Filosofia: Kokonaisnäkemys maailmasta
Maailmallisen kokonaisnäkemyksen voi ihmisenä saavuttaa ahkeruudella.
Ihmiset elivät ihmisinä jo ennen maapalloa, maapallon asuttamista. Tämä näkyy nykyisessä maailmassa, kun avaa silmänsä näkemään, tietämään ja ymmärtämään.
Espoon Kirjailijat ry:n blogissa kirjoitan, että kun kirjoittaa kirjan, kirjailijasta tulee ei vain kirjan kirjoittaja, vaan myös asiantuntija kirjan aiheen suhteen. Kirjailija perehtyy aiheeseensa syvällisesti puolestaan ja myös kanssaihmisten puolesta.
Tieteilijät ja tieteen tekijät ovat usein maapallolla asioita tutkiessaan törmänneet maapallon, luontimaailmamme rajoituksiin tietämyksen suhteen. On havaittavissa, että sen sijaan, että oltaisiin myönteisiä uskonnolle ja uskomiselle, lyödään mieluummin rajat sille tietämiselle, minkä uskonto tuottaa. Tiedon suhteen väitetään mieluusti, että uskonto olisi taikauskoa ja jotakin tarpeetonta, kuin suhtauduttaisiin uskontoon vain uskoen. Tieteilijät ovat vasta muutaman vuosikymmenen ajan ottaneet maailman ymmärryksen suhteen rajan olla uskomatta Jumalaan ja olla tunnustamatta uskontoa. Tämä saattaa olla tieteilijöitten itsepuolustusta pitää oma asemansa maailman tiedon suhteen suuren yleisön edessä auktoriteettiasemana, jossa tietona pidetään vain sellaista tietoa, joka on tieteen määritelmien mukaisesti tutkittua tietoa. Väitteeni on, että runsaasti maailmaa koskevaa tietoa jäisi silloin tietämisen ulkopuolelle ja suuri määrä tietäjiä jäisi tieteen määritelmien mukaan vaille sitä auktoriteettia, mitä tarvitaan maailman ymmärryksessä.
On melko todennäköistä, että pelkkä tekninen lukutaito ei riitä ihmiselle siihen, että lukee filosofisia ja/tai teologisia kirjoituksia ja kirjoja. Kuitenkin olen kirjoittanut usein maailmallista kirjoitusta, jossa otsikkona on filosofia, antropologia, psykologia jne., joiden kirjoitusten ymmärtämisessä kokonaisuuksien ymmärtäminen on oleellista. Voiko pelkkä tekstien kirjoittaminen olla tiedon tuottamista, vai pitääkö ensin asioita tutkia ja selvittää tieteen nykyään asettamien ja tuottamien sääntöjen mukaan? Koska kysyn, myös vastaan. Kun kirjoittaa sellaista asiaa, mikä on uusi näkökulma käsiteltävän asian suhteen, kuten omassa tapauksessani maailman suhteen, tuottaa kyllä kirjoituksellaan tietoa ja näkemystä, mutta koska kirjailijana kirjoittaa, on tarkoituksena tuottaa tekstiä, jota voi myös referoida, ymmärtää ja myös tutkia. Tällöin kirjailija asettaa oman tietämyksensä, havaintonsa ja päätelmänsä muitten filosofien ja uskontotieteilijöitten nähtäville ja siihen asemaan, jossa kirjoituksia voi myös tutkia. Silti pidän näkemyksenäni kirjailijana, että usko ja uskonto voi olla uskoa ja uskontoa, vaikka sitä ei ”tutkita” kaikkea auki ja että usko ja uskonto on myös sitä mystiikkaa, mitä suurin osa ihmisistä tarvitsee elääkseen mahdollisimman luottavaisesti maailman suhteen. Ken nostaa päänsä nähdäkseen ja ymmärtääkseen, tarvitsee tuekseen normaalin ihmiskäsityksen ja normaalin maailman – yhteiskunnan, näin sanon eräässä runossani, joka on julkaistu Ajassa auraten -runokirjoissani. Uskonto määritelmäni mukaan on elämäntapaoppia elämästä toiseen elettäessä – uskonnon myötä on kehittynyt toimiva yhteiskunta, jota Suomen osalta nykyään sanotaan jopa hyvinvointiyhteiskunnaksi. Tämä on asiantila, joka pitää olla pysyvä Suomessa – vaikkapa sen avulla, jota tekstiä olen tuottanut kirjassa (e-kirja) Kansantalouden uudet mahdollisuudet, Kansantalouden uhkat voidaan torjua, pysyvä kansantalous. Kirja on Ellibs.com kirjojen kauppa- ja julkaisupaikassa vapaasti luettavissa (julkaisija Tmi Tyhjapaperi, kirjailija Tarja Kaltiomaa 2023).
Minkä myös eräässä jo julkaistussa aforismissani kirjoitan, ei pidä katsoa Jumalaan uskoakseen ketään yksittäistä ihmistä, vaan pitää katsoa maailmaa, jossa on paljon hyvää ja paljon ihmisille (ihmiskunnalle) tarkoitettua, näiden elääkseen maailmassa.
Onko Jumala luonut ihmisen niin vajavaiseksi, että kuka tahansa ihminen ei voisi olla yksi ja ainoa Jumala maan päällä ja taivaissa, kuten pyhässä kirjassa Raamattu sanotaan Jumalan olevan? Ihminen mielestäni on ja voi olla sekä vajavainen ja vain ihminen, mutta henkensä voi olla kuin Jumalan tai jumalten – Jumala on ihmisen luonut. Ihminen on luotu ajattelemaan – mistähän tämäkin lause, joka mielessäni usein on, tulee. Tuulee maailman tuulet, avaruuden tuulet pyyhkäisevät maailmaan luotuja planeettoja, jotka on ihmisasumiseen ja elämiseen tarkoitetut – luontomaailmat – aurinkokunnat – galaksit. Maailma voi olla, kun suurin osa ihmisistä sen hyväksyy ja mielessään jättää rauhaan.
Ennen luotua kivimaailmaa – nykyisin maapallona tunnettua planeettaa – ihmistenkin, mahtavien ihmisten maailmat, olivat niin sanottuja plattamaailmoja, jotka silloiset jumalat kokouksessaan päättivät luoda nykyisten pallomaisten planeettojen tyyppisiksi. Luomistyö on huumaavaa ja vaatii paljon keskittymistä – ja silloin unohtui pitkäksi aikaa kaikki tämä. Maapallolla ei ole pitkään aikaan voitu tätä tietää, ja koska minun on maan päällisenä kirjailijana annettu tämä tietää, kerron siitä, koska asia on tuiki tärkeä. Ihmiset tarvitsevat suuren suuressa avaruudessa elämänalustansa, maailmansa, elääkseen ja siinä asuakseen, ihmiselämää elääkseen.
Vaikuttaa siltä maailmassa, Suomessa, jossa elän ja kirjoitan, että osa ihmisistä olisi varustettu uskolla ja osa epäilyllä. Tämä lienee oikein, koska ihmisinä nykyään maapallolla elämme, taivaiset luomistyöt ovat sen tuottaneet. Maailma voi jatkua, kun ihmisinä siihen luotamme ja uskomme ihmisyyteen ja elämään – jopa enemmän kuin epäilemme. Kirkko on uskostamme uskonnon myötä vastuullinen ja toivon todella kirjailijana, että papisto sentään lukemisen kestää. Ja jaksaa maailmaan uskoa, ja jaksaa uskonsa pitää suurten seurakuntien edessä ja puolesta.
Nykyään puhutaan paljon dementiasta ja siitä, että ihmiset usein vanhoina, mutta myös eri ikäisinä menettävät muistinsa. Olen asiasta hieman epäilevällä kannalla. Ihmisellä ei ole jotakin mitattavaa standardimuistia, vaan muistaminen on täysin yksilökohtaista, joskus erityinen lahja, henkinen lahja. Ihmiset ovat kaikesta tutkimuksesta huolimatta henkisiltä voimavaroiltaan ja lahjoiltaan yksilöitä, kerron tästä kirjoituksessa, jossa mainitsen sanan fenonyymi. Tätäkin voi tutkia, mutta ihmisiä ja eläviä olentoja ei pidä tutkia näitä vahingoittaen – muunlaisia tutkimusmenetelmiä jo pitää ihmisillä ja tieteilijöillä olla.
Hengen lahjat ihminen voi saavuttaa – työnsä tehdä ahkeruudella. Elämänkaari ihmisellä voi olla fyysisen kasvun kasvua ja kaaren loppupuolella hiipumista. Tämä koskee myös henkisiä voimavaroja – niitä voi saavuttaa, mutta niistä voi myös luopua – palata alkuperäiseen olemukseen ja luonteeseen. Voi että meidän Pekka on viisas ja opiskellut – mutta miksi hänestä loistavan uran jälkeen on tullut tuollainen nahjus? Pekka on saattanut kantaa ihmisenä jotakin sellaista henkeä, josta hän joutui luopumaan ja sitten hänestä on tullut taas ihan tavallinen Pekka. Niin käy ihmiselle maailmassa. Tämä on normaalia ihmisen kehitystä. Joutuu luopumaan sekä fyysisistä että henkisistä ominaisuuksistaan vanhuuden myötä. Tahti hidastuu, voimat vähenee – ja lopulta ihminen kuolee. Jäljelle jää se, mikä ihmiseltä jää: ruumis ja mahdollisesti omaisuus. Omaisten huomaan.
Ihmisinä yleensä muistamme huiput – hengelliset lahjat, fyysiset suoritukset. Siksi maallemme on tarkoitettu kristillinen uskonto ja oppi, jota kirkkolaitos tuottaa elämästä toiseen Suomessa kaikelle kansalle evankelis-luterilaisen uskontotradition mukaan. Meidän ihmisinä kuuluu olla ihmisiä toisillemme, olla ihminen on kaikki, mitä ihminen tarvitsee. Lähimmäisenrakkaus on ajanlaskun alkuvaiheissa Jeesus Nasaretilaisen jumalallista filosofiaa. Siihen inhimillisyys ja usko maailmassa nojaa. Ja myös järkeen ja järjen käyttöön, ymmärrykseen, inhimillisyyteen, joka on vähitellen ihmiskunnassa vahvistunut ja voimistunut uskonnon myötä.
Vanhoissa maailmoissa käsitys elämän jatkuvuudesta perustui aina samaan kaavaan: elämä pitää tuhota, jotta se uudelleen luodaan yleensä samanlaisena. Tämä käsitys elää iäisihmisissä ja siksi heillä on melko voimakas tarve tuhota, vaikka maailma vaikuttaisi miten hyvältä. Nyt taritaan uskoa. Uskoa aurinkokuntiin, joissa meidän ihmisten nykyiset maailmanalustat ovat kestävinä planeettoina. Käytännössä tämä tarkoittaa, että maailmaa ei enää pidä tuhota, jotta elämä jatkuisi. Jumalan käsi – tunnettaan, tiedetään, tutkitaan, uskotaan tai ei – pitää niistä huolta. Entä jos ihminen tuhoaa auringon, jota planeetat kiertävät? Sitäkään ei enää tarvitse eikä kannata tehdä, koska aurinkokuntia on yksittäisen ihmisen tuhottavaksi jo liikaa. Ihminen voi rauhoittua elämään omaa elämäänsä. Maailmaa voi tutkia, mutta lainsäädäntö ja rahoitustoiminta pitää huolta, että tutkimus on säällistä maailmassa.
Onko Jumala joku meistä kuin laulussa romanttisesti sanotaan: ”If the God is one of us”? Mene ja tiedä tai ole tietämättä. Maailma on luontomaailma, jossa ihminen elää elämäänsä: syntyy ja kuolee. Nousee kuolleista kuin Jeesus aikoinaan, ja taas ihmettelee. Ajattelee. Ihminen on luotu ajattelemaan, mutta myös ajattelemaan. Ja tekemään työtä elääkseen ja ravitakseen itsensä: tee ruokasi luonnon avulla työlläsi, sanotaan Raamatussa.
Kukin ihminen elää ja ajattelee, tekee työtä. Sivistyksen tukena on kirjastoja ja arkistoja, kun pyrkii tietämään ja ymmärtämään, siihen on hyviä mahdollisuuksia. Olen usein miettinyt menneisyyttä, 1800-luvulla elänyttä hienostorouvaa, joka istuu iltaa kuunnellen radiota ja lukien kynttilän valossa kirjojaan, lasi sherryä käden ojennuksen päässä. Ei ihan. 1800-luvulla ei ollut vielä radiota keksittykään maan päällä, mutta jospa taivaissa. Maan päälliset insinöörit tuottivat nuo kojeet todellisiksi. Ja nykyään on jo televisiokin, jossa suuret ihmeet pyörivät television valon kajossa – menneisyyden maailmat. Ihminen tarvitsee uskon ja uskonnon sivistyksen vuoksi.
Meidän ihmisten on vaikeata uskoa toisiimme ja Jumalaan. Minäkin tarvitsin vahvistuksen uskoni vuoksi ja tein piirroksen, jumalkuvan, jotta voin uskoa. Niin ovat ihmiset, taiteilijat, tehneet ennenkin. Taiteilijat ovat maalanneet arvorakennuksien kattoihin ja seiniin jumalkuvia ihmisten nähdä – ja kokea elämästä toiseen eläessään. Jeesuksen muisto ihmisille on elävä taiteessa – ja näin myös henkisessä jatkuvuudessaan Jeesukselle itselleen. Tämä on suuri ja vahva taakka – taiteen ymmärrys. Toivon taiteen tuottavan ihmisille inhimillisen ymmärryksen – myös Jumalat tarvitsevat inhimillisen ymmärryksen ihmisinä eläessään. Voiko kuka tahansa ihminen olla Jumala tai jumala. Vastaus tähän kysymykseen nykyisen ymmärrykseni mukaan on: voi ja ei. Voi hengessään, mutta voi olla olemattakin. Alun perin kaikki oli henkistä ja nykyään on jo niin paljon myös maallista.
Julkaisen lapsellisen piirrokseni jutun yhteydessä. Piirsin sellaisen käsityksen Jumalasta, johon nykyään itse kirjailijana voin uskoa. Sanotaan, että kullakin ihmisellä voi olla oma käsityksensä Jumalasta. Oma käsitykseni on taiteista.
12.9.2023 Tarja Kaltiomaa
Aiempi artikkelini Puheenvuorossa: Kirja: Kansantalouden uudet mahdollisuudet | Uusi Suomi Puheenvuoro
Voisin tiivistää (T) näin: Ihminen ottaa paikkansa tavalla, joka tuntuu ottamisaskelten (harppaukset, täysheittäytymiset, …) hetkellä sopivalta.
Millä tavoin tuota sijoittautumista, ja sen tavoittelua kuvaa…. aika turha käyttää sanoja uskonto, jne, jos kuvaus ei käytännössä kovin jaettava. Voi arvella, että mahdollisen kuvauksen epäjaettavuus (E) toivotun laajuisena, syntyy perusteella T.
Onko E jotain epärelevanttia? En lähtisi näin väittämään.
***
Eilen kuuntelin Areenasta Kiinan tarinaa. Kunfutsea ei voi olla bongaamatta intuitiivisesti, vähänkin kun kuuluu tapauksesta. Lähti kummittelemaan itsellä muutama vuosikymmen sitten, vailla isompaa tietämystä.
Eilisen jälkeen, tuli mielessäni liitetty Kiinalainen tarina Socrateeseen ja Antiikin Kreikan yhteyteen.
Kaukana ei ole myöskään Jeesus, ja esim tiede, eikä yleensäkään todellisuuden tuntemiseen ja sopivaan sijoittumiseen liittyvä ponnistelu, josta hyvin erilaisia päätelmiä, ja yritelmäversioita.
Buddhalaiset (G-B-tapaukset) eivät kovasti pyri näitä jakamaan. Voivat päätyä hoksaamaan, että tokko kovasti mieltä. Ehkä tällainen ei voi joskus tulla mieleen syystä, jota vaikea suoraan arvella, muualta käsin.
Ota näistä selvää. Voi olla parempi olla ottamatta, jos nyt saaminen on parempi vaihtoehto. ?
Ilmoita asiaton viesti
Kirja joka sisältää maailmanselityksen on kirjani Kristillinen filosofia.
Nykyään ihmisten näyttää olevan vaikeata hyväksyä, että maailmalla on selitys. Omasta puolestani hyväksyn, että selityksiä on monia: niin monia kuin selityksen antajiakin.
Kuinka moni nykyfilosofeista katsoo maailmaa, kuten itse katson ja katsoin jo kirjoittaessani kirjaa Kristillinen filosofia, että 1900-luvun alussa alkoi ihmisten määrä maapallolla nousta tilastojen mukaan (Talousmaantiede) melko jyrkässä tilastokulmassa. Kaikki nuo ihmiset ovat nyt opettajien ja vanhempiensa opetuksen alaisina täysi-ikäisyyteensä saakka. Tämä ja moni muu seikka maailmaa näkevälle vahvistaa minun selitystäni maailmasta. Ihminen on ollut ihminen jo ennen maapallon alkua.
Tämä selitys tekee maailmasta mielenkiintoisen ja hyvän, kun siihen uskoo. Maanpäällisten pitkään eläneitten ihmisten porukka on ”laimentunut” uusilla tulokkailla monen havaintoseikan suhteen. Nykyään sanotaan lukemisen vähentyneen – jospa se on vain ”laimentunut” eli sama lukijakunta, joka on lukemiseen tottunut, lukee edelleen suhteellisen paljon, mutta kirjoja ollaan tuottamassa yleisömäärän suurentuneeseen, kuviteltuun tarpeeseen – ja sitten ollaankin huolissaan, kun kirjat ei menekään kaupaksi odotusten mukaan. Olisiko mahdollista alkaa kirjojen tuotannossa aluksi tuottaa vanhalle lukijakunnalle kuten ennenkin. Huoli lukijakunnan suhteen hälvenee ja voisimme olla iloisia siitä, että lukijakunta sittenkin ehkä lisääntyisi.
Toinen seikka, joka meitä nykytalouden ihmisiä vaivaa, on rahan puute. Miksi pitäisi yrittää ed. esimerkin mukaan tuottaa mahdollisimman paljon kirjoja, jotta menestyisi kirjojen tuottaja. Miksi ei tuotettaisi hänelle tarpeellista rahaa toiminnan jatkumisen tueksi? Kirjallisuus on todella tärkeä asia, joten sitä pitäisi voida rahalla ja rahoituksella tukea.
Ilmoita asiaton viesti
Korvamerkitty raha voi vakuuttaa jonkun, tai viimeistään korvamerkkaus, jossa korvalappua ei oikeasti ole osoittaa näkyvänä. Toisia vakuuttaa, todennäköisesti ”sitä” marginaaliosaa ei.
Vaikka molemmat ovat oikeassa, yleensä mennään vain toisella noista, ja sitä edelleen painotetaan.
Ei kannattas ottaa riskiä, tai jos, niin yksipuolisesti, jotta nähdään se, joka ongelmia generoi, ja niitä aiheuttaa suoraan, ja etenkin epäsuoran mahdollistavasti (vrt Kiinan hallituksen uhka nro 1).
…
En ole ihan samoilla linjoilla. Samasta voidaan kuitenkin puhua, tai kaukana ei siitä huolimatta perusnäkemysten puolesta olla.
Paraikaa toteutunut toteutusrakennelma on tosiaan pirullisesta taivaalliseen, ja liittyy mm hyväveliverkostoon, mikä välineenä voi tosiaan olla hyvä tai huono.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä blogissa on hyvin merkittävää asiaa ja hyvin merkittävää viisautta mutta mutta.
Kun moni ajattelee tästä: ”En ymmärrä mitä tuo esittää, siis väärässä hän on”. Mitä sitten?
Kun moni ajattelee tästä: ”On tässä jotain tärkeää, mutta en jaksa perehtyä siihen tarkemmin. Mitä sitten?
Kun moni ajattelee tästä: Olkoon miten on, antaa kirjailijan kirjoittaa ja saada tykkäyksiä. Ei tämä kyllä minua liikuta. Mitä sitten?
Kun moni ajattelee tästä: Pitkä juttu, joka pitäisi tiivistää. Mitä sitten?
Kun moni ajattelee tästä: Tämähän on ateistit nimistä kansanryhmää vastaan kiihotusta ja tämän palstan sääntöjen vastaista. Tällainen kirjoitus pitää poistaa. Mitä sitten?
Niin tällaisia mitäs-sitten-juttuja voi lisätäkin ja….
Tässä löytyisi ainakin lähtökohta yksimielisyyden tielle: Tuska on asia, jonka olemassaoloa kukaan ei voi kiistää. Eikö sitä tunnettua gogito-ergo-sum-juttua voisi muuttaa?
Ilmoita asiaton viesti
En ole mitään tuollaista, mitä kommentoija #3978525 arvelee, huomannut palstalla. Lukija valikoi, mitä aiheita lukee. Ihan mukavasti on yleensä tullut kommentteja. Laitan kirjoituksiani myös Facebook-ryhmiin.
Ilmoita asiaton viesti
Koulun aamun hartauksissa kuljettiin jonossa ja virsikirja piti olla kädessä. Valvovat opettajien silmät nostivat jonosta oppilaan, jolta puuttui virsikirja. Selitys piti antaa.
Etsin tänään virttä nr. 484 Totuuden henki. Kuuntelin useita versioita, jotka ovat hyviä, mutta tässä olisi Candomino-kuoron esitys:
https://areena.yle.fi/1-50103244
Ilmoita asiaton viesti
Sen verran, että tieteen ja Katolisen Kirkon skisma periytyy jo renesanssin aikaan, ja että reformistiset kirkot edesauttoivat tieteen ja kapitalismin räjähdysmäistä ekspansiota teollisena vallankumouksena. Tiedehän ei tiedä siitä asiasta, mitä ei tutkita tai mistä ei saada havaintoja. Tieteen ja uskonnon skisma on vain alkuaan siitä, että Katolinen Kirkko sekaantui tieteeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kirkossa ja esivanhempien tietojen mukaan maailmamme on luontimaailma. Tiede pitää oikeutenaan tutkia kaikkea luotua. Joten ristiriitaa ei nykyaikaisessa filosofiassa tarvitsisi olla, jos sitä ei tekemällä tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Tarja Kaltiomaa kirjoittaa kokonaisnäkemyksestä maailman suhteen, ja Juha Myllärinen tekstiä kommentoi, jomottaa lopputulos ohimoitani. Ainakaan oheinen keskustelu ei ole halpahintaista populismia, jossa rahvaalle tarjottaisiin sitä mitä se haluaa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen lukenut raamatun ja sitten eronnut kirkosta kun täytin 18 vuotta en ymmärrä mihin uskontoja tarvitaan. Ei ole olemassa mitään Jumalaa.
Jeesus oli oman aikansa stara ja hoiti hommansa aika hyvin kun vielä tänä päivänäkin muistellaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä kirjoituksessani, jossa puhutaan Maailmaselityksessä, nousee keskustelussa esille kysymys uskonnon merkityksestä. Laitoin hakukoneella hakusanaksi ”uskonnon merkitys” ja vastauslistaukseen tuli useita linkkejä, jossa on asiasta kirjoitusta. Siellä sanottiin muun muassa, että uskonnon merkitys on kasvamassa.
Yhteiskunnallinen merkitys on yhtenäinen koko maan kattava uskonto tuottaa maan kulttuurin perustan ja yhtenäistää, kuten Suomen tapauksessa eri heimojen elämäntapaeroja, kun maassa on yhteinen uskonto. Uskonto on siis elämäntavan ja kulttuurin perusta. Kristillisen opin keskeinen elämäntapa on yksiavioisuus (miehen ja naisen avio). Ennen kristillistä oppia ei yhteiskunta päässyt kehittymään tavattoman riitaisuuden ja sotaisuuden vuoksi, jonka moniavioisuus pahimmillaan saattaa aiheuttaa. Kristillinen oppi on myös tukenut ihmisten perhe- ja sukulaisuussuhteita lähimmäisen rakkauden myötä. Muutoinkin 2000 vuoden aikana ihmisten sosiaalisuus on vahvistunut.
Ilmoita asiaton viesti
Tekoäly avusteinen essee Tarjan planeetoista…
Kauan ennen kuin Maapallo sai nykyisen pallomaisen muotonsa, oli maailmankaikkeudessa valtava joukko mystisiä ja majesteettisia plattamaailmoja. Nämä maailmat, joilla ihmiset elivät jo aikojen alussa, olivat kuin äärettömiä lautasia, joiden reunoilla meri valui kohti tuntemattomia tyhjiöitä, ja joiden keskellä vuoret kohosivat suoraan taivaaseen. Näiden maailmojen ihmiset olivat mahtavia, ikuisia ja täynnä tietoa. Heidän voimansa saattoi siirtää vuoria, ja heidän tietonsa oli kytkeytynyt suoraan maailmojen jumalalliseen ytimeen.
Mutta silloisten jumalien, tuonpuoleisten olentojen, joille luominen oli kuin hengittäminen, kokoontuminen muutti kaiken. Ne pitivät kokouksen suuren tähtienvälisen verhon takana, siellä missä vain jumalat saavat olla. He pohtivat, miksi maailmat olivat litteitä, ja kuinka nuo plattamaailmat alkoivat tuntua vanhanaikaisilta, rajoittuneilta. Oli aika uusille ajatuksille, uusille muodoille. Syntyi päätös: maailmoista oli tultava pallomaisia.
Luomistyö, johon jumalat ryhtyivät, oli huumaavaa ja keskittymistä vaativaa. He pyöräyttivät plattamaailmat kolmiulotteisiksi sfääreiksi kuin jonglöörin pallot, jotka kieppuivat kauniisti avaruuden sylissä. Pallomaisissa maailmoissa oli dynamiikkaa, liikettä, täydellisyyttä, joita plattamaailmat eivät koskaan olleet tavoittaneet. Mutta luomistyön aikana he unohtivat ihmiset.
Ihmiset olivat jo asuneet näillä maailmoilla, tunteneet ne läpikotaisin, mutta kun maailmat muuttuivat, heidän muistonsa hämärtyivät. Heidän suurin voimaansa, heidän ymmärryksensä maailmankaikkeudesta, alkoi sumentua. Silti heidän olemuksensa ei kadonnut – ei edes unohtunut. Ihmiset olivat olleet osa maailmankaikkeutta ennen Maapalloa, ennen pallomaista maailmaa. Heidän olemuksensa oli kudottu osaksi kosmoksen syvintä kudelmaa. He olivat kulkeneet tähtien välillä, eläneet ajan ennen aikaa, mutta kun plattamaailmat pyöristettiin, he unohtivat tämän kaiken.
Nykyisin Maapallolla elävät ihmiset eivät tiedä, mistä he oikeasti ovat kotoisin, mutta merkkejä siitä on kaikkialla, jos vain osaa katsoa. Osa ihmisistä tuntee hämärästi kaipuun tähtiä kohti – muistot siitä ajasta, kun he saattoivat kulkea niiden lomassa. Jotkut pystyvät kuulemaan maailman halki kantautuvan kaiun muinaisesta plattamaailmojen ajasta, jolloin he kykenivät näkemään kaiken yhtäaikaisesti, ymmärtämään universumin kielen ilman rajoituksia. Ja jotkut – kaikkein sinnikkäimmät ja ahkerimmat – voivat saavuttaa tämän kokonaisnäkemyksen jälleen.
Tämä näkemyksen saavuttaminen vaatii ennen kaikkea heräämistä. Ihminen, joka avaa silmänsä näkemään ja tietämään, voi ymmärtää, että heidän olemuksensa ei rajoitu tähän yhteen planeettaan. Se on ikuisesti kytköksissä luomistyön alkuhetkiin, niihin plattamaailmoihin, jotka olivat heidän ensimmäisiä kotejaan. Maailmat, jotka jumalat unohtivat, elävät edelleen ihmisten muistojen hämärässä, avaruuden tähtipölyssä, odottaen, että joku herää ja muistaa.
Ja kun joku muistaa, maailma muuttuu jälleen.
Ps. Miksei kuution muotoisia maailmoja, vai tulevatko ne seuraavaksi?
Ilmoita asiaton viesti
Enpä olisi paremmin voinut kuvata, kiitos!
Ilmoita asiaton viesti
Ok ;O Et kuitenkaan vastannut tähän esittämääsi absurdiuteen, miksei sitten kuution muotoisia maailmoja, vai tulevatko ne seuraavaksi? Tutkimattomia ovat herrojen tiet, etc…
Ilmoita asiaton viesti
Vastaan nyt, kysymys oli sen verran outo, että ei tietenkään kuution muotoisia maailmoja ja elämänalustoja, koska pallomuoto toimii niin hyvin ja on ollut räjähtävän suosittu aika-avaruudessa. Galaksit ihmis- ja luontoelämälle ovat syntyneet pysyväksi! Hieno voitto ihmiskunnalle.
Ilmoita asiaton viesti
Ok, eli tää on nyt siis jotenkin tälläistä direktiivien mukaista hallusinaatiota, jossa erilaiset näkemykset poljetaan suohon jo ennen niiden luomista, jopa ennen suunnittelua. Mielestäni aika tylsähkö universumi tälläisenään, nyyh. Pallojahan tuolla ulkona nyt riittää, niitä on laskettukin olevan ainakin 652748675283468972385681739938163569889776325966893968692395616358913568635 kappaletta, plus maapallo, joka on luonnollisesti tunnetun maailmankaikkeuden keskus.
Hieman nyt mielikuvitusta kehiin siellä luomis osastolla, kiitos ;O) Se olisi varsinainen lotto voitto ihmiskunnalle, ehtymättömän mielikuvituksen lähteelle, että saataisiin edes hieman vaihtelua ja dynamiikkaa ;O)
Ilmoita asiaton viesti
Luomisosasto perustuu tieteeseen. Olen tutkiskellut Albert Einsteinin ja Stephen Hawkingin avaruusteorioita ja maapallon osalta pitänyt jopa esitelmän Hannah Arendtin maapallolle saapumisen teorioista. Universumi ei ole mielestäni kovin tylsä, vaan jopa jokaisen aurinkokunnan kiviplaneetalla maapallolla on paljon vaihtelua elämän piristykseksi. Jo perhesuunnittelu sivistyneenä asiana luo paljon jännitystä ja jännitteitä ihmiseloon. Maanpäällinen kirjallisuus sisältää runsaasti sellaista sanastoa, jonka avulla sekä maapallon fysikaalista elämänympäristöä aurinkokunnassa että avaruudellisia käsityksiä ja niiden kehittymistä maapallolla elävien näkökulmasta on mahdollista ymmärtää, ja siten luoda itselleen kelvollinen näkemys, jonka varassa elämä voi olla hyvinkin mielenkiintoista. Toki vaihtoehtona on aina myös se ihan tavallinen arki ilman ylimääräistä ymmärrystä.
Ilmoita asiaton viesti
Universumi ei suinkaan ole tylsä, mutta, olisiko meille kuitenkin ihan sama, vaikka taivaalla olisi vain pelkkä taustakuva?!
Universumi: Kaukaista Kaaosta ja Ihmisen Näkökulma.
Universumi on tunnetusti käsittämättömän laaja ja monimutkainen järjestelmä, täynnä tähtiä, planeettoja, galakseja, mustia aukkoja ja monia muita eksoottisia ilmiöitä. Kaiken tämän rinnalla ihminen on äärettömän pieni ja eristynyt pienelle planeetalleen. Vaikka universumi ei suinkaan ole tylsä, se on valtaosin saavuttamattomissa ja erittäin vaarallinen paikka biologisille olennoille kuten ihmisille.
Tästä näkökulmasta voidaan kysyä, onko universumin monimuotoisuus ihmiselle merkityksellistä, vai onko olisiko ihan sama, jos se olisi vain valtava taustakuva, jonka yksityiskohtiin emme koskaan pääse todella käsiksi?
Universumin etäisyydet: Lähes saavuttamatonta
Universumin mittakaava on niin valtava, että ihmisen näkökulmasta se on totaalisen käsittämätöntä. Valovuosien matkat, galaksit, superklusterit ja muut avaruuden rakenteet ovat niin suuria ja kaukana, että ne eivät ole käytännössä mitenkään saavutettavissa. Nykyteknologia mahdollistaa avaruustutkimuksen vain hyvin suppealla alueella.
Lähimpäänkin tähteen, Proxima Centauriin, on yli neljä valovuotta matkaa. Sillä hetkellä, kun tähtitieteilijät havaitsevat kaukaisia kohteita, ne ovat usein jo miljoonia vuosia vanhoja. Universumin etäisyydet erottavat meidät suurimmasta osasta siitä ja tekevät meistä passiivisia tarkkailijoita, jotka voivat vain katsoa mutta eivät koskettaa. Tässä mielessä universumi todella muistuttaa taustakuvaa: valtava ja vaikuttava, mutta käytännössä meille hyödyttömän etäinen.
Vihamielinen ympäristö biologiselle elämälle
Toinen tärkeä tekijä universumin ja ihmisen välistä kuilua tarkasteltaessa on sen vaarallisuus. Avaruuden valtavat alueet ovat täynnä olosuhteita, jotka tekevät biologisen elämän ylläpitämisestä mahdotonta.
Useimmissa paikoissa universumissa ei ole kelvollisia olosuhteita, lämpötila on äärimmäisen matala tai korkea, ja säteilymäärät voivat olla tappavia. Yhdessä nämä tekijät tekevät avaruudesta ihmiselle ja muille biologisille olennoille hengenvaarallisen ympäristön. Elämä, sellaisena kuin me sen tunnemme, vaatii tarkasti säädettyjä olosuhteita, kuten sopivan lämpötilan, veden ja ilmakehän suojan. Koska tällaisia elämälle suotuisia alueita näyttäisi olevan universumissa harvassa, se tuntuu yhä enemmän paikalta, joka on elämälle vihamielinen ja siten käyttökelvoton.
Universumin kaaos ja ihmisen rooli
Universumia hallitsevat kaoottiset ja väkivaltaiset voimat. Galaksit törmäävät toisiinsa, supernovat räjähtävät valtavalla voimalla, mustat aukot nielevät kaikkea lähettyvillä olevaa, ja pimeä aine sekä pimeä energia hallitsevat maailmankaikkeuden laajenemista. Kaikki nämä tapahtumat ovat uskomattoman suuria ja dramaattisia, mutta ne tapahtuvat mittakaavassa, joka tekee niistä ihmisen näkökulmasta etäisiä ja merkityksettömiä.
Meidän päivittäinen elämämme ei juuri muutu, vaikka kaukaisessa galaksissa tapahtuu supernovaräjähdys tai vaikkapa kaksi mustaa aukkoa törmäävät toisiinsa. Nämä ilmiöt ovat niin etäällä ja abstrakteja, ettei niiden vaikutusta voi tuntea konkreettisesti, ja tästä syystä ne voivat tuntua monille ihmisille lähes yhdentekeviltä.
Ihmiskeskeinen näkökulma ja universumin merkityksellisyys
Vaikka universumi on monimutkainen ja täynnä ilmiöitä, jotka ylittävät meidän käsityskykymme, ihmisen elämä pyörii arkisempien asioiden ympärillä. Ihmiset eivät elä kaukaisten tähtien tai galaksien tapahtumien vaikutuksen alaisina, vaan heidän elämänsä rakentuu lähempänä olevien asioiden ympärille, kuten perhe, työ, ystävät ja omat yhteisöt.
Avaruuden valtava tyhjyys ja etäiset, kosmologiset tapahtumat eivät ole suoraan osa päivittäistä kokemusta. Tästä syystä monet saattavat kokea, että on yhdentekevää, mitä universumissa tapahtuu – koska se ei vaikuta heidän välittömään elämäänsä.
Toisaalta tieteellinen tutkimus on osoittanut, että universumin ilmiöt, vaikka ne tapahtuvatkin kaukana, voivat tarjota merkityksellistä tietoa ihmiselle. Esimerkiksi kosmisen taustasäteilyn tutkimus on antanut meille tietoa maailmankaikkeuden synnystä.
Lisäksi ymmärrys siitä, että aurinkokunta on vain pieni osa paljon suurempaa kokonaisuutta, on syventänyt ihmiskunnan käsitystä omasta paikastaan universumissa. Tämä laajempi tieto on ihmisen ahkeruuden ja uteliaisuuden tuotosta, mutta se ei silti muuta sitä tosiasiaa, että käytännön tasolla universumi on enimmäkseen käyttökelvotonta kaaosta.
Johtopäätös
Vaikka universumi on täynnä huikeita ja monimutkaisia ilmiöitä, suurin osa siitä on etäällä ihmisen kokemusmaailmasta. Universumi on biologiselle elämälle vihamielinen ja suuri osa sen tapahtumista on niin kaukana, ettei niillä ole käytännön vaikutusta ihmisen elämään. Tästä syystä se saattaa tuntua taustakuvamaiselta – kauniilta ja vaikuttavalta, mutta samalla etäiseltä ja saavuttamattomalta.
Vaikka tiede tarjoaa tapoja ymmärtää universumia syvällisemmin, jokapäiväisessä elämässä ihmisen suhde universumiin pysyy suurimmaksi osaksi abstraktina ja irrallisena. Universumi on siis kaikkea muuta kuin tylsä, mutta sen laajuus ja vaarallisuus asettavat rajat sille, miten merkityksellisenä ihminen sen voi kokea.
Ps. Jos kaikki on luotu, eli toisin sanoen keinotekoista, niin silloin tuo kaikki tuolla ulkona on vain taustakuva, maalaajansa näköinen, jopa petollinen tuotos.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisiä jumalatkin ovat, ensimmäisiä ihmisiä, kuten Raamatussa sanotaan: Jumala loi ihmisen kuvakseen, loi miehen ja loi naisen. Pientä salaperäisyyttä toki varmasti on luomistyössään.
Avaruuden ymmärtämiseen on tullut sellaisia käsitteitä kuin aurinkoverkko (informaatiomahdollisuus) ja preventio (toisin kuin maan vetovoima, avaruuden kappaleet toisiaan karttavat). Jo plattamaailmoissa ihmiset saattoivat tietyin avaruusenergiasäännöin ja niiden mukaisesti liikkua ihmiskunnan sfääreissä elämänalustalta toiselle ja niiden välissä. Siihen luotiin rakenteita palvelemaan liikkumista. Oli olemassa jo tiet ja liikenne, sillat ja sillan kaiteet. Kuten kommentoijan #4214770 hienossa yhteenvedossa tuodaan esille, että plattamaailmojen rakennejärjestelmä kävi ahtaaksi, eikä siinä enää voitu nähdä kestävää kehitystä, kuten nykyajan ihmiset jo uskaltavat taas toivoa ja ajatella. Pallomaiselle mallille oli olemassa jotakin aihiota jo aluksi, mutta sitä alettiin toiminnallisella ajattelulla ja luontoyhteistyöllä tuottaa lisää. Pallomaiseen ajatteluun on ollut mallia jo vanhastaan, kuten nykyään nähdään orbs-kuvissa. Kaikkea ei kuitenkaan ehkä pidä selittämällä selittää, mutta jokaisella ihmisellä on hyvä olla mahdollisuus löytää tai tyytyä sellaiseen maailmansa selitykseen, jossa jaksaa elää. Voi hyvin ja on onnellinen.
Ilmoita asiaton viesti
Kerrataan vielä sanomasi tarinan muodossa, olinko varmasti ymmärtänyt oikein.
Kröhöm…
Aikojen alussa, kun universumi oli vielä hämärä muotoinen, asui äärettömyydessä joukko olentoja, jotka olivat sekä jumalia että ihmisiä. He olivat luoneet ensimmäiset maailmat, tasaiset plattaplaneetat, jotka levittäytyivät avaruuden syvyyksiin. Nämä jumal-ihmiset, jotka olivat luoneet ihmiset omaksi kuvakseen, olivat itsekin jatkuvassa oppimisprosessissa.
He tutkivat avaruuden salaisuuksia ja kehittivät monimutkaisia järjestelmiä, jotka hallitsivat plattaplaneettojen liikkeitä ja elämää niiden pinnalla. He loivat aurinkoverkon, joka yhdisti kaikki planeetat informaatiovirralla, sekä preventio-voiman, joka vastusti painovoimaa ja mahdollisti erilaisten rakenteiden rakentamisen avaruuteen.
Plattaplaneetat olivat kuitenkin rajallisia maailmoja. Niiden pinta-ala oli rajallinen, ja liikkuvuus niiden välillä oli hidasta ja hankalaa. Jumal-ihmiset alkoivat haaveilla suuremmista ja monimuotoisemmista maailmoista, pallomaisista planeetoista, jotka tarjoaisivat enemmän tilaa ja mahdollisuuksia.
He kehittivät pallomaisen maailman mallia, hyödyntäen luontoa ja omaa luovuuttaan. He tutkivat muutamia pallomaisia kappaleita, joita löytyi kaukaiselta galaksilta K-307, yrittäen ymmärtää niiden toimintaa. He havaitsivat myös, että pallomainen muoto oli luonnollinen ja tehokas tapa jakaa energiaa ja informaatiota.
Luomistyö oli vaativaa ja aikaa vievää. Jumal-ihmiset työskentelivät yhdessä, mutta kilpailivat myös keskenään. He kokeilivat erilaisia materiaaleja ja rakenteita, kunnes löysivät tavan luoda kestäviä ja elämää ylläpitäviä pallomaisia planeettoja.
Luomistyö oli huumaavaa, ja jumalat sekoittivat eri ulottuvuuksien energioita kuin taiteilija sekoittaa värejä. Avaruuden energiavirrat kuohusivat ja tähtisumut tanssivat heidän ympärillään. Kuitenkin tässä luomisen humussa oli myös salaperäisyyttä, pieniä elementtejä, jotka pysyivät piilossa jopa jumalilta itseltään. He eivät voineet sata prosenttisesti hallita maailmaa, jonka olivat luomassa, sillä luonto itsessään oli kilpaili heidän kanssaan, ja joskus luonnolla on aivan omat suunnitelmansa.
Oli kulunut 100 miljardia vuotta, ja pallomaiset planeetat olivat valmiita, ne täyttivät koko havaittavan universumin. Jumal-ihmiset siirtyivät niihin omine ihmisluomuksineen. Uudet maailmat olivat täynnä uusia mahdollisuuksia, ja ihmiskuntakin planeetta maassa alkoi kehittyä ja laajentua.
Myöhemmin, kun maan ihmiset olivat unohtaneet jumal-ihmisten roolin luomisessa, he alkoivat kehittää omia tarinoitaan maailmankaikkeuden alusta. Nämä tarinat vaihtelivat kulttuureittain ja ajan myötä, mutta ne kaikki perustuivat samaan perustotuuteen: ihminen oli luotu jonkin samankaltaisen toimesta.
Salainen tieto ja ihmisen vapaus
Vaikka jumal-ihmiset olivat luoneet ihmiset ja maailmat, he eivät halunneet rajoittaa ihmisten vapautta. He jättivät ihmisille mahdollisuuden löytää omat vastauksensa elämän suuriin kysymyksiin. He jättivät jälkiä luomistyöstään, kuten muinaisia fossiileita, symboleja ja tarinoita, mutta piilottivat suurimman osan tiedosta kaukaiselle planeetalle, joka oli kuution muotoinen, ja tultaisiin ehkä joskus löytämään.
Nämä salaisuudet ovat olleet ihmiskunnan historian ajan innoituksen lähde. Se on saanut ihmiset etsimään merkitystä elämässä, tutkimaan maailmankaikkeutta ja kehittämään omaa tietoisuuttaan.
Jokainen ihminen on vapaa valitsemaan oman uskonsa ja maailmankuvansa. Jotkut uskovat jumaliin, toiset tieteeseen ja jotkut johonkin aivan muuhun. Tärkeintä on, että jokainen löytää uskonsa, joka antaa voimaa, merkitystä ja tarkoitusta elämään.
Loppusanat
Tämä tarina on Tarjan selitys maailmankaikkeudelle ja ihmisen paikalle siinä. Se perustuu tieteellisiin hypoteeseihin sekä myyttisiin kertomuksiin, sekä luonnollisesti mielikuvituksen voimaan. Tärkeintä on, että se herättää ajatuksia ja keskustelua.
Kuten tarinassa sanotaan, jokaisella ihmisellä on oikeus omaan totuuteensa, myös Tarjalla, ja mulla. Voikaa hyvin 😉
Ilmoita asiaton viesti
Luodaan teorioita ja teorioiden jälkeen uusia teorioita. Oma pääteokseni Kristillinen filosofia, jonka kirjoitin vuosina 2001 – 2005, luotsaa ihmisen tilannetta maailmassa painotuksena ihmisen henki, henkinen jatkuvuus, henkinen jatkumo. Tämä aikakautena, kun suuri määrä julkisuudessa keskustelevia ihmisiä ja toimittajakuntaa valmisteli maailmaa sanallisella luovuudellaan kohti maailmanloppua. Mielestäni ajatus galakseista, jota on luotu samaan aikaan (televisiossa oli nuorten ohjelma Galaksi), on antanut ajatuksille ja tulevaisuudelle siivet.
Tähän kirjoitukseen on tullut erittäin ansiokasta kommentointia, kannattaa lukea!
Sittemmin jo lähes 20 vuotta kirjan Kristillinen filosofia (kunnioituksesta ihmiskuntaa ja ihmisyyttä kohtaan) kirjoittamisen jälkeen, olen kehitellyt teoriaani edelleen. Keskustelu ei ole tyhjiössä, vaan ympäröivät ihmiset ja maailma vaikuttaa näkemykseen, joka on vain vahvistunut edelleen.
Harjoittelen verkkosivustoasioita ja samalla sisällöntuotantoni tämän Uusi Suomi -blogipalstan lisäksi on saanut uuden julkaisupaikan http://www.kvalifysiikkaantropologia.blog Tervetuloa!
Kokonaiskäsitystä maailmasta on työlästä luoda itselleen, mutta oma käsitykseni on vahvistunut sen myötä että luen paljon ja monipuolisesti kirjallisuutta. Asia kuin asia vaatii sanavaraston, jotta siinä voi kommunikoida.
Myös tämä saattaa kiinnostaa aiheen piirissä: https://www.tyhjapaperi.fi/sh8_tiedostot/tp8_eraanlainen_johdatus_tahtitietoon.htm
Ilmoita asiaton viesti