Pyörätiet pois ydikeskustasta

Julkaisin oheisen kirjoituksen tänään Hämeen Sanomissa. Muutkin kaupungit ml. Helsinki kärsivät samoista ongelmista, joten julkaisen sen tässä lainattavaksi.

Pyörätiet pois ydinkeskustasta

 Pyöräteiden lisääminen ydinkeskustaan johtaa omituiseen lopputulemaan:

Autoa tarvitsevat vanhukset, vammautuneet ja muut liikkumisongelmaiset joutuvat kävelemään ydinkeskustaan 200-400 metriä pyöräilijöiden takia..

Hyväkuntoiset, kuntoilevat pyöräilijät välttyvät kuntoa lisäävästä vastaavasta kävelystä. Maallikkojärjellä ajateltuna asian pitäisi olla päinvastoin.

Järjestely pitäisi muuttaa päin vastaiseksi. Pyörätiet pitäisi poistaa Kaivokadun, Palokunnankadun, Arvi Karistonkadun ja Lukiokadun sisäpuoliselta alueelta, jonka ulkopuolelle pitäisi tehdä pyöräparkit. Ei ole itseisarvo, että torille tai Reskalle kaljalle pääsee pyörällä ilman 100 – 200 metrin kävelyä pyöräparkilta. Suunnitellut uudet pyörätiet lisäävät entisestään keskustan autioitumista ja vähentävät tavoiteltua elinvoimaa. Pysäköinnin vaikeuttaminen sulkee kaupat vanhuksilta ja vaikeasti liikkuvilta, Pitkä kävelymatka eliminoi kaiken sellaisen kaupan, jonka ostokset painavat vähänkään enemmän.

 Asiointipysäköinnin rajoittaminen pienentää kaikenlaisen liiketoiminnan edellytyksiä, koska pyöräilijöitä on murto-osa autoilijoista ja ostovoimakin on mitä on. Heräsin tähän ajatukseen toissa perjantaina 4.6 aamulla. Ajoin 7.45 Paasikiventietä Eureninkadulta Vanajantielle, Näin 2 pyöräilijää. Palasin samaa tietä 8.25, jolloin näin vain yhden pyöräilijän. Talvella on vielä vähemmän pyöräilijöitä. Onko oikein tuhota keskustan elinvoima pienen vähemmistön takia varsinkin kun 100-300 metrin lisäkävely ei ole haitta vaan kuntoilun lisäys.

+2
TapioYli-Kovero
Sitoutumaton Hämeenlinna

Kansantaloustieteiljä, keksijä, yrittäjä.
Oman tien kulkija. Kirjoitti 1987 omakustanteen "Keisarin uudet aattet", jossa ennusti, että tuolloinen kovan markan politiikka johtaa suureen devalvaatioon ja 300.000 hengen työttömyyteen, mikä myös toteutui. Ennakoin myös, että Neuvostoliitto siirtyy kapitalismiin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu