Filosofia: Ihmisen äly ja teknoäly
Nyt kiehuu kattilassa, pisaroita purskuu hellalle, ritisee ja räiskii.
Viimeksi, missä ajallisesti vielä olemme nyt 2000-tuhatluvun alussa, kuohunnan aihe on ollut some eli sosiaalinen media ilmiöineen.
En olisi tänään tästä kirjoittanut, ellen olisi X:ssä lukenut tätä: https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/ihmisten-teknologia/tekoaly-muuttaa-yhteiskunnan-aivot-ja-ihmisyyden
Aikaa on vuosiluvuin maan päällä mitattu nyt noin 2000 vuoden verran ja kirjoitan tätä vuonna 2024.
Sitä ennen yleisesti tietoa on levitetty television avulla ja ennen sitä radion avulla. Joissakin elokuvissa näkyy tunnelmia näihin joukkotiedotusvälineisiin suhtautumisessa. Aina on löytynyt huolestunut kärkijoukko, joka varoittelee muita ihmisiä.
Aikoinaan Spede pelasti Suomen television huumorillaan.
Nyt kärki-ihmisten leveähkön hymyn ja hammasrivistön katveessa on niin sanottu tekoäly eli teknoäly. Menee vielä useita vuosikymmeniä ennen kuin asia koskee suoraan edes prosenttia kaikista ihmisistä.
Jos me ihmiset edelleen välttelisimme ajanlaskua vuosinumeroina, kenen aikakautta nyt eläisimme. Aikakausihahmoja on muutamia – tämän ajan johtohahmoja, joita median kautta näkyy. Ja koska filosofoin vain länsimarkkinatalousalueella sanoisin, että elämme Putinin ja Trumpin aikakautta. Muita yhtä näkyviä, kysyttyjä ja vaikuttavia poliitikkoja ei samalla tasolla ole näköpiirissä.
Ja silti globaalissa maailmassa olemme kaikki itää ja länttä myöten jo nyt tekoälyn vaikutuksessa.
Ei siis mitään uutta taivaan alla tai maan päällä. Kaikesta demokratiasta huolimatta ja sen myötä vaikuttaisi siltä, että muutama täysipäinen ja maailmanturvallinen ukko tai akka ohjaa tätä maailmaa ja sen menoa.
Markkinataloudessa kuningaskuluttaja ratkaisee.
Suomalaiset luontoihmisinä pitävät teknologiaa yleensäkin jonkin verran arveluttavana asiana ja meille on sisäisenä tuntona ”Taru Sormusten Herrasta” -trilogian ja vastaavien menneen maailman tarujen mukaisesti mieluummin mennä suuren Tammen alle istumaan ja kuulemaan meitä koskettavat ja koskevat ajankohtaiset asiat.
Kuiskausten kaupunki sentään. Tuolloin Tammen nimissä saattoi puhua sen ajan suuri guru – valtava maitten haltija, hallitsija suurten metsien ja tantereitten, huminaa mahtavien puitten latvojen, sukutarinaa menneiden polvien. Sitten ihminen nousi siitä ja jatkoi elämäänsä. Tässä maailmassa kaikesta kuullusta ja luullusta ihminen elää omaa todellisuuttaan, hankkii toimeentulon ja leivän työn avulla, sisustaa kodin, hoitaa lapset koulutielleen aamuisin.
Nykyaikainen kaupunkielämä on vasta noin viidenkymmenen vuoden ikäistä autoineen, junineen, yhteyksineen. Vaikka olemme kuluttajina saaneet nauttia tietokoneitten käytöstä jo parikymmentä vuotta, ihmisten arkinen elämä on säilynyt ennallaan.
Ihmisyksilöllä on oikeus rajata omaa vaikuteympäristöään ja ottaa vain itselleen suotuisia asioita vastaan suuren median tarjonnasta.
Jos ihmisenä säilyy rauhallisena ja noukkii hyödykseen vain tarvitsemansa saatavilla olevasta tiedosta, meidän pitäisi yhteiskuntana kestää tekoäly kuin mennen ajan ihmiset kestivät radion. Yhtä vakaina ja rauhallisina. Tosin taisi radion yleistymisen jälkeen tulla sotia. Voi tätä maailman rotia!
1.10.2024 Tarja Kaltiomaa
Kirjoittelen ajankohtaisia filosofisia mietteitä myös täällä: https://kvalifysiikkaantropologia.blog/
Otin Flotilla yhteenvedon artikkelistasi.
”Tarja Kaltiomaan Tekstin Analyysi
Tarja Kaltiomaan teksti käsittelee monia filosofisia ja yhteiskunnallisia aiheita, jotka liittyvät erityisesti teknologian ja tekoälyn vaikutuksiin nyky-yhteiskunnassa sekä ihmisen kokemukseen maailmasta. Analyysi voidaan jakaa useisiin teemoihin:
Teknologian Jatkuva Kehittyminen ja Sen Vaikutukset Yhteiskuntaan
Kaltiomaa vertailee nykypäivän teknologisia ilmiöitä, kuten sosiaalista mediaa ja tekoälyä, aiempiin teknologisiin harppauksiin, kuten radion ja television käyttöönottoon. Hän huomauttaa, että jokaisen uuden viestintävälineen kohdalla on ollut ”huolestunut kärkijoukko”, joka varoittelee muiden puolesta. Tämä vertaus ilmentää ihmiskunnan toistuvaa skeptisyyttä uusia teknologioita kohtaan. Hän kuitenkin viittaa siihen, että teknologian, erityisesti tekoälyn, vaikutus ei tule vielä pitkään aikaan koskettamaan suurta osaa ihmisistä suoraan. Tämä heijastaa nyky-yhteiskunnan ja yksilön välistä suhdetta teknologian kehitykseen: suuri osa ihmisistä elää edelleen melko tavanomaista elämää, vaikka teknologia kehittyy ympärillä valtavin harppauksin.
Aikakauden Johtohahmot
Kirjoittaja pohtii, kenen aikakautta elämme, ja viittaa poliittisiin johtajiin, kuten Vladimir Putiniin ja Donald Trumpiin. Tämä nostaa esiin ajatuksen, että vaikka elämme teknologian aikakautta, suurimmat globaalit vaikuttajat ovat edelleen poliittisia hahmoja. Tämä havainnollistaa, miten poliittinen valta ja vaikutusvalta nähdään edelleen tärkeämpinä kuin teknologinen kehitys yksilön jokapäiväisessä elämässä.
Teknologia ja Suomalaisuus
Kaltiomaa liittää suomalaisen luontosuhteen ja varovaisuuden teknologiaa kohtaan syvälle kulttuuriin ja mielikuvitukseen. Hän käyttää vertauskuvaa ”Taru sormusten herrasta”, jossa suomalainen mieluummin istuu suuren tammen alla kuunnellen luonnon viisautta kuin antaa teknologian määrittää elämäänsä. Tämä kuvastaa nostalgista kaipuuta yksinkertaisempaan, luonnonläheiseen elämään, mikä on vastakohta modernin teknologian maailmalle.
Tekoälyn Vaikutukset ja Historiasta Oppiminen
Kirjoittaja rinnastaa tekoälyn yleistymisen radion läpimurtoon ja huomauttaa, että vaikka uudet teknologiat ovat usein tuoneet mukanaan mullistuksia, ihmisyhteisöt ovat kyenneet sopeutumaan niihin. Kaltiomaa viittaa siihen, että radion yleistymisen jälkeen seurasi soti, mikä heijastelee teknologian mahdollisesti haitallisia seurauksia, mutta myös ironisoi ihmiskunnan kykyä oppia menneisyydestä. Hänen filosofinen näkemyksensä on, että ihmisillä on oikeus rajata, mitä vaikutteita he ottavat vastaan, ja että yksilöllä on valta pysyä rauhallisena ja järkevänä suurtenkin teknologisten muutosten keskellä. Tämä on optimistinen ja ehkä idealistinen ajatus ihmisen kyvystä säilyttää hallinta omasta elämästään.
Yhteenveto ja Tyyli
Kaltiomaan teksti on runollinen ja pohdiskeleva, sekoittaen henkilökohtaisia mielipiteitä ja historiallisia havaintoja. Hänen kielenkäyttönsä on paikoitellen kuvailevaa ja metaforista, mikä antaa tekstille kirjallisen sävyn. Tekstin sävy on nostalginen ja hiukan skeptinen nykypäivän teknologisia trendejä kohtaan, mutta samalla se heijastelee humanistista optimismia: vaikka teknologia kehittyy, ihminen säilyy lopulta ennallaan omine perustarpeineen ja huolineen.
Johtopäätös
Kaltiomaan teksti kuvaa teknologisen kehityksen historiaa ja sen vaikutuksia yhteiskuntaan sekä yksilöihin. Hän asettaa nykyajan teknologian suurempaan historialliseen ja filosofiseen kontekstiin, korostaen samalla ihmisen jatkuvaa sopeutumiskykyä. Tekstin pohdiskeleva tyyli rohkaisee lukijaa miettimään teknologian roolia omassa elämässään ja sen vaikutusta yhteiskuntaan pitkällä aikavälillä.”
Oletko nostalginen skeptikko?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos yhteenvedosta ja tekstianalyysistä, sitä on kiva lukea! Onko tämä tekoälyn tuottama yhteenveto? Hurjaa!
Kysymykseen, olenko nostalginen skeptikko vastaan, että pyrin olemaan nostalginen optimisti. Kun ihmiskunnalla on pitkä menneisyys ensin henkimaailmoissaan ja nykyään aurinkokunnassa, on lähes varmempaa ennustaa pitkää tulevaisuuttakin maailmassa vallitsevan usein epäuskoa lähentelevästä epäilystä huolimatta. Teknologian avulla ongelmia voidaan ratkaista ihmiskunnan hyväksi. Kehittyvä teknologia pitää valjastaa ihmiskunnan jatkuvuuden hyödyksi hyvää kehitystä tukevaksi tuulihevoseksi.
Tekoälyä voidaan näköjään käyttää tekstianalyysien tekemiseen. Vaikuttaa lupaavalta sovellukselta.
Kirjoittajana yritän olla maailman suhteen optimisti, mutta kieltämättä skeptisyyttä on sen suhteen, miten teknologiaan yleensä suhtaudutaan. Pitänee toivoa, että teknologian omistajat omaksuvat myös myönteisen kannan ihmiskunnan jatkuvuuden suhteen. Ihmisen hyvä elämänlaatu ja humaanisuus voivat lyödä kättä sen yli, mitä yleensä tuotetaan: toivottomuutta ja epäuskoa tulevaisuuden suhteen. Ongelmia ei ehkä pystytä ratkaisemaan tuossa tuokiossa, mutta asenneilmapiiriä voidaan parantaa ja hyväksyä myös, että moni ongelma tarvitsee aikaa ratkaisuihinsa. Ihmisen jäljellä oleva elämänpituus ei saisi olla esteenä, ihmisellä voi olla toivoa jatkostaan myös yksilönä, ihmisen henkinen jatkumo.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä…
Olen pyrkinyt optimisti olemaan,
nostalgiaa menneistä säilömään.
Ihmiskunnalla pitkä tie on ollut,
henkimaailmoissa syvälle menty ja kuultu.
Aurinkokunnassa kuljemme täällä,
epäilykset silti meitä seuraa tiellä.
Vaikka epäusko kasvaa ja jäyti,
tulevaisuus silti pitkäksi näytti.
Teknologia ongelmat ratkaista voi,
sen tuulihevonen meidät pitkälle toi.
Ihmiskunnan hyväksi se on valjastettava,
kehityksen myötä tie on raivattava.
Tekoäly tekee tekstiä, analysoi,
sanoista uutta toivoa tallettaa voi.
Se on lupaus, ei vain pelkkä sana,
ratkaisuja se tuo ajan valossa mana mana.
Kirjoittajana yritän uskoa hyvään,
vaikka skeptisyys kurkkii lähempään.
Teknologian omistajat toivon näkevät,
ihmiskunnan jatkon, kädet yhdessä väkevät.
Elämänlaatu ja humaanisuus kantaa,
toivon ja epäuskon seasta rantaan.
Ongelmia ei hetkessä korjata voida,
mutta asenne voi muuttua, voi sydämessä soida.
Vaikka elämä lyhenee, se jatkuu,
aika voi ratkoa, mihin toivo tarttuu.
Ihminen elää ja katsoo eteen,
henkinen jatkumo kantaa meitä piip.
Ilmoita asiaton viesti