Hävittäjärahat voi käyttää tehokkaamminkin

Tulossa olevan hävittäjähankinnan elinkaari kustannukset lienevät 30-40 miljardia euroa, mikä on jättimäinen kustannus verrattuna puolustuskyvyn näennäiseen parantumiseen.

Suomen ohjuspuolustus yltää vain 6-7 kilometriin. Migit ja ohjukset yltävät tupalasti korkeammalle. Näin ollen ohjus- ja ilmahyökkäystä pystyy puolustamaan vain hankittavat 50-60 hävittäjää, joista kolmannes on huollossa.

Jos Venäjä haluaa olla ilkeä, se lähettää ryppään ohjuksia Suomen kolmeen lentotukikohtaan tuhoten kiitotiet ja tukkien kalliosuojat. Tämän jälkeen ilmaherruus olisi menetetty ja sota hävitty. Nato eivätkä naapurit ennätä apuun ennen kuin kaikki on menetetty. On aivan sama, onko kallioluolassa J-35 vai Gripen.

Hävittäjähankinta perustuu ajatteluun, että edelleenkin käydään entisenlaista ilmataistelua, jossa paremmat suomalaiset lentäjät pärjäävät mies-miestä vastaan moninkertaista ylivoimaa vastaan. Kuitenkin lentäjienkään taidolla ei ole suurta merkitystä tietokoneitten välisessä taistelussa. Hankittavat hävittäjät eivät mitenkään pysty puolustamaan ilmatorjunnan yläpuolella olevaa tyhjiötä, jonka puolustaminen onnistuu vain ohjuksilla, joita ei ole.

Hävittäjähankinnan logiikka pitää ottaa uudelleen tarkasteluun ennen kuin katastrofaalinen virhe tapahtuu. Meillä ei ole varaa panna pystyyn kunnollista ohjuspuolustusta hävittäjähankinnan lisäksi. Pitääkin ajatella niin, että otamme 50 Gripeniä ja alamme säästyvällä 5 miljardilla oikeasti kehittämään ohjuspuolustusta.

Suomen aikomuksena ei voi olla tuhota rajantakaisia kohteita vaan suojata Suomea sekä lentokoneilta että ohjuksilta. Emme tarvitse hyökkäysohjuksia vaan ilmapuolustusohjuksia, joita ei näytä olevan markkinoilla. Patriotit ja kumppanit ovat raskaita, tuhovoimaisia ”hitaita” pitkän kantaman ohjuksia, jotka eivät ennätä lähitaisteluun. Patriotin paino on 700-900 kg kiloa ja sen räjähdepanos painaa lähes 100 kg.

Lähes kaikki Patriotissa on turhaa verrattuna pelkästään ohjuspuolustusta varten suunniteltavaan lähipuolustusohjukseen. Hyökkäävän ohjuksen tuhoamiseen so. hyökkäyskyvyttömäksi tekemiseen ei tarvita kuin ylisuuren nopeuden törmäysenergia ja muutama kilo räjähdettä. Ohjusta tai lentokonetta ei tarvitse räjäyttää pirstaleiksi, riittää kun sen saa ohjauskyvyttömäksi eli vaarattomaksi.

Puolustusohjus ei tarvitse risteilyohjuksen suunnistusjärjestelmää eikä mitään muutakaan kehittynyttä ohjausjärjestelmää. Kevyelle puolustusohjukselle riittää hyökkäävän kohteen havaitseminen ja moottorin kehittämän lämmön seuraaminen kaksinkertaisella nopeudella.

Kaksinkertainen nopeus on helposti saavutettavissa, koska polttoainelastin, räjähdemäärään ja elektroniikan riisuminen antaa puolustusohjukselle niin ylivoimaisen tehopainosuhteen, ettei yksikään hyökkääjä pysty pelastumaan varsinkin, kun ballistisia ohjuksia ei Suomeen tuhlata.

Suomen on keskitettävä voimavaransa puolustusohjuksen kehittämiseen. Siihen ei riitä osallistuminen johonkin eurooppalaiseen konsortioon, jolle pelkästään aloittaminen vaatii vuosien konferenssit. Suomen on kehitettävä ohjus itse. Kun puolustusohjuksesta poistetaan kaikki turha, maksaa sen kehittäminen ja myös valmistaminen vain murto-osan hyökkäysohjuksen kehittämiseen verrattuna. Yksi Patriot maksaa 1-6 miljoonaa USD. Köyhän miehen puolustusohjus maksaa vain murto-osan siitä.

Jos J-35 sijaan hankitaan 50 Gripeniä, säästyy 5 miljardia, millä rahalla saa puolustusohjuksen kehitettyä ja 500 ohjusta hankittua. Tällöin Suomen ilmatila on täysin suojattu. Ruotsin kanssa lienee mahdollista tehdä työnjakosopimus, jossa Gripen hankinnan vastineeksi Ruotsi osallistuu Suomessa suunniteltavan ja valmistettavan puolustusohjuksen suunnitteluun ja valmistukseen.

Puolustusohjuksella olisi suunnattomat vientimarkkinat, koska suurvaltoja lukuun ottamatta muut valtiot ovat Suomen tavoin kyvyttömiä ohjushyökkäyksen torjumiseen. Suurvallat eivät ole kehittäneet puolustusohjusta, koska sellainen yleistyessään veisi niiltä ohjuspelotteen.

+3
TapioYli-Kovero
Sitoutumaton Hämeenlinna

Kansantaloustieteiljä, keksijä, yrittäjä.
Oman tien kulkija. Kirjoitti 1987 omakustanteen "Keisarin uudet aattet", jossa ennusti, että tuolloinen kovan markan politiikka johtaa suureen devalvaatioon ja 300.000 hengen työttömyyteen, mikä myös toteutui. Ennakoin myös, että Neuvostoliitto siirtyy kapitalismiin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu