Kiinnostaako ministeri Kiurua ollenkaan yhteistyö yrittäjien kanssa?

Satakunnan yrittäjien kirje ministeri Kiurulle Tuskastuneen kokoomuksen sytyttämä pommi tussahti alkuunsa perjantaina (9.10) eduskunnassa : Petteri Orpon siunauksella Kai Mykkänen ja Mia Laiho purkivat hermostustaan Krista Kiurua kohtaan maskiasiassa. Miksi ihmeessä? Maskeja ei ollut aluksi sosiaali- ja terveydenhoitopuolelle jonne WHO:kin ensisijassa suositteli niitä. Nyt niitä on ja lähes joka lähtöön siltä varalta että yllättäenkin joutuisi lähikontaktiin outojen kanssa.

Niin, luulisi, että kokoomuksen Petteri Orpo ei hetikään käyttäisi koronakorttia eduskunnassa sillä hän itse oli osallisena viime hallituksessa mitä kummallisimmissa käänteissä soteasiassa, lehmänkaupoissa Sipilän kanssa sekä runnomassa Sinisten kanssa hallitusjatkoa ilman perussuomalaisia. Orpo oli aika kovana vaaleihin asti siitä, että rahat on ensin ansaittava esimerkiksi vanhustenhotoon.

Eduskunnan keskustelussa luonnollisesti hallituskumppani SDP pystyi puolustamaan Kiurua. Mutta selvästikin eduskunta on omassa kuplassaan elävä ja aikalailla kaukana tämän hetken kokonaisvaltaisesta todellisuudesta Suomessa. Näin minä olen joutunut päättelemään viime kesäkuusta alkaen. Tietenkin ministerin puolustamisella on vankka paikka sillä hän on arvohenkilö päinvastoin kuin laitosvanhukset jotka vaiettiin Suomessa kuoliaaksi. He ovat olleet kansaliapäällikkö Kirsi Varhilan puheenaiheena kauan sitten.

Oikea todellisuus koronasta on se, että kaikki suomalaiset, erityisesti yli ja alle 70-vuotiaat sitoutuivat lujalla mielellä noudattamaan pääministeri Sanna Marinin suosituksia. Niissä oli jotenkin viisas ja todellisuudentuntuinen sekä vetoava sävy. Hallitus haki kansan hiljaista hyväksyntää kun se kovin ottein sulki Suomen yhteiskunnan poikkeuslailla. Näin jälkeenpäin ajatellen Uudenmaan sulkeminen oli ylimitoitettu toimi. Näin kuitenkin valtiovalta näytti mahtinsa poliisivoimien avustamana.

Suomessa on siis eletty vakavia aikoja. Yritysmaailmassa ja yrittäjyydesssä on tapahtunut hyvin ikäviä menetyksiä. Satakunnan Yrittäjät sanovat tuoreessa kirjoituksessaan, että he ovat yrittäneet käydä vuoropuhelua mutta heitä ei ole kuultu. Olen sitä mieltä, että kokoomuksen maskiparahdukset eduskunnassa tulivat sopimattomaan aikaan ja ne ovat täysin menneen talven lumia. Senkin sanon, että pitikö sotevääntö mennä senkin edelle, että ihmiset täällä maakunnassa ovat hätätilassa.

Eikö yrittäjien ja työtätekevienkin puolue kokoomus tiennyt perjantaina Krista Kiurun saaneen vakavan kirjeen Satakunnan yrittäjiltä? Se oli Satakunnan Kansan ja Länsi-Suomen etusivulla (9.10) Ilmeisesti eivät tienneet. Tuntui erityisen kornilta velloa Krista Kiurun epäluottamuslauseesta samaan aikaan kun ravintolayrittäjillä, matkailuyrittäjillä, juhlatilaisuuksien järjestäjillä ja viihdemaailman edustajilla on kokoaikainen huoli elinkeinonsa ja elämänsä puolesta.

He ovat nyt puolustuskyvyttömin kohde, joiden vyön alle on helppo iskeä kerta toisensa jälkeen – koronan varjolla. Kaikkea paheksutaan, kaikkea syynätään ja sillä perustella ”nyrkki” iskee. Ovatko hallituksen yöunet syvät nyt kun he ovat voineet vetäytyvät välinpitämättömyyden verhon taakse? Yrittäjät jätettiin näillä viimeisillä kiristyksillä viranomaistenoman kyykytettäviksi. Kunka kauan yrittäjän riskillä toimivan ihmisen hermot kestävät? Hallituksen etulaiset ympäri Suomea saavat estää yrittämisen esim. yli 10 hengen tilaisuuksissa tai estetään toimiminen yli 20 hengen tilaisuudessa. Aivan vaihtelevästi tehdään päätöksiä ja estoja voidaan kuulema tehdä tunneissa.

Milloin hallitus ottaa takaisin vastuun maan talouselämästä ja yrittäjien ihmiskohtaloista? Oikeudesta omaan työhönsä, perheen hyvinvointiin ja toimeentuloon? Sellaiset eleet eivät riitä, eivätkä lohduta, että pääministeri Sanna Marin käy vierailulla Kaipolan ja lakkautettavan Nesteen jalostamolla. Yrittäjien ongelmat on mentävä hallituksen korviin, heitä on kuultava.

On aika tehdä suuria korjausliikkeitä ja hyvin nopeasti. Satakunnan yrittäjät kirjoittavat (9.10) järkyttyneenä uusistä rajoituksista, joita Kiurun ministeriössä valmistellaan. ”Noin 140000 henkilön työ on vaarassa kun pudotatte toimialayritykset kuilun partaalta kuilun pohjalle”, he kirjoittavat.

Korona itsessään on virus jonka luonne jo tunnetaan. Siitä parannutaan kotona ja siihen annetaan sairaalahoitoa. Pelottelun aika on ohi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu