Suomi ei ole Kreikan, vaan Saksan ja Hollannin tiellä

Professori Mika Pantzar on yksi järjen ja logiikan äänistä ylikierroksilla käyvässä valtionvelka keskustelussa Hän kirjoittaa artikkelissaan:

”Vaikka tekstiaineistoissa Suomi rinnastettiin usein Etelä-Euroopan “ongelmamaihin”, osoittavat tilastoaineistot Suomen bruttovelkaantumisen vastanneen euroalueen ”hyvien maiden” eli Saksan ja Hollannin tilannetta. Nettovelkaantumista tarkasteltaessa tilanne on vieläkin parempi. jos otetaan huomioon varallisuus (ml. työeläkerahastot), Suomen julkinen talous on poikkeuksellisen vauras, jopa ylijäämäinen Norjan ja Luxemburgin tavoin.”

Mielenkiintoinen on kohta, joka viittaa suomalaiseen itsetuhoisuuteen verrattuna saksalaiseen tai hollantilaiseen mielenmaisemaan:

”Suomalaisten käsitysten ja puhetapojen pessimistisyys on havaittu myös eurooppalaisessa asenteita mittaavassa kyselytutkimuksessa (Standard Eurobarometer, 2019). Kysyttäessä kotimaan keskeisimpiä haasteita olivat suomalaiset yhdessä italialaisten kanssa varsin huolestuneita julkisesta velasta. Sitä vastoin espanjalaiset kokivat julkisen velan huomattavasti harvemmin ongelmaksi puhumattakaan hollantilaisista ja saksalaisista, jotka tuskin milloinkaan mainitsivat julkista velkaa merkittävänä ongelmana.”

Niinpä, jos lamaa ei ole tulossa ulkoa, se pitää väkipakolla rakentaa kotimaisista aineksista, jotka vetoavat kaamoksen kansan melankoliseen, geeneihin ohjelmoituun muinaismuistiin.

Niistä aineksista rakennettiin 90-luvun suuri lama. Siitä on yli kolmekymmentä vuotta, joten historiaa ymmärtämätön opportunisti Petteri Orpo kumppaneineen tekee saman tempun kuin oppi-isänsä.

Siperia ei opeta, vaan Siperia täytyy kansakuntana kokea sukupolvi vuorollaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu