastoin perustuslakia ja demokratian perussääntöjä. Vartiointibisneksessä on samoja piirteitä kuin venäläisessä Wagner palkka-armeijassa. Sillä on omat säännöt, omat oikeudet, oma oikeustaju, mutta se saa legitimiteetin valtiovallalta.

Näyttää siltä, että kaksipäisestä vartijahirviöstä on kasvanut niin suuri örkki, ettei kukaan poliitikko uskalla nousta sitä vastaan sanan miekka loimuten. Niin on myös Wagnerin kohdalla, koska siitä on tullut osa valtiollista väkivaltakoneistoa. Likaisen työn hoitaa Suomen Wagner eikä siitä edes haluta keskustella, ennen kuin paska lentää tuulettimesta.

Mikä puolue ottaa vaaliohjelmaansa vartiointibisneksen romuttamisen ja lakien palauttamisen vastaamaan perustuslain ja demokratian kirjainta ja henkeä?

 

Vartijat vartioivat toisiaan, jolloin uhri menettää perustuslain takaaman oikeusturvansa

Yli kymmenen vuoden takainen artikkeli kertoo siitä, miten vartijoiden kulttuuriin kuuluu sisään rakennettu väkivalta. Uhria voidaan hakata silmittömästi suljetussa tilassa. Jos uhri tekee rikosilmoituksen, vartijat todistavat yhtä pitävästi, miten uhri on esimerkiksi kaatuillut seiniin ja pöydän kulmiin. Tuomioita ei tule räikeissäkään tapauksissa. Vartijat ovat sepittäneet keskenään oman tarinansa. Siksi vartiointibisnes näyttää papereilla melko puhtaalta ja yhteiskuntakelpoiselta instituutiolta.

Artikkeliin, jossa avataan sitä, miten vartijat sumuttavat niin poliisia kuin oikeuslaitosta.

 

Uutta Ison Omenan vartijaväkivallasta

Tapaus Iso Omena saa aina järkyttävämpiä ulottuvuuksia: ”Kuollut nainen oli 35-vuotias – vartijat pyysi paikalle toinen asiakas.”

Tarkoittaa käytännössä, että kuka tahansa voi kostoksi ja ilkeyttään ilmoittaa kenet tahansa vartijoille, jolloin vartijat tulevat laittamaan ilmiannetun käsirautoihin. Jos selviää hengissä, on julkisesti häväisty ja nöyryytetty ja aika varmasti traumatisoitunut.

Asiantuntija: Ison Omenan tilanne olisi pitänyt purkaa nopeammin: ”Minkä takia siinä päällä enää ollaan?”

”Oikeustieteen tohtori ja poliisioikeuden dosentti Henri Rikander kertoo videoita katsoessaan miettineensä, miksi reagoimatonta ja passiivista henkilöä pidetään monen minuutin ajan kiinni ennen elvytyksen aloittamista.”

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu