Talous: Kestävän kehityksen talousbarometri

13Talousbarometri tarkoittaa talouden ilmapuntaria. Tätä käsitettä käytettiin muistaakseni ainakin 1970-luvulla televisiouutisissa usein rauhoittamaan Suomen taloutta ja talouden näkymiä muuttuvan maailman vaihtuvissa taloussuhdanteissa. Muistaakseni talousbarometrin esittämiseen oli tehty grafiikkaa, jolla taloustieteilijä selitti Suomen sen hetkisen talouden näkymiä. Usein uutisissa kansalaisille myös kerrottiin, minkälaisia toimenpiteitä hallitus tekee talouden tilanteen vakauttamiseksi suhteessa yhä voimakkaammin vaikuttavaan globaalitalouteen.
Vuosikymmenten 1970, 1980 ja 1990 jälkeen talouden turbulenssi on ollut voimakasta. Maailmankauppa on vilkasta ja kaikki maat näyttäisivät pyrkivän tekemään parastaan eli tuottamaan sellaisia tuotteita ja palveluja, joita voidaan viedä myös ulkomaille. On puhuttu viennin ja tuonnin suhteesta kansantaloudessa. Kansantalouden kannalta on parasta, että vientitulot ovat suuremmat kuin tuonnin rahallinen arvo. Näin kansantalous on totuttu näkemään.
Miten tämä talousmalli näkyy globaalitaloudessa ja erityisen vahvasti Suomen taloudessa? Maiden talous on yksilöitynyt ja maat pyrkivä tuottamaan sellaisen imagon, jonka avulla ne voivat näyttää olevansa kilpailukykyinen maa. Tämä pyrkimys on vahvasti myös yksittäisillä yrityksillä. Houkuttelevuus ja hyvä yritysimago on tuottanut kansainväliseen talouteen mallin, jossa yrityksistä on tullut niin houkuttelevia, että yritys on lähtenyt saavuttamaan kansainvälisyyttä ja siten kansainvälisillä suuryrityksillä on sijaintinsa jo monessa maassa. Matkailija ei välttämättä kaupunkien keskustamaisemasta juuri huomaa, missä maailman kaupungissa kulloinkin on, kun samat tutut yritykset näkyvät kaupunkikuvassa. No, ehkä hieman liioitellusti sanottu, koska talouden rinnalla toki maailman kaupungeissa kilpailee myös kulttuuri ja sen näkyvyys ja erottuvuus.
Asun Suomen toiseksi suurimmassa kaupungissa Espoossa, joka on tällä hetkellä ehkä yksi maailman nopeimmin muuttumassa olevaa kaupunkimaisemaa. Espoo on 1960-luvulla ollut vielä lähes maalaismaisemaa ja sen kaupunkikehitys on alkanut vahvistua nyt 2010-luvulta saakka, kun kaupungin liikennettä ollaan siirtämässä osittain myös raiteille. Tekeillä on pienoisrautateitä ja metro puskuttaa maan alla länttä kohti, ollen jo lähes käyttöönottoa vailla valmis.
Tämän kirjoituksen kuvitus on tänä aamuna (25.9.2022) otettu valokuva koiran ulkoilutuslenkin varrelta, jota maisemaa olen jo monena vuonna kuvannut säännöllisesti. Kuva on kuin tämän hetken suomalainen talousbarometri. Kuvassa on metroaitaa, jossa on talousgraafeista tuttua nousevaa ja laskevaa sahalaitaa. Kuvan taustalla näkyy valmiita ja lähes valmiita rakennuksia ja kuvan tulevaisuusnurkassa (oikealla ylhäällä) näkyy bloggaustilanne. Bloggaustilanne on esto, este, suma, stoppi. Talousbarometrissamme ei näytä tulevaisuus oikein auenneen. Ja sellaiselta myös talousbarometri todellisuudessakin saattaisi näyttää.
Onneksi on raha. Kaikkea on, mutta rahaa puuttuu. Raha on joustavampi aines kuin ihmisen mieli ja asenteet.
Vaikka on kaunis syyskuinen aamu, sunnuntaiaamu, mieleni matasi osittain melko matalalla, kun mietin suomalaisten työtilannetta, minäkin. Talous koostuu ihmisistä, ihmisten arjesta, työstä, ruuasta, asumisesta ja tavarasta. Ja tietenkin myös palveluista. Ja palveluthan ovat työtä.
Näyttää siltä, että kaikkeen olisi ratkaisuna vain työ. Mutta onneksi siis on myös raha. Ja rahakin ratkaisee. Olen näitä ratkaisuja kirjannut jo moneen aiempaan kirjoitukseeni taloudesta, joten en tähän tee kertausta enkä yhteenvetoa, kiinnostunut lukija löytää kirjoitukseni esimerkiksi verkkosivultani Tyhjäpaperi (sivuston osoite http://www.kolumbus.fi/tyhjapaperi. Kun työn tekemistä vaaditaan ja kaikki työhön vaaditaan, nykyisen ihmiskäsityksen mukaan ihmiselle pitää tuottaa olosuhteet, joissa hän voi vaatimukseen vastata. Edelleen vuonna 2022 hallituksemme juhlii mm. asunnottomien yötä. Miten asunnoton ihminen voisi olla kuntoinen työpaikan hakemiseen? Ensin pitää olla olosuhteet, joissa voi kuntoutua työpaikan etsimiseen ja löytämiseen ja sitten ihminen voi toimia työn hakijana. Jos työpaikan on menettänyt, tulot pienenevät ja mahdollisuus uuden työn löytämiseen alenee. Työnantajat Suomessa ovat hyvin valikoivia ja juuri mitään ryppyä ei ihmisen menneisyydessä saisi olla, että kelpaa työntekijäksi. Pelkällä työllä ei näyttäisi kestävä kehitys jatkuvat kuvan bloggaustilanteessa.
Mainitsen myös erään esimerkin, jossa työhön menemisen vaatimus näyttää kummalliselta. Kun ihminen on tehnyt raskaan rikoksen, valtio ottaa hänet ”suojelukseensa” ja tarjoaa vankila-asumisen ja täyden ylöspidon. Jos ihminen ei ole tehnyt rikosta, vaan hänen tilanteensa on muusta syystä heikentynyt jopa asunnottomuuteen saakka, hän tässä pohjoisen kylmässä maassa on omillaan eikä hänelle tarjoudu edes asumisen suojaa. Viime vuosina on nähty enemmän tai vähemmän piteneviä ruokajonoja ainakin pääkaupungissa. Moni kysyisi, että pitääkö tehdä rikoksia saadakseen ihmisenä tarvitsemaansa suojaa.
Tämä katsaukseni kestävän talouskehityksen barometriksi ei ratkea kuin rahalla. Jo vuonna 2013 kirjoitin aiheesta otsikolla Miten raha pyörii Euroopassa?. Ihmiset maan päällä ja taivaissa sekä menneisyytensä maailmoissa ovat aina innoittuneet aiheesta aarre. Aarteen etsiminen on ollut joskus lähes ainoa keino rikastua rutkasti kerralla ja tuo haave elää maanpäällisessä elämässämme. Jospa voisimme luopua aarteen perässä juoksemisesta ja havaita, että kuten edellä mainitussa kirjoituksessani totean, aarre olemme me ihmiset itse. Jospa me ihmiset olemme arvokas asia maassa ja maan päällä ja ansaitsemme jo ihmisyytemme vuoksi rahaa elääksemme. Kansalaispalkka, nyt kun tietokoneistuminen on jo hyvällä mallilla, on rahoitusratkaisu, joka vähentää nykyisiä talouden näkymien ongelmia ja esteitä kerralla rutkasti ja siten Suomen ja muidenkin Euroopan maiden tulevaisuuden talousnäkymät paranevat ja saavutamme aidosti kestävän kehityksen talousmallin.
25.9.2022 Tarja Kaltiomaa
Kirjoitus on ollut aiemmin Vapaavuoro-palstalla.
Voisi ihan hyvin toimia. Luulen, että kaikki talousratkaisut ovat juuri nyt tilapäisiä, ja pitää ensin katsoa millaiseksi mahdollinen maailman uusi talousjärjestelmä muodostuu. Ehkä meille tulee Star Trekin kaltainen kansalaispalkka, jossa rahasta tulee yhteisöllisyydestä sytyvien lisähyötyjen välittäjä — rooli, joka sille ihan hyvin sopiikin.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä maapallon ihmisillä on melko leimallinen käsitys rahasta ja se tietenkin johtuu rahan historiasta. Rahaa on aina ollut yläluokilla, jotka rahaa käyttäessään ovat ”valuttaneet” rahaa omista talouksistaan niille talouksille, jotka tekevät heille palveluksia. Nykyään on rakennettu internetiä ja käytössä on tietokoneet, joissa ylläpidettyjen rekistereiden ja palvelujen avulla rahoitustoimialaa voidaan kehittää. Kansalaispalkka ainakin sellaisena ratkaisuna, joka murtaa nuo vanhat käsitykset olisi paikallaan. Sen jälkeen rahoitusta voidaan kehittää edelleen yksilöllisemminkin. Nythän eläke- ja muut rahoitusmallit ovat jo yhteiskunnallisia rahoitusratkaisuja, jotka vakauttavat yhteiskuntaa https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tarjakaltiomaa/268394-yhteiskuntaa-vakauttavat-rahoitusinnovaatiot/
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni talous, kansantalous, on tullut selvästi uudenlaiseen vaiheeseen. Toimivat yhteiskunnat pyörivät vain rahoituksella. Pelkkä velkapolitiikka ei enää kanna. Tarvitaan uudenlaisia rahoitusratkaisuja, jotta yhteiskunnat voivat jatkaa hyvää kehitystään ja ihmiset siinä. Suomen talous näyttää toisinaan siltä, että olisimme kuin syntyneet sellukattilan keittäjiksi ja laivanrakentajiksi. Nämä taidot ovat hyvällä mallilla. Mutta maailman tuulet puhaltaa ja ekologisuus, kestävä kehitys, vaatii, että tavaroita ei tuotettaisikaan enää rahan vuoksi – vaan yllätys, yllätys, myös rahaa ja kaikkea muutakin tuotetaan tarpeeseen ja tarpeen vaatimusten mukaan. Raha olisi aines siinä missä muutkin tarvikkeet ja tavarat. Markkinoilla ja länsitalouden maissa ei tarvita juuri muuta uudistusta kuin se, että kun tekninen kehitys on vapauttanut ihmisiä työpaikoistaan ja työhön osallistuminen ei olisi enää tulevaisuudessa itsestään selvyys, ihmisille ja perheille tarvitaan tulot, jotta voivat jatkaa elämäänsä esim. omassa kodissa, vaikka työpaikka olisi mennyt. Uudenlaisen ajattelun ei tarvitse olla kovin mullistavaa, sen pitää olla ihmiselämää tukevaa, myös talouden osalta. Elämä jatkuu. Tämä oli myös kommenttina Eerojuhani Vaaralan kirjoitukseen 4.10.2022 TK
Ilmoita asiaton viesti
Se on sääli, että rahaa tarvitaan melkein kaikkeen, vaikka sanotaan että parhaat asiat ovat ilmaisia. Kansalaispalkasta oli joku kokeilu, eivätkä sen tulokset olleet rohkaisevia. Ehkä siinä oli liian pieni otanta liian lyhyellä aikavälillä. En tiedä. Mutta tämä vaihdantatalous ei nykyisellään jaa mahdollisuuksia tasaisesti, eikä niitä mahdollisuksia jaa tasaisesti aina ihmisetkään. Monella olisi syytä mennä itseensä, mutta kun koko yhteiskuntajärjestys puoltaa entiseen malliin jatkamista, vaadittaisiin rohkeutta muutosten tekemiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kansalaiskeskustelu on tietenkin tarpeen, mutta tärkeämpää on, että rahatalouden huipulla ymmärretään, että muutoksen aika on tullut. Muutosta tarvitaan asenteisiin. Mitään tasaista jakoa ei ole olemassa. Lähinnä sitä on olleet Karl Marxin filosofiaan perustuvat ratkaisut, joissa toteutettiin ns. tasajakoa ja kommunismia. Kyllä siitäkin melkoisen hierarkkinen systeemi kehkeytyi. Yhteiskuntien kehitys oli tuolloin 1900-luvun alun jälkeen menossa siihen suuntaan jo senkin vuoksi, että väestöt alkoivat kasvaa. Kaikki maat eivät ryhtyneet toteuttamaan tasajakoa ja ne ovat sivistyksellisesti pärjänneet paremmin. Markkinatalous on maapallolle sopiva talouskehys, jossa kullakin on oma taloutensa, siis perheellä, suvulla jne. Ihmisten eroavuudet kuuluu huomioida. Laji on luonnostaan hierarkkinen, kuten historia osoittaa ja näyttää. Raha ja rahoitus ovat välineenä joustava välimaastolle, jossa pitää toinen suurre vaihtaa toiseen, sitähän kaupankäynti on. Kaupankäynti toimii nykyään hyvin. Talouksista puuttuu rahaa, koska raha-ainesta tuotetaan ihmisten toiminnallisuuteen nähden liian vähän. Suomi on eurooppalaisista maista ehkä se, jolla on aina ollut vähiten RAHAA. Kuningaskunnissa ja ruhtinaskunnissa tuotetaan rahaa tarpeeseen paremmin hyväksytysti kuin meillä. Leikillisesti mainitsin, että ei me suomalaiset aina voi olla sellukattilan keittäjiä, mutta sitäkin tarpeen mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Meikäläinen on havainnut suhdannebarometrien osoittavan aivan selkeän yksiselitteisesti sellukattilan keittäjien määrän suhteessa kiljun kokkaajiin laskeneen aivan radikaalisti.
Toisaalta jeesusdemarien väläyttämä sokeri vero voisi kääntää tilannetta sellun keittäjien ’eduksi’ ainakin tilastollisesi, tosin vain hyvin marginaalisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Valtion budjetti luo rahaa, joten mitään erillistä rahoitusmekanismia ei tarvita:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/rutanen1965/rahan-alkulahde/
Ilmoita asiaton viesti
Lisää kommentointia: Koska taloutta nykyään vielä alkukantaisesti mitataan vain rahalla, leikattavaa löytyy kuulostaa pahaenteiseltä. Tarkoitetaanko sillä leikkaamisella ihmisten elämän mahdollisuuksia, palveluita, nykyelämän saavutettua teknistä osaamista, eläkkeitä, palkkoja – rahaa, jota ihmiset tarvitsevat elääkseen. Suomalaisilla poliitikoilla on vaarallinen tapa vain vähentää, leikata ja supistaa. Kuitenkin varsinaisesti talous on kasvanut – on tullut liikenne, tietoliikenne, tietokoneet, robotiikkaa, teollisuutta – tähän kaikkeen tarvitaan rahaa. Miksi emme tuottaisi rahaa tarpeisiin? Rahaa olisi nyt digitaloudessa mahdollisuus melko helposti tuottaa kaikkeen talouden ja kansantalouden tarpeisiin, myös ihmisten yksityistalouksien tarpeisiin esim. kansalaispalkan avulla. Nämä olisivat nykytekniikalla vain järjestelyasioita, asioiden hoitamista. Laillisuusperiaatteet kannattaa selvittää, mutta eiköhän muutkin rahaliiton maat halua keventää velkataakkaansa ja tuottaa hyvinvointia maansa ihmisille. Olen kirjoittanut aiheesta runsaasti mm. kirjoituksissa Yhteiskuntaa vakauttavat rahoitusinnovaatiot https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tarjakaltiomaa/268394-yhteiskuntaa-vakauttavat-rahoitusinnovaatiot/ ja Rahoituksen vuosisata https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tarjakaltiomaa/rahoituksen-vuosisata/.
Ilmoita asiaton viesti