Vladimir Putinin mukaan Venäjän kristilliset arvot ovat inhimillisyys, armollisuus ja myötätuntoisuus

Kirkko ja kaupunki-lehden artikkeli avaa messiaanista maailmanlopun uskontoja, joissa sama näky yhdistää Putinin lisäksi niin Donald Trumpia kuin isis-terroristeja.

Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Santeri Kytöneva tuo esiin sen, miten Vladimir Putin on käyttänyt satanismin käsitettä kuvatessaan länttä antimessiaanisena vastustajana. Putinin mukaan läntisen eliitin uskon ja perinteisten arvojen kumoaminen näyttäytyy käänteisenä uskontona, suorastaan satanismina. Venäjän arvot sen sijaan ovat Putinin mukaan ”inhimillisyys, armollisuus ja myötätuntoisuus”.

Elina Kahlan mukaan Venäjän johdon toimiin kytkeytyy myyttinen messianismi, johon kuuluu ajatus Venäjästä jumalankantajakansana, jolla on erityinen tehtävä maailman kansojen joukossa. Maan autoritaarinen johto pyrkii esiintymään messiaanisen tehtävänsä täyttävänä katekhonina, maailmanlopun ja yleensä laittomuuden pidättelijänä muidenkin kansojen puolesta. Johtaja on lopulta vastuussa vain Jumalalle.

”Hyökkäyssodan oikeuttaminen katekhon-rooliin kytkeytyvänä velvoittavuutena tarkoittaa myös omien soturien uhraamista ja heidän pitämistään marttyyreina”, Kahla kirjoittaa.

Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja patriarkka Kirill piti neljä päivää Venäjän osittaisen liikekannallepanon jälkeen, opetuspuheen, jossa hän esitti, että sotilaan kuolema on uhraus, joka puhdistaa kaikki hänen tekemänsä synnit.

Kahlan mukaan Venäjän maallinen ja kirkollinen johto on uudistanut ja myös aseistanut ikiaikaisen Venäjän vuoden 988 kastemyytistä periytyvän liiton. Tavoitteena on uskontoon vetoamalla oikeuttaa hyökkäyssota.

”Itsevaltaisen valtioihanteen kannattelijana Venäjän virallinen ortodoksikirkko sponsoroi ja tuottaa sisältöä ylhäältä ohjatun kansalaisuskonnon tarpeisiin. Syntytarina, symbolikieli, kansalliset juhlat, sotilaalliset esikuvat ja uhrimieli korostuvat pyrkimyksissä yhtenäistää kansakunta ja mobilisoida se tarpeen vaatiessa”, Kahla kiteyttää.

Venäjän konservatiiviseen käänteeseen liittyy perinteisten arvojen puolesta käytävä kulttuurisota, jossa kohteeksi joutuvat muunsukupuoliset ja seksuaalivähemmistöt sekä tasa-arvon puolustajat.

 

Suomessa perinteisiä perhearvoja pitävät esillä kristilliset konservatiivit, joiden oppimaailma ei eroa Putinin tai Trumpin uskonnosta. Räsäsläisten ja persu-uskonnon vihan kohteina ovat putinistisesti ”muunsukupuoliset ja seksuaalivähemmistöt sekä tasa-arvon puolustajat”, suvakit.

Isis on myös messiaaninen uskonto, vaikka on näennäisesti vastakkainen ideologia putinismille. Koraani lähtee ulos Raamatusta, uutena tulkintana. Koraanin jälkeen on tullut lisää uudempia tulkintoja, kuten Jehovan todistajat, mormonit.

Ellen G. Whiten adventismi nousee samankaltaisista näyistä kuin mitä profeetta Muhammed sai arkkienkeli Gabrielilta.

Kaikesta tästä voi päätellä, että maailmaa ohjaavat tänään maailmanlopun uskonnot.

Ehkä Ilmestyskirjan kuvaama Harmageddonin taistelu on messiaanisten uskontojen suuri taistelukenttä, välien selvittely? Taistelussa ei ole voittajia, ainoastaan häviäjiä.

Entä mikä on Harmageddonin taistelun kokoava voima?

”Ja näin lohikäärmeen suusta ja pedon suusta ja väärän profeetan suusta lähtevän kolme saastaista, sammakoiden kaltaista henkeä, sillä ne ovat riivaajien henkiä, jotka tekevät merkkejä, ja ne lähtevät maan ja kaiken maanpiirin kuninkaiden luo kokoamaan heidät taisteluun Jumalan, Kaikkivaltiaan, suurena päivänä.”

Viimeisin merkkejä tekevä tuttavuus on kenialainen profeetta Owuor, jonka opetuslapset odottavat lopunaikojen suurta voitonparaatiaan.

Yhtä palavin silmin odottavat voitonparaatiaan myös isis-taistelijat, trumpistit, putinistit…

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu