Filosofia: Älyä vai tekoälyä

Kirjapino. Oikeata ihmisälyä voi saavuttaa ja kehittää lukemalla kirjoja. Myös tunneälyä. Valokuva: Tarja Kaltiomaa

Ihmiskunta parka.

Ihminen lajina on maapallolle levinnyt ”Täyttäkää maa” porukka, eli biologinen nisäkäslaji. Nisäkäslaji, joka ihmettelee ihmettelemästä päästyäänkin, keitä me ihmiset oikein olemme. Teoriani on, että useat lajin edustajat ovat tietämättään tavattoman älykkäitä ilman tekoälyäkin. Onko tekoälystä puhuminen ja asian pitäminen framilla jonkinlainen tahallinen liiallisen älykkyyden peittäminen niiltä ihmisiltä, jotka eivät lainkaan koe olevansa älykkäitä ihmisiä?

Ihminen on eri teorioiden mukaan tullut maapallolle muutaman tuhannen vuotta sitten tai paljon paljon aikaisemmin. Olen taipuvainen ”uskomaan” moniin maapallon valtausprojekteihin.

Mistä ihminen on tullut?

Ihmislajilla ja monilla muillakin olennoilla on ollut ennenkin elämää, mutta nyt aurinkokunnassa sijaitsevalla maapallolla on ensimmäistä kertaa niin sanottua biologista elämää, jota tiedemiehet nykyään sanovat elämäksi ja maapalloa sanotaan eläväksi planeetaksi. Tämän teorian mukaisesti tutkaillaan avaruutta ja yritetään löytää sieltä maapallon kaltaista elämää. Sellaista saattaa olla, jo aurinkokuntia avaruudessa on useita. Nimittäin luontomaailmana maapallo ja sen elämä on auringon vaikutuksessa ja auringosta riippuvaista. Aurinkokunnan planeetat ovat keskenään symbioosissa.

Symbioosi on hyvin herkkä.

Aiemmin ihmisolennot ja vastaavat ovat eläneet maailmoissa, joissa ei olla niin herkkiä. Puhutaan muun muassa tunteiden puuttumisesta ja saatetaan pitää oivallisena, että kun koneella ei ole tunteita, se pystyy toimimaan paremmin kuin ihminen.

Olin tänään Luonnonfilosofian seuran luennolla Tiedetalolla ja aiheena oli Tekoälyn etiikka. Luennoitsija Mireille Farzan oli hyvin asiantunteva aiheen suhteen ja aloitti puheensa tuomalle esille moraalin ja etiikan. Ja sitten seurasi ainakin minulle yllättävä veto: tutkijana luennoitsija selvittelee aseteknologian tekoälymahdollisuuksia. Sinänsä on hyvä, että esitelmässä puhuttiin aluksi moraalista ja etiikasta. Luennolla oli keskusteleva ilmapiiri. Jokainen saattoi sanoa mielipiteensä esitelmän aikana esille nostetuista aiheista.

Kun katson maailmaa…

Olen usein miettinyt, miksi ihmiskuntaa vaivaa älyn puute, kun me elämme todella teknisessä ja kehittyneessä infrastruktuurisessa maailmassa. On kaupunkeja, liikennettä, tietokoneita, lentokoneita, satelliitteja, kulttuuria, kirjoja, näytelmiä, elokuvia. Ei mikään kovin tyhmä laji ole tätä voinut tuottaa.

Itselläni on tunne kuin äidillä, jonka lapset valittavat tekemisen puutetta. Kuitenkin tuon edellä olevan listan mukaan luulisi jokaisen ja jokaisessa iässä olevan ihmisen löytävän itselleen rauhanomaista ja kehittävää tekemistä.

Mikä saa nuoren tutkijanaisen tutkiskelemaan erittäin tehokkaita itsenäisesti ajattelevia asejärjestelmiä ja kehittämään näille tekoälyä. Luennolla tuollaisten koneellisten aseitten eräs tärkeä ominaisuus on niiden tehokkuus tappovälineinä. Mieluummin ajattelisin, että niiden tehokkuus olisikin vain pahaa unta ja olisi vain pelotteena, jotta sotia ei syttyisi.

Moraalista keskusteltiin ja mielestäni noiden asejärjestelmien moraalinen heikko lenkki on jo alussa: raha ratkaisee. Kuka tahansa, joka osaa tehdä rahaa voisi noita asejärjestelmiä tuottaa.

Kirjassani Kristillinen filosofia kerron mistä tässä maailmatyypissä on kysymys. Suosittelen lukemaan ja kehittämään ihmisälyä mieluummin kuin tekoälyä.

Tänään julkaisin e-kirjana uuden kirjan nimeltään Toiminnallinen ajattelu (Ellibs 2023). Kirjan sisältö on syntynyt vähitellen verkkokirjotuksina. Kirjan avulla lukija voi itse tutkiskella omaa ajattelutaitoaan. Onko sitä vai ei. Kirjan avulla omaa ajattelutaitoaan voi innostua parantamaan ja ajattelua harjoittamaan kaiken aikaa elämässä. Jospa tekoälyn tapaiset hankkeet silloin voitaisiin asettaa omaan asemaansa ihmiskuntaa ja ihmisiä palvelemaan eikä tuhoamaan.

Olen useasti esittänyt kirjoittajana sitäkin, että kun tietokoneet ja robotiikka niin tehokkaasti korvaa ihmisiä työpaikoilla, ihmisille tulee järjestää korvaavaa rahoitusta. Aluksi kansalaispalkka piristäisi kansantaloutta (veropohja vahvistuisi), yksityistalouksia, yrityksiä ja markkinataloutta. Tähän tekoäly olisi oivallinen ja tehokas apuväline. Koneet pitää maapallon fysiikkamaailmassa pitää ihmisen käytössä olevina apuvälineinä eikä alkaa kuvitella niillä olevan enemmän älyä kuin ihmisillä. Tässä suhteessa ihmisten pitää osoittaa älyn lisäksi myös viisautta.

21.2.2023 Tarja Kaltiomaa

Tänään ilmestyi e-kirjana uusin kirjani Toiminnallinen ajattelu. Lisätietoja:

Toiminnallinen ajattelu Johdatus filosofiseen ajatteluun, filosofia osaksi elämää | E-kirja | Ellibs E-kirjakauppa

Edellinen kirjoitukseni palstalla on myös vielä tuore:

Antropologia: Muinaissuomalaisten kokoontumisriitit | Uusi Suomi Puheenvuoro

 

 

TarjaKaltiomaa
Espoo

Kirjailija, filosofi, runoilija, valokuvaaja: aiheena Kristillinen filosofia. Kirjoittelen omalle verkkosivustolleni Tyhjäpaperi UUSI OSOITE http://www.tyhjapaperi.fi kristillisyydestä filosofisen näkemyksen ja kirjan Kristillinen filosofia perusteella. Kuulun evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja vaikutan seurakunnassa tavallisena seurakuntalaisena. Olen puolueisiin sitoutumaton, "monipuoluediggari", seuraan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua maltillisesti. Jäsenyyksiä yhdistyksissä: Espoon Kirjailijat ry jäsen vuodesta 2013 (hallituksessa vuonna 2022), Soukan Kamerat ry hallituksen jäsen vuodesta 2014, yhdistyksen sihteeri, Luonnonfilosofian seura jäsen vuodesta 2013, Suomen Filosofinen yhdistys jäsen vuodesta 2013, kotiseutuyhdistys Kivenlahti-Stensvik ry kannatusjäsenyys. Olen kirjailija ja yhteiskunta-aktiivinen seniorikansalainen, eläkkeellä atk-uran jälkeen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu