Kuinka tyhminä meitä suomalaisia oikein pidetään?

Luottamukseni Suomen oikeusvaltioideaan on palannut. Siitä syystä, että neljäs valtiomahti, vapaa media on terästänyt otettaan viimeaikoina. Olen suuresti ilahtunut siitä. Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi on kirjottanut: ”Suomen pitäisi ottaa korona-asenteeseensa mallia tämän hetken Ruotsista.” IS:n toimittaja Hanna Vesala otsikoi, että Marin on sairastunut pääministerin tautiin. Jos niin olisi, se on vakava ongelma sillä koronan takia pian on käsillä paljon suurempi ihmisoikeusvaje kuin Sipilän Sotessa: Nyt kysymyksessä on koko Suomen selviämisen jatko.

Uuden Suomen päätoimittaja Jenni Tamminen on kirjoittanut hyvin kriittisesti: ”Maskisekoilu meni nyt aivan älyttömälle tasolle.” Siis poliittisesti. Siinä operaatiossa todellakin pääministeri Marinin piti näyttävästi keihästää THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta. Tervahauta oli antanut kansalaisille lausunnon jo huhtikuussa, että kangasmaskia voi käyttää. Ei yhtään paha mielipide silloin. Hoitajat tarvitsivat kotikäynneille jotain hätäapuun asiakkaiden pelon lievittämäksi. Oikeita suu/nenäsuojia ei silloin ollut. Mutta olihan kansalaisille huvitustakin julkisesta maskiteatterista. Valtakunnan naislauma hyökkäsi pääjohtaja Tervahaudan kimppuun vaikkei tämä edes ole ollut seisoskelemassa niissä riveissä, josta oikeita ohjeita annettiin.

Pääministeri Marin ja koko hallitus on elänyt kovan paineen alla lockdownin takia. Oppositio ei ole syyttänyt hallitusta siitä vaan se on taipunut koronan kouriin. Opposition on ollut vaikea löytää mitään todellista mistä se roimisi hallitusta. Sitten löydettiin – ministeri Kiuru. Oikeistovoimat pääsivät purkamaan paineita Kiuruun epäluottamusasiassa. Silloin nähtiin myös miten todella tyhminä meitä suomalaisia pidetään – etenkin oikea laita pelkäsi kansan olevan aivan hukassa maskeista.

Ja entä tästä eteenpäin? Pääministeri Marinilla on hyvät matkaeväät, jotka hallitus oli saanut keväällä. On aika ottaa ne esille. Kirkastuisi edes yksi asia suomalaisille mikä on todellinen peruste maskien käytölle. Professori emerita Marjukka Mäkelä oli tehnyt hallituksen tilaaman tutkimuksen maskin vaikuttavuudesta varhaisessa vaiheessa. Tutkimus tuli Summaryx-yrityksen kautta. Tulos oli selvä: Maskeista ei ole hyötyä hengitystieinfektioiden estämisessä. Suuri kysymys onkin, että mitä tehdään tälle valtavalle pelolle, jota vieläkin kylvetään päällemme. Viimeisen näkemäni pohjanoteeraus tapahtui toimittaja Petri Raivion A-studiossa (22.10)

Mutta takaisin maskitutkimukseen. Se oli toteutettu Meksikossa pyhiinvaeltajille, toinen oli tehty Yhdysvalloissa opiskelija-asunnoissa eläneille. Tieteesta saatu tutkimusnäyttö otettiin siis pohjaksi. Hyvä niin. Mielestäni virus, joka on paljon pienempi hiusta ja on näkymätön, se ei maskista piittaaa. Maskin reunoista käy helppo tie hengitykseen. Mutta on olemassa jo toinenkin kova näyttö maskipakosta. Valtioiden rankoista maskipakoista huolimatta koronatartunnat ovat levinneet rajusti. Tutkittavasti jää kuinka paljon saman maskin kokopäiväinen käyttö kerää viruksia ja muita tartunnanaiheuttajia pinnalleen.

Suomen hallitus teki siis keväällä aivan oikean ratkaisun, oikealta pohjalta. Maski ei auta: Professori emerita Mäkelän tutkimusnäyttö pitää.

Jos maskeja aletaan suositella tai pakotetaan laajamittaisesti valtioissa ilman pätevää tietoa se ei olisi oikein eikä rehellistä ihmisiä kohtaan. Maskinäytön täytyy olla tieteellisesti tutkittua, politisoitunut arvelu ei päde. Kasvojen peittäminen ei ole sivistyneen yhteiskunnan tapa vaan peittämättömät kasvot, ilmeet, silmien liikkeet ja tunteet kertovat vapaudesta ja tasa-arvosta.

Lohdullista tässä sekavuuden tilassa on, että vapaa media käy yli ja ympäri sekä valvoo vallan linnakkeita. Suomalaisten voivat olla siitä hyvillään. Meidän oli siis hyvä tietää mikä on Iltalehden toimittaja Erja Yläjörven tarkoittama Ruotsin malli: Maskisuosituksia ei ole, kokoontumisrajoituksia on enimmäkseen 50 hengelle ja tärkeintä mielestäni on, että valtionepidemiologi Andreas Tegnell johtaa vakaasti tilannetta. Se tuo turvallisuuden ja luottamuksen ilmapiirin Ruotsiin. Erja Yläjärven mukaan koronaa ei ole politisoitu missään vaiheessa Ruotsissa. Siksi siellä ei ole huvittavaa polisoitunutta maskinäytelmääkään.

Yläjärvi kirjoitti, että Suomessa joudutaan elämään sellaisessa suositusten ja ohjeiden latelussa, että huolestuneisuus ja ahdistus on kasvanut valtavasti. Suomen epätoivoa lisättiin taas kun kahviloiden, ravintoloiden ja anniskelupaikkojen yritystoimintaan estetään erilaisin rajoituksin, epätasa-arvoisesti.

Toisaalla kuuluu realismia. Elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoo, etttä tilanne on vakava taloudellisesti, pahin on edessä Satakunnassa. Satakunnan Kansan mukaan Lintilä on sitä mieltä, että teollisuuden tilauskirjojen tyhjentymisestä ei voi syyttää ketään. Mielestäni median, työtätekevien sekä moninaisten yrittäjien kritiikki on aivan paikallaan tässä vaiheessa. Millä perusteella Suomi ajettiin locdowniin? Ministeri Lintilä sanoo: ”Tulee kylmä talvi. Kaikkea ei voi enää sulkea. Elinkeinovapaus taataan jo perustuslaissa.” (SK 17.4.20) Miksi täällä vieläkin ollaan lakoontuneena viruksen edessä vaikka tiedetään taudin luonne?

Tilanne alkaa tuntumaan painajaismaiselta. Teräväsuinen pääministeri Marin on syyttänyt yrityksiä yhteiskuntavastuuttomuudesta. Se kummeksuttaa. Entä missä on hallituksen oma yhteiskuntavastuu? Onneksi valtiovalta ei sentään taipunut keväällä elitistisen asiantuntijajoukon vetoomukseen (US 6.5.20), joka vaati vieläkin kovempia toimia kuin Suomessa tehtiin. Allekirjoittaneet uskoivat, että heidän mallillaan tauti häviäisi Taiwanin, Uuden-Seelannin, Australian, Honkongin, Itävallan, Kreikan ja Islannin tapaan. Pieleen meni, Ruotsi selviää parhaiten ja nousee jaloilleen ilman pakkotoimia.

+5

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu