Onko lääkettä ikääntyneitten ihmisten hermoiluun?

Ikääntyneen ihmisen hermoiluun on monta perinteistä lääkettä.
Kun on ihmisen hedelmällinen ikä ohi elämänkaarellaan, elämä jatkuu ihmisenä, joka voi keskittyä olemaan oma sivistynyt itsensä. Petipuuhatilaisuuksien kyttäämisen vaiheen mentyä ohi, elämässä alkaa olla aikaa omille harrastuksille ikäihmisenä.
Vanhaan aikaan ikäihmiselle on ollut sallittua pieni terävä ryyppy iltapäivällä esimerkiksi kahvin kera. Viinan kanssa läträämistä en suosittele, vaan pientä hermoja rauhoittavaa ryyppyä. Ikäihmisen ei kuitenkaan tarvitse eikä aina ole suotavaakaan käyttää alkoholia hermojen lepuuttamiseen. On paljon muitakin vaihtoehtoja.
Hermojaan voi lepuuttaa nauttimalla puoli lasillista ja lasillisen jotakin hyvää mehua. Keho saa mehusta elämäneliksiiriä ja olo kohenee. Mehulasillinen tai tilkka vettä on paikallaan, milloin vain olon tasapainoon saattamiseen.
Omien vaihdevuosieni alettua olen jatkanut tapaani ottaa yhden pillerin tai muutaman päivän ajan pillerin b-vitamiinia. Tämä tapa itselläni on ollut hermostumisen lieventämiseen jo nuorena rouvana. Tepsii edelleen ja on harmiton tapa palauttaa oma hermostollinen tasapaino taas kohdalleen.
Paitsi konjakkiryyppy, Alkosta voi saada muutakin apua ikäihmisen hermoiluun. Pullo likööriä tai muuta makeaa jälkiruoka-alkoholijuomaa kaapissa on hyvä olla käsillä. Iltapäivällä lounaan jälkeen, kun muuta kiirettä ei ole, tilkkanen hieman vahvempaa juomaa ”lääkkeeksi” on aina ollut suosittu tapa ikääntyneillä. Suomessa, jossa olut on hyvin suosittu juoma, olen itsekin tottunut oluen makuun. Perhekalja tai perinnekalja on jo lapsuudesta tuttu juoma. Tuolloin lapsetkin saivat nauttia perinnekaljaa, mutta nyt sitä ei enää lapsille saa juottaa, ikäihmisille se on oiva keino hermojen rauhoittamiseen esimerkiksi ruokajuomana. Lounaspaikoissa kotikalja lienee yleensä alkoholitonta, mutta jos seurueessa on lapsia, asia kannattaa tarkistaa. Pieni määrä alkoholia kotikaljassa ei yleensä ole haitaksi ikäihmisille.
Oluessa on maltaita, joissa on lievä hermoja tyynnyttävä vaikutus, joten kohtuullinen määrä olutta ei aikuiselle ole haitallista. Omaa juomistaan aina on syytä vahtia. Viime vuosien aikana kauppoihin on tullut jo kohtuullinen valikoima mietoja oluita. Niissä on erittäin hyvä oluen maku, mutta niistä ei humallu. Olen jo monena vuotena suosinut kotilounasjuomana mietoa olutta. Suomessa ykkösolut sisältää alkoholia pari prosenttia ja nyt, kun alkoholittomien oluiden valikoima ja hinta on jo kuluttajan kukkarolleni sopiva, olen nauttinut tölkillisen alkoholitonta olutta ruuan kanssa. Tällä on ikäihmisen hermoja tyynnyttävä vaikutus.
Kun me ihmiset kerran eletään myös näitä ikäihmisen vuosia, niin miksi emme niistä myös nauttisi. Sen sijaan, että hätääntyneinä räksytämme hermo-oireemme perheelle, suvulle tai tuttavapiirille, voimme liennyttää hermoilun oirekirjoamme mm. edellä mainituilla keinoilla. Jos oireilu on liiankin häiritsevää itselle ja muille, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen saadakseen hermoilua rauhoittavan lääkekuurin.
Yksi hyvä puoli ikääntymisessä on. Ikäihminen jo tuntee itsensä.
Kun tuntee itsensä, ja tietää, miten voi rauhoittua tässä haastavassa ja raastavassa kiiremaailmassa, kannattaa noudattaa sitä omaa tapaansa rauhoittumiseen. Pieni itsensä hemmottelu ikäihmisenä on sallittua. Parempi elämän loppupuolella hieman itseään hemmotella ja tyytyä elämäänsä, kuin olla hädissään kaikesta ja kuulutella hätäänsä jopa mantereitten yli. Lapsena äitini kanssa toisillemme kehottelimme, että mikäs hätä tässä on, kun turva on kelkassa. Ikäihminen voi olla se turva kelkassa omassa piirissään. Kun rauhoittuu ihmisenä, kun siihen kerrankin on aikaa, voi muukin ympäristö rauhoittua.
Ikäihmisillä nykyään mitataan usein olevan liika korkea verenpaine. Korkea verenpaine saattaa korreloida monen asian kanssa: pelon, lisääntyneen ruumiinpainon, hermoilun jne kanssa. Itseään tunteva ihminen pystyy miettimään, mistä tässä oireessa itsellään olisi kysymys. Kun puuttuu mietteissään itse oireeseen, jopa suolan käyttöä sääntelemällä pystyy vaikuttamaan verenpaineeseen. Lisääntynyt ruumiinpaino ehkä tarvitsee hieman lisäsuolaa, jotta verenpaine pysyy sellaisena, että verta elimistö pumppaa ruumiin ”joka kolkkaan”. Kun verta riittää ja sitä sydän pumppaa koko kehon alueelle, pysyy kaikki ruumiinosat lämpiminä. Tähän tarvitaan myös se, että ihminen juo nesteitä tarpeeksi, jotta verenkierrossa on tarpeeksi myös nesteitä. Nykylääketiede tukee melko hyvin ihmisen elämänkaaren hyvinvointia, mutta laboratoriotutkimukset eivät anna koko totuutta ihmiselle. Jospa meidän 2020-sukupolvemme ikäihmiset itsetutkimuksella voisi tuottaa tieteelle sellaista tietoa ikäihmisen terveydestä, jota voi saada älykäs ja sivistynyt itsensä tarkkailija, kun kerran vanhaksi elää.
4.2.2022 Tarja Kaltiomaa
Edellinen Puheenvuoro-kirjoitukseni:
Ikääntyneiden naisten ja miesten energia-aallot | Uusi Suomi Puheenvuoro
Kotikalja suattoo olla terveellisempi. Olen kuullut vahvempien aineiden masennusta aiheuttavasta vaikutuksesta.
Rauhoittuminen ulkopuolelta tuodun kemiallisen aineen avulla, on kuitenkin, elämää taaksepäin katseltuna pettävä konsti saada rauha muuttamalla joidenkin kemiallisten hormoonien tasapainotilaa elimistössä. Tähän suosittelen omalla elämänkokemuksellani aamulla tapahtuvaa hiljentymistä, josta voi saada pitkän tai lyhyen hakemisen kautta todella syvän rauhan ja harmonian kokemuksen, josta on tietoisuus silloinkin, kun tunteen tasolla koettavaa rauhan tilaa ei ole.
Mutta kun ajatellaan levotonta vanhusta, niin häntä voidaan tukea yhtälailla kokemaan tätä parantavaa yhteyttä, sanoin, tai lauluin jonkun kanssa, johon on jännitteetön suhde. Tai mieluummin ihmisjoukon kanssa, jolloin siitä muodostuu pitempiaikaisesti iloa tuottava hetki.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan esimerkillinen harha, että kemiaa nauttimalla olisi vapaa ja onnellinen, ei tule kuuloonkaan, vaikka minkälaiset ” oopiumit ” keksisivät, vaan pyrkimys kohti mielenrauhaa on tavoiteltavaa toimintaa, ei muuten saa kaupasta. Sitten toisten auttaminen, kukin tyylillään, tuo onnentunteita ja lastenlasten kanssa keskustelut, ne ovat poikaa, viimeksi nuorimman täysi-ikäisen kanssa, oli ollut Andorrassa laskettelemassa, asustaa Espanjanjassa ja sitten kaikenlainen pääkopan vaivaaminen tuo mielihyvää, kun enää ei tarvitse kerätä mitään lisää, voi antaa jo pois, siis näin.
Ilmoita asiaton viesti
Täytän tänä vuonna 62, en liene vielä ns. ikääääntynyt. Enhän 😁 No en, 1500cc prätkä odottaa huollettuna tallissa, ens kuussa jo painetaan menemään Wrooooom 😅 Vetäkää ne ikääntyneet piip 🤣
Ilmoita asiaton viesti
Kerrassaan vapauttavaa on ottaa vaikka liköörilasillinen silloin tällöin kun ei tarvitse ajatellakaan että vaikuttaako se ajokuntoon tms. Aktiiviaikana oli aina huomioitava että onko tällä ja tällä huikalla vaikutusta jos tulee lähtö keikalle, näin vanhana voi vain ihan fiiliksen mukaan naukata jos sattuu haluttamaan.
Elämä on yhtä nautintoa vanhana, kun vain säilyisi terveenä loppuun asti.
Ilmoita asiaton viesti
Kannabis on mainio tapa myös vanhuksille rentoutumiseen toki saattaa siinä ohessa saada terveyshyötyäkin siitä.
Ilmoita asiaton viesti
Aika erikoista olettaa seksuaalielämän olevan tietyssä elämänvaiheessa jo ohi. Varsiten niinkin nuorena kuin vaihdevuosi-ikäisenä.
Ilmoita asiaton viesti
Kun valistuneena ihmisenä tietää, mistä seksuaalisuudessa on kyse (lisääntyminen), niin kun hedelmällisyysikä on ohi, vanhempana on ihanaa käyttää aikaansa tähdellisempään ja moniin tärkeisiin asioihin. Vanhanakin voi itseään sivistää, eikä se mene hukkaan.
Kiva, kun kommentoidaan, vaikka helteet monia rasittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Juttu menee näin:
Vanhempana ei ”Heti, Kaikki mulle” – siitä on päästy eroon. Mutta jos vastapuoli, näin elämän syksyllä, on sopiva, niin viikon kuluttua voi jo jutella ”Mitä jos me…”-asioista.
Kun kaikki rimmaa, niin ei oo iällä väliä.
Suurin ero nuoruuteen on se, että vanhempana sitä vaatii enemmän henkistä rakkautta kuin nuorena – sitä vain vaatii silloin hyvännäköisyyttä, isoja sellaisia jne..
Nyt vaatimukset on luokkaa: ”voitaisiinko me luoda jotain yhdessä?”, koska ihminen on vain onnellinen luodessaan – edes jotakin ja varsinkin yhdessä.
Ilmoita asiaton viesti
”Petipuuhatilaisuuksien kyttäämisen vaiheen mentyä ohi, elämässä alkaa olla aikaa omille harrastuksille ikäihmisenä”
Mä oon 71-vuotias ja vieläkin tykkään mainituista puuhista.
Ilmoita asiaton viesti