Kurkintaa, urkintaa

Vakoilemista on varmaankin ollut aina. Välillä se aiheena nousee kohuksi, välillä se on salaista vakoilua, joka ei näy ns. suurelle yleisölle ja aina sitä varmaan on vakoiluromaaneissa.

Tietokoneiden välinen liikenne, tietoyhteydet ja internet on kehitetty tiedon jakamiseen. Myös
tietokoneiden kehittämisessä tiedon jakaminen ja pääsy yhteiseen tietosäiliöön on ollut keskeisenä kehittämisohjelmassa. Tietokoneiden monissa kehitysvaiheissa ihmiset olivat supertyytyväisiä, kun tietoja voitiin jakaa ja käyttää samoja tietoja hyväksi omassa organisaatiossa. Sittemmin tietokoneiden edelleen kehittyessä tuli yhä tärkeämmäksi vaihtaa tietoja organisaatioiden kesken ja siinäkin siis on kysymyksessä enemmän tiedon jakaminen ja pääsy yhteisiin tietoihin, kuin että tietoa tallennettaisiin vain yhden ihmisen tarpeisiin.

Kun tietokoneet edelleen kehittyivät (niitä kehitettiin), alkoi vähitellen nousta kysymykseksi myös tietojen suojaaminen. Varmaan jonkinlaisena vaikkapa sinisenä lankana tiedon salaaminen on ollut kaiken aikaa, mutta pyrkimyksenä on enemmän ollut tiedon tehokas käyttäminen ja tiedon jakaminen.

Nykyään internetissä pitäisi jo olla yhteisiä periaatteita tiedon suojaamisesta, joita kaikki internetissä käyttävät noudattavat eettisinä ja lainmukaisina ohjeina, yleisohjeet tietojen
suojaamisesta.

Koska tietokoneet ja internet ovat alun perin tehty enemmän tiedon jakamista varten kuin vain sen säilyttämistä tai yhden yksikön tehokäyttöä varten, tietoon pääsy on mahdollista. Se ei välttämättä ole helppoa, mutta se on mahdollista.

Yksityisen kansalaisen pelätessään omien kirjaamiensa tietojen urkintaa, kannattaa kirjoittaa
esimerkiksi kirje kynällä paperille eikä lähettää sähköpostina niin, että joutuisi huolehtimaan ja valvomaan yökaudet, että onko joku muu taho kuin se taho, jolle hän kirjeen tai viestin on tarkoittanut, saattanut sen nähdä. Paperille kirjoitetun kirjeen voi postimerkillä varustettuna lähettää postin kuljettavaksi, jolloin kirjettä kohtaan tapahtuva urkinta tai vakoilu on hyvin epätodennäköistä. Vielä varmemmaksi vakuudeksi, jotta kirjettä ei urkittaisi tai kurkittaisi, sen voi myös jättää lähetin kuljetettavaksi. Lähetin käyttäminen kirjeen toimittamiseen on hyvin vanha tapa, kirjeen voi sinetöidä tai liimata hyvin kiinni, niin tietoihin ei pääse helposti käsiksi.

Yöunia saattaisi helpottaa se, että ihmiset keskittyisivät viestien kirjoittamiseen niin, että siinä ei lue mitään sellaista, mistä joku saattaisi pahastua, ja että viesti noudattaisi hyvää kirjeenvaihtotapaa. Jos joku urkkii tai kurkkii hyvin kirjoitettua viestiä, se saattaa olla joskus jopa hyvä asia. Voisin melkein kuvitella, että blogijuttujen kirjoittajat eivät ole niitä ihmisiä, jotka pelkäävät kirjoitustensa vakoilua, koska jutut kuitenkin julkaistaan kaikkien mahdollisesti kiinnostuneiden nähtäville.

Sellaisten projektien tietokonetiedostot, joissa on salaista esimerkiksi tuotekehitystietoa, kannattaisi tallentaa verkosta irti olevalle tietokoneelle.

Hallintoasioissa on Euroopan maissa haluttu pitkään noudattaa niin sanottua  avoimuusperiaatetta. Tietokoneiden käyttäminen viestitykseen ja hallintoasiakirjojen lähettämiseen ja tallennukseen sopii hyvin myös avoimuusperiaatteeseen. Jos joku taho urkkii
ja kurkkii ja vakoilee, niin asiaan voi mielestäni suhtautua nykyään jo hyvinkin joviaalisesti, asian kannattaa antaa olla rauhallinen kaikkien osapuolten kesken. Maapallolla on rauhallinen tilanne, maa-alueet ovat rauhanomaisesti kansojen asuttamia, menneiden aikojen rajariidat ovat jääneet menneisyyteen.

Joissakin maissa on saatettu esimerkiksi tietokoneohjelmien osalta päästy kehittyneempään vaiheeseen. Tuollaiset asiat saattavat olla kiinnostavia erilaisten tahojen mielestä, ja asioiden suhteen jonkin verran avomielisyyttä ehkä kannattaa olla mieluummin kuin sellainen asenne, että jonkun maan tietojärjestelmien kehitystä ei esimerkiksi suotaisi tapahtuvan kuin melkoisten maksujärjestelyrumbien avulla. Jotkut maat ovat ehkä käyttäneet voimavarojaan perusohjelmien luomiseen, jolloin muiden maiden etumatka sen osalta on sitä sovellusosaamiskehitystä. Yhteistyössä on voimaa, vakoilu saattaa olla rauhallisempi asia kuin
jonkinlainen päällepäinnouseva ahneus tai pelko, pelkääminen, vakoilun pelkääminen ja sen osalta rauhallisen tilanteen horjuttaminen.

Diplomatiaa on hyvä olla maiden välisten erilaisten esille nousevien ongelmien ja asioiden pehmustyynyinä, jotta kyseiset ongelmat ja asiat eivät liikaa hiertäisi maiden välisiä suhteita. Diplomatiassa vakoilua ei hyväksytä eikä suoranaisesti hyväksytä, vaan sitä osataan hallita. Niin ei ole meidän tavallisten tallaajien keskuudessa.

 

 

 

 

TarjaKaltiomaa
Espoo

Kirjailija, filosofi, runoilija, valokuvaaja: aiheena Kristillinen filosofia. Kirjoittelen omalle verkkosivustolleni Tyhjäpaperi UUSI OSOITE http://www.tyhjapaperi.fi kristillisyydestä filosofisen näkemyksen ja kirjan Kristillinen filosofia perusteella. Kuulun evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja vaikutan seurakunnassa tavallisena seurakuntalaisena. Olen puolueisiin sitoutumaton, "monipuoluediggari", seuraan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua maltillisesti. Jäsenyyksiä yhdistyksissä: Espoon Kirjailijat ry jäsen vuodesta 2013 (hallituksessa vuonna 2022), Soukan Kamerat ry hallituksen jäsen vuodesta 2014, yhdistyksen sihteeri, Luonnonfilosofian seura jäsen vuodesta 2013, Suomen Filosofinen yhdistys jäsen vuodesta 2013, kotiseutuyhdistys Kivenlahti-Stensvik ry kannatusjäsenyys. Olen kirjailija ja yhteiskunta-aktiivinen seniorikansalainen, eläkkeellä atk-uran jälkeen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu