Filosofia: Hämmästyttää kummastuttaa kulkijaa

Auringossa aina varjo seuraa kulkijaa, kun päivä painuu pilveen, varjo katoaa.

Keskustelun aiheet eivät maailmasta lopu. Kaikenikäiset ihmiset keskustelevat ja käsittelevät kaikkia asioita. Osallistuin jälleen filosofisen yhdistyksen vuosikollokvioon, joka reaalisessa maailmassa pidettiin tällä kertaa Oulussa ja joka virtuaalisesti tapahtui myös kotonani internet-verkon välityksellä. Aluksi ei näkynyt, mutta ensimmäisen keskustelupäivän iltapäivällä saatoin liittyä mukaan. Yliopiston verkkoon ei olut tehty tunnuksia, joilla verkkoon pääsee, mutta yhteydet muutoin oli tehty. Vasta pari vuotta sitten ei juuri kukaan ollut käynyt niin sanotussa etäkokouksessa…

YouTube Ihme ja kumma:

(1011) Ihme ja kumma – YouTube

… ja nykyään se on jo melko tavallista.

Keskustelun aiheena oli Menneisyys Tulevaisuus.

Muurahaiset aina rakentaa ja rakentaa vaan eivätkö ne koskaan valmihiksi saa…

Maailmamme omaa menneisyyden ja tulevaisuuden.

Menneisyydestä on merkkinä rakennettua infrastruktuuria vuosisatojen ja jopa vuosituhanten ajan. Minkälaista on ollut elää noin 600 vuotta sitten? Me tiedämme siitä paljon. Tuolloin jo maalattiin tauluja, kirjoitettiin kirjoja, tehtiin lauluja.

Filosofisena aiheena menneisyys on ehtymätön. Aivan ehtymätön. Itse en niin voimakkaasti kuin miespuoliset filosofit kyseenalaistaisi menneisyyttä. Kyllä mielestäni menneisyys on ihan varmasti ollut. Ihminen jättää jälkiään maailmaan.

Tähtitaivaat kertovat myös tulevaisuudesta.

Avaruus on täynnä samanlaisia tai ehkä erilaisia aurinkokuntia kuin omamme. Tähdet vilkkuu taivaalla.

Viime vuodet ovat tuoneet epäilemisen arkipäiväämme. Tämä on varmaankin monesta suunnasta tullut elämään, mutta ehkä suurin vaikuttaja on televisio. Siinä todistellaan rikostapauksia ja arkeemme on ujuttautunut asenne, että mikään ei ole totta, ellei sitä todisteta. Mielestäni läntisessä oikeuskäytännössä syyttäjän kuuluu todistaa rikos tehdyksi, mutta syyttömän ei vaadita todistamaan syyttömyyttään. Tätäkin periaatetta toisinaan rikotaan.

Raamattu on pyhä vanha kirja. Siinä sanotaan, että elämä jatkuu jälkipolvissa. Tämän vuoksi olen omissa kirjoissani yrittänyt sanoa, että perhe on tärkeä asia kulttuurisesti. Elämä jatkuu ja tulevaisuus on noiden jälkipolvien. Tulevaisuus on kyseenalaisena. Miksi emme vain usko tulevaisuuteen? Mielellämme pidämme asiaa keskustelun alaisena ja pohdimme tulevaisuuden asiaa tieteellisesti. Meidän tarpeemme on todistaa tulevaisuus tieteellisesti. Eikö riitä todisteeksi, että me elämme nyt tulevaisuudessa, ja meidän esivanhempamme ovat huolehtineet monin tavoin hyvinvoinnistamme?

Filosofit ja tieteilijät ovat ihmistyypiltään humanisteja ja melko yksilöllisiä ihmisiä.

Ihmispopulaatiot ovat nykyäänkin olemassa, mutta kyseenalaistavatko tavalliset ihmiset menneisyyttä tai tulevaisuutta? Jospa ihmiset vain elävät siten, kuin elämä näyttää olevan. Muodostetaan perheitä, syntyy lapsia, isovanhemmat kuolevat.

Menneisyyden teräsmiehet, ihmewomanit, tarzanit, apinoiden kuninkaat, batmanit, mariastuartit, nunnat ja munkit, kuninkaat ja kuningattaret elävät meissä? Ihmisen henkinen jatkumo. Maanpäällisessä biologisessa maailmassa. Biologinen elämä ihmisen osalta jatkuu samaan tapaan kuin muidenkin tämän maailman olentojen, eläinten elämä. Silti ihminen ei ole eläin, vaan ihminen on ihminen. Ihminen on luotu ihmettelemään.

Maailma ei koskaan tule valmiiksi.

Maailmassa riittää jokaiselle sukupolvelle kysymyksiä ja vastaamista. Ihmisen älykkyyttä on kysyä ja ihmetellä. Ihmisen älykkyyttä on löytää vastauksia.

Toisinaan näyttää siltä, että ihmiskunta kiertää kehää samoin kuin eksynyt metsässä ja palaa aina samaan paikkaan uudelleen. Kehän kiertäminen avaruudessa on kiertämistä ajassa, aika-avaruudessa. Kun ihminen on tietoisempi, hän huomaa kiertämistään niin sanottuina déjà-vu-havaintoina (sana on ranskaa ja tarkoittaa on jo nähty). Ilman tietoisuutta ihminen luultavasti ei muista ajallisia tapahtumia samoina kuin nyt uudelleen. Aika-avaruudellinen kiertäminen planeetoilla tuottaa joskus pitkiä kierroksia, joskus lyhyempiä. Näistä syistä tulee varoa toistamasta samoja erehdyksiä kuin ennen. Sotapuheet nykyään saattavat olla vaarallisia enteitä, jollei järkevät ihmiset huomaa ajoissa lopettaa. Hyvinvointi ja rauha maan päällä voi jatkua, sitä ei kannata pilata.

Perhe on paras. Piirros: Tarja Kaltiomaa

Mielestäni 1900-luvun sodat johtuivat välinpitämättömyydestä kansalaisia kohtaan. Kaikki liikenevä raha pantiin sotavarusteluun. Ihmiset alkoivat kärsiä puutetta ja alkoivat uskoa kaikkia ”johtajia” ja seurata mitä vain ulospääsyä ahdingosta, koska nälkä ja voimattomuus sai valtaa. Pelkkä rahapula saattoi aiheuttaa monia kärsimyksiä.

Vaaditaan taitoa ja osaamista säilyttää saavutettu hyvinvointi taloudessa.

13.6.2022 Tarja Kaltiomaa

 

+1
TarjaKaltiomaa
Espoo

Kirjailija, filosofi, runoilija, valokuvaaja: aiheena Kristillinen filosofia. Kirjoittelen omalle verkkosivustolleni Tyhjäpaperi ( http://www.kolumbus.fi/tyhjapaperi ) kristillisyydestä nimenomaan filosofiana, ei uskontona. Kuulun evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja vaikutan seurakunnassa tavallisena seurakuntalaisena. Olen puolueisiin sitoutumaton, monipuoluediggari, seuraan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua maltillisesti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu