Miljoona, miljoona ihmistä

Sontiainen on paikkakunnilla havaittu haittalintu, joka levittää roskia. Älä lintuja kuitenkaan vainoa, vaan toimi kuin ihminen luonnonsuojelijana. Piirros: Tarja Kaltiomaa

Nyt kun miljoona roskapussia hanke on meneillään, kannattaisi jo ryhtyä miettimään, miten hanke lopetetaan.

Hankkeen hyvässä päässä on roskien kerääjät. Ennen kuin nämä fiksoituvat liikaa hankkeeseen ja alkavat vaatia lisää roskia, pitää alkaa jo huolehtia hankkeen toisesta päästä eli roskaajista.

Toisessa päässä hanketta on roskailijat. Roskailijat kannattaa alkaa totuttaa roskattomuuteen jo pieninä lapsina. Lapsille pitää ihanteena vanhempiensa näyttää kädestä pitäen, miten roska laitetaan roskikseen – sekä kotona että ulkoillessa. Lasta kehutaan, kun hän tekee oikein. Mukana voi aluksi olla vaikka rusinoita, joita annetaan kuin koiranpennulle naksu oikeasta suorituksesta.

Roskattomuudesta tulee elämäntapa jo ennen roskaamista.

Tässä menettelyssä huomioidaan molempien ryhmien – roskien kerääjien että roskailijoitten – osuus lopputulokseen: roskattomaan ympäristöön.

Mikä merkitys: iso merkitys. Roskien leviäminen maailman meriin päättyy.

Luonto säästyy, planeetta pelastuu!

Lainsäädännöllä pitää kieltää järvien ja merien ja muiden vesialueiden roskaaminen myös.

Toinen ympäristössä vaikuttava asia, joka olisi hyvä ohjata päättymään, on seinien sotkeminen. Tämä on laitonta ja haitallista toimintaa, jossa taustavaikuttimena saattaa olla aluevalloitustoimi, kuten Amerikassa on käynyt. Kun seinät sotketaan, alueen alkuperäiset asukkaat alkavat muuttaa pois ja asuntoja alkaa saada halvalla, joten alemmat ja kouluttamattomat ihmiset ostavat ja vuokraavat asuntoja. Miten tässä asiassa voidaan johdatella kunnolliseen ihmisarvoiseen asumiseen ja asuntojen pysymiseen kohtuuhintaisina?

Lapsille kuuluu myös kotona olla piirustuspaperia ja piirustusvälineitä, jotta he voivat jo lapsina purkaa niille sisäisiä tuntojaan ja luovuuttaan. Koulussa opitaan piirtämisen alkeet ja luova toiminta. Tähän kuuluu olla mahdollisuudet myös vapaa-ajalla. Tätä ei ehkä kaikissa uusissa henkisessä mielessä maahanmuuttajaryhmissä eikä ihmisinä vielä ymmärretä.

Lapsille mahdollisuus piirtää ja toteuttaa luovuuttaan käsin tekemällä myös koteihin!

Suomen tehtävänä on pitää koko Suomi asuttuna.

Kaikkia ihmisiä ei kuulu asuttaa vain Etelä-Suomeen, vaan maaseudulle on mahdollista tuottaa runsaasti asumismahdollisuuksia. Tuottaa ja pitää kiinni nykyisistä mahdollisuuksista. Tätä tukee myös laajamittainen laajakaistaverkosto Suomessa. Mitenkö? Rahalla! Kansalaispalkka auttaa pitämään koko Suomen asuttuna ja kansalaispalkasta on muutenkin hyötyä koko kansan taloudessa. Lisäksi monia työpaikkoja voidaan luoda ja pitää yllä nykyisten tietoliikennemahdollisuuksien avulla.

Nyt tilanne Suomessa on, että kiertävää sisärahoitusta ja rahaa on liian vähän. Kun rahaa on liian vähän kiertämässä, moni nykyinen ongelma, mm. kestävyysvaje, johtuu kiertävän rahan vähyydestä. Kun rahaa on liian vähän kiertämässä, rahoitusalalla tapahtuu herkemmin myös pääomittumista, joka pahentaa ongelmaa lisää. Kun rahaa on kiertämässä yhteiskuntatason mukaan riittävästi, pääomittumisesta ei ole liikaa haittaa ihmisten toimeen tulemiseen elämässään. Pääomittumista voi  olla, kun se tapahtuu niin, että rahaa kuitenkin on tarpeeksi kaikkien ihmisryhmien tarpeisiin.

Monessa hyvässäkin maassa nämä asiat ovat olleet taustalla, kun maassa on syntynyt levottomuutta ihan sodiksi asti. Tämä vaikutus on tapahtunut meidän nykyisten television katsojien silmien alla, emmekä ole näitä taustoja aina havainneet, koska useimmat meistä tavallisista suomalaisista käyvät työssä eivätkä siten istu virkeänä television äärellä havaitsemassa eri ilmiöiden taustoja. Kannattaa silti havaita.

Jos kodissa on paperin sijaan esimerkiksi liitutaulu lasten piirtämisharrastukseen, lapselle voidaan neuvoa, miten tärkeät piirustukset tallennetaan kännykällä. Lasten kännykkäkuvat voidaan tulostaa valokuvaliikkeessä ja laittaa kansioon. Näin ympäristö säästyy heidän alkeellisilta kirjoittamis- ja piirustamistoimiltaan, kun he ovat jo nuorisoikäisiä.

Puhutaan psykologiassa, että ihmisellä on kasvuikänään erilaisia kehitysikkunoita. On todennäköistä, että käden luovien taitojen osalta on myös. Niille pitää antaa tässä kerrotun tyyppisiä mahdollisuuksia ilman, että lapset ja nuoret tuhoavat ympäristöään.

Asuntojen hinnat pitää pitää sellaisina, että vaatimattoman tasoiset asunnot ovat alimpien tuloluokkien mahdollisuuksien rajoissa niissä asua. Tämä on Suomessa välttämätöntä. Esivanhemmistamme Ulrika Eleonora vanhempi ja Selma Lagerlöf ovat sanoneet, että Suomeen ei missään tapauksessa pidä muodostaa slummi- tai chettotyyppisiä asuinalueita. Tätä samaa tukee myös Alvar Aallon suunnittelemat aluerakentamishankkeet.

19.5.2023 Tarja Kaltiomaa

 

TarjaKaltiomaa
Espoo

Kirjailija, filosofi, runoilija, valokuvaaja: aiheena Kristillinen filosofia. Kirjoittelen omalle verkkosivustolleni Tyhjäpaperi UUSI OSOITE http://www.tyhjapaperi.fi kristillisyydestä filosofisen näkemyksen ja kirjan Kristillinen filosofia perusteella. Kuulun evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja vaikutan seurakunnassa tavallisena seurakuntalaisena. Olen puolueisiin sitoutumaton, "monipuoluediggari", seuraan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua maltillisesti. Jäsenyyksiä yhdistyksissä: Espoon Kirjailijat ry jäsen vuodesta 2013 (hallituksessa vuonna 2022), Soukan Kamerat ry hallituksen jäsen vuodesta 2014, yhdistyksen sihteeri, Luonnonfilosofian seura jäsen vuodesta 2013, Suomen Filosofinen yhdistys jäsen vuodesta 2013, kotiseutuyhdistys Kivenlahti-Stensvik ry kannatusjäsenyys. Olen kirjailija ja yhteiskunta-aktiivinen seniorikansalainen, eläkkeellä atk-uran jälkeen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu