Volvon jättitehtaassa Göteborgissa kaksi päivää töitä ja viisi vapaata täyden työajan palkalla
”Jättitehtaassa sovittiin paikallisesti – tuloksena kaksi päivää töitä ja viisi vapaata, täyden työajan palkalla.”
”TEKISITKÖ mieluiten perinteistä viiden arkipäivän työviikkoa vaiko sittenkin jotain aivan muuta? Kuten vaikkapa vain kahden työpäivän viikkotyöaikaa, mutta silti täydellä viikkopalkalla?”
Suomessa etenkin perussuomalaiset riemastuivat, kun Kreikassa mahdollistettiin kuusipäiväinen työviikko, 48 tuntia. Suomen pitäisi seurata Kreikan mallia.
Toisin kuin Suomessa, kehittyvissä länsimaisissa talouksissa keskustellaan neljän päivän työviikosta. Niistä keskusteltiin jo aikojen aamussa, kun olin haalarihommissa tehtaassa. Syy on se, että neljän päivän työviikossa työn tuottavuus nousee samaan kuin viisipäiväisessä, jopa ylikin.
Tehoteollisuusmaa Saksassa työläisten vuosityöaika on noin, ulkomuistista, 150 tuntia lyhyempi kuin Suomessa.
Nuorena miesoletettuna astuessani työelämään Suomessa oli vielä kuusipäiväinen työviikko. Lauantaina oli lyhyempi työaika kuin arkipäivinä.
Asfalttitöissä arkisin 7.00:sta 22.00, lauantaina oli lyhyempi työpäivä. Näyttävät edelleen tekevän asfalttiporukat pitkää päivää. Tosin perjantaina lopetetaan ennen neljää enkä lauantaisin ole nähnyt pikimiehiä. Niin maailma muuttuu parempaan asentoon.
Jotkut tahtovat siirtää kelloja taaksepäin menneen maailman palauttamiseksi. Siten tekniikasta ei ole tullut ihmisen hyvinvoinnin edistäjä, vaan on synnytetty edistyneempi muoto orjuudesta.
Maailma ei laiskureita elätä, sanovat.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan noin ei asia ole, taaskaan.
Kyseessä on jatkuva viikonlopputyö, 2 x 12 tuntia ja palkka tulee viiden päivän palkan mukaan. Palkassa on mukana lauantai-sunnuntailisät ja ylityölisät.
Ensimmäinen vuoro alkaa perjantaina 24:00 ja päättyy lauantaina 12:00. Toinen alkaa sunnuntaina aamupäivällä ja päättyy puolilta öin.
Tällaisia työvuoroja tekee n. 50 henkilöä.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se työaikapankki kuulemma käytössä Suomessakin ja on täällä myös erilaisia vuorotyösopimuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Minä tein pari vuosikymmentä 3-4 päiväistä työviikkoa työvuorojen ollessa jopa 16h mittaisia. Sittemmin lyhenivät 12h vuoroiksi. Täydellä palkalla tietysti. Nyt riittää 9h päivät, niilläkin viikko saadaan nelipäiväiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Typerää argumenointia. Jos olisi selvää, että moinen järjestely lisää tuottavuutta ja yhtiön tulosta, niin kilvanhan siihen mentäisiin ilman mitään yhteiskunnallisia ”keskusteluja”. Jokainen yhtiö tekee niitä päätöksiä, jotka sitä eniten hyödyttävät. Minkään yhtiön primääri-intressissä ei ole duunareiden kiusaaminen.
Työajoista pitää pystyä sopimaan vapaasti työnantajan ja työntekijän välillä. Maailma on muuttunut niistä kehruujenny-ajoista.
Ilmoita asiaton viesti
Tuomaala ruvennut kannattaa paikallista sopimista
Ilmoita asiaton viesti
Tuomaala kertoo muunnettua totuutta, eli tapansa mukaan valehtelee.
Ilmoita asiaton viesti
Sopii hyvin raskaaseen vanhustenhoitoon.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaisi Tuomaalan myös virkistää muistiaan Saksan työajasta.
Noin ulkomuistista, viimeisen löytämäni Tilastokeskuksen taulukon mukaan Saksassa työaika on n. 42 tuntia/vko kun se Suomessa on reilusti alle 40 tuntia.
Huono vertaus tuo asfalttityö. Sitä on aina tehty pitkiä päiviä kesäaikaan kun se ei ole mahdollista talvella, tiedoksi vain.
Ja palkka on maksettu sen mukaan. Tekijöistä ei ole ollut pulaa. Ehkä nykyään on kun sana työ on yhtä kuin: ”Työ, pthyi, mitä se on?”
Ilmoita asiaton viesti
Ei kai yksikään yritys sopisi paikallisesti kyseistä sopimusta ellei yhtiö hyötyisi siitä selvästi enemmän kuin aikaisemmin sovittu työehto.
Yleensä nämä sopimukset kaatuvat siihen, että osa yhtiön muista duunareista torpedoivat sopimuksen kateudessaan tai ay herrojen näkemykseen. Kokemusta on.
Kokemus perustuu 20 vuotta sitten järjestämääni kokeiluun työpaikallani päällikkötehtävissä jossa työryhmällä oli 4 tuntinen työpäivä.
Työ perustui siihen, että työaikaa noudatettiin tarkasti, kahdeksan tunnin palkalla, työvuoron aikana ei ollut mitään kahvitaukoja eikä lepohetkiä. Seuraava ryhmä tuli suoraan työpisteeseen joten työ jatkui 8 tuntia tauotta keskeytymättömästi Non Stop periaatteella.
Työn tuottavuus nousi 50-70 prosentilla ja kahden miljoonaluokan työkoneen käyttö säästi yhden miljoonaluokan työkoneen investoinnin. Kaikki päättyi sitten aikanaan järjestelmän torppaamiseen tässä mainitsemattomista syistä. Silloin jo pelättiin, että paikallinen sopiminen ei ole ay-herrojen eikä vuorineuvosten mielestä duunarin etu.
Ilmoita asiaton viesti