Kirja: Kansojen historia – hakusana Ukraina

Kirjoitin, koska olen osallistunut joihinkin keskusteluihin Ukrainassa vallitsevasta sodasta, muutamia näkemyksiäni, joita saattaa olla taustalla nykyisiin levottomuuksiin Euroopan alueella. Tietenkin levottomuuksiin vaikuttaa myös nykytilanne pelkistetymminkin ja menneisyys lyö asioihin omaa leimaansa. Euroopan kannalta siitä itäisemmät alueet vaikuttavat rikkailta mailta luonnonvaroineen. Ihmisillä on henkisessä mielessä paljon pyrkyryyttä kaikkea selviämistään ja vaurauttaan kohtaan. Erilaiset tunteet ihmisten mielissä nykyäänkin saattavat velloa ja vaikka elämme hyvinvoinnin aikakautta, synkät ajatukset estänevät rauhan neuvotteluita. Toivoisin, että ihmiset ja maiden johtohenkilöt kuitenkin säilyttävät malttinsa kaikessa nykyaikana ja vaimentavat alkukantaiset ajatuskuvionsa, jotka ovat henkistä perua esivanhemmilta.
On tärkeää, että maiden johtajat tuottavat rauhaa ja hyvää taloutta osaamisellaan, eivätkä ole sitä estämässä.
*
Kirjassa Kansojen historia, joka on ilmestynyt suomeksi 1940-luvulla, ei puhuta maasta nimeltään Ukraina, vaan viitataan kaikissa kohdissa Ludvig-kuninkaisiin. Olen tulkinnut kristillistä filosofiaa tuotettuani, että kristillisellä opilla on ollut vastustajia sen noin 2000 vuoden oppitaipaleella ja näkyvimmin vanhoista filosofeista oppia on vastustanut Nietzsche. Kirjani Kristillinen filosofia pitää sisällään teorian, että ihmisillä on henkinen jatkumo. Kristillinen uskonto ja elämänoppi on vanhastaan oppia, jossa toteutuu ainakin Raamatun Uuden Testamentin lähimmäisen rakkaus ja poiketen alkuperänsä ajankohdasta sittemmin yksiavioisuus. Nämä kaksi elämäntapaoppia on tarvittu, jotta kansakunnat voivat kehittää yhteiskuntaa ja maan hyvinvointia suotuisasti. Tämän me voimme opin piirissä ja kaikki nykyajan ihmiset todeta toteutuneen monissa maissa. Moni oppi on globaalimpaa oppia kuin vain uskonnon näkyvän harjoittamisen mukaan voitaisiin todeta. Hyvä ihmisoppi voi olla muissakin maissa elämäntapaoppina, vaikka niissä olisi näkyvämmin muunlaista pyhyyden kunnioitusta. Onhan kirjani Kristillinen filosofia oppi oppia ihmislajille maan päällä, maapallolla.
Voin hyvin nykyään ajatella, että ehkä juuri 1700-luvulla, kun valistusfilosofit tuottivat omia näkemyksiään valtio-opista ja ihmiskunnan tulevaisuudesta, on luotu myös käsitys ja kysymys uskonnottomuudesta ja on kysytty tarvitaanko uskontoa ollenkaan. Oikeastaan kristilliselle elämänopille on ollut tärkeätä myös vastabooli, vastustus ja vastakkaiset näkemykset. Kirkollinen opin harjoittaminen ei kaikkina aikoina ole ollut – varsinkaan esikirkollisena aikana – kaikille ihmisille suotuisaa. Kirkko ja ennen sitä luostarilaitokset ovat yltyneet käyttämään erilaisia voimakeinoja jopa uskovaisia ihmisiä vastaan, puhumattakaan niistä ihmisistä, jotka eivät ole kunakin aikana ilmaisseet uskoaan kirkon tai luostarilaitoksen hyväksymällä tavalla, näitä vastaan. Tämäkin on aika ajoin herättänyt epäluottamusta kirkkoa ja kristillistä oppia kohtaan.
