Ikääntyneiden naisten ja miesten energia-aallot

Dandy pyöränsä kanssa. Valokuva: Tarja Kaltiomaa

Kirjoitin verkkosivustolleni vuonna 2006 naisten niin sanotuista kuumista aalloista seuraavasti: Myös mieshenkilöllä voi olla kuumia aaltoja, mutta luultavasti nykyisellä sivistystasolla vain harvoin. Tämä johtuu siitä, että ennen kuin mieshenkilö ehtii niin paljon ajatella, että hän ymmärtäisi maailmaa, hän nykyaikaisen mediatiedotuksen siivittämänä tärvelee ihmisyytensä, elämänsä, mahdollisuutensa ja kuolee pois…..Niin ei tietenkään ole suotavaa. Kun mieshenkilö ryhtyy hyväksi ihmiseksi ja kehittää ajatteluaan osallistumalla kulttuurielämän seuraamiseen ja elää rikkomatta toisten ihmisten elämää ja elämänoikeutta, hänen elinikänsä vuodet kasvavat samanmittaisiksi kuin naistenkin eliniän vuodet ja myös mieshenkilöt voivat normaalisti kokea niin paljon rakkautta oikealla tavalla, että heidän kehoonsa kertyy jopa ylimääräistä avaruusenergiaa (toimintaenergiaa), että hän voi tuntea kehossaan kuumia aaltoja. Olen varma, että tällaisiakin miehiä on olemassa. 26.5.2006

Ihmisikä on pidentynyt länsimaisissa kulttuureissa melko paljon muutaman vuosikymmenen aikana. Aiemmin maanpallon päällisessä elämässä ihmiset ovat yleensä kuolleet melko nuorina sotiin, tauteihin, tappoihin, synnytyksiin, nälkään ja toivottomuuteen. Maapallon elämä on kehittynyt paljon ja uutena asiana olemme ihmisinä joutuneet kohtaamaan myös vanhuusiän. Vanhana eläminen on suuressa väestössä hyvin monelle outo ja uusi asia. Siksi vanhuuden normaalejakin oireita pidetään lähes sairauksina, joihin pyritään hakemaan lääkettä ja hoitoa.

Merkittävimpiä vanhuusvaivojen alettua nykyään tarjolla olevia hoitoja ovat naisille kuumia aaltoja ehkäiseviä erilaisia hormonihoitoja ja miehille kehitetty pieni sininen pilleri, viagra. Näitä molempia lääketarpeita ja kysyntää näiden lääkkeiden osalta voidaan pitää pelkopillereinä ja pelkorohtoina. Vanhuutta pelätään varmaankin sen vuoksi, mitä se on ollut aiemmin ihmiskunnan historiassa.

Suuri pelko monen ihmisen mielessä on hylätyksi tulemisen pelko. Naiset perinteisesti pelkäävät, että heidän aviomiehensä hylkää heidät, kun he eivät enää olisi yhtä hehkeitä ihmisiä naisina, kuin nuoremmat naiset. Kuumat aallot, joka ilmiönä on hyvin positiivinen, kun asian tuntee syvällisemmin ja myönteisemmin, saattaa herättää ikäkausipelkoa juuri hylätyksi tulemisen pelkona. Samoihin aikoihin avioparin mies kärsii omasta menopaussistaan. Olen nähnyt melko vähän tutkimuksia miesten menopaussipelosta ja -ilmiöstä, mutta arvelen potenssilääkkeen tarpeen ja markkinoiden olevan osoituksena hylätyksi tulemisen pelosta. Miehiselle miehelle on ennestäänkin varmaan ollut tärkeätä avioliitossa osoittaa miehistä kyvykkyyttään, mutta nyt vapautuneen seksin aikakaudella on luultavasti entisestään korostunut pelko menettää paikkansa omassa kotitaloudessaan, jos ei pysty samoihin miehisiin suorituksiin kuin nuorempana.

Avioparin elämään molempien puolisoiden ikääntyminen tuo uuden huolen, miten voi pitää puolisonsa tyytyväisenä yhteiselämään, vaikka ikääntymisen vaivat eivät katoa, vaan etenevät vääjäämättä. Mielestäni apua tähän kysymykseen tuo aika ja elämän hyväksyminen sellaisena kuin se on vastaan otettava. Pitää avioliitossa hyväksyä vanhuusaika ilman hedelmällisyysikään liittyviä yhteiselon toimia yrittää saavuttaa yhteisiä huippuja petipuuhissa. Olisiko aika alkaa hyväksyä ihmiset ihmisinä, alkaa kunnioittaa ihmisarvoa. Ihminen on arvokas ilman niitä suorituksia, joita olemme tottuneet odottamaan puolisolta nuorena ihmisenä. Parantunut ruuan tuotantoa ja hygienia tuottaa pitkän vanhuusiän. Tähän tulevaisuudessakin joudumme tottumaan, vaikka tiedostaisimme elämän uusiutuvan siten, kuin laji uusiutuu: tulevaisuudessa kuten nykyään, perheinä.

Naisten kuumat aallot ovat tulenpalavia, hehkeitä ja lämpimiä.

Miesten energia-aallot ovat laimeampia, viileitä, miehisen värin mukaisia, sinisiä aaltoja.

Ikääntyvän parin paras yhteinen asia on alkaa olla eläkeläisinä osa sitä kulttuuripiiriä, jossa asuvat. On tullut aika parina, edelleen toisilleen uskollisena parina, uskaltaa elää myös ilman kuumaa rakastelua. Molemmat puolisot voivat antaa kehonsa rauhoittua ja seestyä. Seesteisten kausia voi antaa kestää viikkoja, kuukausia, vuosia. Jos joskus koittaa yhteinen kuuma intohimon hetki, se on seestyneen elämäntavan ja stressittömyyden ansiota.

Neuvon tätä asiaa siksi, että tänään havaitsin eräistä some-keskusteluista, että ikääntyneet miehet ovat stressaantuneita ja hermostuneita jopa valtiollisella tasolla. Elämänkaaren laskusuunta tuottaa huolta pärjäämättömyydestä ja turvattomuudesta, tulevaisuuden pelkojen noustessa mieltä täyttämään. Kehollista voimattomuutta saatetaan purkaa ympäristöön tai perheeseen ärtyisenä käyttäytymisenä. Miesten henkisen menneisyyden tavanomaista käytöstä on ihmislajissa yleensä ollut jonkinlainen osallisuus sotatarinoihin. Ihan viime aikoina on noussut levottomia puheita ja viittauksia menneisiin sotiin ja myös ihan aitoa sotapelkoa. Vanhentuneiden naisten ”piikkiin” lastataan monenlaista häiriökäytöstä, mutta miesten vastaavaa ikääntymiskäytöstä on nähty vähemmän tutkitun.

Nyt olisi taas jollakin tohtoriväitöskirja-aihetta etsivän tutkijan paikka. Jo rauhan jatkumisen puolesta pitäisi suoda terveellistä ja hellää huomiota vanhenevien miesten elämänkaaripelolle. Olisiko siihenkin jokin parempi lääke kuin potenssilääke, joka saattaa aiheuttaa toiveikkuutta, joka ei toteudukaan ja siten lisätä ärtyisyyttä entisestään.

Meitä ihmispoloisia usein medikalisaation piiristä pidetään kuin tuottoisina rahanlypsykoneina, mutta ihmisten todellinen ihmisyys ja ihmisarvo jää huomioimatta.

Elämänkaaren alku ja viimeiset vuodet kuuluu olla vapaita seksuaalisuusvaatimuksista. Vielä ei ole täysin ymmärretty elämän jatkuvuutta lajissamme ihmisinä. Ihmisellä on henkisessä mielessä jatkuvuus, jota ihmisten tulee kunnioittaa. Aiempina vuosisatoina tähän on ollut luontaista osaamista, mutta nykyaika on sen kadottanut.

3.2.2022 Tarja Kaltiomaa

Kirjoitus Kuumat aallot vuodelta 2006

Verkkosivusto Tyhjä paperi Ajankohtaista (kolumbus.fi)

Samasta aiheesta:

Onko lääkettä ikääntyneitten ihmisten hermoiluun? | Uusi Suomi Puheenvuoro

 

+1
TarjaKaltiomaa
Espoo

Kirjailija, filosofi, runoilija, valokuvaaja: aiheena Kristillinen filosofia. Kirjoittelen omalle verkkosivustolleni Tyhjäpaperi ( http://www.kolumbus.fi/tyhjapaperi ) kristillisyydestä nimenomaan filosofiana, ei uskontona. Kuulun evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja vaikutan seurakunnassa tavallisena seurakuntalaisena. Olen puolueisiin sitoutumaton, monipuoluediggari, seuraan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua maltillisesti. Jäsenyyksiä yhdistyksissä: Espoon Kirjailijat ry hallituksen jäsen vuodesta 2022, Soukan Kamerat ry johtokunnan jäsen vuodesta 2013, Suomen Luonnonfilosofian seura jäsen vuodesta 2013, Suomen Filosofinen yhdistys jäsen vuodesta 2013, kotiseutuyhdistys Kivenlahti-Stensvik ry kannatusjäsenyys. Olen yhteiskunta-aktiivinen eläkeläinen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu