Hoitajille arkipäivätyölisä

Julkilausumaton osaongelma hoitajien palkkauksessa on työaikalaista johtuvat lauantai- ja sunnuntaityön ylisuuret 50 % ja 100 % korotukset.

Tilastojen mukaan hoitajien peruspalkka on alle 2.600 euroa kuukaudessa ja keskipalkka 3.300 euroa kuukaudessa. Jotta keskipalkka voi olla 3.300 on joidenkin ansaittava 4.000 euroa kuukaudessa.

Nykymenolla työnantaja ei voi oleellisesti korjata peruspalkkaisten palkkausta, koska suuri osa korotuksesta menisi hyvin ansaitseville. Jos peruspalkkaa nostettaisi 200 eur, nousisivat hyvin ansaitsevien tulot 300 eur ja kokonaiskustannukset karkaisisivat verrattuna siihen osuuteen, mikä menisi peruspalkkaisten hoitajien palkkapussiin.

Työaikalain epäkohdan voi korjata suuntaamalla palkankorotus peruspalkkaisille arkipäivätyölisän muodossa. Tällöin korotus kokonaisuudessaan voisi kohdistua sitä enemmin tarvitseville. Kyse on ammatin sisäisestä solidaarisuudesta.

Viikonlopputyön korotus on ylimitoitettu varsinkin, kun nykyisin kirkonmenoihin pääsemisellä ei ole merkitystä. Kaikki hoitoalalle, palomieheksi, poliisiksi ja muihin kolmivuorotöihin kouluttautuvat tietävät uravalintansa sisältävän viikonlopputöitä, joten tästä vapaaehtoisesta valinnasta ei pitäisi niin kovasti valittaa.

Viikonlopputyön ylikompensointi on suuri työllistämiseste ravintola- ja tapahtuma-alalla. Euroopassa viikonloppu on vilkasta ravintola- ja tapahtuma-aikaa, mikä meillä ei ole työaikalain takia mahdollista

0
TapioYli-Kovero
Sitoutumaton Hämeenlinna

Kansantaloustieteiljä, keksijä, yrittäjä.
Oman tien kulkija. Kirjoitti 1987 omakustanteen "Keisarin uudet aattet", jossa ennusti, että tuolloinen kovan markan politiikka johtaa suureen devalvaatioon ja 300.000 hengen työttömyyteen, mikä myös toteutui. Ennakoin myös, että Neuvostoliitto siirtyy kapitalismiin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu