Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Blogien lukukertoja näyttävä ominaisuus on poistettu käytöstä korjauksen ajaksi. Pahoittelemme häiriötä.

Vanhoillis­lestadiolaisen liikkeen piiristä paljastui lasten seksuaalisia hyväksikäyttöä, mutta miksi ilmiötä ei ole tutkittu?

”Uskontojen uhrien tuki ry:n toiminnanjohtaja Joni Valkila pitää erikoisena, että lasten joutumista rikosten uhreiksi uskonyhteisöissä ei ole Suomessa enempää selvitetty.”

Ei ole selvitetty osittain ehkä siksi, että etenkin Keskustassa on lestadiolaisia kansanedustajia, kuten entinen pääministeri, joilla on ollut valtaa estää valtiotason tutkimukset. Kun Keskusta ei ole hallituksessa, niin tätä tulppaa ei pitäisi olla. Toisaalta tuntuu, ettei haluta astua uskonnollisten sidosryhmien varpaille. Äänestäjät ovat tärkeämpiä kuin lapset.

Luterilaisessa kirkossa taas lestadiolaisten vaikutusvalta selittää osaltaan pohjoisten piispojen hiljaisuuden. Lestadiolaiset saavat vastapalvelukseksi kirkollisveron maksamisesta piispallisen statuksen, jolla he voivat puolustella Raamatun vastaisia uskonoppejaan.

Helsingin Sanomien ansiokkaassa artikkelissa Lapsia joutuu rikosten uhreiksi uskon­yhteisöissä, joita ei käytännössä valvo kukaan – Näin tekijät pääsevät kuin koira veräjästä, avataan, miten uskonyhteisöt suojelevat pedofiilejä ja insestiä.

Yli kymmenen vuotta sitten Suomea järkyttivät lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset vanhoillis­lestadiolaisen liikkeen sisällä. Lapset joutuvat yhä rikosten uhreiksi eri uskon­yhteisöissä, joita ei käytännössä valvo kukaan.”

2010-luvun alkuvuosina Suomea ravisutti vyyhti, jossa vanhoillis­lestadiolaisen liikkeen piiristä paljastui lukuisia lasten seksuaalisia hyväksikäyttöjä vuosikymmenten ajalta. Seksuaalirikokset olivat tapahtuneet useimmiten perheen tai suvun sisällä, ja niitä oli vaiettu ja peitelty uskon­yhteisössä. Uhrit olivat jääneet ilman tukea.

Uskontojen uhrien tuki ry:n toiminnan­johtaja Joni Valkila kertoo, että ongelmia esiintyy monissa eri uskonnollisissa yhteisöissä eikä vain vanhoillis­lestadiolaisessa liikkeessä.

Pitää paikkansa. Jehovan todistajat on käytännössä identtinen kultti lestadiolaisliikkeiden kanssa.

”Pedofilia pyörii pullakahvilla ja uskolla. Nuori nainen kertoi haastattelussa, kuinka perheen tuttavamies oli käyttänyt häntä lapsena seksuaalisesti hyväkseen. Jehovan todistajien oikeuskomitean tuomio oli, että 11-vuotias lapsi oli vietellyt itse keski-ikäisen miehen eikä asiasta saa kertoa poliisille. Eikä siinä vielä kaikki. Pientä tyttöä käskettiin antamaan anteeksi ja anteeksiannon osoituksena hänen piti tarjota raiskaajalleen kotona pullakahvit, koska maailmanlopun jälkeen paratiisissa ei vanhoja muistella.”

Saman tarinan voisi kuulla vl-liikkeen toiminnasta tai katolisen kirkon.

Miten kultit  toimivat katseilta piilossa, pimeyden suojassa, siitä HS kertoo lisää.

Oulun poliisille tulee vuosittain epäilyjä lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista, joihin liittyy jokin uskonnollinen yhteisö tai sellaisessa elävä perhe. ”Viime vuosien ajalta puhutaan muutamasta ilmoituksesta vuodessa Oulun poliisilaitoksen alueella. Yksi perheen sisäinen rikosepäily voi poikia useamman rikosasian”, summaa Oulun rikostorjunta­sektorin johtaja Markus Kiiskinen.

Poliisin tietoon tulevissa rikosepäilyissä on usein kyse jo hieman vanhemmista asioista, joista ilmoitetaan viiveellä. ”Näissä piilee aina se vaara, että tapauksia on yhteisöissä paljon pinnan alla.”

Ongelman tunnistaa myös lasten ja nuorten turvallisuuden edistämiseen erikoistunut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kehittämispäällikkö Ulla Korpilahti. Hän on ollut mukana tekemässä kansallista Väkivallaton lapsuus -toimenpide­suunnitelmaa, jonka tavoitteena on ehkäistä alaikäisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Korpilahden mukaan tiedossa on esimerkiksi tapauksia, joissa erilaisissa uskon­yhteisöissä vastuu­tehtävässä olevat henkilöt ovat käyttäneet asemaansa väärin suhteessa alaikäisiin.”

Vaikkapa lasten ja nuorten kerhoissa tai leireillä on herkästi sellaisia tilanteita, että aikuisella on mahdollisuus olla alaikäisen kanssa kahdestaan.” Useimmiten kyse on jonkinlaisesta väkivallasta, erityisesti seksuaali­väkivallasta.”

Ongelman laajuudesta ei ole kuitenkaan varmuutta, koska Suomen tilanteesta ei ole tehty kattavaa ja systemaattista selvitystä.”

Onko Suomi kuin katolinen kirkko? Peitellään poliittisuskonnollisten päättäjien tahdosta uskonnollisissa yhteisöissä esiintyvää pedofiliaa, kuten tehtiin katolisessa kirkossa?

”Johtoasemassa oleva päätyy Korpilahden mukaan muita helpommin asemaan, jossa häntä ei valvo kukaan.”

Koskee niin poliittisia kuin uskonnollisten liikkeiden päättäjiä. Niin syntyy hiljaa hyväksytty konsensus.

Tällainen henkilö voi herkästi myös vaihtaa yhteisöstä toiseen, kun tilanteet käyvät omalta kannalta tarkasteltuna hankaliksi.”

Saman kaavan mukaan toimittiin myös katolisessa kirkossa, jossa satoja lapsia hyväksikäyttänyt pappi siirrettiin uuteen seurakuntaan jatkamaan rikoksiaan. Uudessa seurakunnassa sai jatkaa puhtaalta pöydältä. Kirkko oli antanut vanhat synnit anteeksi.

Tiiviissä ja kontrolloivissa uskonyhteisöissä on piirteitä, jotka mahdollistavat tällaiset ongelmat. Yhteisöissä on yleensä esimerkiksi hierarkia, johon luotetaan vahvasti. ”Johtajiin luotetaan ja heitä arvostetaan. Heitä voidaan myös pitää Jumalan edustajina maan päällä. Voi olla vaikeaa kritisoida tällaisten johtajien toimintaa”, Joni Valkila arvioi.

Väärinkäytösten riski kasvaa, jos yhteisön toiminta ei ole julkista ja jos valta keskittyy vain yhdelle tai harvoille. Tällöin ei ole paikkaa, johon voisi valittaa ongelmista.

Kuten katolisessa kirkossa tai Jehovan todistajissa, niin on toimittu vl-liikkeessä:

Tapahtumat tulevat usein ilmi vasta vuosien tai vuosikymmenten päästä – jos silloinkaan. Uhrit eivät tyypillisesti hae heti apua, ja todisteet jäävät usein vähäisiksi, Silver sanoo. Rikoksista ei useimmiten tehdä rikosilmoituksia muun muassa siksi, että vastassa saattaisi olla koko yhteisö. ”Uhri tietää, että asiasta kertoessaan hän joutuisi todennäköisesti lähipiirinsä kritiikin tai toimien kohteeksi”, Silver kuvailee.

Joissain uskonyhteisöissä lapsia saatetaan lisäksi eristää oman yhteisön sisään. Uhri ei välttämättä tunne ulkomaailman tapoja tai edes tiedosta olevansa uhri. Raiskauskeskus Tukinainen on huolissaan etenkin uhrin asemasta, kun seksuaalirikoksia käsitellään yhteisöjen sisällä. Yhteisöjen omissa käsittelyissä uhrin asema ja oikeusturva on todella heikko. Uhrin kuulemiset voivat olla erittäin traumatisoivia, Riitta Silver kuvailee.

Toimet uhrin suojelemiseksi puuttuvat. Tiukan kontrolloivissa uskon­yhteisöissä uhria voidaan myös syyllistää. Uhri joutuu monesti kohtaamaan tekijän kasvokkain.

”Etenkin kristillisissä yhteisöissä korostetaan anteeksiantoa. Tekijää voidaan kehottaa pyytämään anteeksi ja uhria antamaan anteeksi. Pahimmillaan anteeksipyyntöä saatetaan vaatia myös uhrilta. ”Voidaan esittää näkemyksiä, joiden mukaan uhrit olisivat osasyyllisiä tapahtuneeseen houkuttelijoina. Uhrit voivat hyvästä syystä vaieta, koska eivät halua joutua yhteisön puhutteluun, josta voi seurata ikäviä asioita heille itselleen”, Valkila summaa. Erityisen vaikeaa avun hakeminen ja viranomaiselle ilmoittaminen voi olla sellaisilla pienillä paikkakunnilla, joilla lähes kaikki ihmiset kuuluvat samaan yhteisöön. ”On mahdollista, että joskus tulee tilanteita, että esimerkiksi kouluterveyden­hoitajalle ei uskalleta puhua tapahtumista, jos hän kuuluu samaan yhteisöön”, Silver sanoo.

Vaikka on tiedossa, että tällaista lapsiin kohdistuvaa ja hyvin vakavaa piilorikollisuutta tapahtuu, Suomessa ei ole ollut mitään tahoa, joka olisi ajanut asian selvittämistä.”

Jos mitään ei tehdä, saamme tietää nyt jossakin uskon­yhteisössä tapahtuvasta lapsiin kohdistuvasta seksuaalisesta väkivallasta kenties joskus 2040-luvulla.”

 

Jälkihuomio

Kirkkojen pahimpana teologisena syntinä pidän sitä, että kreikan oikeamielisyys, oikeudenmukaisuus, käännettiin vanhurskaudeksi. Ei kukaan oikeamielinen voi kuulua uskonyhteisöön, jossa peitellään lapsiin kohdistuvaa julmaa väkivaltaa. Vanhurskaat voivat hyvällä omatunnolla kuulua vl-liikkeeseen tai Jehovan todistajiin tai katoliseen kirkkoon. Vanhurskaudella ei ole mitään tekemistä Raamatun kanssa. Ei sen enempää kuin näillä liikkeilläkään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (36)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. JaakkoKorpi-Anttila

  ”.. kreikan oikeamielisyys, oikeudenmukaisuus, käännettiin vanhurskaudeksi..”

  Egon Friedell, Uuden ajan kulttuurihistoria 2 s.455 kirjoittaa kreikkalaisesta moraalista:
  ”Kreikkalainen antiikin kansanluonne edusti meidän käsityksemme mukaan kaikkia huonoja ja epämoraalisia ominaisuuksia. Oikeampaa olisi siis puhua kreikkalaisesta amoralisuudesta. Heiltä puuttui oman olemuksensa ja vikojensa tuntemus. Heidän luonnettaan kuvaavat parhaiten adjektiivit: riidanhaluisia, parjaushaluisia, ahneita, lahjottavissa, turhamaisia, kerskailevia, laiskoja, kevytmielisiä, kostonhimoisia, vahingoniloisia, valheellisia ja julmia.

  Kyyros vanhempi sanoi kreikkalaisista: ’En pelkää ihmisiä, joilla kaupunkinsa keskellä on paikka, minne he kokoontuvat pettääkseen toisiaan väärillä valoilla.’ Platon valittaa, että jokaisessa oikeusjutussa tehtiin vähintään yksi väärä vala, koska molemmat osapuolet olivat valmiina vannomaan, ja itse Zeus vannoi lukuisia vääriä valoja. Kreikkalaista humaanisuutta ei milloinkaan ollut olemassa, se on kulttuurihistorian ironiaa. Todellisuudessa antiikin Kreikassa oli vallalla niin pirullisen epäinhimilliset tavat, että ne usein herättivät kammoa barbaarikansoissakin. Valloitetut kaupungit niin kreikkalaiset kuin muut, hävitettiin, talot poltettiin, miehet surmattiin, naiset ja lapset myytiin orjiksi tai hakattiin kädet koko asujaimistolta. Oikeudessa orjat kidutettiin. Spartassa jokavuotisissa pärttylinöissä (krypteia) surmattiin osa kukistetusta alkuasujaimistosta.

  Helleenien moraalinen mielenvikaisuus ilmenee esimerkiksi siinä, ettei heillä ollut mitään erityistä sanaa osoittamaan siveellisesti hylättävää. Paheellinen ja onneton on sama sana, samoin on huono ja käydä huonosti. Rikos on pelkkää sallimaa, jonka jumalat ovat aiheuttaneet oikullisessa puolueellisuudessaan ja kateellisessa vihassaan. ”

  Ilmoita asiaton viesti

 2. PiviKopsa
  Päivi Kopsa #4113189

  Siksi, että heitä yksinkertaisesti on niin vähän. Näin sanoi tutkija, ja teksti taisi olla Markus Leikolan.

  Ilmoita asiaton viesti

  • SeppoPajunen
   Seppo Pajunen #4113338
   Vastaus kommenttiin: #4113189

   …Niin, ja heillä kun on perinteisesti ollut armo ja anteeksianto ja mikä on kerran anteeksi annettu siitä ei enää puhuta, vaan asia lakaistaan maton alle. – Kuka sitä nyt hengellistä kotiaan ryhtyisikään tahraamaan…?!
   – Paitsi ne petturit ja luopio-uhrit, jotka jopa vuosikymmeniä traumojaan kannettuaan, myöhemmällä iällä pehmenevät ja ryhtyvät jakelemaan paljastushaastatteluja maallisten ”kauhisteltavaksi!”

   Ovatko lestavaimot muuten pihtareita, paitsi silloin kun lapsikatrasta kartutetaan?
   – Vai elääkö miehet puutteessa, kun vaimo on alvariinsa raskaana?

   Ilmoita asiaton viesti

 3. Heikki Aukee
  Heikki Aukee #4113211

  Ateistien piirissä esiintyy pedofiliaa kuitenkin enemmän. Ei ole olemassa muita tutkimuksia kuin syytöksiä siitä, että yhteisö salailee rikoksia.

  Uskontojen uhrit ry saa valtion tukea, joten heidän luotettavuutensa objektiivisen tiedon tuottajana on äärimmäisen heikko.

  Ilmoita asiaton viesti

  • SeppoPajunen
   Seppo Pajunen #4113348
   Vastaus kommenttiin: #4113211

   .Missä ”Ateistien Uhrien Tuki ry” -kun en ole huomannut…?!
   – Jos jumalaan uskovia kokonaankin on vain 25% ja siitä varmaan niitä tosi-ja oikiauskoisia korkeintaan viidennes, niin tehokkaitapa ovat ihmisille pahaa tekemään, maallistuneessa, jopa jumalattomassa tolkun ihmisten Suomessa, kun VIELÄKIN Uskontojen Uhrien Tuki ry tarvitaan ja on kuulemma kovin ”työllistettykin…?!

   Ilmoita asiaton viesti

   • Heikki Aukee
    Heikki Aukee #4113376
    Vastaus kommenttiin: #4113348

    UUT ei huomioi laskelmissaan itsellisyysuskoisia, joita on 34% väestöstä. Siksi UUT:n luvut eivät pidä paikkaansa.

    Ilmoita asiaton viesti

    • SeppoPajunen
     Vastaus kommenttiin: #4113376

     ”34%:n Itsellisyysuskovaiset…?”
     – Löytyykö uskontotieteilijöiltä ja kirkon tutkijoilta lisäfaktaa…?

     Helsingissä kirkosta eronneita 50% ja koko maa keskimäärin tulee vauhdilla perässä ja mitä siitä seuraa…?
     – Esim.kirkon erottaminen valtiosta kilpailemaan ”sieluista” ja kymmenyksistä muiden kirkko-ja uskontokuntien, lahkojen ”suuntausten” ymv. OIKIAUSKOISTEN kanssa, ehkä jopa 2040 mennessä…?

     Ilmoita asiaton viesti

     • Heikki Aukee
      Heikki Aukee #4113389
      Vastaus kommenttiin: #4113383

      Aivotutkijoilta löytyy. Aivojen perusmoodi on tiedostaminen. Se tarkoittaa sitä, että aivot luovat tietoisuuden. Autonominen hermosto, joka on autonominen vain suhteessa omaan mieleemme, ei ole millään muotoa automaattisempi kuin oma mielemme.

      Kristityt ovat nimenneet autonomisen hermoston, aistijärjestelmän ja limbisen järjestelmän superpersoonan Pyhäksi Hengeksi. Heillä on vuorovaikutusyhteys häneen kestomuistin, aistijärjestelmän ja limbisen järjestelmän kautta. Ei tarvitse olla kristitty, luodakseen samat yhteydet.

      Ateistit eivät tunnusta autonomisen hermoston autonomisuutta, aistijärjestelmän olemassa oloa ja limbistä järjestelmää, vaan uskovat itsellisyyteen ja kaikkinaiseen omavoimaisuuteen. Kyse on uskosta.

      Ilmoita asiaton viesti

      • PiviKopsa
       Päivi Kopsa #4113862
       Vastaus kommenttiin: #4113389

       Voidaanhan sitä noin koittaa kuvata, mutta riittääkö se Heikki?

       .

       Ensimmäisestä Aadamista tuli elävä sielu,
       toisesta Adamista elävä henki!

       .

       ”Toinen Adam” = Jeesus

       Ilmoita asiaton viesti

       • Heikki Aukee
        Heikki Aukee #4113969
        Vastaus kommenttiin: #4113862

        Pyhä Henki on elävä ja on ihmisessä. Eikö se ole hyvä asia, että hän ei ole vain uskon asia? Minusta Johanneksen evankeliumi 14 pitää paikkansa, vaikka asian tulkinta saattaa olla hieman eri kuin perinteinen ymmärrystapa.

        Olen häneen yhteydessä kaiken aikaa. Ei hän olemassa oloaan salaa, hän opettaa, neuvoo, ohjaa, lohduttaa ja ilmoittaa mitä hän haluaa minun tekevän.

        Kuolen siten kuin Raamatussa kerrotaan Jeesukseen uskovien kuolevan. Jos yhteys on syntynyt Jeesuksen nimeen, on hän yhteys perille. Ne ihmiset, joilta puuttuu fyysinen hermoverkkojen välinen yhteys, he kuolevat aistittomuuden pimeydessä, täydellisessä tyhjyydessä, yksinäisenä ja pelon hallitessa mieltä ikuisuudelta tuntuvan ajan. Itse odotan kohtaamista, yhtään pelkäämättä.

        Ilmoita asiaton viesti

  • suburbian
   Vastaus kommenttiin: #4113211

   Ai onko kaikki yritykset jotka saavat valtiontukea epäluotettavia yiedon tuottajia?
   Tai vaikka KDn puoluelehti, tai persujen tai kok puoluelehdet kun saa valtiontukea?
   No onhan ne epäluotettavia mutta ei siksi että saavat valtiontukea vaan siitä huolimatta.

   Ilmoita asiaton viesti

  • Tapio Tuomaala
   Tapio Tuomaala #4113519 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #4113211

   UUT tekee arvokasta työtä ja järjestää tukiryhmiä niille, jotka ovat traumatisoituneet helluntailaisuudessa, Jehovan todistajissa, vl-liikkeessä jne. Sieltä löytyy paras apu.

   Enkä ole kuullut ateistien pedofiliasta. Levität jonkin uskonnollisen liikkeen disinformaatiota, jolla koetetaan peitellä omia päivänvaloa kestämättömiä käytäntöjä.

   Aukee voisi reilusti kertoa, mitä liikettä edustaa.

   Ilmoita asiaton viesti

   • Heikki Aukee
    Heikki Aukee #4113750
    Vastaus kommenttiin: #4113519

    En kuulu kirkkoon, en lue Raamattua, enkä harjoita minkään ”lahkon” piirissä uskontoa. Raamattua pitäisi varmasti lukea ja kristillisiä kouluja tukea.

    Minulla on profiilissa nimen perässä ✝️✝️ vastaavassa tarkoituksessa, kuin muut ovat lisänneet 🇺🇦 🏳️‍🌈 🌈 profiiliinsa. Tuskin he kaikki ovat ukrainalaisia / sukupuoli- ja prisma-vähemmistöön kuuluvia.

    Minä kunnioitan sitä, että kristityillä mieltenrakenteiden väliset yhteydet toimivat. Kristittyjä tulee kohdella tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti, koska heidän kokemuksensa ovat todellisia, ja seurausta aivojen terveestä toiminnasta. Toisin on DIGD (Dissociative Gender Identity Disorder), mikä ei ole terveysdiagnoosi.

    Mitä lasten hyväksi käyttöön tulee, on ihan toinen järjestö, mikä kasvattaa lapsia seks. vähemmistöön kuuluviksi, järjestää nuorille juhlia, joihin ovat tervetulleita kaikki 13-29 vuotiaat nuoret, minkä lisäksi organisoi drag-show-tilaisuuksia esikouluikäisille ja heitä vanhemmille. Näistä on kerrottu lehdissä ja tälläkin hetkellä tiedot löytyvät prismajärjestön kotisivulla. Minä vastustan jyrkästi testosteronin syöttämistä alle 10 vuotiaille. Muidenkin pitäisi.

    Minua on häiritty ja kosketeltu alaikäisenä kyseisen vähemmistöön kuuluvan aktivistin toimesta ja houkuteltu lähtemään kämpilleen kyläilemään.

    Ilmoita asiaton viesti

 4. jjrposti
  Jari Räihä #4113241

  Onhan siitä korkeimman oikeuden langettava päätös, notta ei parane julkaista mitään..

  Ilmoita asiaton viesti

 5. usjussi

  Ei ollut korrektia liittää Juha Sipilää ja vanhoislestadiolaisuutta samaan nippuun. Hän kuului oman kertomuksensa mukaan lestadiolaisuuden liberaalimpaan siipeen.
  Se on totta, että monien uskonlahkojen sisään mahtuu erikoisia sääntöjä ehkäisyyn tai, ettei ehkäisyä hyväksytä.
  Mutta on hyvä, että tämä lahkoihin yleisesti liitetty asia on nostettu tapetille, on siellä niitä pimeitä voimia sisällä.

  Ilmoita asiaton viesti

  • Tapio Tuomaala
   Tapio Tuomaala #4113296 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #4113246

   Kirkkohistorian professori: Juha Sipilän lestadiolaisuutta yritettiin valkopestä todellisuutta vapaamielisemmäksi

   ”Helsingin yliopiston kirkkohistorian professori Jouko Talonen on tutkinut, miten vahva asema lestadiolaisilla on eduskunnassa.

   Lestadiolaisia tai lestadiolaislähtöisiä ehdokkaita oli vuoden 2015 eduskuntavaaleissa yhteensä 24, joista 15 (63 %) lukeutui vanhoillislestadiolaisiin, neljä rauhansanalaisiin ja niin ikään neljä esikoislestadiolaisiin…

   Kirkkohistorian professori arvioi, että Juha Sipilän edustamaa rauhansanalaisuutta yritettiin vaalien jälkeen pestä julkisuudessa vapaamielisemmäksi kuin mitä suuntaus todellisuudessa on. Yhdeksi valkopesijöistä Talonen nimeää tietokirjailija Risto Uimosen, joka kirjoitti elämäkerran Sipilästä ennen tämän pääministeriyttä.

   – Kirjan lukijalle jää Uimosen tekstin äärellä vaikutelmaksi jonkinlainen Sipilän `valkopesu` yleisen mielipiteen ja valtamedian silmissä osittain kielteisenä pidetystä lestadiolaisuudesta. Kirjoittaja korostaa voimakkaasti sitä, ettei Sipilä ole vanhoillislestadiolainen. Rauhansanalaisuus nähdään SRK-vanhoillisuutta `liberaalimpana` ja kansankirkkoa lähempänä olevana uskonliikkeenä, Talonen kirjoittaa.

   Uimonen määritteli Sipilän kuuluvan rauhansanalaisuuden liberaaliin siipeen: ”He erottuvat vanhoillislestadiolaisista vapaamielisyydessä ja suvaitsevaisuudessa. Televisiota ei ole heiltä kielletty, ja elokuvissa saa käydä. Lasia saa kallistaa ja maljoja nostaa.” (Uimonen 2015)

   Talonen ei sulata tulkintoja, joissa rauhansanalaisuus yritetään erottaa kokonaan vanhoillislestadiolaisuudesta.”

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/69f88df1-7617-4ece-9658-9aee5655ff63

   Kun Sipilää kruunattiin pääministeriksi suurena uskonmiehenä totesin, että kansa tulee tietämään, mitä tarkoittaa lestadiolainen pääministeri.

   Sipilän ainoaksi ansioksi jäi, että hän pudotti keskustan 20% kannatuksesta 10% puolueeksi.

   Ilmoita asiaton viesti

   • PiviKopsa
    Päivi Kopsa #4113343
    Vastaus kommenttiin: #4113296

    Ei liikettä, jonka juhlissa soi Pekka Simojoki, voi pitää varsinaisesti lestadiolaisena. Koita nyt löytää jostain muualta taas skandaalinkäryä.

    Ilmoita asiaton viesti

     • PiviKopsa
      Päivi Kopsa #4113852
      Vastaus kommenttiin: #4113520

      Kuppikuntien lukutaito karttuu niiden tunnelmia aistimalla paikanpäällä tai kyseisten liikkeiden ihmisiin tutustumalla käytännön elämässä parhaiten, mutta ottaa aikaa. Siltä pohjalta näin sanoisin.

      Ilmoita asiaton viesti

   • SeppoPajunen
    Seppo Pajunen #4113344
    Vastaus kommenttiin: #4113296

    …Niin ensin keskustalle sateen toi ja onnen antoi ja sitten heitti tunkkinsa ja onnen vei…

    ”Kikystä” ja mm. palkkojen sivukulujen miljardien siirrosta työnantajilta työntekijöiden itse maksettavaksi sai varmaan EK:n johtajien ja yrittäjä-veljien selkään taputukset Kesärannan saunassa.
    – Mm. Häkämiehen tapaan mitään ”palkkiovirkaa” ei monimiljonäärinä kaivannut, eikä tarvinnut.

    ( Sen sijaan Orpo sitä jo kieli pitkällä odottaa ja sen takia tarvitsee. ”arvoristiriidoista huolimatta” Purran kaverikseen, toteuttamaan rotipuolueen otteilla ”toimeksiantajien” antamat tehtävät, jotta em. palkkiovirka-tai tehtävä aikanaan irtoaa…?)

    Ilmoita asiaton viesti

   • usjussi
    Vastaus kommenttiin: #4113296

    Tuskin kepun pudotuksella oli mitään tekemistä minkään uskonnon kanssa, vaan erimielisyyden kanssa kokoomuksen yksityistämis- ja aluehallintouudistuksessa, josta syystä hallitus hajosi ja lopulta Sipilä pani lapun luukulle.
    Ja siitä kepu sai aikaiseksi puheenjohtajasotkunsa ja persujen ”uudistumisen” Soinista Halla-ahon änkyräpersuiksi.

    Sitten voidaan ihan kysyä, miten Sipilän henkilökohtainen uskonelämä näkyi politiikan teossa …. tai monen muun poliitikon omissa uskonnollisissa viiteympäristöissään ?

    Ilmoita asiaton viesti

    • Tapio Tuomaala
     Tapio Tuomaala #4113525 Kirjoittaja
     Vastaus kommenttiin: #4113468

     ”Tuskin kepun pudotuksella oli mitään tekemistä minkään uskonnon kanssa”

     En ole sellaista väittänyt, mutta Sipilä ylimielisyydessään politiikkansa kautta antoi näytteen lestadiolaisista arvoista. Kun vl-liikkeessä vakaasti uskotaan, että he ovat ainoita pelastuvia ihmiskunnasta, niin se kasvattaa halveksuntaa muita ihmisiä kohtaan.

     Luterilaisia kutsuttiin pökäleiksi, koska he ovat vääräuskoisia eivätkä voi pelastua väärän pappeuden johdosta. Ei ihme, ellei sellaisessa seurassa ego kasva ulos päätä suuremmaksi.

     Ilmoita asiaton viesti