Suomessa kristillisyys valtion peruskirjoissa. Kristillinen oppi kuitenkin peruslähtökohtiensa siivittämän on tarpeellinen ihmisille. Lähimmäisen rakkaus ja opissa oleva yksiavioisuus ovat tuottaneet nykyisen hyvinvointi–yhteiskuntamallin. Perustelen tätä niin kuin opin alkuaikoina on perusteltu. Ihmiset olivat ennen kristinoppia riitaisia sukulaissuhteissaan eikä juuri mikään suku voinut vaurastua kaunaisen asenteen ja kateellisuuden vuoksi. Kristillisen opin myötä ihmiset ovat oppineet antamaan anteeksi toisilleen, pyytämään anteeksi ja suomaan toisilleen hyvinvointia ja menestystä, sen sijaan, että olisi lyöty alas kateuden vuoksi kaikki, mitä on saatu aikaan ja rakennettua.
Roomalaisesta kalenterista voidaan tänäkin päivänä nähdä, että vielä Rooman valtakunnan aikaan kaupungeissa oli useita temppeleitä, joissa tavallinen kansa kävi hoitamassa (maksua vastaan) asioitaan eri temppeleissä riippuen oliko kysymys perheonnesta, viljasadosta tai kaupankäynnistä – jokaiselle asialle on ollut oma temppelinsä ja pyhimyksensä. Evankelis-luterilainen oppi poikkeaa katoliseen oppitraditioon verrattuna siinä, että jäänteet monien pyhimysten palvonnasta on riisuttu kirkoista. Kirkoissa ei ole kovin paljon pyhimysten henkilökuvia, vaan pohjoismaissa yleisessä evankelis-luterilaisessa uskontotraditiossa on vain muutama henkilöhahmo muistuttamassa jumalten töistä maapallolla ja siten ihmisten ei tarvitse hajauttaa huomiotaan uskonnon piirissä liikaa. Suomalaisessa arjessa pyhimysnimet on sijoitettu vuosikalenteriin nimipäiviksi.
Kun verrataan Suomea maana Ukrainaan, internetin tietokanta Wikipedian mukaan Ukrainassa on maan itsenäisyyden ajan ollut toisiaan vastaan sotivia heimoja. Suomessa, jossa tunnustetusti harjoitetaan kristillistä oppia uskontona, suomalaisten alkuperäisten heimojen rinnakkaiselo on onnistunut rauhanomaisesti. Tämä on verrattain uusi asia Suomessakin. Edellisen vuosisadan alussa Suomessa riehui sisällissota ja 1900-luvulla Suomessa taisteltiin useissa sodissa. Heimot heimoja vastaan ei siitä huolimatta ole ainakaan näkyvästi taistelleet toisiaan vastaan, ehkä juuri yhtenäistävän uskonnonharjoituksen vuoksi. Uskonto on elämäntapaoppia elämästä toiseen elettäessä.
Friedrich Nietzsche on kirjoissaan vastustanut kristillistä oppia, uskontoa. Tämä vastustus on tuottanut vahvemman uskonnon, koska se on joutunut puolustamaan itseään.
Tulkitsin Kansojen historia -kirjaa rivien välistä niin, että Ukrainassa on Ludvig-kuninkaiden tulevaisuuteen lähettämä kokeilu – uskonnottomuus Ukrainassa toteutettuna. Vastalauseena olen saanut kuulla, että maassa kuitenkin harjoitetaan uskontoa. Jälleen internetin tiedot kuitenkin kertoivat, että alueella on julmasti surmattu papistoa ja kirkon päämiehiä taannoin ja täten aiemmin pyritty estämään uskonnon harjoittamista.
Wikipedian mukaan Ukraina on maa, jossa on jo kauan erilliset maassa asuvat heimot käyneet toisiaan vastaan taisteluja. Suomi on samanlainen maana siinä suhteessa kuin Ukraina. Meilläkin on useita heimoja maan alueella. Meillä on kuitenkin jo noin 600 vuoden ajan saanut kehittyä myös uskonnollinen elämä ja kirkollinen toiminta ihmisten henkisyyttä tukemaan. Tämä puuttuu Ukrainasta siksi, että sitä tuolla alueella on määrätietoisesti häiritty, koska haluttiin nähdä, miten maa kehittyy Euroopassa ilman uskontoa. Osaltaan tämä asia ja tämän asian nyttemmin näkyminen on vanha tuotos. Sota on saattanut syttyä kahdesta syystä. Maa saa huomiota niille, jotka tuon koekentät ovat luoneet ja sota on myös tulos siinä testissä, jossa koetellaan uskonnon harjoittamisen tarpeellisuutta. (Kappale lisätty 3.9.2022 klo 6:52 TK)
Suomessa kristillinen oppi on yhtenäistänyt kansaa ja yhteiskuntarauhan myötä on saavutettu hyvinvointivaltio melko lyhyessä ajassa.
Ihmisenä voidaan arkistoista löytää runsaasti sellaista tietoa kansojen ja eurooppalaisten histoirasta, joiden merkityksen avaimia ovat sellaiset kirjat kuten Kansojen historia, monet tietosanakirjat, historialliset tietokirjat ja romaanit sekä myös kirjani Kristillinen filosofia, jossa on luku Ihmisen henkinen jatkumo – itsehän me tänne aina palaamme (kirja Kristillinen filosofia, Tarja Kaltiomaa, Mediapinta 2022).
5.8.2022 Tarja Kaltiomaa, kirjailija, filosofi, valokuvaaja
Ja vielä lisäksi:
Ukraina-kysymys on nykyään niin vahva, että näyttää siltä, että jokaisen kuuluu siihen ottaa kantaa. Huomaan monesta suomalaisesta keskustelusta, että Ukrainan sotaan viitataan jatkuvasti. Suomalaisten retoriikka valitettavasti näyttää olevan ongelmia tuottavaa: pelätään sitä ja tätä ja koetaan uhkana. Sitten uhkista ollaan tekemässä totta. Tämä on valitettavaa ja siksi näitä eri näkökulmia pitää nostaa esiin. Jospa tuota vastakkainasettelua Venäjän ja muiden Euroopan maiden välillä ollaan nyt jopa lähes turhien syiden vuoksi nostattelemasta, vaikka en sotaa vähätellä haluakaan. Miksi Suomen pitäisi pitää Venäjää vihollismaana? Tämä on täysin turhaa. Tuo Ukraina-kysymys on nostamalla nostettu tähän ns. maapallo-elämään, mikä ei todellakaan ole ihmiskunnan ensimmäinen elämänmuoto. Ihmiset ovat olleet aiemmin erilaisten ns. henkimaailmojen asukkaita ja siltä ajalta on peräisin monen moista mielensisältöjä (ja myös pelkoja).
Venäjä on yksi Euroopan maista. Miksi tämä nykyään ohitetaan tietona Suomessa?
Lisäturvallisuutta Euroopan ja länsitalouden alueelle tulee siitä, että kaikki Euroopan maat hyväksytään Euroopan maiksi. Tästä seuraa, että nousee tarve ratkaista ongelmia eikä lietsoa niitä. Haluamme edetä ihmiskuntana turvallisesti ja siksi tieteessä, taiteessa ja uskonnon avulla tulee ratkaista ihmiskunnan ja maapallon elämässä esille nousevia ongelmia. Olemme jo kestävän kehityksen tuntumassa ja myös siksi tulevaisuuden usko voi alkaa vahvistua. Eri maiden johtajat ovat ratkaisemassa ongelmia neuvotteluilla – ei tuottamassa ongelmia edes vallanhimon vuoksi (enää). 3.9.2022 klo 7:16 TK

Toisaalla somessa: Euroopan alueen turvallisuus on kaikille tärkeä asia. Miten kukin Euroopan mieltää? Suomen turvallisuuspolitiikkaan koko itsenäisyyden ajan on tähdennetty kuuluvan hyvät naapuruussuhteet ja tämä on tietenkin maan johdon tärkeä tehtävä. Siksi pitää aina olla malttia katsoa jokaisen kriisin syitä. Ihmisten parissa saattaa kuohua milloin mistäkin syystä. Rauhallinen alue Eurooppa voi olla, kun se maantieteellisesti nähdään maineen kaikkineen eurooppalaisuuden nykyisyyden ja tulevaisuuden kannattamaksi ja että sen ulkopuolelle ei suljeta maita, joissa ihmisillä hyvä tahto, ihmisiä pitää ymmärtää. Sanojen asetteleminen rauhan kannalle on vaikeaa silloin, kun jossakin kriiseillään. Jutussa taustoja nykyisille konflikteille, jossa taustalla saattaa olla vanha Euroopan alueelle sijoitettu kokeilu uskonnottomasta elämäntavasta.
Ilmoita asiaton viesti
”Uskonnoton ja jumalaton elämäntapa” Suomessa tarkoittaa sitä, että Seurakuntalehden gallupin mukaan enää 20% uskoo jumalaan ja esim. Helsingissä enää 49% on kirkon jäseniä. (Koko maassa keskim. 66%).
– USA:ssa, vaikka siellä kirkko on erotettu valtiosta jumalaan uskoo 80%.
Ilmoita asiaton viesti
Aforismeissani netissä on tämä ”Usko saattaa olla ihmisen oma asia. Uskonto on lahja esivanhemmilta ja on yhteinen asia.” Saimme suomalaisina tämän maan esivanhemmiltamme lahjaksi, heitä kuuluu kunnioittaa ja hyväksyä, mitä maalle on laissa ja kirjoissa säädetty.
Ilmoita asiaton viesti
Kaste oli ainakin itselle lahja mikä olisi voinut jäädä saamatta, vaikka ehkäpä äidilleni hätäkaste oli tärkeä, joten menköön sitten.
Sinänsä sekin hassua, että kätilö syntymässäni oli hihhuli, ainoa joka halusi jatkaa elvytystä kun tilanne näytti toivottomalta, 28min kohdalla sitten rääkäsin niin että käytävät kaikui. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Oman esikoiseni neuvolan ilmoitustaululla (?!) oli vetoava ”juliste” jossa sanottiin kuinka hyvä lapsen on ”Jeesuksen kämmenellä.”
– Paheksuin, ja sanoin että mieluummin maallisen ammattilaisen käsivarsille-kiitos. Seuraavalla kerralla julistetta ei enää ollut.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, kuten Räsänenkin on vedonnut: Kaikilla marginaalisilla vähemmistöilläkin on tietysti ajatuksen-, sanan-, mielipiteen- ja uskonnonvapaus, mutta nykyisellä maallistumisen vauhdilla tuntuisi kummalliselta, jos esim. presidentti tulevaisuudessakin toivottelisi ”viran puolesta jumalan siunausta” kansan uskonnottomalle ja jumalattomalle enemmistölle…?
Ilmoita asiaton viesti
”Vain joka toinen naispappi uskoo Jeesuksen syntyneen neitseestä”
https://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/vain-joka-toinen-naispappi-uskoo-jeesuksen-syntyneen-neitseesta/
Ilmoita asiaton viesti
Uskomuksissa ja vanhoissa kertomuksissa niiden vuoksi ja niistä huolimatta totuus on totta. Tosin nykyaikana, kun jopa koeputkella saadaan hedelmöitys tehtyä, voisi luonnon keinoon uskoa enemmän kuin mystisempinä aikoina 2000 vuoden aikana. Ennen vanhaan kirjoituksien totuuksia tutkittiin tosi tarkkaan, koska kirjoituksia oli vähän. Meidän menneet esivanhemmat ovat olleet viisaita luodessaan meille nykyihmisille uskonnon ja opettavaiset kertomukset. Arkeologit löytävät maastoista erilaisia todisteita menneisyydestä. Kirjojen kertomukset ovat eräällä lailla henkisiä todisteita esivanhempien elämästä.
Ilmoita asiaton viesti
Onko kristinusko Ukrainassa vanhempaa kuin Suomessa?
Ilmoita asiaton viesti
Kirkkoja ja muita pyhiä rakennuksia on myös itä-Euroopassa, mutta yhteiskuntakehitys on jäänyt jälkeen sen vuoksi, että siellä kirkot on olleet kiellettyinä ja papistoa on murhattu. Aluetta on pidetty uskontovapaana koealueena, kuten tässä blogikirjoituksessa ounastelen. Sinänsä yhteiskunnan kehittymisen vuoksi uskonto on tärkeä asia, koska se on elämäntapaoppia elämästä toiseen elettäessä. Kirkko on pysyvämpi kuin politiikka tai kukin hallitsija. Kirkon oppi perustuu Raamattuun, mutta kristillisessä opissa on eri traditioita: roomalais-katolinen, evankelis-luterilainen ja ortodoksinen, plus ehkä monia vapaakirkollisia oppitraditioita. Suomeen on aluksi tullut roomalais-katolinen oppisuunta, jonka Kaarinan Maununtyttären vaikutuksesta Mikael Agricola ja Martin Luther sovelsivat pohjoisiin oloihimme hieman vähemmän pyhimyskuvia sisältäväksi opiksi. Sen sijaan Suomessa on ylläpidetty almanakan nimipäiväperinnettä pyhimysten muistamiseen. Tietolähteenä: Roomalainen kalenteri, Raamattu ja länsimainen kirjallisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Kysyt:
”Miksi Suomen pitäisi pitää Venäjää vihollismaana?”
* Venäjä on kaksi kertaa tuhonnut kotini ja ajanut minut evakkoon. Ei ole pyytänyt rikostaan anteeksi eikä ole aikonutkaan korvata tuhojaan.
* Venäjällä ja venäläisillä on edelleen tavoitteena liittää tämä rajamaa itseensä.
* Venäläiset kuvittelevat olevansa yli-ihmisiä, arjalaisia, joilla on oikeus hallita muita.
Jos venäläiset alentuvat tulemaan tasaveroisiksi muiden kansojen rinnalle niin silloin he eivät ole enää vihollismaa. Siihen asti sota jatkuu.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Leo: minkä maalainen luetteli tuon listauksen. Tyypillisesti suomalainen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyseletpä outoja. Kirjoitin selvästi omalla nimellä omia kokemuksiani ja ajatuksiani.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on virallinen ulkopolitiikan hoitaminen, jätetään niille instansseille ulkopolitiikka.
Ilmoita asiaton viesti
Asiavinkkeliä, asiahahmotusta… ainakin sen verran, että mukaan on mahdollista päästä…
Lännestä myös kristinuskon voiman itselleen lohkaisseena, tulee mieleen jätti, joka mielellään nielaisee kaiken sen, millä on arvoa kasvattaa itsestään se, jolla on houkuttelevuutta maksimiinsa.
Piirrettä, joka mm noin voisi hahmottua, voi arvioida kyseenalaistavasta, tai kehityksellisestä, tai tuottamuksellisesta uhkan ja hyvän vinkkelistä tarkastellen. Kaikki nuo, jollain tapaa relevantteja.
Toimijallisen tahon vinkkelistä jos tuollaista kokonaisuusmuodostelmaa, ja sen hakemista ajattelee, niin suuntana on kattavuus, ts se, mikä nähdään suuntana erikoisesta yleisempään, ja toisaalta suuntana vähän erilaisiin erikoistumiin.
En tiedä tuon rakenteen nimikettä, joka epäsuorasti ihmisen projektoitumana vaikuttaisi olevan rakenteilla. Mielestäni ihminen itse lajina, on osoitus tuosta kytkeytymien maksimoinnista, jota voi ajatella kielteisesti, tai positiivisesti, jne… kuten aiemmin kerroin, muodostuvasta tahosta, joka blogissakin mielestäni hahmoteltavana.
Kun muodostuvaa jättiä ajattelee tuollaisena, ja tämä on toisaalta yleensäkin liittää menestyksellisyyteen eliöitä ja niiden kokoonpanoja koskien… laajuuden ja siihen liittyvän eheysvalmiuden suhteen… varmasta mennään eri vaiheissa.
Jännitteiden voi ennustaa ilmeneväksi reuna-alueilla, joten Ukraina tähän yhteyteen tuotuna, tuskin on sattumaa, eikä konkreettistakaan jää siellä toteutumatta, tosin kaiken aikaa on ollut sitä, mitä on kerrottavana suoraan Venäjän sotilasdoktriinista.
Mielenkiintoinen hypoteesi voisi olla se, millä tavoin Venäjän geopoliittisotilaallinen strategia on sitä, mistä on suoraan luettavissa ihmislajin rakentumistyötä,… siis erään työmaan suunnasta katsottuna. Toista on tullutkin jo käsiteltyä jonkin verran, oleellisia tekijöitä hakien.
Siinä missä rintama-alueilla on poikkeuksellisen oloista, ajallisvaiheisesti, samanlaista kytkeytyy myös rauhallisempien jaksojen ympärille.
Rakenne, jota kuvaa näin lännen tai idän jätin vinkkelistä, näkyy myös ajallisesti, ei vain geopolitiikkana, tai eliöiden menestystä hakevan toiminnan seurauksena.
Kummassakin navassa, omat kyseenalaisuudet, ja hyvyydet, tosin havaittavuudessa ja tulkinnanvaraisuudessa on massiiviero. Osuvin tulkinta toimijoiden eroista, voi tavoittua suoraan momenttiperusteisesti.
Siinä missä vallitsevuutta ajatellen, enemmistö ja voima jyrää, ja historia on pohjaa tälle, jne, kuten vähän lähdetty kertoilemaan… laitamille jäävät vaihtoehdot, ovat esim tällaiseen kokonaisvaltaisempaan ääripopulismilinjaan ja kasautumaan nähden… mitä nyt voivat ylipäätään olla.
Analyysi reuna-aluevaihtoehoisuudesta, mielestäni aika omanlaisen teeman arvoinen. Tarkasteltaviin maihin voi liittää tietysti myös meidät, Suomalaiset, sekä toisaalta mennyttä aikaa, johon meidät herätelty, maailman muuttuessa toisaalta sellaiseksi, että sen suhteen oltava relevanttia varautumista, siinä kun sitä on saatu ihmisperäisesti toiseen tilaan, jossa ei voi pärjätä enää aiemmilla tavoilla.
Perinteissä silti on omat vahvuutensa, ja oikeastaan lähinnä niissä. Siten perinteen ja aikaansaadun arvo on mittava, ja ongelmaksi voi lähinnä liittää sen, miten uusi voi kääntyä olemaan uusissa vaiheessa sen mukaista, minkä varassa on oltu aiemminkin. Kokonaisuus ei ole ihan tämä, tosin merkittävyyttä ajatellen paljolti.
Kun tällaisia analysoi… parempi melkein jättää analysoimatta. Enemmän hahmotus riippuu siitä, millä tavoin voi hakea tuntumallisuutta siitä, mitä eletään. Eikä voi täysin tuntea, ellei voi sanoutua kauemmas, ja tunnustella kokonaisuutta siten, kuin edes jotenkin mahdollista. Omanlaisensa teema, tämäkin.
Tässä eräs otsikko, ja tarpeeseen liittyvä muotoilu tavoitteesta: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mirjamiparant1/mista-ei-voi-puhua-siita-pitaa-kirjoittaa/ En osaa ottaa kantaa, mutta mainita voi silti, ja paketoida mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Perusongelma näissä ajautumalliseksi ennustettavissa on se, että tragedioita tapahtuu, oli selkeän syyllinen tai viaton. Kun on sotia ja siihen liittyvää väkivaltaa, ei voi säästyä tuholta, teki niin tai näin.
Tiedollisuus on jotain, ja jokin ennakoitavuus. Isomman maailman suhteen, mennään vailla normaalia ajatusta tilanteiden hallinnasta, ja mahdollisuudesta ottaa kuluista vastuuta.
Mielestäni tuo on realistista odotusta siitä, mitä ovat valmiutemme kohdata tulevaisuus. Nämä hankaluudet voi aina kanavoida vähäisempään, ts alittaa se, mitä oikeasti vaaditaan.
Reaalista vastuunkantamisen mahdollisuutta jos ajattelee ja hakee, tarvitaan paljon sellaisen ilmaantumista, jonka suhteen tosiaan menty vajaalla. Valmiudet tässä, ei voi jakautua tasapuolisesti, mutta suuntaa antavasti asia koskee kaikkia.
Kyse on eheydestä, ja viimekädessä pärjäämisestä.
Ilmoita asiaton viesti
Tekee mieli vähän suhteuttaa ihmisiä toimijoina. Mielestäni tämä on tärkeää, tosin en osaa perustella täysin sitä, miksi ihmiset käytännössä poikkeavat toisistaan vieläkin enemmän kuin mitä genomiperusteisesti voisi arvioida.
Laajuus, johon tuollainen selvänottoajatus kuuluu, ei ole kaikille ihmisille ominaista, otettavaksi. Tässä on eräs merkittävä huomioitava.
Jos ajatellaan, että ihmistä koskeva luonnonvalinta on yksilöpainotteisen lisäksi, merkittävästi ottaen myös laajempi, mitä tieteen puolesta esitetään, tai joidenkin perehtyneiden…
Ihmisyksilöissä on pakosti oltava heitä, jotka ottavat maailmaa suoraan sellaisenaan, sen haasteisiin äärimmäisen vähällä vastaten… ja kykenevät kasvamaan kohtaajina yhä enemmän, mitä paremmin väännöissä kasvaa.
Toinen ihmistyyppi tuohon nähden, siis ääripäisesti tulkiten olisi varovaisempi tapaus, joka voi kääntyä rooliinsa myös herkästi, vaikka olisikin melko valmis jopa päinvastaiseen.
Suodatus eri toimijuuteen rooleineen, voi olla vähästä lähtevä, mutta kulun päätteeksi, ollaan aika erilaisten toimijoiden ja valmiuksien takana, vaikka toisroolisempaakin kerääntyy, ajan myötä.
Ihmisestä poikkeavat lajit erilaisina, voivat olla helpommin otettavia, vaikka erilaisuuspohja aivan toista, siis ilmeisenä (ilmeisyyden puolesta).
Effektiivinen erilaisuus, ei mene täysin genomiperustaisesti (tai ilmeisyysperusteisesti). Painavuus ja voimat merkkaa, eikä tätä toisaalta voi pitää tosi ihmeellisenä, eikä luonnon fyysisvoimallisuutta luonnetta ole mitään syytä väheksyä, vaikka oleminen sisältäisi muutakin.
Lyhesti sanoen yksilö, joka muistuttaa kovasti lajikettamme, voi kulullisesti ottaen, olla hyvin haasteellinen seuralaiseksi, ja suoraksi yhteistoimijaksi. Merkittävä osa vaikeudesta syntyy siitä, että suora havainto-osuus painaa, eikä sitä toista ”samanlaista” osaa pitää erilaisena.
Kun ajattelee ihmisen valmiutta päätyä olemaan kokonaisuutena jotain, rakentuman osuus on väljempi, ts tilannettamme kuvaa enemmän avoinrakenteisuus. Tuosta avautuu paikkaa, hyvin kauaksi, ja ihmisyksilöiden ja tahojen päätymät ovat erityisesti polkuriippuvaisia.
Ajatus on osin uutta kenttää, joten en osaa kirjoittaa (ajatella) näistä tämän erikoisemmin. Ihmisten tulkinnat itsestä, toisista ja kokonaisuudesta on sitä, johon hyvin vähän oppinut luottamaan. Päällimmäisintä on täydellisen oloinen sekasotku, ja siinä pitäytyminen. Rooli se on sekin, ja tällaisen näkemisvalmius toisaalta.
Tässä ehkä jotain siitä roolista, mitä harvemmin osataan kuvata: https://www.youtube.com/watch?v=TYEgn1j8Z98 Ted talks -kerronnassa, oli jokin tuohon otsikkooon viittaavan oloinen, tosin ei tainnut olla se, mihin piti viitata, ja johon törmäsin joskus aikoinaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää ja mielenkiintoista polveilevaa näkemystä aiheen tiimoilta. Moni asia selittyy nykyisen maailmankatsomuksen ja tämän nykyisen maailman selityksen mukaisesti ymmärrettävämmin, myös nämä keskustelut tästäkin aiheesta. Meillä on jo tämän maailman maailmanselitys olemassa palasina kirjoissa, kansissa ja internetissä. Maailmanselityksen ydinkysymys on (nykyään asian tuntien), että maailman ihmiset ovat henkisesti muuta perua kuin olisivat maapallolla saaneet henkisen syntynsä. Ihmisten henkinen synty on tapahtunut ennen maapalloa ja maapallo-tyyppisillä planeetoilla ihmisille on luotu ja toimitettu biologinen fenotyyppinsä, eli ulkoinen olemus. Tästä Raamattukin kertoo varmoin sanoin, mutta kuinka paljon me nykyihmiset tukeudumme tiedonjanossamme Raamattuun? Sen vuoksi, että osa ihmisistä eivät ole samaa henkisesti menneisyyttä kuin Raamatun kertomusten ja Taru Sormusten Herroista -kertomusten tarinat ja selostukset, olen kirjannut näkemyksiäni ihmisen nykyisestä elämästä tässä maailmassamme kirjaan Kristillinen filosofia (Tarja Kaltiomaa, Mediapinta 2022) mainitun Henkisen jatkumisen ja ihmislajin biologisen olemuksen kannalta. Tervetuloa lukemaan!
Ilmoita asiaton viesti
Kansojen historia kirja? Tarkoittanet Grimbergin kirjasarjaa jossa on alunperin yhteensä 20 osaa. Julkaistu vuosina 1928 – 42
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansojen_historia#:~:text=Kansojen%20historia%20(V%C3%A4rldshistoria%20%3A%20folkens%20liv,sidoksissa%20oli%20kaksi%20osaa%20yhdess%C3%A4.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tarkoitan. Lisäsin valokuvan kirjoitukseen omasta Kansojen historia -kirjasarjasta. Näitä kansallisaarteita löytyy nykyään käytettyjen kirjojen kaupoista. Mielestäni kaikissa lähikirjastoissa tämä pitäisi olla monien muiden arvo- ja hakuteosten lisäksi. Kansalaiset Suomessa seuraavat ahkeran uutistuotannon vuoksi niin paljon kansainvälisiä asioita, että olisi hyvä voida suhteuttaa uutistarinoita järkevään historiakirjallisuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tarkoitan. Kirjasarjasta on ilmeisesti moni perhe luopunut, kun kirjahyllytilaa on supistettu. Kirjasarjaa saa edullisesti nykyään ja sitä löytää verkosta osto- ja myyntikaupoista.
Ilmoita asiaton viesti
7.12.2022 TK: Lainaan Wikipediaa – luen Hannah Arendtin kirjaa Vita activa – Ihmisenä olemisen ehdot ja tarkistin Wikipediasta, milloin maapallolla on sivistyselämän kehityksessä ollut Kreikan kaupunkivaltiot – polikset: ”Antiikin Kreikan kaupunkivaltiot
Antiikin kreikkalaiset kaupunkivaltiot eli polikset kehittyivät varhaisella rautakaudella Kreikan niin kutsuttujen ”pimeiden vuosisatojen” aikana, ja ne levisivät ympäri itäisen Välimeren aluetta noin 750–550 eaa.”
Vasta ajan laskun alussa alettiin kehittää uskontoa – kristillistä oppia. Uskonto on elämänoppia elämästä toiseen elettäessä ja samalla se luo yhtenäisen elämänopin, elämäntavan kulttuurin pohjaksi koko maassa. Uskonto on siis ajanlaskun alusta saakka länsimaissa mahdollistanut kaupunkimaisten alueiden yhteiselon koko maassa. Sitä ennen kaupungit kävivät sotia toisiaan vastaan. Suomen tapauksessa uskonto tasoittaa elämäntapaa ja yhtenäistää maan kulttuuria eri suomalaisten vanhojen heimojen välillä. Uskonnon avulla maamme on nyt pysynyt monta vuosikymmentä rauhallisena, siis yhtenäisen kulttuurin ja elämäntavan avulla.
Teoriani mukaan tämä olisi ollut estettynä Ukrainan osalta jo paljon ennen maa-alan lohkaisua irti Venäjästä.
Ilmoita asiaton viesti