Tiede: Mikä on tunne, mikä on tunnetila?

Kuvituspiirros "Attraktio ihmislajissa" on tärkeä talouden ja elämän jatkuvuusaihe. Piirros: Tarja Kaltiomaa

Mikä on tunne, mikä on tunnetila?

Ihmisen tunne ja tunnetila on informaatiota ihmiselle itselleen.

Vain kukin ihmisyksilö itse voi tietää, mistä tunnetilassa on kysymys.

Tunne on intrapersoonallinen eli persoonakohtainen asia, tunne on ihmisen oma asia.

Kun henkilö on käsitellyt omakohtaisesti esimerkiksi ajattelun avulla ja lepäämisen avulla, mistä tuossa tunnetilassa on kyse, ihminen voi olla yhteydessä muihin ihmisiin ja saavuttaa interpersoonallisen eli sosiaalisen vuorovaikutusmahdollisuuden.

Kaikki yllä sanottu on sivistyksellisen yhteiskunnan tuottama mahdollisuus ja elämäntapa ihmisille ja ihmiskunnalle.

Kerron aiheesta syvällisesti kirjassani Kristillinen filosofia, josta on internetissä 4-osainen e-kirja Ellibs.com palvelussa, lyhennetty versio. Vuonna 2022 sain tilaisuuden julkaista koko kirjan pahvikansiin, lyhentämätön painos löytyy kirjakaupoista ja voi pyytää kirjakauppaa tilaamaan (Mediapinta, Tarja Kaltiomaa).

Tunteen avulla ihmisen oma elimistö, joka on psyykkis-fysikaalinen olentomuoto, tuottaa ihmiselle tietoa organismin tilasta.

*

Nykyään maapallolla, kun ihmiset ovat jo pitkään eläneet biologisina ihmisinä, joka maapallolla kuuluu lajityyppinä nisäkkäisiin, on alettu ajatella, että ihmisen osalta kaikki on vain sitä, mikä voidaan nähdä, kokea ja toistaa. Näin sanoo usein nykytiede.

Väitän omassa ajattelussani (filosofiassani), että ihminen on ensin, alun perin, ollut henkinen olento, joka on tullut maapallolle, tähän luomakuntaan, ja alkanut täyttää maan. Tällaisia suurohjeita ei voisi olla, elleivät niitä olisi ihmisille antaneet ylimmät kuninkaalliset jo tuossa vaiheessa noin 5000 vuotta sitten. Kuninkaalliset – henkimaailmojen Jumalat – olivat ajattelijoita jo ennen ajanlaskun alkua ja tuottivat yhteiskuntanäkemyksiään ihmisille filosofisen keskustelunsa ja kirjoitustensa avulla. Näitä vanhoja filosofeja ovat olleet Sokrates, Aristoteles ja Platon aikalaisineen keskustelupiireissään. Sittemmin Jeesus Nasaretilainen eli ihmisten parissa opettajana ja häneltä vaadittiin todistus elämänsä jatkumisesta. Hän on tehnyt tuon uroteon, joka tunnetaan nykyään kirkon ja Raamatun evankelis-luterilaisina kertomuksina ja oppina, joten myös Jeesus on yksi vanhoista filosofeista. Arvelen hänen kirjoituksiaan olevan Raamatussakin esimerkiksi Markuksen kirjoituksina.

Tunteet ovat ihmisen henkisiä ominaisuuksia ja ovat vanhempaa perua kuin ihmisen fyysinen olomuoto, biologinen olomuoto.

Kun ihmiset vielä elivät henkisinä ihmisinä, heidän sisäinen maailmansa, sisäelimet, kuin sisäeläimet, olivat puolustusmekanismejaan. Nykyään maapalolla elävien ihmisten elimistö on anatomialtaan lajin mukainen ja kaikilla samanlainen.

Henkiset puolustusmekanismit ja muut tunneasiat ovat nykyään siis henkisinä ominaisuuksina ihmisillä ja ilmenevät ihmisille itselleen tunnetiloina. Ihmisen ei pidä sosiaalisena ja interaktiivisena ihmisenä lähteä käsittelemättömien tunnetilojensa kanssa muiden ihmisten pariin niitä selvittämään muutoin kuin henkisten asioitten asiantuntijoitten pappien, papittarien pariin ja patologisissa tapauksissa myös terveyskeskukseen ja sairaalaan psykiatrin ja psykologina asiantuntemuksen piiriin.

*

Normaalia on siis, että ihminen itse, terve ihminen (terve sielu terveessä ruumissa) käsittelee itse, mistä eri tunnetiloissaan on kyse.

Apua itsetuntemukseen on kirjakaupat, kirjastot ja joskus jopa kodin kirjahyllyt täynnään. Voi eri keinoin etsiä selitystä erilaisiin tunnetiloihin ja jopa tunnevaivoihin.

*

Rakkaus ja romantiikka on vaarallisia ja miellyttäviä tunnetiloja.

Tällaisten tunteiden noustessa, nousee mieleen tavattomasti kysymyksiä. Kannattaa lukea hyvää romaanikirjallisuutta, kirjaklassikoita ja sukutarinoita, jolloin saa hienolla tavalla vastauksia erilaisiin tunnetiloihin. Myös runoudesta on monelle apua, samoin myös Raamatusta ja muista pyhistä kirjoista.

*

Tunnetiloja eri ihmisillä on suuri kirjo. Tunnetiloja ovat rakkauden lisäksi mm. viha, ärtymys, lempeys, pelko, häpeä. Tunnetila voi ihmisellä olla ohimenevä tai jäädä jäytämään, kunnes ihminen käsittelee ajattelun avulla, mistä tunnetila johtuu.

Lähimmäisenrakkaus, jota uskonto opettaa kristityille ja kaikille ihmisille, on suuri Jeesuksen keksintö, jonka avulla maapallolla elämiseen on tullut paljon neuvokkuutta ja siten ihmisten sosiaalisuus on voinut uskonnon myötä kehittyä. Uskonnolla ja kristillisellä opilla on suuri merkitys sille, että voimme nykyään elää rauhallista ihmiselämää.

Perheen perustamiseen on sekä universaali että myös kristillinen ihmislajin mukainen neuvo, jossa otetaan huomioon ihmisen tunteet, rakkaus, yhdessä elämisen tarve, perheen perustaminen, tulevaisuus ja sukuyhteys läheisten kesken. Tästä lisätietoa Perhesuhteet-kirjoituksessa, jossa on perheen perustamisen ja sukukartan runko kirjallisesti kuvattuna.

Monissa nykyaikana tuotetuissa ihmisen elon vaatimuksissa ei vielä ole mukana tulevaisuuden vaatimukset, kuten kirjassa Kristillinen filosofia on. Ihminen ja ihmisyksilö henkisenä jatkuu suvussaan ja maassaan tai henkisesti syntyy missä syntyykään. Perehdyin aiheeseen monipuolisesti kirjaa kirjoittaessani.

14.3.2024 Tarja Kaltiomaa

 

 

TarjaKaltiomaa
Espoo

Kirjailija, filosofi, runoilija, valokuvaaja: aiheena Kristillinen filosofia. Kirjoittelen omalle verkkosivustolleni Tyhjäpaperi UUSI OSOITE http://www.tyhjapaperi.fi kristillisyydestä filosofisen näkemyksen ja kirjan Kristillinen filosofia perusteella. Kuulun evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja vaikutan seurakunnassa tavallisena seurakuntalaisena. Olen puolueisiin sitoutumaton, "monipuoluediggari", seuraan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua maltillisesti. Jäsenyyksiä yhdistyksissä: Espoon Kirjailijat ry jäsen vuodesta 2013 (hallituksessa vuonna 2022), Soukan Kamerat ry hallituksen jäsen vuodesta 2014, yhdistyksen sihteeri, Luonnonfilosofian seura jäsen vuodesta 2013, Suomen Filosofinen yhdistys jäsen vuodesta 2013, kotiseutuyhdistys Kivenlahti-Stensvik ry kannatusjäsenyys. Olen kirjailija ja yhteiskunta-aktiivinen seniorikansalainen, eläkkeellä atk-uran jälkeen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu