Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Eurovaalit: Katso tulokset tästä

Suomi astunut Unkarin tielle, politisoitunut perustuslakivaliokunta oikeusvaltiota murentamassa 

Oikeusvaltio on vaarantunut Suomessa ennen näkemättömällä tavalla, ja seuraukset voivat olla vakavat. Näin sanoo yksi Suomen kansainvälisesti merkittävimmistä oikeustieteilijöistä, emeritusprofessori Kaarlo Tuori.”

”Hän on vuosikymmeniä puolustanut perustuslakivaliokunnan asemaa perustuslainmukaisuuden ennakkovalvojana ja ennakkovalvonnan ensisijaisuutta tuomioistuinten harjoittamaan jälkivalvontaan nähden.”

”Nyt Tuori on tarkistamassa kantaansa. Hän esittää Helsingin Sanomien haastattelussa poikkeuksellisen ankaraa arvostelua Heikki Vestmanin (kok) johtaman perustuslakivaliokunnan toimintaa kohtaan.”

”Tuorin mukaan ongelmat kärjistyivät perustuslakivaliokunnan viime viikolla poikkeuslaista antamaan lausuntoon.”

”Syynä on eduskunnan perustuslakivaliokunnan toiminta tällä vaalikaudella.”

”Suomi on Tuorin mukaan vaarassa suistua Puolan ja Unkarin tielle oikeusvaltion romuttamisessa. Molemmissa valtioissa romutus alkoi nimenomaan perustuslain valvonnan rapauttamisesta.”

””Puolassa ja Unkarissa perustuslakituomioistuin tehtiin vallassa oleville vaarattomaksi poliittisilla nimityksillä ja parlamentin enemmistön vallankäytöltä riistettiin oikeudelliset rajoitukset. Seuraavana vuorossa oli yleisten tuomioistuinten alistaminen poliittiseen ohjailuun”, Tuori sanoo.”

 

Heikki Vestman polkee kansainväliset lausunnot lokaan

”Vähän ennen perustuslakivaliokunnan lausuntoa Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Michael O’Flaherty vetosi eduskuntaan hallituksen lakiesityksen hylkäämiseksi. Maaliskuussa ja toukokuussa Yhdistyneiden kansakuntien YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvosteli lakiluonnosta kovin sanoin ja totesi sen olevan ihmisoikeussopimusten vastainen.”

”Näitä arvovaltaisia kannanottoja ei mainita sanallakaan hallituksen esityksessä eikä perustuslakivaliokunnan lausunnossa. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja ei tiedotustilaisuudessa edes vastannut kysymykseen siitä, millaisen painoarvon valiokunta kannanotoille on antanut.”

 

Tuori: ”Kun tuomioistuimet Puolassa ja Unkarissa oli saatu talutusnuoraan, vallassa olevien politiikkojen hyökkäys kohdistui mediaan ja kansalaisyhteiskuntaan.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä X:ssä toimi välittömästi Unkarin mallin mukaisesti:

”Erityisen ongelmallista haastattelussa on hyökkäys nimellä valiokunnan puheen­johtajaa vastaan ja sen referoiminen, mitä hänen koetaan sanoneen suljetussa kokouksessa. Tällä pitäisi olla seuraamuksia.”

Ei Tuori  kertonut, mitä Vestman oli jutellut, vaan ”Tuorin mukaan valiokunnan puheenjohtaja Heikki Vestman on inttänyt vastaan ja esittänyt johdattelevia kysymyksiä asiantuntijoille sekä tarttunut asia­yhteydestään irrotettuihin ”oikeudellisiin oljenkorsiin” saadakseen hallituksen esitykset läpi”.

Vestman on toiminut demokratian vastaisesti, aivan kuten Unkarissa on toimittu.

Erityisen vaarallista on Mäkelän jatkuva uhkaileminen:

”Tällä pitäisi olla seuraamuksia.”

Sekä;

””Kysyisin Tuorilta, millaisena hän näkee oman asemansa jatkossa valiokunnan asiantuntijana tällaisen hyökkäyksen jälkeen”, Mäkelä sanoo.”

 

Kuka on Kaarlo Tuori?

”Tuori perehtyi oikeusvaltion rapautumiseen Puolassa ja Unkarissa, kun hän toimi vuosina 1998–2022 Euroopan neuvoston Venetsian toimikunnan jäsenenä. Hän osallistuu yhä aktiivisesti sen toimintaan kunnianpuheenjohtajana.”

”Suomen uskottavuus oikeusvaltion, ihmisoikeussopimusten ja sääntöpohjaisen kansainvälisen järjestelmän etummaisena puolestapuhujana on kärsinyt haaksirikon. Perustuslakivaliokunnan lausunnossa politiikka on ottanut niskalenkin oikeudesta. Oikeudellisesti lausunto on kelvoton.”

Juuri niin toimitaan Unkarissa.

 

Kuka on Heikki Vestman?

Kaarlo Tuori: ”Puolassa ja Unkarissa perustuslakituomioistuin tehtiin vallassa oleville vaarattomaksi poliittisilla nimityksillä.”

Vestman on poliittisesti nimitetty ja erityisen mieluinen perussuomalaisille.  Kun Wille Rydman kuului kokoomukseen, Vestman oli Rydmanin tutkapari, ikään kuin Pekka Töpöhännästä tuttu Pilli ja Pulla. Sitten Monni erotti kaverukset, mutta liitti heidät jälleen yhteen hallituskoalition raameissa.

Kun Vestman nimitettiin poliittisesti perustuslakivaliokunnan puheenjohtajaksi, oli  odotettavissa poliittista ohjausta. Ja niin on tapahtunut, kuten Unkarissa.

”Syynä on eduskunnan perustuslakivaliokunnan toiminta tällä vaalikaudella.”

Ei vain rajalain osalta, vaan ideologisen systemaattisesti vuoden ajan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (26)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. Laura Oksala
  Laura Oksala #4166955

  Näitä perustuslakivaliokunnan ”monneja” en olisi kyllä halunnut nähdä jäämässä rysän päältä kiinni, mutta parempi on kai sentään tietää kuin olla tietämättä.

  Ja vielä kehtaa Mäkelä yrittää tukkia asiantuntijoiden suita..

  Ilmoita asiaton viesti

 2. MattiVillikari1
  Matti Villikari #4166963

  ”Vestman on poliittisesti nimitetty ja erityisen mieluinen perussuomalaisille. Kun Wille Rydman kuului kokoomukseen, Vestman oli Rydmanin tutkapari, ikään kuin Pekka Töpöhännästä tuttu Pilli ja Pulla.”

  Jo on aikoihin eletty kun valiokunnan jäsenetkin nimitetään poliittisesti ja vielä Rydmanin töpöhöntä kaveri. Ei käy. Nyt pitää vähintään järjestää poliittinen 24 tunnin lakko satamissa. 😉

  Ilmoita asiaton viesti

 3. Esko Karinen
  Esko Karinen #4167000

  Vain Sanna Marin voi meidät enää tästä kurimuksesta pelastaa.

  Ilmoita asiaton viesti

  • usjussi
   Vastaus kommenttiin: #4167000

   Olet oikeassa. Marin, kun ei ole narusta vedettävä pässi.
   Laillisuuden noudattaminen on/oli hänelle A ja O.
   Eikä demarit olisi niin sekaisin Tuppuraisen/ Lindmanin sooloillessa.

   Ilmoita asiaton viesti

   • Juha Hytönen
    Juha Hytönen #4167008
    Vastaus kommenttiin: #4167006

    Vai Marin…no hän veteli omia narujaan ja vastusti Nato-jäsenyyttä vielä pääministerinä ollessaan, kunnes käänsi (onneksi) takkinsa. Että mitenhän nyt on.

    Ilmoita asiaton viesti

    • Tapio Tuomaala
     Tapio Tuomaala #4167015 Kirjoittaja
     Vastaus kommenttiin: #4167008

     Marin toimi täsmälleen samoin kuin TP Sauli Niinistö, joka johti Suomen ulkopolitiikkaa perustuslain takaamin oikeuksin, Olisi ollut ennen kuulumatonta, että pääministeri olisi astunut presidentin varpaille.

     Koetetaan pysyä totuudessa eikä levitetä trumpilaistyylistä disinformaatioita.

     Ilmoita asiaton viesti

     • Juha Hytönen
      Juha Hytönen #4167025
      Vastaus kommenttiin: #4167015

      Mitä disinformaatiota? Jos sinä väität, että Marin kannatti Nato-jäsenyyttä tullessaan pääministeriksi, niin kumpikohan levittää perättömiä juttuja?

      Ilmoita asiaton viesti

      • Tapio Tuomaala
       Tapio Tuomaala #4167072 Kirjoittaja
       Vastaus kommenttiin: #4167025

       Kannattiko TP Sauli Niinistö Natoa, kun Marinista tuli pääministeri? Entä kansa?

       Kannatin Natoa, kun Neuvostoliitto hajosi. Siinä olisi menty samoin kuin Viro. Mauno Koivisto jahkaili, kuten monessa muussakin asiassa, ja juna meni. Ei kukaan järkevä poliitikko kannattanut Natoa, kun Putin alkoi kasvattaa valtaa. Kun Venäjän kädet oli sidottu Ukrainassa, avautui Naton ovi.

       Muistin virkistämiseksi:

       ”Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan on erittäin epätodennäköistä, että Suomi hakisi sotilasliitto Naton jäsenyyttä hänen pääministerikautensa aikana. Marin kommentoi Suomen Nato-aikeita uutistoimisto Reutersin haastattelussa.”

       https://www.ts.fi/uutiset/5544440

       Sama linja kuin Niinistöllä ennen Venäjän hyökkäämistä Ukrainaan.

       Olisi ollut katastrofaalista, jos valtiojohdolla olisi ollut toisistaan poikkeava näkemys.

       Ilmoita asiaton viesti

       • Laura Oksala
        Laura Oksala #4167260
        Vastaus kommenttiin: #4167072

        Juha Hytösellä on valikoiva muisti: Marinia hän ”marinoi” NATO-vastaisuudesta minkä kerkiää, mutta unohtaa, että Sauli Niinistö ei pelkästään viimeiseen asti vastustanut NATO:A – hän jopa kielsi siitä puhumisen.. (Ks. Lauri Nurmi ”Suomen salattu tie Natoon”).

        Ilmoita asiaton viesti

   • Esko Karinen
    Esko Karinen #4167023
    Vastaus kommenttiin: #4167006

    Heikki Karjalainen ei ymmärrä sarkasmia vaikka se olisi miten ilmeistä.

    Marinin suosio panee ymmärtämään miksi Hitlerin tapaiset henkilökultit ovat voineet syntyä.

    Ilmoita asiaton viesti

 4. Tapio Tuomaala
  Tapio Tuomaala #4167013 Kirjoittaja

  Monni, näkymätön mies Petteri Orpo.

  Jyrki Lehtolan kolumni: Petteri Orpo, näkymätön mies,

  jossa Petteri kertoo elämästään pääministerinä:

  ”Tuollaisen yhdentekevän tyhmyyden keskellä kaikki muut unohtuvat ja kulttuurisodat voittavat. Hupsut ovat taas savuverhon kimpussa, ja täällä suojassa voi tehdä kaikenlaista, jota ei ole koskaan uskallettu tehdä.

  Oikeuslaitoksen riippumattomuus on ay-liikkeen kanssa pian muisto vain. Ihmisoikeussopimukset, kansainväliset sopimukset, EU-oikeus, Suomen perustuslaki; muistan hämärästi kuulleeni joskus nuo sanat.

  Turkulaisena olin tottunut suomenruotsalaisiin erikoisuuksiin kuten rapuihin ja loputtomaan juhlimiseen, mutta silti olen vuoden ajan ollut iloisesti yllättynyt Rkp:n selkärangan elegantista taipuisuudesta.

  Ne ovat kuin minä. Vaikuttavat viattomilta. Ja kun taas on nielty omat lupaukset, ne sanovat jotain yhdentekevän liberaalia niin kuin minä.

  Kaikki tuntuu menevän täällä läpi. Hallituksen rasismipaperin luonnoksessa taistellaan rasismia vastaan mm. ehdottamalla kommunismin symbolien kriminalisointia. Se tulee helpottamaan jokaisen rasismia kokeneen nuoren pelon tunteita.”

  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010526242.html

  Ilmoita asiaton viesti

 5. ajjmikkola
  Jouko Mikkola #4167401

  Ja mitä sanoo oikeuskansleri Tuomas Pöysti?

  Lainaus:

  ”Oikeuskansleri Tuomas Pöysti ei allekirjoita julkisuudessa esitettyä väitettä eduskunnan perustuslakivaliokunnan politisoitumisesta.

  Oikeustieteen emeritusprofessori Kaarlo Tuorin lauantaina HS:lle antama haastattelu on herättänyt viikonloppuna laajaa keskustelua. Tuori arvosteli muun muassa perustuslakivaliokuntaa politisoitumisesta sekä valiokuntaa johtavan Heikki Vestmanin (kok.) toimintaa. Vestman ei hyväksy emeritusprofessorin väitteitä.

  Oikeuskansleri Pöystin mukaan Vestman on toiminut valiokunnan johdossa asiallisesti.

  – Kun itselläni on ollut kunnia olla perustuslakivaliokunnassa, toiminta on aina ollut hyvin asiallista. En ole kokenut mitään johdattelua tai painostavia kysymyksiä, Pöysti sanoo HS:lle.”

  Huvittavaa miten punavihreät nyt pitävät tuota Tuoria lähes Jumalana, kun hän meni esittämään kritiikkiä perustuslakivaliokuntaa kohtaan. Ja Tuorihan on ollut myös Suomen Demokraattisten Lakimiesten puheenjohtaja vuonna 1980, joten siksikin punavihreät pitää hänestä.

  Ilmoita asiaton viesti

 6. Kalle Veitola
  Kalle Veitola #4167452

  Unkarin tielle? Ok. Pitäskö vähän rauhoittua ja palata realismiin sieltä punavihreästä kuplasta…

  Ilmoita asiaton viesti

 7. eerojuhani vaarala

  Suomen itärajan ja perustuslakivaliokunnan politisoitumisesta

  Asia on kuitenkin niin – eikä siitä yli pääse – että jos Venäjä tuo 15000 pakolaista rajan yli pyrkimään.

  Niin asia on heti 200 prosenttisesti turvallisuuspolitisoutunut ja -poliittinen ja raja pannaan että paukahtaa kiinni.

  Tai muuten me päästämme mahdollisesti 5000 desanttia Suomeen.

  Pitää nyt olla todellisuustaju sen mukainen mikä on todellisuus – joka on jo nyt että hybridimurtaudutaan vesilaitoksiin jne.

  Siis – pitää siirtää todellisuustajua vallitsevan todellisuuden tasolle – eikä leikkiä nyt rauhanajan todellisuudella mitä mikään ei uhkaa. Koska meillä ei ole nyt sitä todellisuutta vaan mahdollinen ja jo nyt rajan yli hybridinä rajan yli vihollismielisesti tunkeutunut esisodan todellisuus.

  Ilmoita asiaton viesti