Putin Suuri ei ole yllätys

Kirjoitin 4.3. sodan alettua Putinin tavoitteena olevan haave päästä historiaan Pietari Suuren, Leninin ja Stalinin seuraan muistetuksi Venäjän suurmiehenä.
Nyt Putin itsekin kertoi tämän olevan tavoitteenaan. Muutenkin ennakoin sodan tapahtumia aika osuvasti, kun ottaa huomioon kirjoitusajankohdan 4.3.2022.

Putin on populisti, jolle tärkeintä on sankarikuvan säilyttäminen ja kansansuosio Siperian perukoilla. On aivan sama kuinka sodassa käy aineellisesti kunhan sankaruus säilyy. Kun sotatoimet aikanaan pysähtyvät jonkinlaiseen kuolleeseen konfliktiin, on tärkeintä säilyttää pakotteet, erityisesti urheiluun ja kulttuuriin liittyvät pakotteet.
Sitten kun Venäjä on vuosikaudet ollut ulkona urheilusta ja Euroviisuista, alkavat maatuskat kysellä miksi? Ovatko pakotteet vain Venäjän kiusaamista ja onko sotiminen Ukrainassa loputtoman kansainvälisen eristämisen arvoista.

”Ukrainan sota on Putinin sota, ei Venäjän

Tapio Yli-Kovero
4.3.2022 12:28
päivitetty 4.3.2022 12:28

Ukrainan sota on Putinin henkilökohtainen sankaruushaave Venäjän imperiumin palauttajana. Putin haluaa tulla muistetuksi Pietari Suuren, Lenin ja Stalinin kaltaisena Venäjän suurmiehenä, joka palauttaa Venäjän imperiumin kommunistiaikojen laajuuteen.

Putin on järjestelmällisesti ajanut asiaa sen jälkeen, kun alkoi puhua Neuvostoliiton hajoamisesta suurena geopoliittisena katastrofina. Nyt on alkanut imperiumin palauttamisvaihe. Putin verhoaa hyökkäyksen vähäiseksi sotilaalliseksi operaatioksi paljastamatta omaa motiiviaan, joka on sankaruuden saavuttaminen Venäjän imperiumin palauttajana. Putinin ilmoittamat hyökkäyksen perustelut eivät menisi läpi edes Venäjällä, jos niistä saisi vapaasti keskustella ja esittää tosiasioita puolesta ja vastaan.

Nyt, odottamattoman kovat pakotteet ovat pakottaneet Putinin järeisiin toimiin ennen kuin totuus vääjäämättä paljastuu venäläisille ja hyökkäys on pakko lopettaa. Hyökkäyksen kiihdyttämisen motiivina saattaa olla myös 70-vuotiaan ukkopahasen terveydentila. Huomiota on herättänyt Putinin korostunut vainoharhainen koronakammo. Onko Putinilla erityinen syy koronakammoonsa. Onko mahdollista, että Putinilla on perussairaus, jonka takia pelkää kuolevansa ennen sankarinviittaa.

Pelkät pakotteet eivät estä vahingon tapahtumista

Valittu tie Putinin sotatoimien hyväksymiseen johtaa ikuiseen sotkuun. Venäjä valloittaa Ukrainan ennen kuin pakotteet lopettavat hyökkäyksen. Putin tietää vääjäämättömän ja on aloittanut sotatoimien kiihdyttämisen. Nyt ei ole enää väliä ihmisuhreista ja kaupunkien hävittämisestä. Tärkeintä on voitto.

Kun hyökkäys aikanaan päättyy, ollaan vuosikausien pattitilanteessa. Mikä on miehityksen loppumisen hinta. Mitä sovitaan nukkehallituksesta, Naton poissulkemisesta, alueliitoksista Venäjään jne.? Pakotepolitiikan seurauksena on myös pakolaisongelma Euroopassa. Miljoonia ukrainalaisia ei voi säilöä telttaleireihin samalla tavalla kuin Syyriassa, Irakissa, Afganistanissa jne. tapahtuu.

Venäjällä on miehityspakote ja länsimailla talouspakote. Rauhan tekemisessä on kyse lännen antamista myönnytyksistä. Tämän kehityskulun voi estää vain Venäjän sisäiset tapahtumat eli Putinin syrjäyttäminen laajan tyytymättömyyden takia.

Pakotepolitiikan seuraukset

Pelkät pakotteet osoittavat Putinille, että Venäjä voi tehdä mitä tahansa, kun vain pitää esillä ydinaseuhkaa. Seuraavana on vuorossa Georgia, Moldovia ja Suomi, jos uskaltaa tänne tulla. Todennäköisemmin tyytyy helpompiin kohteisiin. Sitten kun Kiina hyökkää Taiwaniin on sama edessä. Minkälaiset pakotteet Kiinalle asetetaan?

Sotilaallinen väliintulo on ainoa järkevä mahdollisuus.

Putin uhkaa ydinaseilla, jos länsi puuttuu sotatoimiin Ukrainassa. Pelkkä uhkauskin on osoitus siitä, että Putin ei usko Venäjän pärjäävän. Venäjän kenraaleillakin on sen verran tervettä järkeä, että estävät ydinhyökkäyksen.

Hyökkäys Ukrainaan ei ole Venäjän kannalta mikään itseisarvo, jos ydinaseiden käytön seurauksena voi olla Moskovan ja Pietarin tuhoutuminen.

Sotatoimiin osallistuminen on ainoa mahdollisuus saada hyökkäys loppumaan ja rauhantila tällä vuosikymmenellä. Tietysti sota loppuu myös, jos kaikessa annetaan periksi.”

+3
TapioYli-Kovero
Sitoutumaton Hämeenlinna

Kansantaloustieteiljä, keksijä, yrittäjä.
Oman tien kulkija. Kirjoitti 1987 omakustanteen "Keisarin uudet aattet", jossa ennusti, että tuolloinen kovan markan politiikka johtaa suureen devalvaatioon ja 300.000 hengen työttömyyteen, mikä myös toteutui. Ennakoin myös, että Neuvostoliitto siirtyy kapitalismiin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu