Taiteilijoiden asema Suomessa lainsäädännön näkökulmasta?
Mitä tekoäly sanoo tähän?
Taide- Ja Kulttuurialan Ammattijärjestö TAKU ry kirjoittaa nykyisistä pyrkimyksistä parantaa taiteilijoitten asemaa Suomessa. Taiteilijoitten asema tarkoittaa rahoitusta. Luin juuri TAKU:n verkkosivulla kirjoituksen aiheesta, tässä linkki Luovien alojen itsensätyöllistäjien aseman parantaminen: ideoista konkretiaan – TAKU
Kirjoituksessa esitetään useita ratkaisumalleja, joita harkitaan taiteilijoitten rahoitusmalleiksi. Näitä ovat:
Taiteilijapalkka
Aluekeskusmalli
Allianssimalli
Perustulo
Euroopan unionin kilpailulainsäädännön uusi tulkinta
Osuuskunnat
Kaikki TAKU:n sivustolla olevat mallit ovat erittäin hyviä komitealuonnoksia ja niitä voidaan joka tapauksessa soveltaa taiteilijan elämän rahoittamiseen. Komitealuonnoksilla ja malleilla on tapana lukkiutua paikalleen. Ehdotan nopeanpaa ratkaisua siksi aikaa, kun näitä rahoitusmalleja käsitellään.
Suomeen on luotu laitoksia, jotka ovat nimeltään työeläkejärjestelmiä. Olen ehdottanut näille laitoksille tuotteiksi TARAVA- ja URRAVA-nimisiä rahoitustuotteita ja kirjoitan niitten perusteista ja rahoitusmahdollisuuksista blogikirjoituksissani Taiteilijan ideapussi ja Elämän pelikortit.
Idea on yksinkertainen ja nopea aloittaa ja toteuttaa.
Mallissa taiteilija tai urheilija hakee Kelan julkaisemalla lomakkeella TARAVA- tai URRAVA-rahoitusta, jonka työeläkejärjestelmä säädettyjen määräysten mukaisesti alkaa toimittaa samaan tapaan kuin työeläke maksetaan palkansaajille tiettyjen edellytysten täyttyessä. Edellä mainituissa blogikirjoituksissa esitän, miten nämä tuotteet rahoitetaan. Tämä malli on myös valtion kannalta suotuisa, koska usein lähes tulottomat ihmiset voisivat alkaa maksaa myös veroa tuloistaan.
Nykyisestä yhteiskunnallisesta kirjoittamisesta (kuten ym. TAKUn sivullakin) nähdään, että taiteilijoitten asema Suomen kansalaisina puhuttaa. Tarvitaan kuitenkin ratkaisu, jossa voidaan tuottaa käytännön rahatuloa lahjakkaille ihmisille.
Taiteilijoitten nollatulotilanne on Suomessa laiton ja vastoin kansainvälisiä käsityksiä ihmisten elämästä. Nykyisellään taiteilijat saattavat jäädä ulkopuolelle myös perheen perustamisen tulotasosta. Jos molemmat vanhemmat ovat valinneet taiteellisen työn, kummankin tulotaso saattaa olla nolla. Perhe on muutenkin helpompi perustaa, jos molemmilla aikuisilla on tuloja.
Taiteilijoitten työn jälki on tärkeä osa maan kulttuuria, josta kaikki me työssä käyvät ihmiset ja myös eläkkeellä olevat kansalaiset hyödymme. Työtä on myös rahoitusjärjestelyjen voimaan saattaminen.
Ennen kirjoittamista kysyin aiheesta Copilotilta ja sain tähän kysymykseen tämän vastauksen:
Sinä
Lähettänyt sinä:
Taiteilijoiden asema Suomessa lainsäädännön näkökulmasta?
Luodaan vastauksia sinulle…
Lähettänyt Copilot:
Taiteilijoiden asema Suomessa on monimutkainen ja siihen vaikuttavat useat tekijät, kuten lainsäädäntö, rahoitus ja yhteiskunnallinen arvostus. Suomessa taiteilijoiden asemaa säätelevät muun muassa tekijänoikeuslait ja erilaiset apuraha- ja tukijärjestelmät.
Tekijänoikeuslainsäädäntön keskeinen taiteilijoiden oikeuksien turvaamisessa.
Apurahat ja tukijärjestelmät ovat myös merkittävässä roolissa.
Sosiaaliturva ja työmarkkina-asema ovat kuitenkin edelleen haasteellisia. Moni taiteilija elää köyhyydessä ja heidän sosiaaliturvansa on puutteellinen. Taiteilijan ammattia ei aina tunnisteta työksi yhteiskunnallisissa rakenteissa, mikä vaikeuttaa heidän asemaansa työmarkkinoilla.
Yhteenvetona voidaan todeta, että vaikka lainsäädäntö ja tukijärjestelmät pyrkivät parantamaan taiteilijoiden asemaa, on alalla edelleen paljon haasteita, jotka vaativat jatkuvaa huomiota ja kehittämistä.
Sinä
Lähettänyt sinä:
No, oikeastaan on. Olen ehdottanut suomalaiseen työeläkejärjestelmään uutta tuotetta taiteilijoitten ja urheilijoitten hyväksi.
TARAVA olisi Taiteilijoitten Rahoitusvakuutus ja URRAVA vastaava Urheilijoitten rahoitus vakuutus. Onko tässä tapahtunut jotain uutta?
TARAVA (Taiteilijoitten Rahoitusvakuutus) ja URRAVA (Urheilijoitten Rahoitusvakuutus) ovat mielenkiintoisia ehdotuksia, mutta en löytänyt mitään uutta tietoa näiden tuotteiden kehityksestä tai käyttöönotosta. Näyttää siltä, että tällaisia erityisiä rahoitusvakuutuksia ei ole vielä otettu käyttöön Suomessa123.
25.9.2024 Tarja Kaltiomaa
Linkki kuvan kirjaan: https://www.ellibs.com/fi/book/9789526516424/kansantalouden-uudet-mahdollisuudet-kansantalouden-uhkat-voidaan-torjua-pysyva-kansantalous
Kirjoittajan nimilinkistä löytyvät aiemmat tämän palstan blogijutut.
Taiteilija määkin oon tehetän toisilla ruokani.
Ilmoita asiaton viesti
Määkii tehetän Saarioisten äiteillä ruokani 🙂
Piru, ku sekin maksaa.
Ilmoita asiaton viesti
Perustoimeentuloturvaa kaikilla paremmaksi ja sitten suomalaisilla on varaa kenellä vaan toteuttaa itseään.
Ilmoita asiaton viesti
Erittäin hyvä ehdotus tämäkin!
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Tarja! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Taide ei ole elinkeino vaan harrastus, jollei taiteellaan elätä itseään ilman tukia. Taiteella ei ole sen kummenpaa itseisarvo. Hyvällä taiteella tienaa ihan hyvin vapailla markkinoilla, ei taiteella, jonka jokin byrokraatti on määrittänyt hyväksi.
Ilmoita asiaton viesti
Taide ei ole vain yleisöä varten tehty myyntiartikkeli. Harvoin hyvääkään taidetta ymmärtävät sen tekemisen ajan ihmiset. Elämä jatkuu – yleisön ja taiteilijan. Taiteilijat ovat maassamme olleet aina (noin vajaat 200 vuotta) nälkätaiteilijoita, mutta eliittiä ja yläluokkaa, jotka ovat opettaneet käytännön työt palveluväelle ja työläiset työllistäneet. Näille on kehkeytynyt osaamista työhön, mutta yläluokka on silla aikaa rahoittanut maassamme nykyään olevan infrastruktuurin ja asunnot.
Taide on osa kulttuuria, joka antaa maalle sen arvokkaan leiman, jonka avulla on maahamme noussut myös monia elinkeinoja ja opetustoimi.
Ilmoita asiaton viesti
Mullakin oli hyvä*tuuri* tein *kulttuuria€ 1967-1993 välisen ajan ei tarvinnut pelätä ns.työn loppumista veronmaksajat ”halusi” kulttuuria kiäh kiäh.
Ilmoita asiaton viesti
Pitkä rupeama, onneksi olkoon! Elämä on monipuolista juuri kulttuurin takia – kaikki ei voi tehdä samaa työtä, mutta jokaisen pitää asua, syödä ja huolehtia itsestään ja perheestään.
Miten taiteilijaeläkkeet nykyään? Sellainen on tavallisesti tullut vain harvojen osaksi.
Ilmoita asiaton viesti