Filosofia: Ihmisen äly ja teknoäly

Kuva Ajankulkua todistamassa. Piirros Tarja Kaltiomaa

Nyt kiehuu kattilassa, pisaroita purskuu hellalle, ritisee ja räiskii.

Viimeksi, missä ajallisesti vielä olemme nyt 2000-tuhatluvun alussa, kuohunnan aihe on ollut some eli sosiaalinen media ilmiöineen.

En olisi tänään tästä kirjoittanut, ellen olisi X:ssä lukenut tätä: https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/ihmisten-teknologia/tekoaly-muuttaa-yhteiskunnan-aivot-ja-ihmisyyden

Aikaa on vuosiluvuin maan päällä mitattu nyt noin 2000 vuoden verran ja kirjoitan tätä vuonna 2024.

Sitä ennen yleisesti tietoa on levitetty television avulla ja ennen sitä radion avulla. Joissakin elokuvissa näkyy tunnelmia näihin joukkotiedotusvälineisiin suhtautumisessa. Aina on löytynyt huolestunut kärkijoukko, joka varoittelee muita ihmisiä.

Aikoinaan Spede pelasti Suomen television huumorillaan.

Nyt kärki-ihmisten leveähkön hymyn ja hammasrivistön katveessa on niin sanottu tekoäly eli teknoäly. Menee vielä useita vuosikymmeniä ennen kuin asia koskee suoraan edes prosenttia kaikista ihmisistä.

Jos me ihmiset edelleen välttelisimme ajanlaskua vuosinumeroina, kenen aikakautta nyt eläisimme. Aikakausihahmoja on muutamia – tämän ajan johtohahmoja, joita median kautta näkyy. Ja koska filosofoin vain länsimarkkinatalousalueella sanoisin, että elämme Putinin ja Trumpin aikakautta. Muita yhtä näkyviä, kysyttyjä ja vaikuttavia poliitikkoja ei samalla tasolla ole näköpiirissä.

Ja silti globaalissa maailmassa olemme kaikki itää ja länttä myöten jo nyt tekoälyn vaikutuksessa.

Ei siis mitään uutta taivaan alla tai maan päällä. Kaikesta demokratiasta huolimatta ja sen myötä vaikuttaisi siltä, että muutama täysipäinen ja maailmanturvallinen ukko tai akka ohjaa tätä maailmaa ja sen menoa.

Pulina kerho ennen ja pulinakerho tänään. Piirros: Tarja Kaltiomaa

Markkinataloudessa kuningaskuluttaja ratkaisee.

Suomalaiset luontoihmisinä pitävät teknologiaa yleensäkin jonkin verran arveluttavana asiana ja meille on sisäisenä tuntona ”Taru Sormusten Herrasta” -trilogian ja vastaavien menneen maailman tarujen mukaisesti mieluummin mennä suuren Tammen alle istumaan ja kuulemaan meitä koskettavat ja koskevat ajankohtaiset asiat.

Kuiskausten kaupunki sentään. Tuolloin Tammen nimissä saattoi puhua sen ajan suuri guru – valtava maitten haltija, hallitsija suurten metsien ja tantereitten, huminaa mahtavien puitten latvojen, sukutarinaa menneiden polvien. Sitten ihminen nousi siitä ja jatkoi elämäänsä. Tässä maailmassa kaikesta kuullusta ja luullusta ihminen elää omaa todellisuuttaan, hankkii toimeentulon ja leivän työn avulla, sisustaa kodin, hoitaa lapset koulutielleen aamuisin.

Nykyaikainen kaupunkielämä on vasta noin viidenkymmenen vuoden ikäistä autoineen, junineen, yhteyksineen. Vaikka olemme kuluttajina saaneet nauttia tietokoneitten käytöstä jo parikymmentä vuotta, ihmisten arkinen elämä on säilynyt ennallaan.

Ihmisyksilöllä on oikeus rajata omaa vaikuteympäristöään ja ottaa vain itselleen suotuisia asioita vastaan suuren median tarjonnasta.

Jos ihmisenä säilyy rauhallisena ja noukkii hyödykseen vain tarvitsemansa saatavilla olevasta tiedosta, meidän pitäisi yhteiskuntana kestää tekoäly kuin mennen ajan ihmiset kestivät radion. Yhtä vakaina ja rauhallisina. Tosin taisi radion yleistymisen jälkeen tulla sotia. Voi tätä maailman rotia!

1.10.2024 Tarja Kaltiomaa

Kirjoittelen ajankohtaisia filosofisia mietteitä myös täällä: https://kvalifysiikkaantropologia.blog/

TarjaKaltiomaa
Espoo

Kirjailija, filosofi, runoilija, valokuvaaja: aiheena Kristillinen filosofia. Kirjoittelen omalle verkkosivustolleni Tyhjäpaperi UUSI OSOITE http://www.tyhjapaperi.fi kristillisyydestä filosofisen näkemyksen ja kirjan Kristillinen filosofia perusteella. Kuulun evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja vaikutan seurakunnassa tavallisena seurakuntalaisena. Olen puolueisiin sitoutumaton, "monipuoluediggari", seuraan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua maltillisesti. Jäsenyyksiä yhdistyksissä: Espoon Kirjailijat ry jäsen vuodesta 2013 (hallituksessa vuonna 2022), Soukan Kamerat ry hallituksen jäsen vuodesta 2014, yhdistyksen sihteeri, Luonnonfilosofian seura jäsen vuodesta 2013, Suomen Filosofinen yhdistys jäsen vuodesta 2013, kotiseutuyhdistys Kivenlahti-Stensvik ry kannatusjäsenyys. Olen kirjailija ja yhteiskunta-aktiivinen seniorikansalainen, eläkkeellä atk-uran jälkeen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu