Suomalaisen työn brändi

Doodlailin Teams-kokouksessa (vuonna 2022), johon kutsuttiin Facebookissa, kaulanauhan. Saatanpa piirtää siitä kuvankin. Syksy Suomessa on saamassa otettaan, värikylläisyys lisääntyy, punaista, keltaista, vihreääkin vielä luonnossa, valkoinen peittää maan yleensä jouluun mennessä tai tammikuussa vasta. Paikallaan istuminen pari tuntia oli silkkaa mielen virkistystä, mutta kehollisesti rasitusta, lämpimässä keskuslämmityskerrostalossa hiipi luihin ja ytimiin kylmä. Siispä tässä välin olen ansainnut kupillisen kuumaa teetä. Jatkan kohta.

Brändikaulanauha 2022 Piirros: Tarja Kaltiomaa

Teams-kokoukset ovat eläkkeellä ollessa mukavaa mielenvirkistystä. Voi olla kotona lämpimästi – teen vaikutus alkaa jo tuntua, pari juustovoileipääkin – ja silti voi pysytellä pitkän työuran jälkeen tutun ja mukavan työelämän tuntumassa. Tästä kiitos koronalle!

Kirjoittelin aikoinaan kirjoituksen nimeltä Doodling, että jos joku lukija ihmettelee, mitä tarkoitan doodlauksella. Tuo kirjoitus kertoo johtajuudesta. Verkossa on minulta kirjoitusta kuin opastavaa ja kannustavaa pulputusta naiselta konsanaan, joten kuva, jonka piirsin tämän päiväisestä Teams-kokouksesta, oikeastaan sinänsä kertoo, mitä tuon aiemmin kirjoittamani lisäksi haluan sanoa suomalaisen työn tuottajille ja tekijöille – yhteiselle Suomi-brändillemme. Olkoon myös kulttuuri ja se mihin se perustuu, uskonto, vahvuuksiamme, vaikka niitä kannattelemassa ei olisikaan lukumääräisesti yhtä paljon kansaa kuin… hups hops – mitähän nyt, tämä tökkiii, aiemmin, siis vain jokunen, monet meistä jne. jne…. höh….

Tuohon tuli pieni tekninen ongelma, mutta älkäämme antako sen häiritä.

Kerron siis kuvasta hieman tarkemmin ja liitän toki kuvan juttuun myös. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, mutta joskus kuvan yhteyteen tuotettu teksti saattaa jollekin ihmiselle selvittää kuvan sisältöä. Alussa oli sana. Siis. Sanallinen mielikuvamalli on vanhempi kuin kuvallinen mielikuvamalli. Siksi myös tekstiä on hyvä olla.

Kuvassa on kaulanauha. Muunkinlaisia kaulanauhoja tunnetusti on olemassa, mutta rajasin tämän kaulanauhan kokouksen tunnelmia kuvaamaan itseni kannalta. Minähän kokousta kuuntelin. Teams-kokous oli Suomalaisen Työn Liiton Facebookissa koolle kutsuma eri alojen ihmisten internet-tapaaminen. Jos en nyt olisi eläkkeellä, en olisi kokoukseen todennäköisesti osallistunut. Eläkkeellä olosta on hyötyä.

Takaisin piirrokseen. Kaulanauhapiirustus sisältää useita elementtejä, joita kokouksessa käsiteltiin. Kokouksessa käsiteltiin paljon suomalaista kulttuuria. Kokous käsitteli vientiä ja teollisuutta. Vienti ja teollisuus mielletään hyvinvointimme taloudelliseksi perustaksi, eikä tätä seikkaa tietenkään voi kiistää.

Kaulanauhan lukko kuvaa kulttuurin ja uskonnon liittymää maassamme. Uskonto on elämäntapaoppia elämästä toiseen elettäessä ja maan kulttuuri perustuu maassa harjoitettavaan uskontoon. Suomen virallinen uskonto on kristillisyys, jota kirkko pitää oppina ja paimenvastuussaan yllä evankelis-luterilaisen tradition mukaisesti. Suomessa on myös ortodoksinen kristillisen uskonnon traditio alun perin hyväksytty virallisena oppina. Tämä liitto kaulaketjussani pitää, vaikka ketjua kiskotaan julkisestikin, pallukat yritetään saada irtoamaan toisistaan jne jne, mutta kaikkien ihmisten tietenkin pitää elää ihan hyvin, kunniallisesti ja säädyllisesti jne jne.

Näistä asioista olen kirjottanut aiemmin paljon, joten tämä on minulle tuttua juupa jaapaa, ei liian tuttua kuitenkaan, pitää suhtautua hyvin myös tuttuihin asioihin. Onko muille ihmisille minun asiantuntemusasiani yhtä tuttua, jaa mene ja tiedä.

Toimin nyt eläkkeellä ollessani kulttuurin piirissä vapaaehtoistyöntekijänä. Sain tilaisuuden yhdistykseni kesäblogistina kirjoittaa kirjoittamisesta (aihe oli vapaa) ja kirjoitin kirjoittamisesta mm. että, kun ihminen kirjoittaa kirjan, hänestä tulee samalla aiheen asiantuntija. Laittaisinko tähän linkin? Minä olen nykyään alkanut suosia linkkejä kirjoituksissa. Mistähän tämä johtuu. Olen tutkiskellut käytöstäni internetissä ja vain harvoin menen tutkiskelemaan, mistä löytyisi kirjoitus, johon joku muu verkkokirjoittaja viittaa, jos siinä ei ole linkkiä. Suosittelisin kuitenkin mielellään ihmisille, joilla on aikaa ja kärsivällisyyttä, linkittömyyttä. Tämä siksi, että seikkailut surffaillessa tuottavat usein muutakin tietoa ja mielihyvää kuin vain sen, mitä linkissä näkyy ja mitä kirjoittaja tarkoittaa nähtäväksi ja luettavaksi. Verkkoseikkailut ovat itselleni tuoneet monesti mukavia yllätyksiä päivään.

Paljon olen sanonut kaulanauhan hieman huteralta näyttävästä lukosta, siis aiheena, kirjoituksissani Yhteiskuntaa vakauttavat rahoitusinnovaatiot (innovaatiot muualla, järjestelmät Suomessa), Taiteilijan ideapussi ja Elämän pelikortit. Olen kirjoittanut vuodesta 2006 lähtien verkossa. Vuodesta 2013 Uusi Suomi blogistina sekä aluksi Vapaavuoro- että myöhemmin myös Puheenvuoro-palstoilla. Kulttuurisia taloutta, elämäntapaa, antropologiaa (kaupunkiantropologia), historiaa, herstoriaa, psykologiaa ja teologiaa koskevat filosofiset mietelmäni ovat blogikirjoituksina kuvituksineen verkossa ja niistä löytyy kooste myös vuosittain järjestettynä verkkosivustoltani http://www.tyhjapaperi.fi. (Päivitys: Verkkosivustolla Tyhjapaperi on nykyään melko hiljaista, mutta muutoin sivusto on kunnossa. Tein sivuston sisällöstä useita e-kirjoja vuosina 2022 – 2023 ja niitä on luettavissa täällä:  Tmi Tyhjäpaperi | Julkaisijat | Ellibs E-kirjakauppa ). Kolumbus on suuren Elisa-yhtiön brändi ja koska kirjoitan kansainvälisestä näkövinkkelistä ehkä katsoen Elisan kirjoittajana etenkin, kun kirjani olivat e-kirjoina siellä julkaistuina vuosina 2013 – 2019. Nähdäänkö Elisa minun agentuurifirmanani ulkomailta käsin? En ole muutakaan agentuuria onnistunut itselleni saamaan, vaikka aiheeni Kristillinen filosofia on kansainvälinen filosofinen aihe. Suomessa tehdään paljon vapaaehtoista työtä, erityisesti kulttuurialalla, josta ei makseta palkkaa. Täten runsaasti verorahoja on kilahtamatta valtion kassaan.

Kulttuurityötä tekeviä ihmisiä on Suomessa muuhun kansaan nähden vähän. Palkkatyötä tekeville ihmisille on Suomessa järjestetty hyvä toimeentulo ja erinomainen elämänlaatu palkkajärjestelyistä työttömyyskorvauksiin ja eläkkeisiin. Itsekin nautin tästä työtä tehneenä palkkatyöntekijänä ja nykyään eläkeläisenä. Työeläke on yksi Suomen vahvimmista brändeistä ja menestystekijöistä. Jos sitä ei olisi, työssä käyvien ihmisten huolenpitotaakkana olisi paljon enemmän kuin nykyään myös perheen vanhemmat, vanhukset, ikäihmiset jne. Nyt nämä ovat yleensä toimeliaita eläkeläisiä ja eivät tarvitse ruuhkavuosi-ihmisten (perhe, lapset, avioliitto) tukea yhtä paljon kuin niissä maissa, joissa työeläkejärjestelmää ei vielä ole. Kulttuurityötä tekeville ihmisille ei vielä ole järjestetty pysyvää toimeentuloa, mutta tässä onkin sellainen helmi ketjuun ja vahvistus lukkoon, jossa voidaan saavuttaa sitä Teams-kokouksessa kaivattua vahvistusta Suomi-brändiin, joka kokouksessa tuli esille puuttuvana tekijänä. Kaikille Suomen kulttuurityöntekijöille pitää järjestää TARAVA ja URRAVA-rahoitus, koska se on mahdollista! Tästä olen kirjoittanut mm. edellä mainituissa kirjoituksissani.

Edellisen lisäksi toimialana rahoitustoimialan hyvänä työnä olisi järjestää kansalaispalkka sitä hakeville. Tämäkin, koska se on mahdollista!

Suomi ansaitsee brändinsä, työnsä, hyvinvointinsa ja hyvän elämänlaatunsa. Hyvät ihmiset!

22.9.2022 Tarja Kaltiomaa, kirjailija

Kirjan Kristillinen filosofia -kansi Kirja (Mediapinta 2021) ja valokuva: Tarja Kaltiomaa

 

Kirjan Kristillinen filosofia takakansi (Mediapinta 2021) Valokuva: Tarja Kaltiomaa
TarjaKaltiomaa
Espoo

Kirjailija, filosofi, runoilija, valokuvaaja: aiheena Kristillinen filosofia. Kirjoittelen omalle verkkosivustolleni Tyhjäpaperi UUSI OSOITE http://www.tyhjapaperi.fi kristillisyydestä filosofisen näkemyksen ja kirjan Kristillinen filosofia perusteella. Kuulun evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja vaikutan seurakunnassa tavallisena seurakuntalaisena. Olen puolueisiin sitoutumaton, "monipuoluediggari", seuraan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua maltillisesti. Jäsenyyksiä yhdistyksissä: Espoon Kirjailijat ry jäsen vuodesta 2013 (hallituksessa vuonna 2022), Soukan Kamerat ry hallituksen jäsen vuodesta 2014, yhdistyksen sihteeri, Luonnonfilosofian seura jäsen vuodesta 2013, Suomen Filosofinen yhdistys jäsen vuodesta 2013, kotiseutuyhdistys Kivenlahti-Stensvik ry kannatusjäsenyys. Olen kirjailija ja yhteiskunta-aktiivinen seniorikansalainen, eläkkeellä atk-uran jälkeen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu