Google ja nettipalvelut arvonlisäveron piiriin
Verohallinnon ohjeiden mukaan:
” Arvonlisäverodirektiivin mukaan verovelvollisella tarkoitetaan jokaista, joka itsenäisesti missä tahansa harjoittaa liiketoimintaa, riippumatta tämän toiminnan tarkoituksesta tai tuloksesta. Direktiivissä liiketoimintana pidetään jatkuvassa tulonsaantitarkoituksessa harjoitettua toimintaa. Arvonlisäverotuksen liiketoimintakäsite on siten laaja. Toiminta on tällä perusteella siten verotonta vain hyvin harvoin.”
Arvonlisäverotuksen sisältö pitäisi muuttaa vastaamaan direktiivin henkeä niin, että kaikki Suomessa tapahtuva liiketoiminta olisi arvonlisäverollista ilman poikkeuksia.
Nettimainonnan ja muiden nettipalveluitten arvonlisäverotus
Arvonisäverotuksen ulkopuolelle jää nykyisin Googlen, Facebookin ja kumppaneiden liiketoiminta Suomessa. Yksityisen kuluttajan Internetin käyttöä on mahdoton verottaa, joten kumppaneita ei ole saatu verolle pantua.
Kumppaneiden liiketoiminta perustuu mainonnan ja palveluitten myyntiin yrityksille. Tämä jatkuvasti kasvava tulonsiirto ja verovuoto raunioittaa yhteiskunnan perusrakenteita. Suomessa on tullut vasallivaltio, jonka kansantuotteesta alati kasvava osa siirretään verovapaasti veroparatiisiyrityksille.
Tämän näkyvissä olevan jatkuvan kurjistumisen haittoja voidaan vähentää säätämällä yritysten ulkomaille maksamat palvelut arvonlisäverovelvollisiksi. Tämän pitäisi koskea kaikkia yritysten ulkomaille maksamia korvauksia kuten konsulttipalveluja ja korvauksia räjähtävästi kasvavista pilvipalveluista
Tämä on helppo toteuttaa sekä teknisesti että oikeudellisesti.
Suomella on itsenäinen verotusoikeus Suomessa syntyviin tuloihin, kunhan se ei syrji ketään. Nykyinen systeemi on suomalaisia syrjijä. Ilmoitus suomalaisessa tiedotusvälineessä on arvonlisäverollista, mutta netissä verotonta.
Voimassa olevien nettimainontaa koskevien säädösten mukaan yritys sekä tilittää että vähentää arvonlisäveron ja ilmoittaa kyseisen tiedon oma-aloitteisten verojen veroilmoituksella. Maksettavaa arvonlisäveroa tämän perusteella ei aiheudu.
Suomeksi tämä tarkoittaa, että Google, Facebook ja kumppanit eivät maksa Suomessa harjoittamastaan liiketoiminnasta ollenkaan arvonlisä- tai muutakaan veroa. Tämä liiketoiminta saadaan helposti arvonlisäverolliseksi, kun arvonlisäveroilmoituksessa kotimaan myynnistä maksettavaan arvonlisäveroon lisätään ostetuista ulkomaista palveluista laskettu arvonlisävero, jota ei saa samalla vähentää.
Kannatettava ajatus.
Ilmoita asiaton viesti
https://support.google.com/pay/answer/7644144?hl=en
If you live in the European Economic Area, you’ll be charged Value-Added Tax (VAT) on every purchase you make through Google. If you live in the European Economic Area, Switzerland, or Morocco you’ll be charged Value-Added Tax (VAT) on Google Play purchases. For these purchases, you can request a VAT invoice.
You can request each month’s invoice in the first few days of the following month. It might take up to 24 hours to process your request.
Ilmoita asiaton viesti
Tavaraostot netin kautta ovat arvonlisäverollisia kuten kirjoitat.
Kirjoitukseni ei koske ykstyishenkilöiden ostoja.
Kirjoitukseni koskee yritysten palveluostoja netistä kuten mainontaa Googlessa.
Ilmoita asiaton viesti
Samasta asiasta puhuin (EDIT: kopioimani kohta oli kuitenkin huono). Tässä kopio verohallinnon sivuilta:
Käännetty verovelvollisuus tarkoittaa, että veron suorittaa ostaja. Palvelukaupan yleissäännöksen mukaisiin elinkeinonharjoittajien välisiin palvelujen myynteihin sovelletaan käännettyä verovelvollisuutta aina, kun myyjä ei ole sijoittautunut ostajan maahan. Tämä tarkoittaa, että jos suomalainen myyjä myy palvelun toisesta EU-maasta olevalle ostajalle, ostaja maksaa palvelusta oman maansa veron myyjän puolesta. Yleissäännöstä sovelletaan esimerkiksi konsultointipalveluiden ja tavaran huoltopalvelun myyntiin.
——–
Muistan ihan omasta liiketoiminnasta muutaman vuoden takaa, että google-näkyvyystä piti maksaa paitsi Googlelle, myös verottajalle alvi. Tuli silloin yllätyksenä.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa EU:n osalta. Veroilmoituslomakkeessa on kohdat vero palveluostoista EU:sta ja vero tavaraostoista EU:sta.
EU:n ulkopuolisista maista täytyy ilmoittaa ja maksaa vero tavaraostoista.
Ilmoituslomakkeelta on kohta vero tavaraostoista EU:n ulkopuolelta. Palveluiden ostoista EU:n ulkopuolelta ei ole edes mainintaa.
Lyön taivasosuuteni vetoa ettei Google laskuta mainoksiaan EU:n sisältä käsin kun se voi tehdä sen verottomasti mistä tahansa veroparatiisista.
Nyt veroilmoitukseen pitäisi lisätä kohta vero palveluostoista EU:n ulkopuolelta.
Tällainen puute johtunee siitä, että aikanaan nettiä ei ollut ja EU:n ulkopuoliset palveluostot olivat liian vähäisiä lomakkeelle laitettavaksi..
Ilmoita asiaton viesti
Irlannista. Lienee sekin veroparatiisi ainakin Suomen mittapuulla.
Ilmoita asiaton viesti