Mikäs kaikki kiertää?

Metsään eksynyt päätyy takaisin lähtöpaikalleen.

 

Planeetat kiertävät aurinkoa.

 

Auringot kiertävät galakseilla, varmaankin.

 

Tavarat kiertävät. Kun ote figuureista, maljakoista, arvoesineistä, kauniista koruista irtoaa joskus kuolemassa, nuo tavarat voidaan nähdä myöhemmin jonkun muun hyllyillä ja kaula-aukoissa killumassa.

 

Kun aikaa on.

 

Tuo muu, tosin voit olla sinä itsekin, kun niin jaksat uskoa. Kaikki kiertää, niin sinäkin.

 

Aika-avaruus – ajatuksena uus.

 

Ihmiset ovat sukujensa omistuksessa. Kun he lähtevät joskus enkelten tai demonien mukaan hengessään, irtauduttuaan maallisista kahleistaan, he kohta hortoiltuaan ilman päämääräänsä palaavat alkujuurilleen, sukujensa omistukseen.

 

Kirjat kirjahyllyissään. Tai konmaritettuna kiertolaisiksi kierrätyskeskuksiin ja kirppiksille taivasalle. Kirjat ovat sivistysperintöämme, meidän kaikkien poloisten suomalaisten, jotka ovat onnettomuuttaan tämän pienen kielialueen perintöä. Meidän vastuullamme. Tietenkin nyt mietimme, kuinka pieni prosentti onkaan niitä, jotka kirjoja kirjoittaa, tuottaa ja lukee – ja heidän vastuutaan. Mutta myös ne, jotka eivät ole tuossa prosentissa mukana, selvästi hyötyvät sivistyneestä yhteiskunnasta, jonka hyödyn hedelmiä voivat myös nauttia.

 

Kaikki kiertää.

 

Olisiko meillä suomalaisilla varaa ryhtyä oikein kirjojen ystäviksi? Miksi emme voisi perustaa kirjahyllyjä niihin paikkoihin, joihin niitä voi perustaa: melkein mihin vaan? Toki kirjastolaitosta ei pidä unohtaa ja sieltä edelleen kirjoja lainata. Kirjat kiertoon. Kirjoja voi hankkia kirjakahviloihin ja muihin sellaisiin tapaamispaikkoihin, joista kirjan voi ottaa mukaansa. No – ehkä tämä on utopiaa – olen kovasti nimenomaan kirjastojen ystävä, mutta ne ovat alkaneet muuttua muiksi kuin kirjastoiksi ja kirjoja varastoidaan muualla. Pähkinöitä purtavaksi. Lasi viiniä ja hyvä kirja käteen. Hyvää kirjasyksyä!

 

TarjaKaltiomaa

Kirjailija, filosofi, runoilija, valokuvaaja: aiheena Kristillinen filosofia. Kirjoittelen omalle verkkosivustolleni Tyhjäpaperi ( http://www.kolumbus.fi/tyhjapaperi ) kristillisyydestä nimenomaan filosofiana, ei uskontona. Kuulun evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja vaikutan seurakunnassa tavallisena seurakuntalaisena. Olen puolueisiin sitoutumaton, monipuoluediggari, seuraan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua maltillisesti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu