Onks hallitus kuulolla? – Mull on vähän asiaa

Asiani koskee ympärivuorokautisessa hoidossa eläviä vanhuksia ja omaisten vierailumahdollisuuksia turvallisesti. Tässä vaiheessa vierailukieltojen koko tilanne on maassa sekava. Hyvään suuntaan on menty, mutta monin paikoin on vielä ankaraa vanhusten varjelua omaisilta. Vierailukiellon väärinymmärrys kiellon pysyväisestä luonteesta ohjaa monin paikoin vierailikäytäntöjä.

Siitä huolimatta, että eduskunnan oikeusapulaismies Maija Sakslin on asiaa valottanut. Aluksi oli ymmärrettävää, että kahden kuukauden rajoitus tehtiin, sillä silloin ei ollut suojalaitteita, eikä itse koronan vaarallisuutta tai tarttuvuutta voitu tietää. Pelko valtasi ihmiset. Ja suuri murhe tuli laitosvanhusten omaisille, etenkin puolisoille, lapsillekin ja lapsenlapsille koska korona näytti levinneen vanhainkoteihin ja samalla valtiovallan ankarat säännöt tulivat voimaan.

Asteittain pitäisi kuitenkin siirtyä ulkovierailuista sisätiloihin. Samoin hoitajien toimiminen välimiehenä koko vierailun ajan on aiheen lopettaa.

Seuraava käytäntö on kaikkein turvallisin tapa toteuttaa vierailu vanhuksen luona, omassa huoneessa. Omaisen tulee soittaa vanhainkotiin mihin kellonaikaan hän tai kaksikin omaista saapuu paikalle. Oven ulkopuolella kumpikin laittaa kasvomaskin paikalleen. Hoitajan tulee olla oven vaiheella vastassa mutta välttämätöntä on pysyä mahdollisimman kaukana vierailijoista.

Mitään keskusteluja ei kuulu käydä vierailun aikana hoitajien kanssa. Vierailijat käyvät sisään ja kulkevat ripeästi ja pysähtymättä suoraan omaisen huoneeseen. Silloin maskin voi ottaa pois ja laittaa muovipussiin. Pussi suljetaan hygienian sääntöjen mukaan. Sitten omaisen ja vanhuksen annetaan olla rauhassa yksityisyyden suojaakin kunnioittaen. Hoitajat ovat laskennallisesti suurempi tartuttajajoukko kuin omaiset. Siksi yksityishuoneessa ei saa olla muita kuin omainen ja vanhus.

Tämä käytäntö on voimassa norjalaisissa vanhainkodeissa lukuunottamatta sitä, että omaiset eivät siellä käytä maskeja ja käsineitä.

Ilman puhumista ongelmia ei voida ratkaista – Martti Ahtisaari –
Kaikki konfliktit voidaan ratkaista – Martti Ahtisaari –

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu