Alkoholismin kieltäminen, Pertti ”Purtsi” Purhonen ja FASD-lapset

Tuli mieleen muisto Pertti Purhosesta. Hän oli kuuluisa lupaava nuori nyrkkeilijä, kaunis siloposkinen julkkis. Tapasin hänet kerran 70-luvun alussa.

Oman alkoholisminsa vuoksi Purtsi oli aktiivinen AA-lainen ja alkoholistien auttaja. Hän kävi valistamassa tenuporukoiden miehiä. Se oli todellista vanhaa rankkaa alkoholismia.

Sodankäyneet, usein yksijalkaiset tai yksikätiset miehet, ruumiit muutenkin sisältä ja ulkoa täynnä rivisotilaan kunniamerkkejä, erilaisia vammoja, joivat pusikoissa ja metsissä ringissä tenua ja muuta korvikealkoholia.

Niinpä heidän majapaikkansa sittemmin nuorison Lepakko-luola sai silloin kutsumanimekseen Liekkihotelli. Siellä nukuttiin betonilattialla vieri vieressä. Patjana oli levitetty pahvilaatikko.

Avasi silmiäni, kun Purtsi kertoi:

– Kellään heistä ei ollut alkoholiongelmaa. Kukaan ei sitä myöntänyt.

Vähemmän näkyvään nykyalkoholismiin tai kun nykyään vältetään kuvaavia, suorasukaisia sanoja, niin sanotaan nyt sitten: moderniin alkoholin liikakäyttöön liittyy hyvin usein ongelman kieltäminen.

Siksi siitä on vaikea parantua- Jos ei näe ongelmaa, ei sitä voi ratkaista,

Onneksi Suomessa on paljon parantuneita ei-juovia alkoholisteja. Ongelma on siinä, että alkoholismi, joka usein on pitkäaikainen sairaus juuri vaikenemisen vuoksi, on ehtinyt vuosien aikana tuhota alkoholistin elämää ja heidän läheistensä elämää. Helposti siitä tulee vähintäänkin kipeä arpi läheisen psyykeen. Yhteiskunnalle siitä aiheutuu valtavia menetyksiä menetettyjen työvuosien, väkivallan ja onnettomuuksien seurausten vuoksi.

Harvemmin puhuttu aihe on FASD-lapset ja alkoholismi. Kehitysvammaliiton sivuilla on karua tekstiä:

”Odottavien äitien raskaudenaikainen alkoholinkäyttö aiheuttaa vuosittain kehitysriskin tuhansille sikiöille. Joka vuosi syntyy 600 – 3000 lasta, joilla on jonkinasteinen alkoholivaurio. Vaikeimmin vammautuneet lapset ovat kehitysvammaisia.
Selvityksemme mukaan 13 % neuvolatyöntekijöistä ei tunne FASD-käsitettä.
On löydetty 428 erillistä tautia tai tilaa, jotka esiintyvät tyypillisesti FASD-ihmisillä. Kuudella prosentilla odottavista naisista on päihdeongelma. Arviolta 4 % vastasyntyneistä on FASD-lapsia. Määristä tarvitaan lisätutkimusta.
FASD on 2,5 kertaa yleisempi kuin autismi, 19 kertaa yleisempi kuin CP-vamma ja 28 kertaa yleisempi kuin Downin syndrooma.”

Oma lukunsa olisi naisten alkoholismi. Vaiettu, kiusallinen aihe. Ranskassa ilmestyy tammikuussa kaksi kirjaa naisten alkoholismista. Aihe on vielä tabu Ranskassa. Kirjoissa kerrotaan, kuinka vaikeaa on toipua alkoholismista. Naisten kohdalla asiaa voi haitata se, että vieläkin monet naiset samaistavat alkoholinkäytön vapautumiseen, kirjoittaa Le Monde.

Kaikkien näiden seikkojen vuoksi ennaltaehkäiseminen olisi paljon, paljon järkevämpää , inhimillisempää ja taloudellisempaa kuin ongelmien laastarointi jälkikäteen. Niinhän se on monen muunkin ongelman suhteen. Lyhytnäköisyytemme ja vaikenemisemme vuoksi me hyvin usein puutumme ongelmiin vasta sitten, kun ne toden teolla haittaavat elämäämme.

Veikko Tarvainen
3.1.2020

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu