On aika lopettaa koronahysteria

Ilta-Sanomien netistä viime yöltä kopioitua:

——————–

Simo Holopainen

2:51

Koronakuolemat alkoivat Suomessa maaliskuussa, mutta kesällä oli jaksoja, ettei uusia kuolemantapauksia tullut lisää. Esimerkiksi 7. kesäkuuta mennessä koronakuolemia oli tilastoitu 323. Sen jälkeen tapausten määrä on noussut 20:llä.

THL raportoi muutamista taustatiedoista, jotka liittyvät koronakuolemiin. Ensinnäkin kuolleisuus on painottunut ikäihmisiin. THL:n mukaan ikä- ja sukupuolitietoja on saatavissa 340 kuolleesta.

 • 52 prosenttia heistä on naisia ja 48 prosenttia miehiä.
 • Kuolleiden mediaani-ikä on 84 vuotta.

Sairaanhoitopiireistä on annettu tietoja 343 henkilöstä sen mukaan, missä he ovat olleet hoidossa ennen menehtymistään.

 • 20 prosenttia on ollut erikoissairaanhoidossa
 • 35 prosenttia perusterveydenhuollon yksikössä
 • 43 prosenttia sosiaalihuollon ympärivuorokautisessa yksikössä
 • 2 prosenttia kotona tai muualla.

Yli 90 prosentilla on ollut yksi tai useita pitkäaikaissairauksia. THL:n mukaan koronavirusepidemia ei ole lisännyt kokonaiskuolleisuutta Suomessa.

 

IKÄRYHMITTÄIN kuolleet jakautuvat seuraavasti:

 • 20–29-vuotiaat: alle 5 tapausta
 • 30–39-vuotiaat: alle 5 tapausta
 • 40–49-vuotiaat: alle 5 tapausta
 • 50–59-vuotiaat: 11 tapausta
 • 60–69-vuotiaat: 26 tapausta
 • 70–79-vuotiaat: 67 tapausta
 • 80–89-vuotiaat: 140 tapausta
 • 90–99-vuotiaat: 90 tapausta

THL ei anna tarkempia tietoja, moniko kuolleista on ollut kaksi-, kolme- tai nelikymppinen. THL:n mukaan tapauksia on jokaisessa ikäryhmässä 1–4 sen tarkemmin erittelemättä. THL:n tilannekatsaus koronaviruksesta -sivulla todetaan, että työikäisten kuolemantapaukset ovat hyvin harvinaisia, ja lasten ja nuorten kuolemia ei ole Suomessa todettu lainkaan.

———————

Yllä olevasta tilastosta voi laskea, että alle 50-vuotiaita on kuollut 6 henkilöä. Kun otetaan huomioon 50-59-vuotiaat, niin koronaan on kuollut 17 alle 60-vuotiasta, joista yksikään ei ole ollut lapsi tai nuori. Kun vielä otetaan huomioon, että yli 90 prosentilla on ollut yksi tai useampia pitkäaikaissairauksia , on näistä alle 60-vuotiaina kuolleista 0-3 henkilöä ollut terveitä eli heillä ei ole ollut pitkäaikaissairauksia. Tämä ei ole uusi tieto, Esitin sen blogissani 12.5.2020. Olen myös ihmetellyt, mihin on tarvittu 3-500 tehohoitopaikkaa, kun niitä tarvitaan nykyisin alle 5.

Terveellä järjellä ajateltuna korona on varsin vaaraton tauti alle 60-vuotiaille, joilla ei ole syytä panikoida altistumisen takia taudista, joka on ohi parissa viikossa. Tilastoista näkee myös sen, että tartunnan saaneista harva tarvitsee sairaalahoitoa (eilen 18)  ja muutama tarvitsee tehohoitoa (eilen 4).

Kun tämä varsin vaaraton tauti jää kiertämään vuosikausiksi, olisi vihdoin palattava normaaliin päiväjärjestykseen ja annettava koronan kiertää niissä, jotka eivät sitä osaa pelätä ja jotka haluavat elää normaalisti.

Vanhuksia ja riskiryhmäläisiä pitää edelleen suojella tartunnoilta. Koronan alkuaikana haluttiin liioitella koronan yleisvaarallisuutta, jotta voitaisiin uljaasti asettaa koko väestöä koskevia rajoituksia. Ikävästi tuolloin ei haluttu korostaa jo tuolloin Italian kautta tiedossa olevaa koronan vaarallisuutta vanhuksille ja pitkäaikaissairaille. Tämä aiheutti keväällä ainakin 200 turhaa kuolemaa, kun koronan annettiin riehua panostamatta vanhusten suojeluun.

 

 

TapioYli-Kovero

Kansantaloustieteiljä, keksijä, yrittäjä. Oman tien kulkija. Kirjoitti 1987 omakustanteen "Keisarin uudet aattet", jossa ennusti, että tuolloinen kovan markan politiikka johtaa suureen devalvaatioon ja 300.000 hengen työttömyyteen, mikä myös toteutui. Ennakoin myös, että Neuvostoliitto siirtyy kapitalismiin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu