Tuleva häivehävittäjä on jo vanhentunut ?!!!

Teknikka ja Talous lehdessä 14.7.2020 julkaistussa artikkelissa kerrotaan uudesta materiaalista, joka vaimentaa käytännössä kokonaan tutkien käyttämät 8-12 gigaherzin mikroaallot. Millimetrin kerros tätä 1,7 g per litra painavaa aerogeelikomposiittia tekee hävittäjästä näkymättömän paremmin kuin mikään mekaaninen konstruktio.

Samassa lehdessä 5.3.2015 kerrottiin kvanttitutkasta, joka tekee tutkasta paljon aikaisempaa tarkemman entisellä energian määrällä. Idea toimi jo näkyvällä valolla, mutta mikroaallot olivat vielä ongelmallisia. Uudenpaa tietoa ei ole julkaistu. On kuitenkin varmaa, että asiaa tutkitaan intensiivisesti.

Mitä, jos vuonna 2030, uusien hävittäjien käyttöönottovuonna, kaikki uudet hävittäjät pinnoitetaan häivytysmateriaalilla ja kaikilla on käytössään kvarkkitutkat. Tällöin mahdollinen F-35 hankinta olisi huonoin hankinta, koska häiveominaisuuksista ei olisi hyötyä ja tolkuttomalle hinnalle ei saada vastinetta. Häiveominaisuudet rajoittavat väistämättä koneen muita ominaisuuksia kuten nopeutta, lentokorkeutta, toimintasädettä ja kiitoratavaatimusta.

F-35A häivehävittäjän lentotunnin kustannukset arvioidaan olevan 29.100 eur (yle 17.5.2019) kun taas JAS-39E:n tuntikustannus on 4.200 eur ja Eurofighterin 6.100 euroa. JAS ja Eurofighter ovat lento-ominaisuuksiltaan selvästi parempia kuin häivekykyjen rasittama kömpelö F-35A.

Hankittavien hävittäjien pitäisi olla palveluskaäytössä vuoteen 2060-2070 saakka. Kun on nähtävissä tai ainakin pelättävissä, että häive menettää viimeistään tuöhon mennessä merkityksensä, on suoranaista hulluutta sijoittaa miljardeja tarpeettomiksi tuleviin (?) häiveominaisuuksiin. Kehitettäköön säästöllä torjuntaohjuksia, joille on suurempi tarve ja joilla olisi kysyntää muuallakin.

Tapio Yli-Kovero,

Yrittäjä, keksijä ja ekonomisti

 

TapioYli-Kovero

Kansantaloustieteiljä, keksijä, yrittäjä. Oman tien kulkija. Kirjoitti 1987 omakustanteen "Keisarin uudet aattet", jossa ennusti, että tuolloinen kovan markan politiikka johtaa suureen devalvaatioon ja 300.000 hengen työttömyyteen. Ennakoin myös, että Neuvostoliitto siirtyy kapitalismiin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu