Suomea uhkaa kiinattuminen, mikäli Stubb valitaan presidentiksi

Olen seurannut huolestuneena Alexander Stubbin kommentteja Kiinasta. Tulee tunne, että Stubb on Kiinan hyväntahdon lähettiläs. Stubbia ei ole haastettu tästä, mutta läntisessä naapurissa on herätty vaaralliseen kehitykseen.

Iltalehti otsikoi: ”Ruotsalaismedia: Suomea uhkaa uusi suomettumisen kausi, jos Stubb valitaan presidentiksi. Kokoomuksen presidenttiehdokkaan Alexander Stubbin Kiina-kantoja luonnehditaan ”naiiveiksi” riippumattomassa ruotsalaisessa Kvartal-aikakauslehdessä.”

”Gunnar Lindstedt pelkää Suomen ajautuvan takaisin suomettumisen tielle, mikäli Stubb valitaan presidentiksi. Tällä kertaa Suomi kumartelisi hänen näkemyksensä mukaan Kiinan eikä enää Venäjän suuntaan.”

 ”Hän viittaa muun muassa Stubbin vuonna 2017 Dagens Industri -lehdessä julkaistuun kirjoitukseen, joka oli otsikoitu ”Hyvästi Yhdysvallat, tervetuloa Kiina”. Lindstedt huomauttaa Stubbin myös todenneen, että ”toisin kuin Venäjä, Kiina ei ole imperialistinen valtio”. Stubb on myös kehottanut tekemään yhteistyötä Kiinan kanssa.”

”Suomalaisasiantuntija Sari Arho Havrén on kommentoinut Stubbin Kiina-kantoja, jotka hänen mukaansa mukailevat Kiinan toistamaa viestiä: ”Alexander Stubb asemoi itsensä itsenäisen Euroopan puolestapuhujaksi sanoen, että Yhdysvaltain ei tulisi määritellä Suomen Kiina-politiikkaa. Se on likipitäen tismalleen lausunto, jota Kiina itsepäisesti toistaa Euroopan johtajille.

”Stubb on pääministerikautensa jälkeen poseerannut ystäväkseen kutsumansa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa, kuten vuonna 2018. Tuolloin hän jakoi yhteiskuvan silloisessa Twitterissä.” (Kuva artikkelissa. Stubbin käsi menee kaulan takaa Lavrovin olkapäälle. Tämä 4 vuotta Krimin miehityksen jälkeen.)

”Fallon piti kummallisena nimenomaan Stubbin kommenttia siitä, että Kiina ei olisi imperialistinen valtio. Hän ihmetteli, kuinka Suomen presidentiksi pyrkivä henkilö ei osoittanut mitään empatiaa tiibetiläisiä tai uiguureja kohtaan.”

Seuraa lainaus todistaa, ettei Stubb näyttä ottaneen mitään opikseen ministeri kukkoiluistaan:

”Fallonin mukaan Stubb oli myös ärähtänyt hänelle ja kehottanut häntä jättämään ”moraalisen ylemmyyden” sikseen.”

Stubb näyttää olevan sokea arvioimaan uhkia, joita nousee kuin vaahtoa pesuvedestä.

Olen tähän asti kannattanut tasavallan presidentin valtaoikeuksia, mutta niissä saattaa olla Kiina-miina. Presidentti istuu kuusi vuotta, vaikka hyppisi urakalla valtiojohtajien silmille ja kehottaisi arvostelijoitaan jättämään moraalisen ylemmyyden. Presidentin erottaminen on hankalampaa kuin päämisterin. jonka on nautittava eduskunnan enemmistön luottamusta.

Mitä jos viiden vuoden kuluttua pestään urakalla käsiä ja toistellaan, etten minä Stubbia äänestänyt, tai en ainakaan muista?

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu