Onko CD ja DVD vain nostalgiaa?

Olen vinyyliajan alun nuori. Nuoruudessani naapurin ikkunasta kuului Yellow Submarine Beatlesien laulamana aina uudelleen ja uudelleen. Se oli toistamisen riemuvoitto. Osasin arvostaa tätä, koska minun musiikin tallennusvälineenäni oli ollut isän työpaikaltaan poistolaitteena tuoma vanha kelanauhuri. Kyllähän silläkin saattoi toistaa radiosta äänitettyjä pop-musiikkikappaleita, mutta se vaati uudelleen kuulemista varten tarkan takaisinkelauksen oikeaan kohtaan. Oikean kappaleen aloituskohdan löytämiseen oli tosin laskuri, jossa piti tietää kappaleen aloituskohta tietystä numerosta. Ei. Numeroita ei tarvinnut painaa mieleensä, vaan kullakin kuuntelukerralla laskurissa oli omat numeronsa.

Sitten muutamien vuosien päästä, kun minulla ja miehelläni oli oma koti, siellä oli hieno lp-levysoitin, jolla kuunneltiin vinyylilevyjä. Meillä oli myös C-kasettisoitin, jolla voitiin toistaa C-kasetilla olevaa musiikkia.

Vinyylikausi osaltani meni ohi, kun eron jälkeen oli liian vaikeata kuunnella niitä levyjä enää. Myös levysoitin sai lähteä.

Hankin laitteiston, jolla saatoin pyöritellä ensimmäisiä CD-levyjäni. Ensimmäinen ostamani CD-levy oli Tina Turnerin no… käyn tarkistamassa. Minulla on se CD-levy tallella, mutta nopeammin tarkistin asian Spotifyllä: levy on Simply the Best. Sitä oli sitten kiva kuunnella nostalgisissa tunnelmissa, kun olin jäänyt yksinhuoltajaksi. Levystä lienee ollut apua, koska vähäksi aikaa perhe palasi kokoon.

Nostalgiaa ja uuden uutta musiikkitallenteiden parissa. Spotify musiikkigramofonina on ylivoimainen. Sieltä tuntuu löytyvän ihan kaikki, mitä vain keksii tahtoa kuulla. Spotify oli ollut minulla jo jonkin aikaa, kun keksin, että lemmikkini varmaankin kuuntelevat mielellään lastenlauluja. Hakusana ”Mörrimöykky” tuotti tulosta. Sillä löytyy lasten musiikkia vuoren varmasti.

Vinyyliaikana eräs tärkeimpiä viihdyttäjiä kotona oli lapsen pieni ollessa Valittujen Palojen Lasten Toivekonsertti -vinyylilevysetti, jossa on 100 lastenlaulua. Setissä on 6 lp-levyä ja kaipasin sitä kuunnella itsekin, mutta levysoitinta ei enää ollut. Lasten Toivekonsertti levysetti on tallella sanoitusvihkoineen alkuperäisenä.

CD-levyn toistamiseen ja siihen tallentamiseen oli aikoinaan levylautanen kaikissa kannettavissa tietokoneissa, mutta nykyään sellainen pitää ostaa erikseen. Hinta on muutaman kympin ja sen voi liittää USB-liittimellä.

Olen musiikin kuuntelijana siis vanhakantainen ihminen. Arvostan käsin kosketeltavaa mediaa eli tallennetta, jossa on artistin tai genren tarjoama kokonaisuus alusta loppuun tunnelmineen. Tähän samaan yltää myös Spotify niiden musiikkitallenteiden osalta, jotka on tehty aikana, jolloin tuotettiin kokonainen albumi musiikkia.

Tämä on kirjoitustyylini mukainen johdatus eli aasinsilta, jossa voisi kuvitella nykyaikaisenkin artistin tuottavan musiikkia hitti kerrallaan ja kymmenen vuoden uran alun jälkeen sinkkuja on kertynyt jonkinlainen määrä. Näistä sinkuista voisi kuvitella artistin ja levytuottajan haluavan jotakin konkreettista ja käsin kosketeltavaa? Vaan jäävätkö nuo kaikki musiikkisuoritukset elämään vain joillakin pilviaalloilla koskaan tavoittamatta niihin osallistuneitten ihmisten kätösiä kosketella työnsä tulosta?

Nykyään ei luulisi olevan sinänsä taas vaiva eikä mahdottomuus tuottaa tuotoksistaan CD-levy tai CD-levyjä. Mutta se aika on ohi? Vai onko? Toivoisin, että edes pienehkölle piirille voitaisiin hypätä muutama askel taaksepäin ja tuottaa taas konkreettisiakin tallenteita musiikista.

Miten tämä liippasee laulutaidotonta kuuntelijaa, jolla on jokainen hankittu CD-levy tallella, ja joka ostaa joka kerta vanhoja (halpoja) CD-levyjä, missä niihin törmääkään?

Tämä edellä puntaroitu asia koskee minua kirjailijana. Olen tuottanut näitä blogikirjoituksia kymmenen (10) vuoden ajan ja nyt olen saanut niistä albumiin verrattavan kokonaisuuden myyntiin eli e-kirjan. Muodostin tietokoneella kirjoituksista e-kirjan ja se on myynnissä (ne ovat myynnissä) Ellibs.com-verkkokirjakaupassa e-kirjaosastolla.

Haaveilen, että saan joskus kirjan (kaikki e-kirjani) käteen pahvikirjaversiona, mutta miksi niistä ei voisi tehdä myös CD-levyä, joka sisältäisi Tarja Kaltiomaan kaikki kirjat, koko kirjatuotannon? Onko näin joku tuottaja tai kustantaja jo tehnyt. No tein pienen koepläjäyksen asiasta ja näyttää tuo toimivan.

Minulla on koko pilvitallennusajan ollut pieni huolen kipinä ajatuksissa, että konkretian ei pitäisi kulttuuritallenteista kokonaan kadota. Miksi maailma ei tallenteiden osalta voisi ottaa askelia myös taakse päin, ja siten kehitys jäädä siihen, standardisoitua. Kaikki maailman ihmiset ovat nyt juosseet sen perässä, että mikä on uuden uutta teknisesti ja vaikutelmaksi jää, että olemme tulleet asiassa jyrkänteen reunalle. Askeleet taakse päin ovat terveellinen teko nyt.

Tuotetaan suurella vaivalla elämäntyö, joka katoaa vain pilviin… ja kauas pilvet karkaavat….

Lisäksi kaikki tubettajat, joka minäkin olen vähän. Tallenne pitäisi tallentaa DVD-levylle, jossa sen voi toistaa omalla soittimella. Kaikki oma tuotanto pitäisi mielestäni olla artistilla tai tuottajalla myös itsellään. Ei pelkästään internetissä.

23.4.2023 Tarja Kaltiomaa

 

 

 

 

TarjaKaltiomaa
Espoo

Kirjailija, filosofi, runoilija, valokuvaaja: aiheena Kristillinen filosofia. Kirjoittelen omalle verkkosivustolleni Tyhjäpaperi UUSI OSOITE http://www.tyhjapaperi.fi kristillisyydestä filosofisen näkemyksen ja kirjan Kristillinen filosofia perusteella. Kuulun evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja vaikutan seurakunnassa tavallisena seurakuntalaisena. Olen puolueisiin sitoutumaton, "monipuoluediggari", seuraan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua maltillisesti. Jäsenyyksiä yhdistyksissä: Espoon Kirjailijat ry jäsen vuodesta 2013 (hallituksessa vuonna 2022), Soukan Kamerat ry hallituksen jäsen vuodesta 2014, yhdistyksen sihteeri, Luonnonfilosofian seura jäsen vuodesta 2013, Suomen Filosofinen yhdistys jäsen vuodesta 2013, kotiseutuyhdistys Kivenlahti-Stensvik ry kannatusjäsenyys. Olen kirjailija ja yhteiskunta-aktiivinen seniorikansalainen, eläkkeellä atk-uran jälkeen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu