Sammio
Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Parhaat blogit kerran viikossa – tilaa uutiskirje tästä –>

Suomi sai Uniperistä, mitä maksimissaan oli saatavissa

Kun Saksa maksoi Uniperistä 500 miljoonaa, niin se on paljon totaalista tappiota tekevästä yhtiöstä.

Suurena voittona voidaan pitää sitä, että Fortum saa takaisin Uniperiin sijoitetut 8 miljardia. Välttämättä Fortum ei olisi saanut mitään, vaan  menettänyt 15 miljardia. Ilmeisesti Saksalla oli niin kiire kansallistaa Uniper, ettei ollut aikaa kinastella tai käydä oikeutta Fortumin Uniperiin sijoittamasta panoksesta. Konkurssi vältettiin Fortumin ja Saksan sopimuksella.

Siihen päättyi Fortumin maailmanvalloitus joka alkoi Milkael Liliuksen Venäjän harharetkestä ja sinetöitiin Pekka Lundmarkin Uniper kaupassa.

Kokoomuksen Jyrki Kataisen ja Jan Vapaavuoren junailemien Caruna-kauppojen 4 miljardia haihtuivat savuna Saksan taivaalle. Samoin Sonera lahjoitti Saksaan samat 4 miljardia. Suomalaiset ovat kivasti rahoittaneet Saksaa. Jäädään odottamaan, mitä Suomen huippujohtajat seuraavaksi keksivät.

Uniperin ostanut Pekka Lundmark on Nokian pääjohtaja. Nokiassa on paljon pääomaa ja Saksassa ostettavaa.

Suomen hallitus selvisi isosta vastustajasta kunniakkaan ryhdikkäästi, kuten Helsingin Sanomat kirjoittaa:

”Saksassa ei varmasti riemastuttu siitä, että suomalainen ministeri pelmahti paikalle kutsumatta ja yllättäen. Mutta juuri siksi Tuppuraisen rohkea ja röyhkeäkin yllätysvierailu oli melko mahtava. Saksan lähtökohta neuvotteluihin oli alun perin sellainen, että Fortumin pitäisi pääomistajana tukea Uniperia lisää, eikä suinkaan vetää jo antamiaan lainoja pois yhtiöstä. Tuppurainen vei Saksan hallitukselle viestin, että Saksan kaasukriisin laskua ei maksateta suomalaisilla veronmaksajilla. Neuvottelutuloksen oli oltava sellainen, ettei Fortumin tarvitse pääomittaa Uniperia, eikä Suomen valtion Fortumia. Sanna Marin vielä vahvisti sanomaa tekstailemalla liittokanslerille.”

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo on vahvistanut, että hallitus on tukenut Fortumia kriisin aikana ja ollut kaiken aikaa tietoinen yhtiön reaaliaikaisesta tilanteesta. Ellei näin olisi, niin tänään olisi saatettu kertoa Fortumin 15 miljardin tappioista sekä siitä, miten veronmaksajat joutuvat pääomittamaan yhtiötä kaatumisen estämiseksi.

Tytti Tuppurainen ja Sanna Marin pelastivat veronmaksajien rahoja 8,5 miljardia!

+5

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (14)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. Tapio Tuomaala
  Tapio Tuomaala #3747297 Kirjoittaja

  ”Näin Saksassa reagoitiin Uniper-ratkaisuun: Ylimääräinen kaasumaksu kismittää, saksalaisministeri muistutti myös Fortumin olevan maksajana”

  https://yle.fi/uutiset/3-12632530

  0

  Ilmoita asiaton viesti

 2. Kommentti poistettu
 3. PiviKopsa
  Päivi Kopsa #3747302

  Talouskysymykset eivät ole heiniäni, mutta seuraava kyllä mietityttää:

  ”Saksa ostaa 0,5 miljardilla Uniperin ja saa samalla sen omistamat Ruotsin, Hollannin, Ison Britannian, Unkarin, Belgian ja Saksan kaasu-, vesi-, kivihiili- ja ydinvoimalat!

  Moni suomalainen on autuaan tietämätön, että Uniper omistaa Ruotsissa mm. 54,4% Oskarshamnin, 29,6% Ringshalsin ja 3,8 % Forsmarkin ydinvoimaloista. Näiden ydinvoimaloiden kapasiteetti on 2308 MW – 3820 MW. Puhutaan siis valtavasta ydinvoimakapasiteetista. Niin suuresta, että jos nuo olisivat olleet Suomen omistuksessa, Suomi olisi energian suhteen enemmän kuin omavarainen!

  Näiden lisäksi Uniper omistaa Ruotsissa yhteensä n. 70 vesivoimalaitosta!
  Uniperin kokonaan omistamien Connah’s Quay ja Isle of Grain maakaasuvoimat tuottavat 1380 MW ja 1275 MW .
  Uniperin omistaman Maasvlakte-hiilivoimalan kapasiteetti on 2180 MW. Nyt ei siis puhuta mistään pikkuvoimaloista!

  Koko Uniperin tuotantokapasiteetti oli 2017 n. 120 TWh eli noin tuplasti koko Suomen sähköntuotantokapasiteetti.
  Kaiken kaikkiaan Uniper omistaa valtavan määrän voimalaitoksia ja nyt nuo kaikki vain menivät naurettavaan pilkkahintaan Saksalle.

  +3

  Ilmoita asiaton viesti

 4. hrautomaki

  Fortumin kokonaistappio Uniperistä on 6,5 miljardia euroa.

  +2

  Ilmoita asiaton viesti

 5. MaxStenbck
  Max Stenbäck #3747323

  Vai olisiko tässä nyt kuitenkin käynyt niin, että realisoitui 6,5 miljardin euron tappio Fortumille? Se on nimittäin fakta. On vain spekulaatiota miten olisi saattanut käydä jos olisi toimittu toisin kuin nyt. Mistään säästämisestä, saati pelastamisesta ei voi puhua. Potentiaalisen megaluokan riskin sijaan otettiin nyt vain jättimäinen varma tappio.

  +3

  Ilmoita asiaton viesti

  • kalevikamarainen
   Vastaus kommenttiin: #3747323

   Tämä analyysi on niin ikään Helsingin Sanomista:
   ”FORTUM oli sivustakatsovien omistajien yhtiö, jolta kyllä toivottiin rahaa. Kun Suomen hallituksen entiset ministerit ja omistajaohjauksen virkamiehet nyt kertovat, että he eivät tienneet kaupoista etukäteen, se ei vapauta heitäkään moitteista – olisi pitänyt tietää, olisi pitänyt hoitaa omat vastuut.

   Jos Uniperin osto, sen isot fossiilienergian aiheuttamat maineriskit ja altistuminen Venäjän-toimintojen ongelmille kuuluivat Fortumin toimivan johdon toimivaltaan ja tulivat ilmoitusasiana omistajille, silloin käytännössä kaikkien valtionyhtiöiden kaikki siirrot ovat omistajaohjauksen kiinnostuksen ulkopuolella.

   Jos edes tällainen riskiä suuresti keskittävä strategian muutos ja siirtyminen sekä Venäjän että Saksan kansallisen intressin lähituntumaan ei omistajia kiinnosta, niin mikä kiinnostaa? Se on kallis oppi, joka tästä matkasta jäi käteen.”
   https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000009084212.html

   X

   +5

   Ilmoita asiaton viesti

  • jockerantanen
   Jocke Rantanen #3747400
   Vastaus kommenttiin: #3747323

   Niin.
   Yhtä asiaa en saa järkeeni.
   Eikö Uniperin toimitussopimuksissa ole mitään force major – pykälää?
   Jos kaasua ei ole saatavilla niin sitä ei ole saatavilla.
   Jos valtiovalta kieltää ostamasta jostain kaasua niin eikö silloin valtio eli tässä tapauksessa Saksa ole korvausvelvollinen asiakkaille aiheutuvasta vahingosta? Saksa tai EU on määrännyt pakotteet.
   Ja kun kaasua ei ole muualta saatavissa.

   +2

   Ilmoita asiaton viesti

   • aveollila
    Antero Ollila #3747516
    Vastaus kommenttiin: #3747400

    Minä taas en ymmärrä, miksi Fortum ei irrottanut Uniperin kaasuliiketoimintaa eli kaasun ostoa ja jakelua omaksi yhtiökseen viimeistään kesäkuun alussa, kun jo selvästi nähtiin, mikä on edessä.

    +1

    Ilmoita asiaton viesti

    • jockerantanen
     Jocke Rantanen #3747614
     Vastaus kommenttiin: #3747516

     Omaan kysymykseeni taisi tulla jonkinlainen vastaus eien illalla kun Tavio yritti muutamaan kertaan ottaa esille force major-pykälän.
     Molemmilla, ellei ollut peräti kolme yritystä, toimittaja keskeytti hänet ja antoi puheenvuoron Tytille.
     Oliko etukäteen sovittu toimittajan kanssa että tästä ei keskustella?

     Ymmärrän niin että Saksa on komentanut Uniperin johtoa ja kieltänyt ko. pykälän käytön ja maksattanut Uniperilla tappiollista kaasukauppaa. Tietoisena siitä että siitä seuraa Uniperille suuria ongelmia ja että se johtaa siihenb että Saksa saa ilmaiseksi hyvin kannattavan yrityksen. Yrityksen joka omistaa mm. vesivoimaa enemmän kuin Suomessa edes on, plus isot osat ruotsalaisista ydinvoimalaitoksista jne.
     Voisi kai sanoa että Saksa ryösti Uniperin Fortumilta.

     0

     Ilmoita asiaton viesti

  • suburbian
   Vastaus kommenttiin: #3747615

   Tuohan se on. Niin kauan kuin oikeisto jatkuvasti turvautuu räikeään epärehellisyyteen propagandassaan on syytä olla huolissaan Suomesta. Rehellisyys on perinteisesti suomalainen hyve. Kuinka sen voi dumpata noin helposti? Mikä oikeistoon on mennyt? Miksi ovat niin epärehellisiä?

   0

   Ilmoita asiaton viesti

 6. Kommentti poistettu
 7. Tapio Tuomaala
  Tapio Tuomaala #3747658 Kirjoittaja

  HS painottaa samaa, mistä kirjotin blogissa:

  ”TÄSSÄ tilanteessa voi siis pitää voittona, että Fortum näyttää saavan Uniperilta nyt kertasuorituksena neljän miljardin euron saatavansa ja sen antama takaus raukeaa. Loppulasku jää noin 5,5 miljardiin euroon. Fortumin mukaan valtion tai muiden omistajien ei tarvitse pääomittaa yhtiötä.

  Saksan valtio joutuu käyttämään Uniperin pelastamiseen jo tässä vaiheessa noin 21,5 miljardia euroa, eikä se tule riittämään talven yli. Käytännössä on kyse siitä, että valtio maksaa Uniperin kautta saksalaisten kohonneita kaasulaskuja.

  Fortum voi unohtaa saksalaisen painajaisensa kerralla ja keskittyä perusliiketoimintaansa puhtaalta pöydältä.

  Olisi voinut käydä myös niin, että Fortum olisi joutunut jäämään pienellä osuudella roikkumaan miljarditappiota tekevän Uniperin omistajaksi. Fortumin antama laina ja takaukset olisivat jääneet odottamaan suorituksia hamassa tulevaisuudessa.”

  https://www.hs.fi/talous/art-2000009083967.html

  +1

  Ilmoita asiaton viesti

 8. suburbian

  Oikeisto haukkuu kaikkia paitsi Fortumin johtoa. Jos oikeisto oikeasti olisi kiinnostunut veronmaksajien rahoista se myös suuntaisi huomion oikeisiin syyllisiin.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

 9. MarkkuJrvinen1

  Uniper ja Suomen (tai Fortumin) saama voitto eivät kuulu samaan lauseeseen. Miten tyhmä pitää olla, että tällaiseen uskoo.
  Mitään voittoa ei ole. Ei edes torjuntavoittoa.
  TE (Talouselämä) tekemä kysely:
  Miten arvioit Tytti Tuppuraisen onnistuneen Uniper/Fortum-kriisin hoidossa? Erittäin hyvin: 2% Melko hyvin 14%.
  Miten arvioit Sanna Marinin onnistuneen Uniper/Fortum-kriisin hoidossa? Erittäin hyvin: 4% Melko hyvin 14%.

  Erittäin hyvin ja melko hyvin. Voihan Uniper. Käsittämätöntä.

  Tuppurainen meni neuvotteluihin valmistautumatta.
  Marin ei neuvotteluista välittänyt lainkaan, vaan lähetti neuvottelujen aattona Instagram-viestin: ”Tänään alkoi loma. Suuntana Suomen Turku ja Ruisrock.”
  Kun Marin juhli sekopäisenä Turussa, Tuppurainen kiitteli ja hehkutteli Marinin osuutta neuvotteluihin. Marin kanslioineen ja kabinetteineen sen sijaan yrittivät peitellä Sannan osuutta neuvotteluihin.
  Vihdoin Sannan oli luovutettava. Pakon edessä hän tunnusti eduskunnalle, että hänen kabinettinsa heinäkuussa tiedottama ”yhteydessä olo” Saksan liittokansleri Olaf Scholziin tarkoitti tekstiviestin lähettämistä. Sannan osuus oli lyhyt tekstiviesti.

  Analyysi 21.9.2022: Tytti Tuppurainen luonnehtii Uniper-ostoa vakavaksi virheeksi.
  Aivan loistava analyysi. Vain n. 3 milj. suomalaista tiesi tämän jo silloin, kun Tytti lähti Saksaan ”neuvottelemaan” Marinin 100%:lla tuella.
  Tytin kk-palkka on n. 13 000€, ja mitä palveluita olemme häneltä saaneet? Tuon analyysin, mutta mitään muuta emme tule saamaankaan.

  0

  Ilmoita asiaton viesti