Ruokavirasto tukkii asiantuntijoiden suut

https://www.satakunnankansa.fi/a/2eb191e8-7ef5-4430-bb24-6f84eea70567

Toimittaja Pirkko Aalto tuli tölväisseeksi koronan takia isoon märkäpesäkkeeseen Satakunnan Kansan pääkirjoituksessaan (24.4.2020). Luonnontuoteala sekä C-vitamiini kirvoittivat hänen kielenkantansa. Isossa kuvassa on kuitenkin aina ollut kysymys auktoriteettivallan jyräämisestä. Tilanne on ollut tulehtuneena pitkään Suomessa. Ravintoa ja ravinnonlisiä koskevassa keskusteluissa on ollut suurta rönsyilyä. Lisäksi aika-ajoin pulpahtaa esille oppineita, jotka ilmoittautuvat asiantuntijoiksi paljastamaan haaskalintuja, huuhaa-ihmisiä.

Asiantuntijota riittää vaikkeivat he ole edes ravitsemustieteen uranuurtajia ja osaajia. Viimeaikoina eräskin turkulainen professori on levittäytynyt kirjoittamaan mediassa. Hänen mielestään on ollut älytöntä esittää, että ravinnonlisät vaikuttavat. Tai että vaikuttaisivat koronaan Kiinan kokeilun mukaan. Ovatko suomalaiset tällaisia säälittäviä pöhköpotilaita, joita professorin pitää holhota. Kuinka C-vitamiinia edes annettaisiinkaan meillä Suomessa sillä sitä ei taida olla suonensisäisenä muotona. Koronakuohunnan hornankattilassa on ainakin ammuttu alas ihmisen vastuskyvyn merkitys. Tiede kyllä kiirehtii pikavauhtia tekemään rokotetta koronavirusta vastaan. Eikö rokottamisessakin ole kysymys elimistön puolustuskyvystä?

Toimittaja Aalto kirjoittaa luonnontuotteista: ”Harva asia jakaa ihmiset niin tiukkoihin leireihin kuin luontaistuotteiden käyttö.” Sitten hän itse alkaa jakamaan leirejä. Hän kirjoittaa, että esimerkiksi pakurikääpään ja graviolamehuun uskovat eivät ymmärrä koululääketieteeseen luottavien kantaa. No, tämähän on hauskaa huttua. Ensinnäkin siksi, että mitäpä pakurikääpää tai koivunmahlaa jahtaavan ihmisen pitäisi pilata metsäretkensä miettimällä koululääketiedettä. Edellämainitut luonnonantimet ovat ilmaisia jokapojan oikeuksia. Lääketiede toimii silloin kun sen aika on, elintarvikeluontoiset luonnon antimet lievittävät ja ovat nautinnoksi kuten yrtit.

Pirkko Aalto on ottanut tikunnokkaansa porilaisen  Luonnontuotekaupan. Aalto sanoo, että kaupan katsottiin markkinoineen C-vitamiinia koronaviruksen hoitomuotona. No, kuka tolvana nyt tällaista väittäisi asiakkaille? Vastahan korona levisi kaikkialle. Lisäksi Luonnontuotekauppiaat elävät hyvinkin tiukkojen terveysväittämien alaisena. Heillä on olemassa 250 hyväksyttyä väittämään ja lisäksi sallittuja väittämiä on 2000. Maa- ja metsätalousministeriön alainen Elintarvikevirasto on koronan takia kouluttanut kuntien terveysvalvojat suitsimaan luonnontuotekauppiaita. Ilkeää on, että virasto on samalla kieltänyt elintarvikealan toimijoita jakamasta tieteellisiä tutkimuksia. On kysymys vakavasta sananvapauden rajoittamisesta.

Auktoriteettivalta on siis mennen tullen pyrkinyt jyräämään taikka vähättelemään ravitsemuslääketiedettä, jo 1980-luvulta saakka tohtorien Matti Tolosen, Antti Arstilan ja Kaarlo Jaakkolan ajoilta. Sitä myöden myös STJ:n puheenjohtajan  on täytynyt ajaa kansalaisjärjestön kautta ihmisoikeuksia ja potilaan valinnanvapautta vaikkapa täysiarvoiseen ruokaan, ravinnonlisiin ja joskus lääkkeisiinkin kuten potilaan oikeuteen saada T3 hormoonia. Yksi hyvä esimerkki ravintoaineiden ja kuidunsaannin välttämyydestä on, että esimerkiksi keliakiaa pitää hoitaa tiukalla ruokavaliolla ja ravinnonlisillä.

Tieteellisen tiedon estäminen on häpeällistä Suomelle. Se on myöskin suureksi vahingoksi luonnontuotekauppiaille sillä asiakkaat vaativat saada tieteellisiä perusteluja. Luonnontuoteala kamppailee koronan kourissa kuten muutkin yrittäjät – velkaantumista ja konkurssia vastaan. Suomen Terveystuotekauppiaiden toiminnanjohtaja Mika Rönkkö on saanut selvittää kauppiaille Ruokaviraston yhtäkillistä tiukentunutta tulkintaa vaikkei mitään lakimuutosta ole tehty. Nyt Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto on valmistelemassa kantelua eduskunnan oikeuskanslerille. Siinä varmasti tullaan kysymään miksi Elintarvikevirasto on uudessa tiukassa tulkinnassaan myöskin astunut Sosiaali- ja terveysinisteriön tontille rajoittamalla terveydenhuollon oikeutta tieteellisen tietoon.

Tekstiä on korjattu su 3.5.2020 kello 12.40.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu