Toistetaanko koronan jälkihoidossa 1990-luvun virheet

Nyt on jo selvää, että korona ei lopu lähitulevaisuudessa. Valittavana on arvovalinta kenen on vastuu terveydestään. Nyt valintana on 5,5 miljoonan kansalaisen elämän kurjistaminen muutaman tuhannen pitkäaikaissairaan elämän suojelemiseksi. Korona on työikäisille käytännössä vaaraton tauti. Tartunnat ovat nousussa, mutta kuolleitten ja tehohoidossa olevien määrä ei ole noussut. Paikalliset joukkotartunnat kuten Vaasan opiskelijapiireissä riittävät nostamaan valtakunnallista ilmaantumislukua, minkä takia koko valtakuntaa taas kurjistetaan.

Pitäisi vakavasti miettiä mikä on pitkäaikaissairaitten vastuu. Pitkäaikaissairaat ja tosivanhat tietävät kuuluvansa riskiryhmään. Pitäisikö heidän itse huolehtia siitä, etteivät liiku paikoissa, joissa on suurempi tartuntavaara. Jos nämä riskiryhmäläiset huolehtivat itse tartuntojen välttämisestä, voi muu yhteiskunta palata normaaliin elämään.

Kyse on myös nuorten elämän tarpeettomasta pilaamisesta. Nykymenolla korona kestää ainakin kaksi vuotta, minkä he menettävät nuoruudestaan. Jo nyt nuoret kyseenalaistavat rajoitusten järkevyyden haistattamalla rajoituksille. Mikä on rajoitusten noudattamisaste vuoden päästä.

Tärkein koronaan liittyvä asia, eli koronan jälkihuolto on jäänyt kokonaan huomiotta. Koronan ensimmäinen vaikutus on ollut välittömien palvelujen alasajo. Palvelujen alasajo alkaa näkyä jo muussakin elinkeinotoiminnassa työttömyytenä ja konkursseina.

Vuoden 1990-luvun lama johtui järjettömästä kovan markan politiikasta ja kelvottomasta jälkihoidosta. Tuolloin uhrattiin velkaantuneet yrittäjät, joiden omaisuus siirrettiin pilkkahintaan ennestään rikkaille. Nyt on edessä sama tilanne. Pääoma odottaa hetkeä, jolloin lahti alkaa ja yrittäjien omaisuus taas siirretään rikkaille. Pörssikurssit ehkä laskevat, kun pääomaa muutetaan käteiseksi puoli-ilmaisten kiinteistöjen ja asunto-osakkeiden hankkimista varten.

Hallitus, oppositio mukaan lukien ei ole millään tavalla varautunut tulevaan. Maskeista on näperrelty kyllästymiseen asti samalla kun tärkeämmät asiat on jätetty herran huomaan. Taas kerran tullaan ihmettelemään mitenkäs tässä näin kävi.

+2
TapioYli-Kovero
Sitoutumaton Hämeenlinna

Kansantaloustieteiljä, keksijä, yrittäjä.
Oman tien kulkija. Kirjoitti 1987 omakustanteen "Keisarin uudet aattet", jossa ennusti, että tuolloinen kovan markan politiikka johtaa suureen devalvaatioon ja 300.000 hengen työttömyyteen, mikä myös toteutui. Ennakoin myös, että Neuvostoliitto siirtyy kapitalismiin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu