Talvella nyt ja ennen Suomessa

Talvinen katunäkymä Espoossa talvella 2019.

Tänä talvena 2019 – 2020 syksy venyi pitkäksi. Pukeutumisessa tämä on näkynyt niin, että lämpimiä talvivaatteita ei ole tarvinnut vielä ottaa esille kaappien perukoilta. Kirjallisuuden ja elokuvien mukaan naiset pukeutuivat ennen vanhaan lämpimästi talvella jo aamusta alkaen. Asulla, joka aamulla puettiin, voitiin esiintyä sekä sisätiloissa että ulkona. Ulos mentäessä on asun päälle on kietaistu huivi, viitta tai turkisshaali.

Nykyään syksyllä joskus nykyaikaisen asun alle voi pukea lämpimän aluspaidan ja sukkahousut. Lämmin pukeutuminen suojaa palelemiselta.

Suomessa kaikki neljä vuodenaikaa ovat samanpituiset. Talvi kestää joulukuulta helmikuulle, kevät maaliskuulta toukokuulle, kesä kesäkuulta elokuuhun ja syksy syyskuulta marraskuulle. Pukeutumista varten tarvitaan kolme tai neljä vaatekertaa: talvivaatetus, välikausi vaatetus, joka käy kevääseen ja syksyyn sekä kesävaatteet. Ihmisten täytyy olla hyvin varustautuneita.

Ennen asuttiin linnoissa, kartanoissa ja mökeissä, kotieläimet eläinsuojissa. Ennen eläinsuojien rakentamista lehmät ja lampaat piti pitää asuintiloissa lämpimässä, jotta nämäkin selvisivät talven yli. Suunnilleen 1800-luvulta lähtien on rakennettu kestäviä kivitaloja asumiseen ja työskentelyyn. Kaupunkeja alkoi muodostua. Suomen alue on ollut siirtomaata niille ihmisille, joilla on ollut sukukulttuuria jo kaikissa muissa ilmansuunnissa. Ihmiset ovat vähitellen löytäneet tavan asuttaa suomenmaata ja ottaa siitä elantonsa. Voi hyvin uskoa sen olleen haastavampaa kuin etelämmillä mailla asuminen.

Elämänkierto on ollut suomenniemellä lähellä luontoa. Kaikesta huolimatta kirjallisuudessa ihmisten suhtautuminen menneeseen ja jopa talveen on suomenniemellä ollut melko kärsivällistä ja toiveikasta. Kirjoitettu historia suomalaisittain on alkanut kristillisyyden ja kirkkolaitoksen myötä vähitellen. Kirjallinen sivistys ja historiamuisti voi olla käytössä kulttuurissa, kun siihen on sopivaa infrastruktuuria. Kun Suomi viime vuosisadan lopulla liittyi Euroopan Unioniin, mielessäni ajattelin, että nyt saamme Suomeen myös eurooppalaisen säätilailmaston. Niin tavallaan on tapahtunutkin.

Suomalaiset rakastavat talvea ja talven puuttuminen tänä vuonna Etelä-Suomesta on saanut ihmiset levottomaksi koko maapallon säätilailmaston muuttumisen ajatuksin. Ihmetellään vaikuttaako ihminen maapallon säätilaan ja lämpenemiseen. Arvelen planeetan avaruudellisena planeettana aikoinaan olleen lähes jääpallo ennen kuin aurinko on sitä vähitellen lämmittänyt. Miksi aurinko lämmittäisi jääpalloakaan, siis jäistä planeettaa, ellei siinä olisi ihmisiä. Ihmisillä on vaikutusta.

Syksyllä oli muutamia pakkaspäiviä. Koska syksy oli muuten melko leuto, lapsille ei löytynyt kylmilläkään ilmoilla lapasia käteen. Näin usein kuinka lapset koulusta lähtiessään kävelivät kännykkä naamansa edessä kädet paljaina. Myös lastenrattaissa olevilta pienokaisilta puuttui lapaset. Vaikka säätila on eurooppalaistunut, Suomessa on melko kylmää talvella ja pukeutuminen kuuluu olla sen mukaista. Erilaisten kansanvaivojen ja kansantautien syy-yhteyksissä on edelleen selvittämistä. Johtuuko esimerkiksi taipumus sairastua nivelrikkoon kylmästä ilmanalasta. Vanhalla iällä on nykyään nähtävissä monia vaivoja, joita ennen ei ollut, kun elämäikä on pidentynyt huomattavasti. Lämpimästi kannattaa pukeutua.

Vaikka etelärannikolla Suomessa on lumettomia alueita nyt talvella 2020, muualla Suomessa on ollut lunta runsaasti. Uutisia kattoja kuormittavista lumimassoista saatiin vasta tammikuun lopulla kuulla televisiosta. Tämä saattaa ollakin kummallisella tavalla osoittaa ihmisten vaikutusta säätiloihin. Jospa se onkin ihan normaalia?

TarjaKaltiomaa

Kirjailija, filosofi, runoilija, valokuvaaja: aiheena Kristillinen filosofia. Kirjoittelen omalle verkkosivustolleni Tyhjäpaperi ( http://www.kolumbus.fi/tyhjapaperi ) kristillisyydestä nimenomaan filosofiana, ei uskontona. Kuulun evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja vaikutan seurakunnassa tavallisena seurakuntalaisena. Olen puolueisiin sitoutumaton, monipuoluediggari, seuraan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua maltillisesti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu